Oervoer Zuiver

Datum: 28 februari, 2014
Laatst bijgewerkt: 27 november, 2019

Oervoer Zuiver is de kvv van Oervoer, een verkooppunt dat alleen vleesproducten van diervriendelijk gehouden dieren verkoopt. De naam Oervoer Zuiver is gegeven aan de kvv-lijn, omdat alle mixen zuiver zijn qua diersoorten, dus alleen het diersoort bevatten die in de naam voorkomt. Hiermee zijn de mixen goed geschikt voor een eliminatiedieet.

Analyse, ingrediënten en prijzen Oervoer Zuiver
Ingrediënten Eiwit Vet Calcium Fosfor €/kg
Kip Kippennekken, kippenlever, kippenhart, kipdijvlees van biologische kippen. 15% 11% 0,94% 0,62% €5,30
Eend Eendenbotten (o.a. loopvoetjes), -vlees, -hart, en -lever. Bevat geen maagjes. 16,5% 13,1% 0,96% 0,62% €5,50
Fazant Gemalen fazant, inclusief organen, van Engelse wilde (maar wel bijgevoerde) fazant. Er kunnen graantjes en steentjes inzitten (uit de maagjes) en soms zit er een kogeltje in. 19% 17% 1% 1% €4,90
Haas Voorbouten, hart, long en lever. Geen maag en darmen. De hazen zijn wild, dus die hebben voornamelijk grassen gegeten. 20% 6% 1,27% 0,75% €6,50
Rund Maling van rundvlees (o.a. kopvlees) runderbot (ik vermoed kraakbeen ipv bot) en runderorganen (hart, lever en long). Bevat geen pens. 17% 12% 0,32% 0,29% €5,50
Duif Een maling van hele wilde duiven. De kop, veren, poten en maag- darm stelsel zijn verwijderd. Kunnen graantjes inzitten. Pittig van smaak. 20% 9% 1% 1% €5,90
Kalkoen 100% biologische kalkoen. Kalkoennekken, -karkas, – maag, -hart, -lever. 16% 10% 0,95% 0,61% €5,50
Konijn (tam) 100% biologisch konijn. Konijnkarkas, -bout, -lever, -hart en -longen 16% 18% 0,75% 0,5% €6,30
Geit Biologische geit. Jonge geitenribben, geitenvlees en 10% organen (lever, hart en longen) 16% 15% 0,63% 0,97% €6,50
Zalm 100% zalm 14% 23% 0,88% 0,56% €4,70
Gans* (wild) Gemalen hele gans, zonder darmen en veren. Verschillende soorten gans, waaronder grauwe gans. Kan hagel inzitten. €5,7
Patrijs* Deze patrijs komt uit Engeland, In Engeland wordt het wild vaak bijgevoerd, er kan dus een enkel graantje in de maag gezeten hebben. €5,4
Lam Lamsvlees, -ribben, -hart, -long en -lever. 13% 15% 0,61% 0,41% €6,10
Makreel Maling van hele makrelen. De makrelen komen uit de Noordzee. 17% 12% 0,4% 0,3% €5,-

* seizoensproduct, beschikbaar vanaf oktober. Oervoer werkt met seizoensproducten, in het wildseizoen zijn er meer mixen beschikbaar dan in de zomer.

Samenstelling
Alle mixen van Oervoer bestaan voor 100% uit het diersoort uit de naam. Sommige mixen bestaan uit hele prooidieren of hele karkassen. De verhoudingen van de andere mixen zijn over het algemeen 65% spiervlees, 25% bot en 10% organen (hart, lever en longen). Er wordt ongeveer 50% vleesbot gebruikt. Omdat het per vleesbot verschilt hoeveel vlees en hoeveel bot het bevat, verschilt het precieze botpercentage per mix.

Is Oervoer Zuiver geschikt voor pups?
Ja ook voor pups is Oervoer Zuiver geschikt. Voor pups met verhoogd risico op groeipijn, kun je er op letten dat je niet alleen mixen met een hoog calciumgehalte voert. Het risico op groeipijn is klein als het gemiddelde calciumgehalte onder de 0,8% blijft.

Compleet?
Deze maling zijn voor honden en katten compleet bij de juiste afwisseling en eventueel aanvulling

Voorbeeldmenu voor honden
20% kip
20% kalkoen
20% lam
15% geit
10% rund
10% pens
5% zalm
Aangevuld met 150 gram groenten per kg vlees

Dit menu is ook geschikt voor pups.

Voorbeeldmenu voor katten
20% haas
20% duif
20% rund
20% gans
5% extra runderhart
5% zalm

Biologisch
De ingrediënten van sommige mixen zijn biologisch, maar de mixen zijn niet Eko-gecertificeerd.

Smaken
Bij Oervoer merken ze dat dieren een heel duidelijke mening hebben over de enkelvoudige malingen, ze smaken veel uitgesprokener, is hun interpretatie. “Zo kan er op een dag iemand melden dat haar hond gek is op de konijn en op dezelfde dag dat iemands hond de konijn echt laat liggen en er wel de groenten onder vandaag eet.” Je moet je dus beseffen dat deze malingen echt een eigen smaak hebben. Als iemand een gemalen plus abonnement neemt bij Oervoer, houden ze bij wat de hond eventueel niet lekker vind. Dan doen ze dat niet in het pakket.

Verpakking
De mixen van Oervoer zijn verkrijgbaar in rollen van 250 en 500 gram. De meeste mixen zijn in beide gewichten verkrijgbaar, zalm en makreel is alleen in rollen van 250 gram verkrijgbaar.

Hoe ziet het er uit?
Op de foto hieronder zie je het vlees van Oervoer Puur Haas. Het is vrij grof gemalen, je kunt stukjes bot herkennen. Het vlees is donker, doordat hazenvlees een donkere kleur heeft.

Consistentie van Oervoer puur haas
Oervoer Puur Haas

Hieronder een bakje met Oervoer Eendmix.
Oervoer Eendmix

Beoordeling:

Oervoer Zuiver lijkt me een goed merk. De samenstellingen zien er goed uit, en de eigenaren van het merk hebben veel kennis van honden- en kattenvoeding.


Compleet door Calciumbron Geschikt voor Website
Diersoorten afwisselen bot hond, kat, fret www.oervoer.com

28 Comments

 1. Ron

  Op de site staat bij de malingen zuiver wel degelijk bij de meeste soorten dat het om biologisch gaat. Het zou worden gemalen door Groene weg slager wat een biologische slager is. Alleen het wild in deze lijn is niet biologisch, wat logisch is. Bijv. citaat van de geit zuiver: “Deze enkelvoudige maling wordt door de groene weg voor ons gemalen. Het is derhalve een biologisch product.”

 2. Danielle

  Als een pakje 250 gram is en mijn kat eet per dag 75 gram. Dan heb ik dus na drie dagen 3×75 = 225 gram opgemaakt. Hoe lang kun je het ontdooide vlees in de koelkast bewaren? Ik zou zelf max 3 dagen aanhouden, maar dan zou ik dus elke x 25 gram moeten wegggooien.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou het maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Kun je niet 100 gram per dag geven en dan wat minder van het andere voer dat je geeft? Wat je ook kunt doen is een rol heel licht ontdooien, zodat het snijdbaar is. De rol dan in drie stukken snijden, waarvan je eentje in de koelkast legt voor de volgende dag en de twee andere stukken weer terug invriest. Je voert dan iets meer dan 75 gram per dag, maar dat is niet erg.

     1. Danielle

      Ik heb dat in een online workshop gehoord, maar nu begrijp ik dat dat om carnivoer ging. Ze is net 1 jaar en weegt bijna 4 kilo. Ik ben even weer terug naar haar oude voer, want ze kreeg verstopping. Ik ga nu proberen het langzamer af te bouwen.

     2. Voerwijzer Meike

      Heb je dit artikel gezien? https://www.voerwijzer.com/beginnersinformatie-kvv/ Daarin staan richtlijnen voor de hoeveelheid. Als je kat vrij actief is, zou ik beginnen met 160 gram per dag, dat is 40 gram per kilo lichaamsgewicht. Op rauwe vleesvoeding zal de ontlasting sowieso harder worden en zal je kat minder en minder vaak poepen. Soms wordt de ontlasting te hard en heeft de kat er last van. Dat kan komen door een te hoog calciumgehalte en/of in combinatie met het niet bevatten van ruwe vezel. Oervoer bevat over het algemeen een vrij hoog calciumgehalte, maar je zou dan de smaak Rund eens kunnen proberen. Je kunt eventueel ook wat psylliumvezels toevoegen of een andere vezelbron. Hier is ook een goed artikel over dit onderwerp: http://feline-nutrition.org/health/constipation-real-help-for-your-cat

 3. Anouk

  Ik heb voor de tweede keer het totaalpakket hond bij Oervoer besteld. Ik geef mijn heidewachtel 175gr in de ochtend met een groentemix zodat het iets meer vult. Ze mag 525gr per dag. In de avond krijgt ze brokken maar daar heeft ze vaak geen behoefte aan omdat deze kvv meer voedingswaarde heeft. Erg mooi vlees en mijn hond behoudt haar gewicht en haar vacht glanst. Haar ontlasting is mooi stevig. Hiervoor kreeg ze lotgering maar die vond ik te vet en de geur…bah.

 4. annebello

  mijn honden en kat doen het echt enorm goed op OerVoer, ze krijgen afwisselend complete karkassen, organen, gemalen diersoorten, altijd 1 diersoort per dag.
  ze zijn mooi op gewicht, goede vachtconditie en hun ontlasting is makkelijk op te ruimen vanwege stevige substantie. (m.n. prettig ook in kattebak, poep stinkt ook eigenlijk niet!) met andere woorden ik ben erg tevreden en heb beter geweten t.o.v. de dieren die worden gebruikt om deze voeding te kunnen maken

 5. Mirjam

  Hallo,

  Ik ben van plan om OerVoer te gaan geven i.c.m Darf VOL (brokken)
  (Niet volledig KVV ivm echt kwalitatief goed voer te willen geven en de kosten wel binnen mijn perken te kunnen houden)

  En dan wel te verstaan per week:

  1 oervoer vis dag (per week afwisselend heel en gemalen, afwisselend vissoorten)

  1 oervoer pens dag (per week afwisselend stuk en gemalen, afwisselend diersoorten)

  De overige 5 dagen-
  1 maaltijd oervoer zuiver gemalen (zo veel mogelijk afwisselend diersoorten)
  1 maaltijd darf VOL brokken

  De samenstelling van de darf brokken is overigens:
  (Kippennekken, rundvlees, lamsvlees, geitenvlees, kippenvlees, runderhart, runderlong, runderpens, runderlever) samen 60%.
  Gedroogde wortel 15%, gedroogde appel 14%, gierst 5%, krill 2%, kokosolie 2%, brandnetel 1%.
  Natuurlijk vitamines en mineralen preparaat 0.5%, vocht 0,5%

  Ik vroeg me af of ik hiermee qua totaal plaatje redelijk in de richting van een goede samenstelling zit…
  Maar wat ik me eigenlijk vooral af vraag…
  Kan ik op de dagen dat ik de brokken en de KVV wil combineren, de brokken het beste in de ochtend of in de avond geven?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou iets minder vis geven, bijvoorbeeld de visdag inruilen voor 50% vis en 50% een ander diersoort, of boekmaag.

   Qua combineren zou ik als ik jou was een paar weken in de ochtend rauw en in de avond brok geven en daarna een paar weken andersom, en dan bijhouden of je verschil merkt. Het is bij elke hond weer anders namelijk.

 6. Jean-Michel

  Beste Meike,

  Ten eerste veel lof voor de site en je toewijding. Ik ben erg onder de indruk.

  Dan nu mijn vraag: Wij geven onze katten al een tijdje kvv van Oervoer (Kip, Rund, Lam, Eend, Zalm, Heek) afgewisseld met brokjes in de ochtend, Dit gaat goed en ze lijken er meer dan tevreden mee. Wij dus ook.
  Nu is ons gezinnetje uitgebreid met een Zwitserse witte herder pup en zij is nu 10 weken jong. Omdat wij voor haar ook graag over willen schakelen leek het ons het makkelijkst om ook voor haar kvv van Oervoer in de bestellingen mee te nemen (ivm goede ervaring en verzendkosten). Oervoer zelf gaf aan dat het pakket dat we voor de katten hebben ook met de hond gedeeld kan worden, echter ben ik nu in twijfel gebracht door het calcium verhaal. Oervoer zelf is hier niet heel duidelijk in en bij navraag gaven zij aan dat het geen enkel probleem is.
  Nu kom ik hier de waardes tegen en gezien de min/max. percentage waardes aan calcium voor pups van grote rassen elders op de site lijkt het mij dat niet elke vleessoort een goede keus is voor onze pup. Vooral het calcium gehalte van Eend is aan de hoge kant.
  Nu is mijn vraag of Oervoer nog steeds een prima keus is mits ik over de week de verschillende vlees soorten verspreid (rund, lam, kip, etc.) en Eend er voor haar buiten laat, of kunnen we (voorlopig) toch beter naar een alternatief voer overstappen?
  Wij denken er tevens ook aan om toch nog brok te voeren. In de morgen of middag. Misschien dat dat nog een verschil kan maken?

