Dierenwinkel belangrijk bij kopen van diervoer

Datum: 2 februari, 2014
Laatst bijgewerkt: 2 februari, 2014

Producent van honden- en kattenvoeding Prins hield een consumentenonderzoek onder bijna 1.250 hondenbezitters en ruim 450 katteneigenaren. 
Aan het onderzoek deden zowel gebruikers van Prins als gebruikers van tientallen andere merken mee. Organisatie Dobey/Faunaland, de op één na grootste dierenspeciaalzaakketen van Nederland, ondervroeg 2.890 consumenten.

Waar koopt men honden- en kattenvoeding?

  Dierenwinkel Supermarkt Internet
Hondeneigenaren 75% 8% 16%
Katteneigenaren  62% 30% 20%

Merkkeuze
Bovenstaande cijfers laten zien dat de meeste honden- en katteneigenaren naar de dierenwinkel gaan om voeding voor hun huisdier te kopen. De dierenwinkel speelt ook de belangrijkste rol als het gaat om merkkeuze: een derde van alle honden- en katteneigenaren is via de dierenspeciaalzaak bij zijn huidige merk terechtgekomen. Hondeneigenaren laten zich daarnaast voornamelijk leiden door de fokker (16 procent) en familie/vrienden (13 procent), katteneigenaren vooral door familie/vrienden (15 procent) en informatie op internet (12 procent).

Criteria bij het kopen van voeding
De belangrijkste criteria bij het kopen van honden- of kattenvoeding blijken te zijn:
1. Een goede acceptatie is veruit het belangrijkste criterium
2. De prijs
3. Samenstelling van het product

Wat wordt er belangrijk gevonden bij een verkooppunt?
Hondeneigenaren vinden het belangrijkst:
1. De kennis van het personeel
2. Prijs
3 Afstand

Katteneigenaren vinden het belangrijkst:
1. Prijs
2. Breed assortiment
3. Kennis van het personeel

Andere interessante zaken uit de onderzoeken

  • Vrouwen lijken de decisionmakers te zijn als het om diervoeding gaat: het overgrote deel (ruim 85 procent) van de deelnemers aan het onderzoek is vrouw.
  • Een meerderheid van de dierenspeciaalzaakconsumenten woont samen met partner en kind. Een relatief kleine groep is alleenstaand of inwonend. Katteneigenaren zijn vaker alleenstaand.
  • Opvallend is dat de gebruikers van Prins kattenvoeding geen koopjesjagers zijn en de kennis van het verkooppersoneel belangrijker vinden dan de prijs. Ze laten zich ook opvallend vaker adviseren door de dierenspeciaalzaak. 
  • Een meerderheid van de honden- en katteneigenaren geeft aan een dier met specifieke dieetwensen te hebben. Het meest genoemd worden een gecastreerd/gesteriliseerd dier, (neiging tot) overgewicht, een gevoelige spijsvertering, een gevoelige huid en/of vacht en, bij katten, kieskeurige eters.
  • Een katteneigenaar heeft gemiddeld 2,75 volwassen katten. De Europees korthaar voert de kattenrassen top-drie aan, gevolgd door de Maine Coon en de Brits korthaar.
  • Van de hondenbezitters heeft 65 procent 1 hond en 23 procent 2 honden. Het meest kruisingen, gevolgd door Labrador Retrievers, Jack Russell Terriers, Border Collies, Duitse Herders en Golden Retrievers.

Andere nieuwsberichten over verkoop van honden- en kattenvoeding:
Weinig kansen voor biologisch voer
Diervoedingsverpakkingen – wat vindt de consument belangrijk?
Verschuiving en krimp in verkoop diervoeders
 

Geef een antwoord