Dikke winst op voer – Mars Inc. koopt Eukanuba en Iams

Datum: 15 april, 2014
Laatst bijgewerkt: 8 augustus, 2017

Multinational Mars Inc., ja die van de snackrepen, koopt de honden- en kattenvoer-lijn van Procter & Gamble: de merken Iams, Eukanuba en Natura. Mars Inc. koopt deze drie merken voor 2.9 miljard dollar, dat is ongeveer €2.1 miljard.

Procter & Gamble
Iams en Eukanuba zijn ook in Nederland en België te koop, Natura niet. Procter & Gamble geeft als reden voor de verkoop dat ze zich willen focussen op hun ‘core business’, waar ze de meeste waarde voor consumenten kunnen creëren. De verkoop geldt niet voor landen uit de Europese Unie, Procter & Gamble zegt dat er voor deze markt een alternatieve strategie wordt bedacht om de brokkenmerken te verkopen.

Een strategische deal
Voor Mars Inc. is dit een strategische zet. “We zien de toevoeging van Iams, Eukanuba en Natura als exceptioneel strategisch”, zegt de algemeen directeur van Mars Inc. “Deze deal versterkt ons marktleiderschap in diervoeding.” Mars Inc. heeft al meerdere merken honden- en kattenvoeding, onder andere Pedigree, Whiskas en Royal Canin.

Honden- en kattenvoeding als winst-strategie 
Het is duidelijk dat deze voeding niet wordt gemaakt uit passie voor gezonde voeding voor huisdieren, maar om enorme winsten op te maken. Als er meer dan 2 miljard wordt betaald aan en overname van de merken, zal er dus meer dan dit moeten worden verdiend om winst op te maken. De prijs die je voor de voeding betaalt, lijkt maar voor een klein deel naar de grondstoffen te gaan, en grotendeels naar marketing (o.a. dure reclamespotjes op tv en sponsoring bij evenementen) en in dit geval de aankoop van de merken.

Bron:
Mars Buys Iams, Eukanuba and Natura brands, Truthaboutpetfood.com

Geef een antwoord