Ziwipeak Makreel en Lam


Laatst bijgewerkt: 22 november, 2023

Ingredienten

Hele makreel, lamsvlees, lamspens, lamslong, lamshart, lamslever, Nieuw-Zeelandse groene mossel, lamsnier, lamsmilt, lamsbot, lecithine, peterselie, gedroogde appelpulp, inuline (van cichoreiwortel), mineralen (dikaliumfosfaat, magnesiumsulfaat, zinkaminozuurcomplex, ijzeraminozuurcomplex, koperaminozuurcomplex, mangaanaminozuurcomplex), gedroogd biologisch zeewier, zout, lamskraakbeen, conserveermiddel (citroenzuur, gemengde tocoferolen), vitaminen (vitamine E, thiamine mononitraat, riboflavine, pyridoxinehydrochloride, vitamine D3-supplement, foliumzuur).

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Linolzuur (min.) Dierlijk eiwit
48% 27% 5% 10% 1% 9% 1.9% 1.6% 4500 2% 3.1% 1.21% 0.65% 4650mg/kg 6500mg/kg 1.6% 48%

Per kg
Magnesium 0,08%
Koper 46 mg (9,6 mg/1000 kcal)
Zink 240 mg (50 mg/1000 kcal)
Jodium 4,97 mg (1 mg/1000 kcal)
Vitamine A 139400 IU (29042 IU/1000 kcal)
Vitamine D 1500 IU (564 IU/1000 kcal)
Taurine 0,25%

Verteerbaarheid: 95%

Beoordeling:

Luchtgedroogd
ZiwiPeak Makreel en Lam is een luchtgedroogde voeding. Doordat Ziwipeak geen hoge temperaturen heeft ondergaan, zijn de enzymen nog grotendeels intact, en de eiwitten nog rauw. Ziwipeak is dus eigenlijk rauwe vleesvoeding (kvv), maar dan gedroogd. Mede hierdoor vind ik het zeer geschikt droogvoer, vergeleken met gewone hondenbrokken. ZiwiPeak zijn ook geen echte brokjes, maar meer platte stukjes gedroogd vlees.


Hoge verteerbaarheid

De luchtgedroogde voeding van Ziwi Peak heeft een hele hoge verteerbaarheid. Dit lieten ze weten per email: “A full digestibility study was performed through Massey University which involved weighing monitoring the nutrients consumed by some animals and comparing it to the undigested nutrients remaining in the faeces. From that it was calculated that over 95% of the nutrients had been digested and absorbed.” Ter vergelijking: brokken hebben meestal een verteerbaarheid van ongeveer 83%.

Geen zetmeel
De samenstelling ziet er goed uit. De voeding bevat geen zetmeel, wat ook een groot verschil is met gewone hondenbrokken. Alle hondenbrokken bevatten zetmeel, om het tot een brok te kunnen maken. Zetmeelbronnen zijn bijvoorbeeld graan, aardappel en peulvruchten. Honden hebben geen zetmeel nodig.

Eiwit en vet
Het eiwitgehalte en vetgehalte zijn hoog vergeleken met brokken. Dat is voor veel honden geen probleem, en ik vermoed dat dat komt doordat het rauw is. Wanneer je hond toch slechte ontlasting krijgt en houdt, is waarschijnlijk het eiwitgehalte te hoog voor je hond.

Herkomst van het vlees
De lammeren die in de brok verwerkt zijn, konden buiten leven en hebben gras gegeten. Dit vind ik een voordeel qua diervriendelijkheid en qua gezondheid van het vlees.

Is Ziwipeak Lamb voor pups?
Ja deze voeding is volgens de Fediaf-richtlijnen geschikt voor pups van alle leeftijden en alle rassen. Het calciumgehalte lijkt erg hoog voor pups, maar omdat het erg calorierijk is en je er daardoor minder van hoeft te voeren (dan van gewone brokken), valt het mee. Toch zou ik bij grote honden voorzichtig zijn, voor hen is het calciumgehalte wel aan de hoge kant, wat het risico op groeipijn vergroot.

Voedingsstoffen
Ziwipeak Makreel en Lam bevat genoeg van alle voedingsstoffen. Er zijn maar negen voedingsstoffen toegevoegd, en de rest zat al voldoende hoeveelheden in de ingrediënten zelf.

De mineralen zijn toegevoegd in de beste vorm, namelijk gebonden aan een aminozurencomplex, waardoor het goed opneembaar is. Selenium is toegevoegd als seliumgist, terwijl de meeste merken het minderwaardige en goedkopere natriumseleniet gebruiken.

Wat ik jammer vind, is dat er zoveel vitamine A in zit. Dat doet vermoeden dat er veel lever in zit. De hoge hoeveelheid vitamine A zou op zich geen kwaad kunnen, maar hierdoor is de balans tussen vitamine A en D niet goed. Er zit 70 keer zoveel vitamine A als D in, en ik zou zelf kiezen voor maximaal 15 keer zoveel.

Beoordeling
Ziwipeak Makreel en Lam krijgt van mij vijf sterren. Ik ben erg enthousiast over deze voeding omdat

 • de samenstelling erg goed is
 • het is gedroogd onder lage temperaturen
 • alle supplementen in optimaal opneembare vorm zijn toegevoegd, het bevat alleen gecheleerde mineralen
 • het vlees afkomstig is van grasgevoerde vrije uitloop-dieren
 • er geen bha of bht inzit, ook niet in de ingredienten (wat bij de meeste hondenbrokken wel het geval is)
 • het vlees als vers vlees is verwerkt

Het enige minpunt is de hoge hoeveelheid vitamine A. Voor tijdelijk gebruik is dit geen probleem.

Ervaringen met Ziwi Peak
Ervaringen met Ziwi Peak kun je lezen in en onder het artikel Ziwi Peak Luchtgedroogd

Verkoop informatie:

ZiwiPeak Daily dog Cuisine Makreel en Lam is verkrijgbaar in deze hoeveelheden:
454 gram voor €24,50
1 kg voor €44,90
2,5 kg voor €99,90 (€39,96/kg)
4 kg voor €155,90 (€38,98/kg)

ZiwiPeak is online te bestellen bij Cool4pets

Ziwipeak bestellen

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
luchtgedroogd, adult, bij allergie, kleine brokjes, 1 - 4 kg verpakking vis, lam/schaap vrije uitloop, wild (vis) prebiotica, taurine, glucosamine & chondroitine, analyse aminozuren, vers vlees, chelaten - www.ziwipets.com/

23 Comments

 1. Ani

  De ervaring met de gedroogde en de natvoeding van Ziwi voor onze kitten is erg goed. Regelmatig is te lezen dat katten niet makkelijk overstappen van brokjes naar het gedroogde vlees/visvoer van Ziwi. Onze kitten is met drie maanden zonder problemen Ziwi droogvoer gaan eten en vindt het tot op heden heerlijk (in combinatie met natvoer van Ziwi.) De ontlasting van het kitten is stabiel en de stoelgang prima. Ik vind de voeding niet prijzig, qua hoeveelheid per dag en prijs/kwaliteit verhouding.

 2. BertT

  Hoi Meike,

  Bedankt voor alle informatie die te vinden is op je website. Een goudmijn!

  Bij onze hond Mia (labrador 7 jaar) is recentelijk DCM vastgesteld. De dierenarts stond er versteld van hoe zo’n actieve en blije hond met asymptomatisch DCM rondliep. Op de schaal van 1-6 is ze een 3 met een aanzienlijk vergrote linkerhartkamer en boezem. Ook verdikte hartkleppen, maar dit kan op iets anders duiden.

  Mia krijgt al haar hele leven Orijen Adult (na pup fase) 3x per dag 100 gram. Af toe een bullepees, beetje pindakaas, zalm/schapen olie en hier en daar iets van de tafel van mijn kids.

  De dierenarts is er redelijk stellig is dat het voedingsgerelateerde DCM is. Mia blijkt een taurine peil te hebben van 1,3, terwijl het tussen de 44 en 224 hoort te zitten. Wij dachten altijd dat Orijen het beste brokkenmerk was, maar hebben nu ernstige twijfel. Het wordt geadverteerd als complete voeding voor de hond – niets extra’s nodig. De dierenarts wil dat wij overstappen op royal canin en consorten.

  Vragen:
  Verhouding Ziwi peak vitamine A/D niet goed. Hoe lang kan je dit consequent blijven geven? Wat zijn de risico’s? Indien niet Ziwi Peak wat dan wel?
  Toch weer afwisselen met Orijen? Ik dacht dat Acana kwalitatief minder is, maar ik zie door alle merken/varianten het bos niet meer. Het krijgt niet voor niets 5 sterren.
  Brok of overgaan op nat?
  Metagenics / Minami bijvoeren?
  Verder nog iets bijvoeren?
  KVV heb ik nooit echt overwogen – kleine kinderen thuis
  Wij supplementeren Mia nu met 2x 1000 mg Taurine per dag + hart tabletten.

  Ik hoop wat van je te mogen horen.

  Dank en groet,
  Bert

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Bert, ik zou voor de zekerheid geen Orijen meer voeren. De kans op problemen is nu wel klein, omdat je taurine supplementeert, maar misschien dat peulvruchten toch niet ideaal zijn voor Mia.

   Ik weet niet hoelang je Ziwi Peak als hoofdvoeding kunt geven zonder risico op problemen wat betreft vitamine A en D. Daar is nooit onderzoek naar gedaan en het zal per hond verschillen.

   Je zou heel goed 50% (op caloriebasis) natvoer kunnen geven en 50% Ziwi Peak. Je kunt ook prima Acana Classics (erbij) geven. Ik vind Acana niet kwalitatief minder goed, het bevat alleen minder vlees dan Orijen. Je kunt ook helemaal overgaan op natvoer, als dat in je budget past. Het gezondst zijn de zelf gekookte maaltijden zoals die van Dog Chef, je kunt je vragen daar ook bespreken met de dierenarts van Dog Chef. Zij heeft zich ook verdiept in voedingsgerelateerde DCM.

 3. Kitty

  Hoi Meike! Zijn deze brokken te combineren met Grizzly zalmolie (of raad je een ander merk aan) en de Biofood schapenvet blokjes?
  Of is dit niet nodig bij deze brokken?

  Door de hoge hoeveelheid aan vitamine A is het niet goed om deze brokken langdurig te geven. Is het dan verstandig om steeds te wisselen na elke zak? Ik dacht eraan om steeds te wisselen tussen ZiwiPeak en Acana. Of raad je aan om bij 1 merk te blijven? In dit geval dan Acana, omdat ZiwiPeak niet zo goed is voor een langere tijd.

  1. Voerwijzer Meike

   Ja je kunt prima zalmolie of visolie toevoegen aan deze brokjes (of eigenlijk platte stukjes vlees). Ik weet niet hoe goed de zalmolie van Grizzly gezuiverd is. Ik geloof dat ze flesjes met een pompje gebruiken, en het nadeel daarvan is dat de olie snel oxideert. Daarnaast voegen ze geen of erg weinig vitamine E toe. Doils is denk ik beter, maar mijn favoriete merken zijn Metagenics en Minami. Ik ga hier nog een artikel over schrijven, met een vergelijking van merken. In visolie zit tegenwoordig meestal geen vitamine D, daarvoor zul je echt vette vis moeten geven.

   Je kunt het prima afwisselen met Acana. Afwisselen per zak of per twee zakken is een goede afwisseling.

 4. MarleendL

  Beste Meike,

  Hoe zit het met de ZiwiPeak Air-dried Chicken? Deze zie ik helaas nergens terug op de site. Ik weet dat het eiwitgehalte iets lager is, maar neem aan daarmee niet persé slecht(er)? Ik geef mijn hond het liefste een brok die grotendeels bestaat uit zalm (gevoelige huid, i.v.m. vacht) en/of kip.

  Ook ben ik benieuwd naar het gebruik bij een pup.. Ik lees dat het voor pups nog niet verstandig is om de ZiwiPeak als hoofdvoeding te gebruiken vanwege het hoge gehalte aan vitamine A. Vanaf hoeveel maanden kan ik deze eventueel wél als hoofdvoeding gebruiken?

  Is het een idee om tijdens de puppyperiode Orijen Puppy als hoofdvoeding te gebruiken, gecombineerd met ZiwiPeak Chicken (en hoeveel dagen kan dit dan)? Deze heb ik beiden besteld om te proberen en langzaam op over te stappen. Onze pup krijgt op dit moment Purina Pro Plan Sensitive puppy en Rodi, maar wil haar het beste geven. En als ik zo opmaak uit deze website kan ik qua brokken dan het beste overstappen naar ZiwiPeak en/of Orijen.

