Albert Heijn komt met eigen merk diepvriesvoeding (UPDATE 01-04)

Datum: 17 februari, 2012
Laatst bijgewerkt: 17 februari, 2012

Sinds kort heeft Albert Heijn eigen merk kvv (rauw diepvriesvlees) voor de hond in het assortiment. Opvallend zijn de conserveringsmiddelen, de hoge aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en dat de informatieverstrekking niet eenduidig is.

Conserveringsmiddelen 
Opvallend is dat sommige varianten conserveringsmiddelen bevatten. De reden die Albert Heijn hiervoor geeft is dat het om een rauw product gaat, wat niet te snel mag bederven als de hondenbezitter de diervoeding na ontdooien buiten de vriezer bewaart. Voor de conservering bevat de voeding 0,003% kopersulfaat. Koper zit ook in hondenbrokken en in rauwe vleesvoedingen (kvv's) die een premix bevatten, als essentiele sporenelement. Kopersulfaat is een verbinding die hier vaak voor wordt gebruikt.

Hoge ADH
Ook is opvallend dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid erg hoog is: 5% – 8% van het lichaamsgewicht, in tegenstelling tot het gangbare advies van 1,5% – 2,5% van het lichaamsgewicht. Omdat het product zo nieuws is, is nog niet uit praktijkervaring gebleken of deze aanbeveling juist is. De aanbevolen hoeveelheid per dag is: 

Gewicht gram
5 kg 400
10 kg 600
15 800

Prijs en verpakking
De AH Dierenvoeding uit de diepvries is verkrijgbaar in doosjes van 400 gram. De enkelvoudige varianten (kip en pens) kosten 59 ct per stuk en de complete varianten (vlees en pens) kosten 69 ct per stuk.

De producten

  Ingredienten Eiwit Vet Vocht Vezel Koolhydr.
Pens Compleet Vlees en dierlijke bijproducten (70% pens), tarwebloem, oliën en vetten, mineralen.
Toegevoegd: ijzer, koper, zink, mangaan, jood, selenium en vitamine D3.
10.7% 11.7% 70% 0.8% 6.2%
Vlees Compleet Vlees en dierlijke bijproducten ( 76,6%, o.a. runderlever, -hart en -longen), tarwebloem, olieën en vetten, groenten, mineralen. Toevoegingsmiddelen: conserveermiddelen
Toegevoegd: ijzer, koper, zink, mangaan, jood, selenium en vitamine D3.
14.8% 6.7% 71% 1.2% 4.8%
Kip Vlees en dierlijke bijproducten (85% kip), mineralen. Toevoegingsmiddelen: conserveermiddelen 13.7% 17.9% 63% 0.1% 0.4%
Vlees Vlees en dierlijke bijproducten, mineralen. Toevoegingsmiddelen: conserveermiddelen 16.2% 1.8% 81% 0.9% 0%

De calciumbron: 0,0014% calciumjodaat, max. 0,6% bot en calcium dat van nature in vlees(grondstoffen) aanwezig is.

 

Ervaringen
Via diverse hondenforums zijn deze ervaringen bekend:

 • Ben ook niet zo overtuigd van de kwaliteit….heb [hond] vandaag voor het eerst zien kotsen
 • Nou het is Keizerlijk goedgekeurd! tenminste de Pens compleet variant;) de andere ga ik hem vanavond geven
 • de honden vonden het trouwens lekker 1 hap en weg
 • In ieder geval at [hond1] het niet (terwijl hij smuldier wel erg lekker vind), [hond2] at maar een beetje (en dat is dan nog wel een labrador)
 • Mijn Ridgeback die normaal alles eet, vond de vlees-variant echt niet te eten!
 • Hier is dat spul met lange tanden gegeten , en [hond1] had vandaag buikpijn.  [hond2] vond het echt niet te vreten.
 • Ik heb geprobeerd wat [hond] van deze KVV vond, … Conclusie: heerlijk. Output: diarree! Ze heeft nooit diarree, niet van NRV maar ook nooit op KVV (Carnibest, DARF, Smuldier, Lotgering) gehad.

 

Update 1 april: klantenservice Albert Heijn geeft incorrecte informatieverstrekking
Een lid van het forum van Voernatuurlijk heeft ook antwoorden van de klantenservice van de Albert Heijn gehad, maar dit waren andere antwoorden dan die ik zelf heb gekregen. De tegenstrijdige informatie heb ik hieronder weergegeven. 

Welke conserveringsmiddelen gebruiken jullie?
Antwoord aan mij: Kopersulfaat
Ander antwoord: E330 citroenzuur

Hoeveel vlees zit er in Vlees Compleet?
Antwoord aan mij: 76,6%
Ander antwoord: 89,9%

Welke vleesproducten zit er in Vlees Compleet?
Antwoord aan mij: o.a. runderlever, hart en longen 
Ander antwoord: beeflung/throatmix (en misschien ook spiervlees, maar daar is niet om gevraagd)
 

    

Bron: verpakking en email van de klantenservice van Albert Heijn

13 Comments

 1. mascha

  Mijn hondjes vonden het wel lekker maar ik maak me nu een beetje zorgen omdat het misschien niet echt rauw is?
  En weet iemand of er granen in verwerkt zijn? Dan stop ik er nl gelijk mee…
  Ik zag wel dat er in de vleesvariant stukjes bot zaten,vond ik wel positief.
  Ik hoor graag van meerdere mensen hun mening voordat ik verder ga met dit voer.
  Voorheen stonden ze op rodi en daar doen ze het goed op.

 2. Mips

  Complimenten voor je site en info, Meike. Ziet er betrouwbaar en onderbouwd uit.
  Ben benieuwd naar je toekomstige brokkenvergelijker voor de kat. (Zal ook wel weer een hoop werk zijn.)
  Veel succes!

  1. admin

   Hallo Mips (of het baasje van Mips misschien?), bedankt voor de complimenten. De brokkenvergelijker voor de kat zal denk ik pas eind dit jaar verschijnen, op z'n vroegst, het is inderdaad veel werk om alle info van alle fabrikanten te achterhalen. Maar binnenkort zal ik een artikel schrijven over hoe je zelf een goede brok kunt herkennen aan de ingredienten en analyse.

 3. Marina

  “Welke vleesproducten bevat Vlees Compleet? Antwoord: Onder andere runderlever, -hart en -longen.”

  Die vraag met antwoord is voor mij al voldoende om het niet te geven. De ingredienten in het productoverzicht geven mij de indruk dat AH “gewoon mee wil doen met de ‘trend’.” Maar met een productbeschrijving waarin alleen gesproken wordt over (teveel) % orgaanvlees/pens/dierlijke bijproducten vertrouw ik het niet en is het voor mij geen serieuze KVV.

  Wij voeren onze honden (en katten) KVV, en diverse merken om zo compleet mogelijk proberen te zijn — lotgering, carnibest, smuldier, darf en all animal. Gewoon 1,5 – 2+ % van lichaamsgewicht en al jaren complimenten van de dierenarts. 😉

  1. Irma

   Hallo dierenvrienden,

   Ik heb een BullMastiff van bijna een jaar. Na een half jaar kreeg ze opeens erg veel jeuk en lelijke kale plekken en zweertjes. Via de dierenarts heeft ze Pretnison, later antibitica en dure dierenartsbrokken gehad. Nu krijgt ze vers vlees (Lam) vanLotgering en ik heb haar voorheen versvoer van smuldier gegeven. De dierenarts zegt dat alleen versvoer te eenzijdig voer is en de verkoper van Lotgering zei dat het juist goed is. Iedere verkoper vertelt iets anders. Ik voel me zo onzeker of ik haar wel het juiste van alles geef. Heeft iemand ervaring hiermee en wellicht een oplossing? Ik wil haar eigenlijk ook wel af en toe een brok kunnen geven maar daar mag dan weer geen gluten of teveel eiwitten in zitten.

   Groetjes Irma

   1. admin

    Hallo Irma. Alleen lam voeren is inderdaad vrij eenzijdig, geadviseerd wordt om minimaal 4 diersoorten plus vis, ei en eventueel groenten te voeren.    Je kunt de diersoorten die in de brokken zaten die ze at toen/sinds de problemen begonnen vermijden, maar dan blijven er nog genoeg diersoorten over. Lees de artikelen Beginnersinformatie kvv en Wat is een goede kvv eens door, ik denk dat al je vragen  over vers vlees voeren dan wel beantwoord zijn. Goede hondenbrokken zonder gluten kun je makkelijk vinden met het overzicht van hondenbrokken, je kunt in het filter bovenin aanvinken dat je alleen brokken wilt zien waar geen gluten inzitten en je ziet makkelijk hoeveel procent eiwit erin zit. 

  2. admin

   Ja ik ben het helemaal met je eens hoor, ik zou hier ook niet voor kiezen. Ik ben heel benieuwd naar die hoge ADH, wacht op de eerste vragen over 'waarom wordt mijn hond zo dik van vers vlees' …

 4. Esther

  Korte samenvatting van een dwaling om AH KVV te voeren: lange tanden van de honden en ik vond het zelf ook niet echt fris eruit zien en ruiken. Gemalen babykak en niet voor herhaling vatbaar. Mijn honden worden gelukkig niet snel ergens ziek van, maar ik heb het laatste pakje gewoon in de ton gekieperd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *