Jolipet

Datum: 19 april, 2014
Laatst bijgewerkt: 30 oktober, 2021

Jolipet is een kvv (rauwe vleesvoeding) uit België, met een eigen visie op de ideale samenstelling. Onderaan het artikel leg ik uit waarom het afwijkt van mijn visie. Deze afwijkende samenstelling kan wel ideaal zijn voor honden met specifieke voedingsbehoeftes bijvoorbeeld bij aandoeningen.

Analyse, ingrediënten en prijzen Jolipet
  Ingrediënten Eiwit Vet Koolhydr Calcium Fosfor €/kg
Jolipet Puppy met paard 57% paardenvlees, 21% rijst, 8% wortel, 6% erwten, 4% appel, mineralen en vitamines, 1% zalmolie 11,9% 10,1% 7,5% 0,66% 0,43% €7,33
Jolipet Adult Dog met kip 42% kippenvlees, 14% kippenhart 25% rijst, 8% wortel, 6% spinazie, 4% appel, 0,5% koolzaadolie, mineralen en vitamines. 9,1% 9% 8% 0,17% 0,13% €6,-
Jolipet Adult Dog met paard 60% paardenvlees, 20% rijst, 8% wortel, 4% erwten, 3% appel, 3% biet, 1% plantaardige oliën (maïsolie en koolzaadolie), mineralen en vitamines. 12,3% 10% 7,4% 0,18% 0,14%

€6,80

 

Jolipet Adult Dog Hypo 60% paardenhart, 38% rijst, 1% maisolie, mineralen en vitamines. 11,4% 3,4% 11,6% 0,19% 0,15% €7,60
Jolipet Adult Dog met rund 60% runderhart, 35% rijst, 3,5% oliën* (maïsolie en koolzaadolie), mineralen en vitamines. 10,6% 9,4% 10,2% 0,22% 0,18% €6,53
Jolipet Adult Dog met kalkoen en zalm 42% kalkoenvlees, 20% aardappel, 15% zalmsteak, 8% wortel, 6% erwten, 2% aardbei, 1% koolzaadolie*, 1% zalmolie, vitamines en mineralen 10,2% 10,1% 7,8% 0,23% 0,19%

€6,53


Jolipet Puppy met kalkoen 36% kalkoenvlees, 24% kalkoenhart , 20% aardappel, 8% wortel, 6% erwten, mineralen en vitamines, 2% aardbei, 1,5% koolzaadolie*, 0,1% zalmolie 10,1% 8,9% 5% 0,52% 0,34% €6,66

* alle oliën zijn geraffineerd

Jolipet kvvSamenstelling
De verhoudingen van de varianten verschillen, maar de basis is:
– 40%-60% vlees en/of hart
– 30% a 45% witte rijst of aardappel
– 0%-20% groente (wortel, erwten, spinazie) en fruit (appel, aardbei)
– een klein beetje koolzaadolie, maisolie en/of visolie 

Verhoudingen Jolipet met kip
Verhoudingen Jolipet met rund

Is Jolipet Compleet?
Ja, Jolipet is compleet gemaakt door toevoeging van vitamines en mineralen. Er zit in de smaak Kip en de smaak Paard wel minder calcium en fosfor dan wordt aanbevolen door de Fediaf.

Afwijkende samenstelling
De samenstelling is opvallend anders dan alle andere merken in Nederland en België, zie voor meer informatie hierover de beoordeling hieronder. De samenstelling van Jolipet is ontwikkeld samen met een voedingsdeskundige van een universiteit. De fabrikant van Jolipet staat geheel achter deze samenstelling, en je kunt via het contactformulier van Jolipet alle vragen stellen die je hebt. De fabrikant zal een duidelijk en onderbouwd antwoord geven. Ook in de FAQ kun je lezen waarom er voor deze samenstelling gekozen is.

Voor honden die specifieke voedingsbehoeftes hebben, kan Jolipet een uitkomst bieden. Bijvoorbeeld als je hond geen bot kan verteren, als je hond magere voeding nodig heeft met een verlaagd eiwitgehalte (bij sommige darmaandoeningen), of als je hond een voeding met minder eiwit en fosfor nodig heeft (bij nieraandoening).

Hoeveel voeren
Ook de aanbeveling over de hoeveelheid voer is anders dan de standaard-aanbeveling. Dit komt doordat er minder calorieën inzitten dan in andere merken, namelijk 1240 – 1690 kcal/kg. Voor een hond van 10 kilo wordt aangeraden 430 gram Jolipet per dag te voeren (“normaal” 200 gram).

