Is hondenrijst gezond?

Datum: 5 april, 2022
Laatst bijgewerkt: 8 april, 2022

Hondenrijst heeft voor de meeste honden geen toegevoegde waarde. In dit artikel vertel ik waarom niet, en wat uitzonderingen zijn

Waarom is hondenrijst niet nodig?

Er zitten geen voedingsstoffen in die je hond nodig heeft als je een compleet menu voert (zoals brokken of rauwvoer). Er zit een hoog gehalte aan koolhydraten in. Honden hebben geen koolhydraten nodig, en teveel koolhydraten kunnen juist problemen geven door suikerspiegelschommelingen. In brokken zit vaak al een hoog gehalte koolhydraten, en door ook nog hondenrijst te voeren, verhoog je dit nog meer.

Wanneer kan hondenrijst wel goed zijn?

Als je hond extra koolhydraten kan gebruiken, kan hondenrijst een goede toevoeging zijn. Je kunt ook zelf rijst koken, hondenrijst is vooral een makkelijke manier om rijst te voeren. Ik raad wel aan om rijst af te wisselen met andere soorten koolhydraten, zoals boekweit en zoete aardappel. Wanneer kan een hond extra koolhydraten gebruiken? Bijvoorbeeld als je rauwvoer voert zonder granen, en je hond leverziekte heeft. De meeste honden hebben geen behoefte aan extra koolhydraten. 

Waarom heet het hondenrijst?

Hondenrijst is gepofte rijst. Dit is een vorm die voor de hond verteerbaar is. Rauwe rijst wordt namelijk niet verteert door honden (of mensen). Om het verteerbaar te maken, moet het bijvoorbeeld worden gekookt, gemalen of gepoft. Je kunt dus net zo goed rijst koken of rijstwafels geven. Maar ook goed verteerbare rijst voegt niks toe aan het menu als je brokken voert.

Rizi Optimal Digestion, is dat goed als de hond het eten niet goed verteert?

Rizi is net als “gewone hondenrijst” gepofte rijst.  Rizi Optimal Digestion verbetert de vertering niet. Met Optimal Digestion wordt bedoelt dat de rijst in goed verteerbare vorm in de zak zit.

———————————-


5 Comments

    1. Voerwijzer Meike

     Een supplement waarvoor? Wat mis je in het menu dat je wilt aanvullen? Als het om omega 3 gaat kun je het beste een omega 3-supplement proberen, als rauwvoer of blikvoer met vis niet gegeten wordt. In schapenvet zit weinig omega 3, maar er zit wel een beetje omega 3 in, dus het is beter dan niets.

     1. PM1984

      Inderdaad de omega 3. Deze zit in geen enkele variant die ik geef.
      Ik zou nog kunnen kijken naar blikvoer om dat dan 1x per week te geven met een toegevoegde omega 3 bron.
      Bedankt!

Geef een antwoord