Oervoer Zuiver

Datum: 28 februari, 2014
Laatst bijgewerkt: 5 februari, 2023

Oervoer levert op dit moment niet. Het is mij onduidelijk wat er aan de hand is. Het kvv-merk Alroda komt het dichtst in de buurt van Oervoer, het wordt in dezelfde fabriek met dezelfde ingrediënten gemaakt.

Oervoer Zuiver is de kvv van Oervoer, een verkooppunt dat alleen vleesproducten van diervriendelijk gehouden dieren verkoopt. De naam Oervoer Zuiver is gegeven aan de kvv-lijn, omdat alle mixen zuiver zijn qua diersoorten, dus alleen het diersoort bevatten die in de naam voorkomt. Hiermee zijn de mixen goed geschikt voor een eliminatiedieet.

Analyse, ingrediënten en prijzen Oervoer Zuiver
Ingrediënten Eiwit Vet Calcium Fosfor €/kg
Kip Kippennekken, kippenlever, kippenhart, kipdijvlees van biologische kippen. 15% 11% 0,94% 0,62% €5,90
Eend Eendenbotten (o.a. loopvoetjes), -vlees, -hart, en -lever. Bevat geen maagjes. 16,5% 13,1% 0,96% 0,62% €7,50
Fazant Gemalen fazant, inclusief organen, van Engelse wilde (maar wel bijgevoerde) fazant. Er kunnen graantjes en steentjes inzitten (uit de maagjes) en soms zit er een kogeltje in. 19% 17% 1% 1% €7,50
Haas Voorbouten, hart, long en lever. Geen maag en darmen. De hazen zijn wild, dus die hebben voornamelijk grassen gegeten. 20% 6% 1,27% 0,75% €7,30
Rund Maling van rundvlees (o.a. kopvlees) runderbot (ik vermoed kraakbeen ipv bot) en runderorganen (hart, lever en long). Bevat geen pens. 17% 12% 0,32% 0,29% €7,10
Duif Een maling van hele wilde duiven. De kop, veren, poten en maag- darm stelsel zijn verwijderd. Kunnen graantjes inzitten. Pittig van smaak. 20% 9% 1% 1% €7,50
Kalkoen 100% biologische kalkoen. Kalkoennekken, -karkas, – maag, -hart, -lever. 16% 10% 0,95% 0,61% €7,50
Konijn (tam) 100% biologisch konijn. Konijnkarkas, -bout, -lever, -hart en -longen 16% 18% 0,75% 0,5% €7,70
Geit Biologische geit. Jonge geitenribben, geitenvlees en 10% organen (lever, hart en longen) 16% 15% 0,63% 0,97% €7,50
Zalm 100% zalm 14% 23% 0,88% 0,56%
Gans* (wild) Gemalen hele gans, zonder darmen en veren. Verschillende soorten gans, waaronder grauwe gans. Kan hagel inzitten. €7,70
Lam Lamsvlees, -ribben, -hart, -long en -lever. 13% 15% 0,61% 0,41% €7,50

* seizoensproduct, beschikbaar vanaf oktober. Oervoer werkt met seizoensproducten, in het wildseizoen zijn er meer mixen beschikbaar dan in de zomer.

Samenstelling
Alle mixen van Oervoer bestaan voor 100% uit het diersoort uit de naam. Sommige mixen bestaan uit hele prooidieren of hele karkassen. De verhoudingen van de andere mixen zijn over het algemeen 65% spiervlees, 25% bot en 10% organen (hart, lever en longen). Er wordt ongeveer 50% vleesbot gebruikt. Omdat het per vleesbot verschilt hoeveel vlees en hoeveel bot het bevat, verschilt het precieze botpercentage per mix.

Is Oervoer Zuiver geschikt voor pups?
Ja ook voor pups is Oervoer Zuiver geschikt. Voor pups met verhoogd risico op groeipijn, kun je er op letten dat je niet alleen mixen met een hoog calciumgehalte voert. Het risico op groeipijn is klein als het gemiddelde calciumgehalte onder de 0,8% blijft.

Compleet?
Deze maling zijn voor honden en katten compleet bij de juiste afwisseling en eventueel aanvulling

Voorbeeldmenu voor honden
20% kip
20% kalkoen
20% lam
15% geit
10% rund
10% pens
5% zalm
Aangevuld met 150 gram groenten per kg vlees

Dit menu is ook geschikt voor pups.

Voorbeeldmenu voor katten
20% haas
20% duif
20% rund
20% gans
5% extra runderhart
5% zalm

Biologisch
De ingrediënten van sommige mixen zijn biologisch, maar de mixen zijn niet Eko-gecertificeerd.

Smaken
Bij Oervoer merken ze dat dieren een heel duidelijke mening hebben over de enkelvoudige malingen, ze smaken veel uitgesprokener, is hun interpretatie. “Zo kan er op een dag iemand melden dat haar hond gek is op de konijn en op dezelfde dag dat iemands hond de konijn echt laat liggen en er wel de groenten onder vandaag eet.” Je moet je dus beseffen dat deze malingen echt een eigen smaak hebben. Als iemand een gemalen plus abonnement neemt bij Oervoer, houden ze bij wat de hond eventueel niet lekker vind. Dan doen ze dat niet in het pakket.

Verpakking
De mixen van Oervoer zijn verkrijgbaar in rollen van 250 en 500 gram. De meeste mixen zijn in beide gewichten verkrijgbaar, zalm en makreel is alleen in rollen van 250 gram verkrijgbaar.

Hoe ziet het er uit?
Op de foto hieronder zie je het vlees van Oervoer Puur Haas. Het is vrij grof gemalen, je kunt stukjes bot herkennen. Het vlees is donker, doordat hazenvlees een donkere kleur heeft.

Consistentie van Oervoer puur haas
Oervoer Puur Haas

Hieronder een bakje met Oervoer Eendmix.
Oervoer Eendmix

Beoordeling:

Oervoer Zuiver lijkt me een goed merk. De samenstellingen zien er goed uit, en de eigenaren van het merk hebben veel kennis van honden- en kattenvoeding.


Compleet door Calciumbron Geschikt voor Website
afwisselen en zelf aanvullen bot hond, kat, fret www.oervoer.com

30 Comments

 1. CheyenneS

  Super handig dat voorbeeldmenu. Beginner betreft Kvv en vind het allemaal nog erg ingewikkeld.
  Is er iemand die mij opweg kan helpen of ik met het basis pakket hond van oervoer ook volledig kan voeren? Dit pakket bevat de gemalen soorten rund, kip, eend, lam, zalm, heek en geit- en rundpens.
  Hier zit dus geen kalkoen in zoals beschreven wordt in het voorbeeldmenu. Ik heb een labrador pup van 6 maanden

  1. Voerwijzer Meike

   Je zou dit heel goed aan Oervoer zelf kunnen vragen, één van de eigenaren is dierenarts en kan je vast vertellen of het zo is samengesteld dat het ook voor pups geschikt is. Om het compleet te maken raad ik aan om zelf groentes, ei en af en toe wat knotswier toe te voegen. (Ze verkopen ook mijn boek “Rauwvoer voor de hond”, met de info in dit boek kun je makkelijk beoordelen of een menu compleet is of hoe je het compleet maakt)

   Het is trouwens niet erg dat er geen kalkoen in zit, er zit genoeg gevogelte in en daar gaat het om.

 2. susanne

  Hoi Peter en Meike, bedankt voor het mailtje Meike, ik zal even een update geven.

  Ookal ging het niet van harte, ze hebben uiteindelijk toch het bedrag (zonder verzendkosten) terug gestort.

  Daarvoor was er nog een onderzoek gestart door de NVWA en ze hebben vastgesteld dat het product afwijkend was. Volgens de NVWA hebben alle gedupeerde de kosten vergoed gekregen.

  Ik raad iedereen aan om gelijk een foto te maken als het vlees ontdooid is, en ook een mail te sturen naar het bedrijf met de klacht omdat het bedrijf verplicht is om een klachtenbestand bij te houden (als ik het goed heb begrepen) en als het bedrijf moeilijk doet dan kun je heel gemakkelijk (online) een melding maken bij NVWA.

  Ookal zijn de kosten uiteindelijk vergoed, ga ik echt nooit meer een bestelling doen bij Oervoer..
  Ik geef m’n hondje nu weer Bandit en Alroda.

  Goed te horen dat Lotgering zo goed bevalt Peter!

  Groetjes,
  Susanne

   1. jverberk

    Wij geven Elsa (standaard Ruwhaar teckel) al 3 jaar Oervoer. Wij hebben in die 3 jaar 1x een probleem gehad met de levering. Dat was net vóór Kerst 2020. Dan heeft PostNL het heel druk.
    Onze levering is destijds door PostNL zelf geretourneerd aan oervoer.
    Wij hebben de schade vergoed gekregen.
    Sindsdien gebruikt oervoer niet meer PostNL maar vervoerder Redjepakketje. De levering is nu veel sneller en dus nog steeds diepgevroren.
    Wat ons betreft is oervoer een prima bedrijf met goede kwaliteit vlees.
    Elsa had haar eerste twee jaar darmproblemen terwijl ze Bandit kreeg.
    Bandit is echter nooit 100% wat er op staat. Bijv eend is dan 80% eend en de rest is dan rijst, kip, rund etc. Net de dingen waar ze allergisch voor is.
    Oervoer zuiver bevat alleen wat er op staat, du eend is eend en konijn is konijn.
    Wij geven eend, konijn, gans, geit, fazant en duif.
    Elsa heeft nooit meer darmproblemen gehad

 3. Peter van den Hurk

  Goedemorgen,
  Het is 8 maanden geleden dat ik het artikel begon over de aanlever problemen door Oervoer. Susanne heeft er meer tijd ingestoken om diverse instanties en sites om een mening te vragen.
  Ik ben benieuwd of er een oplossing is gekomen en dit bedrijf haar verantwoordelijkheid heeft genomen.
  Ik verneem het graag.

  Ben nu reeds 8 maanden over op voer van Lotgering en bevalt buitengewoon goed.

  Gr, Peter

 4. susanne

  Hallo iedereen, ik wou jullie even waarschuwen voor Oervoer. Ik heb kvv besteld die 6 dagen onderweg is geweest en deze is volledig ontdooid aangekomen. Ik heb het bedrijf gebeld maar ze kwamen met allerlei excuses op de proppen om het niet te vergoeden. Ik kon het volgens hun nog gewoon geven zolang het niet bedorven is en mijn hondje het nog gewoon op wil eten. Ook vermelde hij erbij dat dit door de drukte bij Post.nl nu heel veel voorkomt en dat er meerdere zijn die nu bellen met de vermelding dat het compleet ontdooid is, maar dat deze mensen het gewoon weer terug invriezen en ik de enigste ben die dit niet vertrouwd. Ik heb navraag gedaan op Barfplaats en daarna NVWA gebeld, hun zijn het met me eens dat dit niet netjes is en heel gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van het dier. Na veel emails en dreigementen met melding te doen bij NVWA komt hij terug op z’n uitspraak dat het nu bij meerdere mensen volledig ontdooid is aangekomen. Ik moet nu afwachten tot begin Januari voordat ze met een ‘oplossing’ komen, ik ga er eigenlijk al vanuit dat ik m’n geld niet terug ga krijgen. Als je m’n topic wilt meelezen: https://www.barfplaats.nl/forum/viewtopic.php?f=5&t=138828&sid=47828184ba339ab162a344a866d5178e

  Groetjes Susanne

  1. Voerwijzer Meike

   Dankjewel voor het delen. Ik zou het wel zo netjes vinden als ze het vergoeden of nieuwe kvv toesturen (na de decemberdrukte). Toen ik eens ontdooide rollen rauwvoer heb gekregen door vertraging van PostNL heeft de verkoper (Tims) meteen nieuwe opgestuurd. Zo hoort het ook vind ik, ook al kunnen ze er niks aan doen, tenzij de verkoper duidelijk aangeeft dat het op eigen risico is.

 5. Sophia

  Hallo;
  Ik wilde oervoer als variatie gaan geven aan de katten. Nu ik bovenstaande bericht gelezen heb van Peter ,durf ik dit product niet te kopen Dit product word dus zoals ik ook heb gelezen op de pagina van oervoer geleverd door postnl. Het product moet toch in een koelwagen bezorgd worden??? Is oer voer hierop niet aan te spreken? Wat vind je hiervan Meike. Vriendelijke groeten Sophia

  1. Voerwijzer Meike

   De producten worden geleverd in een geïsoleerde box. Sommige rauwvoer-verkooppunten doen er ook droogijs bij, maar ik weet niet of Oervoer dit ook doet. Als het op tijd geleverd wordt, is het nog bevroren. Maar als het langer duurt dan verwacht, kan het inderdaad ontdooid zijn. Het is niet netjes als Oervoer hier geen verantwoordelijkheid voor wil nemen (al kunnen ze er niks aan doen), en het is dus op eigen risico. Als je het risico te groot vind, kun je ook Alroda proberen, dit is bijna hetzelfde.

 6. Peter van den Hurk

  De mensen bij Oervoer snappen werkelijk waar niet dat ze te maken hebben met klanten die kritisch zijn op het voer wat zij geven en dus altijd in de juiste kwaliteit moet worden geleverd door de leverancier waarvoor is gekozen.

  In de week van bevrijdingsdag is onze bestelling 4 dagen onderweg geweest en heeft 2 dagen in een warme opslag gestaan van PostNL. Toen de doos met vlees binnenkwam constateerde ik dat het vlees op de bodem was ontdooid en warm geworden was. Dat betrof zo’n 11 rollen. De rest was half ontdooid en heb ik in de vriezer gelegd.

  Toen ik foto’s appte en belde met Patrick, de eigenaar, kreeg ik al de indruk dat ze hier nu niet op zitten te wachten en dat ze die week heel veel problemen hebben gehad met de leveringen van PostNL. Kan gebeuren maar als er fouten gemaakt worden moeten deze worden opgelost, zeker naar klanten. Dit doen ze dus niet.

  Had een ticket aangemaakt en aangegeven dat de ontdooide en warm geworden vleesrollen vergoed moesten worden. Deze had ik vanzelfsprekend vernietigd.

  De reactie vanuit Oervoer ( Helen, voedingsdeskundige) was verbijsterend; Het is volgens haar geen probleem om ontdooit vlees opnieuw in te vriezen. Als blijkt dat het dan toch bedorven is kun je daar de welbekende OerFoodies voor krijgen. Dit is werkelijk te zot voor woorden. Dit is in strijd met alle regels vanuit de NVWA.
  Voor mij absoluut geen Oervoer meer.

  Ik wilde dit wel even vermelden. Op de Oervoersite wordt dit niet geplaatst, vandaar.

  Peter van den Hurk

  1. susanne

   Hoi Peter, ik heb hetzelfde probleem met Oervoer! Ik heb kvv besteld bij hun, en dit is 6 dagen(!!!) onderweg geweest! En de kvv rollen waren helemaal volledig ontdooid, ook lekte het op de bodem van de verpakking.
   Ik heb toen opgebeld en mij werd gezegd dat zolang het vlees nog niet stinkt en mijn hondje wil het nog eten, dat dit het teken is dat ik het nog gewoon kan voeren aan m’n hondje. M.a.w, zoalang het vlees nog niet is bedorven is het volgens Oervoer nog een goed product en kan ik het gewoon weer terug invriezen.
   Ik heb de NVWA gebeld en deze zijn het er niet mee eens. Ook wist hij ne te vertellen dat het door de drukte van Post.nl nu bij heel veel mensen ontdooid aankomt, en ik de enigste ben die het niet vertrouwd om het alsnog aan m’n hondje te geven. Na veel emails, telefoontjes en een dreiging met een melding te maken bij NVWA kwam hij terug op die uitspraak.. ik heb gezegd dat m’n hondje het niet op wil eten, nu moet ik wachten tot begin Januari tot ze tot een ‘oplossing’ komen. Ik geloof niet dat ik m’n geld terug ga krijgen. Ik heb een topic gestart op Barfplaats https://www.barfplaats.nl/forum/viewtopic.php?f=5&t=138828&sid=47828184ba339ab162a344a866d5178e ik zou zeggen wees gewaarschuwd!
   Groetjes Susanne

 7. Voerwijzer Meike

  Ik haal de analyses van de website van Oervoer, en van de verpakking als ik zelf een paar rollen koop. Ik zie dat een paar analyses geüpdate zijn, dus dat heb ik nu aangepast in het overzicht op Voerwijzer. De hoeveelheden van de organen moet je meestal navragen bij het merk zelf, en soms verandert dit ook weer.

 8. C. Noor

  Hallo Meike,
  Mijn hond is gevoelig voor gevogelte, graan, ei, suikers en pollen. Hij eet momenteel Sams field light lam op advies van kliniek Maasduyn. Ik overweeg om over te stappen op Oervoer of Alroda. Hij is 7 jaar en heeft altijd kvv gehad totdat hij erge jeuk kreeg vorig jaar februari.
  Is het een goed menu als ik hem het volgende geef: rund, lam, konijn, geit en bijv. duif of patrijs? Wild mag hij wel namelijk. Pens kan ook graan bevatten, dus niet geven lijkt me. En dan nog zalm erbij.
  Alvast bedankt.

 9. Richard Janse

  Ik heb contact gezocht met oervoer ivm een eliminatidieet….

  Hun visie wijkt wel wat af van wat ik dacht hoe een eliminatiedieet in zijn werk gaat

  Ik zal hieronder hun antwoord zetten wat in de mail stond

  Onze dierenarts is gespecialiseerd in allergiën, dat is de reden waarom we 6 jaar geleden met OerVoer zijn begonnen. Er was toen niets in enkelvoudige malingen (biologisch en zonder toevoegingen) op de markt wat aangeboden kon worden. Haar en onze visie is dat als je slechts één diersoort geeft het systeem daar ook weer op gaat triggeren of reageren.

  Ons advies is daarom om 4 soorten minimaal te geven, zodat het systeem steeds even op adem komt, maar dan op een dag echt maar 1 diersoort. Dus in alles, ook de snack. Hier hebben we inmiddels veel positieve resultaten op gezien.

  Kip, rund en granen zijn de grootste boosdoeners, maar we zien ook dieren die op een heel ander eiwit heftig reageren.

  Als je hond nu brokken krijgt zou ik beginnen met een gemalen plus pakket en aangeven dat je geen kip en rund wil en dat eerst eens 6 weken de kans geven. Nog mooier om de VOA test te doen, dan kunnen we meer gericht voeding aanbieden.

  Dit is de blog over eliminatie vanuit onze visie:

  https://www.oervoer.com/blog/het-eliminatiedieet-elimineren-in-vijf-stappen/

  Dit test is redelijk betrouwbaar en altijd een moment opname. Veel dieren zijn hier enorm mee geholpen al.

  Bij de overgang naar rauw zou je om te ondersteunen de probiotica van Mercola erbij kunnen geven. Dat geeft de darmen een extra steuntje in de rug om de overgang te vergemakkelijken.

  Wat is de mening van voerwijzer?

  1. Voerwijzer Meike

   In hun artikel waar je naar linkt, staat dit: “Een eliminatiedieet is erop gericht een dier dat overgevoelig reageert op onbekende voedingsmiddelen, gedurende 6-8 weken slechts één eiwitbron te eten krijgt, waarvan je weet dat het dier hier goed op reageert”. Dat komt dus niet overeen met de minimaal 4 diersoorten die ze in de email noemen.

   Hier mijn visie op hoe je een eliminatiedieet het beste aanpakt: https://www.voerwijzer.com/eliminatiedieet-met-kvv-of-barf/

 10. Voerwijzer Meike

  Wat je kunt doen is het gemiddelde calcium- en fosforgehalte berekenen van het menu dat je zou gaan voeren. Een beetje hoger dan aanbevolen kan meestal geen kwaad, maar verhoogt het risico op groeipijn wel. Bekijk ook eens wat het gemiddelde is als je er bijvoorbeeld 10% pens en/of boekmaag aan toevoegt, daar zit weinig calcium in.

 11. Voerwijzer Meike

  Ik zou iets minder vis geven, bijvoorbeeld de visdag inruilen voor 50% vis en 50% een ander diersoort, of boekmaag.

  Qua combineren zou ik als ik jou was een paar weken in de ochtend rauw en in de avond brok geven en daarna een paar weken andersom, en dan bijhouden of je verschil merkt. Het is bij elke hond weer anders namelijk.

 12. annebello

  mijn honden en kat doen het echt enorm goed op OerVoer, ze krijgen afwisselend complete karkassen, organen, gemalen diersoorten, altijd 1 diersoort per dag.
  ze zijn mooi op gewicht, goede vachtconditie en hun ontlasting is makkelijk op te ruimen vanwege stevige substantie. (m.n. prettig ook in kattebak, poep stinkt ook eigenlijk niet!) met andere woorden ik ben erg tevreden en heb beter geweten t.o.v. de dieren die worden gebruikt om deze voeding te kunnen maken

 13. Anouk

  Ik heb voor de tweede keer het totaalpakket hond bij Oervoer besteld. Ik geef mijn heidewachtel 175gr in de ochtend met een groentemix zodat het iets meer vult. Ze mag 525gr per dag. In de avond krijgt ze brokken maar daar heeft ze vaak geen behoefte aan omdat deze kvv meer voedingswaarde heeft. Erg mooi vlees en mijn hond behoudt haar gewicht en haar vacht glanst. Haar ontlasting is mooi stevig. Hiervoor kreeg ze lotgering maar die vond ik te vet en de geur…bah.

 14. Danielle

  Als een pakje 250 gram is en mijn kat eet per dag 75 gram. Dan heb ik dus na drie dagen 3×75 = 225 gram opgemaakt. Hoe lang kun je het ontdooide vlees in de koelkast bewaren? Ik zou zelf max 3 dagen aanhouden, maar dan zou ik dus elke x 25 gram moeten wegggooien.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou het maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Kun je niet 100 gram per dag geven en dan wat minder van het andere voer dat je geeft? Wat je ook kunt doen is een rol heel licht ontdooien, zodat het snijdbaar is. De rol dan in drie stukken snijden, waarvan je eentje in de koelkast legt voor de volgende dag en de twee andere stukken weer terug invriest. Je voert dan iets meer dan 75 gram per dag, maar dat is niet erg.

    1. Danielle

     Ik heb dat in een online workshop gehoord, maar nu begrijp ik dat dat om carnivoer ging. Ze is net 1 jaar en weegt bijna 4 kilo. Ik ben even weer terug naar haar oude voer, want ze kreeg verstopping. Ik ga nu proberen het langzamer af te bouwen.

     1. Voerwijzer Meike

      Heb je dit artikel gezien? https://www.voerwijzer.com/beginnersinformatie-kvv/ Daarin staan richtlijnen voor de hoeveelheid. Als je kat vrij actief is, zou ik beginnen met 160 gram per dag, dat is 40 gram per kilo lichaamsgewicht. Op rauwe vleesvoeding zal de ontlasting sowieso harder worden en zal je kat minder en minder vaak poepen. Soms wordt de ontlasting te hard en heeft de kat er last van. Dat kan komen door een te hoog calciumgehalte en/of in combinatie met het niet bevatten van ruwe vezel. Oervoer bevat over het algemeen een vrij hoog calciumgehalte, maar je zou dan de smaak Rund eens kunnen proberen. Je kunt eventueel ook wat psylliumvezels toevoegen of een andere vezelbron. Hier is ook een goed artikel over dit onderwerp: http://feline-nutrition.org/health/constipation-real-help-for-your-cat

 15. Ron

  Op de site staat bij de malingen zuiver wel degelijk bij de meeste soorten dat het om biologisch gaat. Het zou worden gemalen door Groene weg slager wat een biologische slager is. Alleen het wild in deze lijn is niet biologisch, wat logisch is. Bijv. citaat van de geit zuiver: “Deze enkelvoudige maling wordt door de groene weg voor ons gemalen. Het is derhalve een biologisch product.”

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een antwoord