  1. Voerwijzer Meike

   Wat je kunt doen is het gemiddelde calcium- en fosforgehalte berekenen van het menu dat je zou gaan voeren. Een beetje hoger dan aanbevolen kan meestal geen kwaad, maar verhoogt het risico op groeipijn wel. Bekijk ook eens wat het gemiddelde is als je er bijvoorbeeld 10% pens en/of boekmaag aan toevoegt, daar zit weinig calcium in.

 7. Richard Janse

  Ik heb contact gezocht met oervoer ivm een eliminatidieet….

  Hun visie wijkt wel wat af van wat ik dacht hoe een eliminatiedieet in zijn werk gaat

  Ik zal hieronder hun antwoord zetten wat in de mail stond

  Onze dierenarts is gespecialiseerd in allergiën, dat is de reden waarom we 6 jaar geleden met OerVoer zijn begonnen. Er was toen niets in enkelvoudige malingen (biologisch en zonder toevoegingen) op de markt wat aangeboden kon worden. Haar en onze visie is dat als je slechts één diersoort geeft het systeem daar ook weer op gaat triggeren of reageren.

  Ons advies is daarom om 4 soorten minimaal te geven, zodat het systeem steeds even op adem komt, maar dan op een dag echt maar 1 diersoort. Dus in alles, ook de snack. Hier hebben we inmiddels veel positieve resultaten op gezien.

  Kip, rund en granen zijn de grootste boosdoeners, maar we zien ook dieren die op een heel ander eiwit heftig reageren.

  Als je hond nu brokken krijgt zou ik beginnen met een gemalen plus pakket en aangeven dat je geen kip en rund wil en dat eerst eens 6 weken de kans geven. Nog mooier om de VOA test te doen, dan kunnen we meer gericht voeding aanbieden.

  Dit is de blog over eliminatie vanuit onze visie:

  https://www.oervoer.com/blog/het-eliminatiedieet-elimineren-in-vijf-stappen/

  Dit test is redelijk betrouwbaar en altijd een moment opname. Veel dieren zijn hier enorm mee geholpen al.

  Bij de overgang naar rauw zou je om te ondersteunen de probiotica van Mercola erbij kunnen geven. Dat geeft de darmen een extra steuntje in de rug om de overgang te vergemakkelijken.

  Wat is de mening van voerwijzer?

  1. Voerwijzer Meike

   In hun artikel waar je naar linkt, staat dit: “Een eliminatiedieet is erop gericht een dier dat overgevoelig reageert op onbekende voedingsmiddelen, gedurende 6-8 weken slechts één eiwitbron te eten krijgt, waarvan je weet dat het dier hier goed op reageert”. Dat komt dus niet overeen met de minimaal 4 diersoorten die ze in de email noemen.

   Hier mijn visie op hoe je een eliminatiedieet het beste aanpakt: https://www.voerwijzer.com/eliminatiedieet-met-kvv-of-barf/

 8. C. Noor

  Hallo Meike,
  Mijn hond is gevoelig voor gevogelte, graan, ei, suikers en pollen. Hij eet momenteel Sams field light lam op advies van kliniek Maasduyn. Ik overweeg om over te stappen op Oervoer of Alroda. Hij is 7 jaar en heeft altijd kvv gehad totdat hij erge jeuk kreeg vorig jaar februari.
  Is het een goed menu als ik hem het volgende geef: rund, lam, konijn, geit en bijv. duif of patrijs? Wild mag hij wel namelijk. Pens kan ook graan bevatten, dus niet geven lijkt me. En dan nog zalm erbij.
  Alvast bedankt.

 9. Arya

  Hallo, Sommige waarden die je hier in het lijstje hebt staan komen niet overeen met de informatie die ik op de website kan vinden. Alhoewel ik moet zeggen dat het daar ook vaak warrig en inconsequent staat vermeld. Mag ik je vragen waar je deze informatie vandaan hebt, en waar ik het zou kunnen dubbelchecken?

  Hier heb ik een lijstje met waarden die ik van de site geplukt heb, degene met een roze achtergrond komen niet overeen met de lijst in dit artikel.
  https://i.imgur.com/YwQwnKA.png

  Daarnaast wil ik nog vragen: Weet jij waar ik de informatie kan vinden over specifieke orgaan informatie? Bijvoorbeeld van de 20% orgaan, hoeveel is maag, hart, nier, anders? Ik zou graag kunnen zien/uitrekenen of er gemiddeld te veel/weinig van een van deze in het dieet van mijn kat zit. Ze gebruiken immers niet in alle mixen heel prooi.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik haal de analyses van de website van Oervoer, en van de verpakking als ik zelf een paar rollen koop. Ik zie dat een paar analyses geüpdate zijn, dus dat heb ik nu aangepast in het overzicht op Voerwijzer. De hoeveelheden van de organen moet je meestal navragen bij het merk zelf, en soms verandert dit ook weer.

 10. Peter van den Hurk

  De mensen bij Oervoer snappen werkelijk waar niet dat ze te maken hebben met klanten die kritisch zijn op het voer wat zij geven en dus altijd in de juiste kwaliteit moet worden geleverd door de leverancier waarvoor is gekozen.

  In de week van bevrijdingsdag is onze bestelling 4 dagen onderweg geweest en heeft 2 dagen in een warme opslag gestaan van PostNL. Toen de doos met vlees binnenkwam constateerde ik dat het vlees op de bodem was ontdooid en warm geworden was. Dat betrof zo’n 11 rollen. De rest was half ontdooid en heb ik in de vriezer gelegd.

  Toen ik foto’s appte en belde met Patrick, de eigenaar, kreeg ik al de indruk dat ze hier nu niet op zitten te wachten en dat ze die week heel veel problemen hebben gehad met de leveringen van PostNL. Kan gebeuren maar als er fouten gemaakt worden moeten deze worden opgelost, zeker naar klanten. Dit doen ze dus niet.

  Had een ticket aangemaakt en aangegeven dat de ontdooide en warm geworden vleesrollen vergoed moesten worden. Deze had ik vanzelfsprekend vernietigd.

  De reactie vanuit Oervoer ( Helen, voedingsdeskundige) was verbijsterend; Het is volgens haar geen probleem om ontdooit vlees opnieuw in te vriezen. Als blijkt dat het dan toch bedorven is kun je daar de welbekende OerFoodies voor krijgen. Dit is werkelijk te zot voor woorden. Dit is in strijd met alle regels vanuit de NVWA.
  Voor mij absoluut geen Oervoer meer.

  Ik wilde dit wel even vermelden. Op de Oervoersite wordt dit niet geplaatst, vandaar.

  Peter van den Hurk

 11. Sophia

  Hallo;
  Ik wilde oervoer als variatie gaan geven aan de katten. Nu ik bovenstaande bericht gelezen heb van Peter ,durf ik dit product niet te kopen Dit product word dus zoals ik ook heb gelezen op de pagina van oervoer geleverd door postnl. Het product moet toch in een koelwagen bezorgd worden??? Is oer voer hierop niet aan te spreken? Wat vind je hiervan Meike. Vriendelijke groeten Sophia

  1. Voerwijzer Meike

   De producten worden geleverd in een geïsoleerde box. Sommige rauwvoer-verkooppunten doen er ook droogijs bij, maar ik weet niet of Oervoer dit ook doet. Als het op tijd geleverd wordt, is het nog bevroren. Maar als het langer duurt dan verwacht, kan het inderdaad ontdooid zijn. Het is niet netjes als Oervoer hier geen verantwoordelijkheid voor wil nemen (al kunnen ze er niks aan doen), en het is dus op eigen risico. Als je het risico te groot vind, kun je ook Alroda proberen, dit is bijna hetzelfde.

Geef een reactie