  Hoor graag! Dank alvast!

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Marleen, ah ik had nog niet gezien dat de kip-variant nu ook in Europa is. Ik zal deze toevoegen aan de site. Er zit genoeg eiwit in voor pups. Als het een ras is die gevoeliger is voor het ontwikkelen van pancreasproblemen, zou ik het niet als hoofdvoeding geven ivm het hoge vetgehalte.

   Je combinatie klinkt prima. Het is even uitproberen of Orijen niet teveel verhit eiwit bevat. Als de ontlasting zacht is, en na een paar weken nog steeds, zal het eiwitgehalte te hoog zijn. Rodi vind ik trouwens wel een goede toevoeging, zeker als het om de rauwe vleesvoeding van Rodi gaat.

   Ook een volwassen hond zou ik liever niet alleen Ziwi Peak geven voor langere tijd. Als je Ziwi Prak aanvult met vette vis, is de balans tussen vitamine A en D beter. Wanneer een pup volwassen is verschilt per grootte van de pup, maar is meestal rond een jaar of 1 a 1,5.
   Als je pup

   Succes met de beste voedingscombinatie vinden!

   1. MarleendL

    Dank je wel! Begrijp ik hieruit dat ik het beste de ZiwiPeak Makreel / Lam kan geven?

    De ontlasting is chocoladebruin en minder zacht dan voorheen tot dusver. Maar ik ben nog aan het overstappen. Ze zit nu nog op een combinatie van haar oude voer en Orijen. Ik houd het in de gaten.

    Wel heb ik inmiddels mijn twijfels bij Ziwi Peak Chicken vanwege het verhoogde vetgehalte. Wij wilden dit gaan geven, aangezien wij minder Rodi willen geven. En ik las dat dit het meest in de buurt komt van vers vlees. Begrijp ik dus goed dat de Makreel / Lam beter is qua samenstelling?

    Dank voor de info!

 5. Jennifer Lensing

  Beste Maaike,

  Ik zou graag je advies willen, onze vorige chihuahua kreeg vroeger in de ochtend ziwipeak en in de avond Rodi treat train en travel.
  Ik heb nu een pup van bijna 20 weken. Hij krijgt nu in de ochtend kvv (raw 4 dogs ,kip game mix en farmfood pens en rund compleet en in de avond acana brokjes. Nu twijfel ik acana om te wisselen voor ziwipeak en dan in de avond ziwipeak, of is hij nog te jong voor de ziwipeak soorten. 2x kvv kan ook maar vind het handig wat te geven wat goed met kvv kan , dan heb ik een alternatief als ik het er vergeet uit te halen. Hij krijgt ook1x pw zalm of makreel ( 2 weken ingevroren geweest)
  Hopend op je advies, alvast bedankt!
  Groet,
  Jennifer

  1. Voerwijzer Meike

   Ja je kunt prima af en toe Ziwi Peak geven. Wat je zou kunnen doen is in principe alle maaltijden kvv voeren, en Ziwi Peak als reserve hebben voor als je vergeten bent vlees uit de vriezer te halen. Ik zou dan de Ziwi Peak wel in de vriezer bewaren, omdat deze voeding niet lang goed blijft na openen van de zak. De brokjes zijn zo droog dat ze niet ontdooid hoeven te worden, alleen een beetje warm water erbij is genoeg om het meteen te kunnen voeren.

 6. Lydia

  Bedankt van je goede uitleg. Ze heeft juist harde ontlasting. Doe er wat olie bij of haver vlokjes. Verdenk haar meer van verstopping. Er is toch altijd iets. Groenten laat ze liggen,is een moeilijke eter. Ik lees dat ziwi meer geschikt is voor tijdelijk te geven? Niet zo gemakkelijk met haar. Kvv leid ook tot verstopping.geef van alles kleine hoeveelheden. Nogmaals bedankt van je advies😘

  1. Voerwijzer Meike

   Je zou kunnen kijken of probiotica helpt, het liefst in de vorm van zelfgemaakte melkkefir, als zuivel goed verdragen wordt. En anders psylliumvezels.

   Als Ziwi Peak het enige gezonde is wat goed gaat, zou ik het blijven geven. Het beste is om af te wisselen, je kunt ook varianten Ziwi Peak afwisselen eventueel.