Verpakking
De adult-varianten van Jolipet zijn verkrijgbaar in zakken van 750 gram en de puppy-varianten in zakjes van 600 gram. In elke zak zitten nuggets van ongeveer 25 gram.

 

Beoordeling:

De samenstelling van Jolipet is anders dan de samenstelling van een rauwe vleesvoeding volgens de visie van Voerwijzer zou moeten zijn. In het overzicht hieronder leg ik uit wat de verschillen in visie zijn.

Ik raad Jolipet niet per definitie af. Ik vind het gezondere voeding dan brokken, het blijft verse en rauwe voeding die compleet is. En voor honden met specifieke voedingsbehoeftes kan Jolipet een oplossing zijn.

Wat me opvalt aan Jolipet, waar ik twijfels over heb:

 • Er zit minder calcium en fosfor in Jolipet Adult met kip en Jolipet Adult met paard, dan minimum aanbevolen door de Fediaf. Door deze smaken af te wisselen met andere smaken (of merken) verklein je het risico op tekorten. (Deze smaken Jolipet bevatten 1,1 en 1 gram calcium per 1000 kcal en 0,85 en 0,8 gram fosfor per 1000 kcal. Het aanbevolen minimum is 1,25 gram calcium per 1000 kcal en 1 gram fosfor per 1000 kcal. Voor honden die op dieet staan zijn de aanbevolen minima nog hoger)
 • Alle gebruikte plantaardige oliën zijn geraffineerd, mijn voorkeur gaat uit naar koudgeperste oliën in verband met oxidatie en voedingsstoffen. 
 • De rijst en wortel zijn licht geblancheerd. Als dit klopt is het mogelijk minder goed verteerbaar. Granen en groenten moeten goed gekookt worden om goed verteerbaar te zijn voor honden. Als het goed gemalen is, vergroot dat ook de verteerbaarheid (maar ik weet niet of dat zo is).
 • Er zit geen bot in, maar een calciumsupplement. Hieronder uitleg.
 • Er zit erg veel rijst in, dit kan zorgen voor een sterkere suikerspiegelschommeling dan ideaal is.
Jolipet bevat Visie Jolipet Visie Voerwijzer
30% – 45% witte rijst Dit is nodig, anders bevat de voeding teveel eiwit, en honden hebben koolhydraten nodig voor een volledig uitgebalanceerd menu. Honden hebben geen granen nodig, niet voor de voedingsstoffen, niet voor de koolhydraten. Bij sommige aandoeningen kan het wel een handige aanvulling zijn.
Geen organen De voedingswaarde van organen is niet groot en variabel. Dat organen een belangrijk onderdeel van het menu zijn, wordt vaak gebruikt als excuus om rommel in het voer te doen. Organen zijn een belangrijk onderdeel van het menu, want bevatten specifieke voedingsstoffen. Bijvoorbeeld CoQ10 in hart, vitamine A en koper in lever en goede bacteriën in pens. De premix moet hier wel op afgestemd worden.
Geen bot Het calcium uit bot is niet goed opneembaar en bot als calciumbron is onveilig omdat sommige honden hier verstopping van krijgen in hun maagdarmkanaal. Bot bevat calcium in een voor de hond natuurlijke vorm. Bot zorgt door hardere ontlasting ervoor dat de anaalklieren geleegd worden. Bot bevat ook aminozuren die de aminozuren in vlees balanceren. (Methionine/glycine-balans)

Compleet door Calciumbron Geschikt voor Website
premix supplement hond www.jolipet.be/

5 Comments

 1. Voerwijzer Meike

  Ik heb eens bijgehouden hoeveel Daisy at, en hoeveel er de volgende dag aan de andere kant uitkwam. Misschien voor jullie ook interessant.

  In: 117 gram rundvlees met ongeveer 0,75 gram eierschaalpoeder
  Uit: 6 gram

  In: 113 gram zalmkop met ongeveer 10 gram yoghurt
  Uit: 8 gram

  In: 259 gram Jolipet Horse Adult
  Uit: 26 gram (in twee keer)

  In: 270 gram Jolipet Horse Adult
  Uit: 22 gram (in twee keer)

   1. Voerwijzer Meike

    Nee dit zegt niets over de kwaliteit van de voeding, maar meer over de verteerbaarheid en het vezelgehalte van de voeding (bij mijn hond). Je kunt concluderen dat Jolipet voor veel meer ontlasting zorgt dan losse vleesproducten zoals je die in een zelf samengesteld menu voert. Dat komt doordat er in Jolipet veel meer vezel zit en onverteerbaar zetmeel (resistent zetmeel in rijst).

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter