Duck Nuggets

Datum: 29 juli, 2017
Laatst bijgewerkt: 25 mei, 2019

Het Belgische merk Duck heeft naast plakken en worsten ook Duck Nuggets. Duck is ook in Nederland op veel plekken verkrijgbaar.

Analyse, ingrediënten en prijzen Duck Nuggets
Ingrediënten Eiwit Vet Koolh. €/kg
Duck Turkey Nuggets Kalkoen 40%, fijngemalen kalkoenkarkas 17%, kalkoenlever 10%, kalkoenhart 10%, bruine rijst 10%, courgette 10%, zonnebloemolie 1%. 13,7% 16,6% 1% €4,50
Duck Lamb Nuggets Lamspens 46%, lamslever 15,1%, fijngemalen lamsribben 14,7 %, quinoa 11,7%, erwten 3,9%, lamshart 2,6%, lamsnier 1,9%, zonnebloemolie 1%, lijnzaadolie 1%. 13,9% 14,2% 3% €6,38
Duck Beef Nuggets Rundvlees 41%, fijngemalen kraakbeen 19%, zoete aardappelen 11,4%, runderlever 11,1%, appels zonder pit 5,7%, runderhart 5,7%, rundernier 2,2%, zonnebloemolie 1%, lijnzaadolie 1%. 9% 23% 3,3% €4,88

Toegevoegd per kg
Vitamine A (3a672a) 17000 IE, vitamine D3 (E671) 2003 IE, vitamine E 100 mg, ijzer (Fe) 40 mg, koper (3b4.10) 7,2 mg, mangaan (E5) 44 mg, zink (E6) 50 mg, jodium (E2) 1,9 mg, selenium (E8) 0,2 mg, selenium (3b8.11) 0,1 mg.

Geschikt voor pups?
Ik raad Duck Nuggets niet aan voor pups, omdat het

 • teveel vet bevat in verhouding met eiwit
 • teveel lever bevat
 • onbekend is hoeveel calcium en fosfor het bevat

Verpakking en verkrijgbaarheid
Duck Nuggets is verkrijgbaar in zakjes van 400 gram, waarin 16 nuggets van ongeveer 25 gram zitten. Het merk Duck is bij veel dierenspeciaalzaken in België en Nederland verkrijgbaar.

Het is het goedkoopst om Duck te bestellen per 8 pakjes van een kilo, de breederverpakkingen. Deze zijn vanaf €3,36/kg verkrijgbaar.

Beoordeling:

Duck Nuggets vind ik geen goede samenstelling hebben en raad ik niet aan als hoofdvoeding. De grootste nadelen vind ik de volgende

Veel lever
Duck Nuggets bevatten erg veel lever. Lever bevat wat meer afvalstoffen, en bevat erg veel vitamine A. Om deze reden wordt aanbevolen om maximaal 5% lever te voeren. Duck Nuggets zitten hier ruim overheen. Daarbij is ook nog eens vitamine A toegevoegd. Vitamine A wordt niet uitgeplast, maar wordt opgeslagen in de lever. Een overschot aan vitamine A komt gelukkig niet snel voor, maar het is een antagonist (tegenwerker) van vitamine D, en een tekort aan vitamine D komt wél vaak voor. Het is dus belangrijk om een goede balans te hebben tussen vitamine A en D.

Teveel vet
De vetgehaltes van Turkey nuggets en lamb nuggets zijn niet extreem hoog, maar zijn wel erg hoog als je kijkt naar de balans tussen vet en eiwit. Er moet meer eiwit dan vet in een voeding zitten, om genoeg eiwit en andere voedingsstoffen binnen te krijgen. Het vetgehalte van Beef Nuggets is enorm hoog, en het eiwitgehalte erg laag. Ik vind dit ongezond. Voor een keertje niet zo erg, maar zeker niet geschikt als hoofdvoeding.

Calciumgehalte onbekend
Wat ik erg jammer vind is dat Duck niet weet hoeveel calcium hun voedingen bevatten. Ik vind het erg belangrijk dit wel te weten, want het is belangrijk dat er niet meer fosfor dan calcium in de voeding zit. We kunnen inschatten of er genoeg calcium in zit door te kijken naar de calciumbron, maar ook dit is niet duidelijk genoeg. 17% kalkoenkarkas kan genoeg calcium leveren, maar als hier veel vlees aanzit, dan kan het te weinig calcium leveren. 14,7% lamsribben zullen genoeg calcium leveren, lamsribben zijn calciumrijk en er zit vaak niet heel veel vlees aan. 19% kraakbeen levert waarschijnlijk te weinig calcium, want kraakbeen is niet calciumrijk. Het is niet duidelijk of er calcium aan toegevoegd is.

Plantaardige oliën
Lijnzaadolie en zonnebloemolie vind ik niet nodig in kant en klare voeding. Het oxideert snel, wat ongezonde stofjes oplevert. Beide oliën leveren ook gezonde stoffen, mits er niet teveel oxidatie heeft plaatsgevonden. En dit is onmogelijk te weten.

Rijst, quinoa en zoete aardappelen
Er zit vrij veel rijst/quinoa/zoete aardappel in Duck Nuggets, maar voor een gezonde hond is dit geen probleem.


Compleet door Calciumbron Geschikt voor Website
premix bot hond www.duck-food.com

5 Comments

 1. janie

  ik heb voor de eerste keer mijn pup Turky nuggets gegeven en s,morgens was het zo weg en om 14.00 uur wilde hij het niet meer eten en het rook heel sterk.
  Rook erg muf en vroeg me af of het al bedorven was maar met een plakje rodi er doorheen was het wel zo weg. Maar het lag nu 12 uur buiten de koelkast om te ontdooien en gegeten te worden en het is hier 16 graden in huis maar ik vertrouw het niet, het rook echt muf. Met energique doe ik precies hetzelfde en het ruikt niet vies zelfs niet aan de laatste maaltijd om 24.00. Als dit de lucht is die er normaal vanaf komt begrijp ik mijn pup wel want ik vind het ook stinken.
  Voor mij geen nuggets meer van Duck.

  1. Voerwijzer Meike

   Dat klinkt niet goed inderdaad. Het is beter om het in de koelkast te laten ontdooien, want in bijna elke rauwe vleesvoeding zitten wel pathogene bacteriën. Dat is geen probleem zolang het goed gekoeld blijft, want dan zitten er maar weinig van in. Maar bij langere tijd in zo’n warme omgeving kunnen de bacteriën snel vermeerderen en is het risico op problemen groter.

 2. janie

  Maar bij energique is dat geen probleem en het stinkt of ruikt ook niet muf.
  Zelfs in de vriezer ruikt het muf dus heb ik de zak gewoon maar weggegooit.
  Ik ga het wel vanaf nu in de koelkast ontdooien want het wordt natuurlijk warmer
  nu maar hoelang voor ze eten haal je het dan uit de koelkast want het voelt vaak
  s,morgens zelf nog koud aan en ze moeten op kamer temperatuur eten.
  Is energique pup wel goed genoeg voor de pup nu 4 mnd oud en hoelang laat je een puppie op pup voer. kruising jacky/chihuahua , klein hondje dus.

Geef een reactie