 7. Lydia

  Ben al naar verschillende Dierenartsen geweest.geven haar dan eten van hun dat licht verteerbaar is. Ze eet er bijna niks van. En de problemen blijven.krijgt probiotica voor de darmpjes. Haar poep was zojuist ook goed. Ik hoor haar darmpjes of maag piepen. En is dan zielig en eet niet. Tijdens de wandeling eet ze veel gras. Alles wijst op spijsverterings problemen. Ze kan de ganse dag speels en actief zijn. Morgens ligt ze met piepoogjes zielig te doen. Wat kan er tijdens de nacht mis gaan.gisteren ook weer gal overgegeven.Dach dat ziwi alles ging oplossen. Niet dus.

  1. Voerwijzer Meike

   He wat vervelend. Helaas zijn veel dierenartsen niet gespecialiseerd in voeding, en krijg je vaak een standaard-oplossing. Als je geen goede dierenarts kunt vinden, kan ik kijken of ik een voedingsdeskundige dierenarts in de buurt weet. Geef dan even aan waar je woont. Het lijkt me goed om de darmwand te herstellen, zodat ook de probiotica weer beter kan “aankleven”. Hier zijn kunnen orthomoleculaire supplementen heel goed bij helpen bijvoorbeeld.

   Wat je nog kunt proberen qua Ziwi Peak is de hoeveelheid voer verdelen over één maaltijd meer, zodat er een kleinere hoeveelheid is per keer om te verteren. En als alternatief kun je kijken of gestoomd voer of zelf gekookte/gestoomde rauwe vleesvoeding beter gaat. Bij dat laatste is het belangrijk dat er geen stukjes bot inzitten, dus dat er een alternatieve calciumbron in zit of het bot heel fijngemalen is. En als je dit langdurig wilt gaan voeren, is het goed om een passende multivitamine toe te voegen.

   1. Lydia

    Dank van je uitleg. Vandaag gaat het wat beter. Is speels . Ik woon België .Sint Truiden. Geef haar nog ziwi. Maar gemengd met blikvoer,eet ze liever,en verdraagt ze beter. Pfff,kleine hondjes. Heb altijd grote gehad. Nooit problemen. Grtjs

     1. Voerwijzer Meike

      Voor sommige honden bevat Ziwi Peak teveel verhit eiwit. Dan wordt het eiwit niet goed verteert, waardoor er onverteerd eiwit in de darmen terechtkomt, wat door een verstoring van de darmflora tot zachte ontlasting leidt. De kans hier op is groter bij grote honden dan bij kleine, maar kan ook bij kleine honden gebeuren. Het kan dan helpen om de voeding over een maaltijd extra te verdelen (dus minder voer per maaltijd). Je kunt ook kijken of het beter gaat op alleen kwalitatief natvoer.

 8. Lydia

  Ik weet het niet meer. Heb al zoveel hondenbrokken geprobeert. ook kvv. Mijn klein hondje 9 maand heeft last van haar spijsvertering. Krijgt nu van de dierenarts,Hills digistif.maar blijft het zelfde. Help weet me geen raad meer. Heb ook ziwi geprobeert , ook eet ze slecht,maar kan te maken hebben met haar spijs vertering? Wat kan ik nog proberen?

  1. Voerwijzer Meike

   Als de dierenarts geen oorzaak heeft kunnen vinden, is de kans groot dat brokvoeding geen geschikte voeding is voor je hond. Het kan zijn dat kvv beter gaat, maar dat het verteringssysteem meer tijd nodig heeft voor de overschakeling. In lastige gevallen kan dat zelfs maanden duren. Ik raad je aan naar een dierenarts te gaan die zich heeft verdiept in voeding, of naar een goede voedingsdeskundige voor honden. Ik denk dat het niet alleen nodig is om de juiste voeding te vinden, maar dat ook de darmgezondheid aangepakt moet worden met supplementen.

  1. Voerwijzer Meike

   Volgens de richtlijnen is het ook geschikt voor pups, alleen vind ik de balans tussen vitamine A en D niet zo ideaal en voor pups is het risico op problemen iets groter dan voor volwassen honden. Ik zou het dus niet langdurig als hoofdvoeding geven, maar ter afwisseling of voor tijdelijk gebruik kun je het prima geven.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter