Beter ruiken door aangepast voer

Datum: 1 april, 2013
Laatst bijgewerkt: 1 april, 2013

Onderzoek op speurhonden wijst uit dat de samenstelling van de voeding effect heeft op de ruikvaardigheden van deze honden. De onderzoekers concluderen dat voeding laag in eiwit en hoog in vet het beste werkt, doordat de lichaamstemperatuur van deze honden hiermee na fysieke inspanning zich snel herstelt waardoor de hond minder hijgt en beter kan snuffelen.
Het onderzoek is uitgevoerd door Cornell's College of Veterenary Medicine in samenwerking met de Auburn University in opdracht van de U.S. Department of Justice. De onderzoekers verdeelden zeventien getrainde speurhonden in drie groepen. Elke groep kreeg achtien maanden lang dezelfde voeding:

Groep 1 – veel eiwit(27%) en veel vet (57% van de energie uit vet)
Groep 2 – standaard voer
Groep 3 – standaard voer met 18% eiwit en extra maisolie (57% van de energie uit vet)

Het bleek dat de lichaamstemperatuur van de honden die gewoon voer met extra maisolie kregen het snelste herstelden na lichamelijke inspanning. Ze waren beter in staat om rookvrij poeder, amoniak, nitraat en TNT op te sporen.

Uit eerdere studies bleek dat meervoudig onverzaadigde vetten, waar maisolie voor een groot gedeelte uit bestaat, de rook zouden kunnen verbeteren, zegt de onderzoeker. Hij denkt dat vet de "nose-signaling structures" verbeteren, of de lichaamstemperatuur verlaagt of beide. De onderzoeker verklaart het verschil zo: het verteren van eiwit leidt tot een hogere lichaamstemperatuur en hoe hoger de lichaamstemperatuur hoe lander de hond blijft hijgen en hoe moeilijker het is om goed te ruiken.

Bron: Cornell University (2013, March 27). More fat less protein improves canine olfactory abilities
sciencedaily.com

Geef een reactie