Drie nieuwe rauwe vleesvoedingen met insecten

Datum: 5 maart, 2019
Laatst bijgewerkt: 1 mei, 2019

Sinds kort zijn er drie nieuwe rauwe vleesvoedingen met insecten verkrijgbaar. De merken Barfmenu en KBraw (Kiezebrink) hebben hun assortiment uitgebreid met rauwe vleesvoedingen die voor ongeveer eenderde deel uit insecten bestaat. De merken geven aan dat ze hiermee een duurzamere voeding willen bieden. De variant met insecten van van Barfmenu heet ook “Barfmenu Duurzaam”. Insecten zijn een duurzamere voedingsbron dan vlees, onder andere doordat ze kunnen groeien op organisch restafval en weinig water en ruimte nodig hebben.

De nieuwe voedingen
Het gaat om drie nieuwe voedingen, met onder andere een variant zonder kip, en een variant zonder premix. Je kunt deze voedingen online bestellen bij o.a. Animalfoodexpress.nl

De nieuwe vleesvoedingen met insecten
Ingrediënten Eiwit Vet Calcium Fosfor €/kg
BARFmenu Duurzaam 30% Insecten, rundvlees, kippenvlees, runderorganen (hart), kippenbotten, runderpens, zalmolie, premix 15% 14% 0,61% 0,38% €6,50
KB Complete Insect / Konijn
65% Konijn (40% rug, 10% hart, 5% oren, 5% long, 2,5% nier, 2,5% vet), 33% insect, 1% zalmolie, 1% premix 15% 13% 0,56% 0,38% €4,66
KB Mix Insect / Kip
67% kip (42% rug, 10% maag, 10% hart, 5% lever) 33% insect 13% 10% 0,52% 0,31% €3,39

Zwarte soldatenvlieg-larven
Beide merken hebben gekozen voor de larven van de zwarte soldatenvlieg. Deze worden eerst gekoeld, waardoor ze buiten bewustzijn raken, en daarna worden ze vermalen en kort verhit. Deze verhitting is nodig om eventuele bacteriën van de voedingsbodem te doden en enzymatische processen stil te leggen. Hierna worden ze ingevroren. Deze bevroren larvenpuree wordt vervolgens met de gemalen rauwe vleesvoeding gemengd. Kiezebrink heeft op hun Facebookpagina een filmpje staan waarin je het mengproces kunt zien.

Doordat de larvenpuree grijs van kleur is, zijn de voedingen ook grijsachtig.

Een rol KB Mix Insect Kip
KB Mix Insect Kip

Rauwe voedingen met insecten bij allergie
Deze nieuwe mixen zijn niet geschikt als eliminatiedieet voor honden met voedselallergie, omdat insecten niet het enige dierlijke eiwitbron zijn. KB Complete Insect / Konijn is voor honden met voedingsallergie wel geschikt, als deze geen allergie voor konijn heeft. Maar de insteek van de merken lijkt vooral de duurzaamheid.

Vorig jaar bracht het merk Energique Raw veterinary diets ook een rauwe voeding met insecten op de markt, wat wel specifiek gericht was op honden met voedselallergie. Energique Raw veterinary diets Hypoallergenic Insect bevat een ander insect, namelijk. Deze is aangevuld met een groot deel plantaardige ingrediënten.

Wat vind ik van de nieuwe rauwe voedingen met insecten?
Ten eerste ben ik enthousiast over het duurzamer maken van vleesvoedingen, en het deels vervangen van vlees door insecten lijkt me een goede manier hiervoor. Het kweken van insecten is minder belastend voor het milieu en er hoeft geen voeding speciaal voor de insecten verbouwd te worden, wat bij vlees wel het geval is. Nu bestaat rauwe vleesvoeding voor dieren grotendeels uit “restproducten” uit de humane voedselketen, wat het ook al minder belastend maakt, maar het blijft vlees.

De samenstellingen van de voedingen zien er prima uit. Ik denk dat eenderde deel insecten en goede verhouding geeft, mogelijk is een voeding met alleen insecten niet helemaal in balans en/of compleet voor honden en katten. De zwarte soldatenvliegenlarven zijn een goede eiwitbron, maar hoe het zit met de andere voedingsstoffen is onduidelijk. De verhouding tussen calcium en fosfor (1.61:1 tot 1.7:1) is iets hoger dan wordt aanbevolen voor pups (1.6:1). Ik zou deze voedingen voor pups wel combineren met voedingen die wat meer fosfor in verhouding met calcium bevatten, vooral voor pups met een groter risico op groeipijn.

Wil je weten hoe geschikt ik insecten vind als voeding voor honden en katten?

Insecten in hondenvoer, is dat gezond?

Bronnen

“BARFmenu® Gaat Duurzaam.” BARFmenu Blog, 17 Feb. 2019, blog.barfmenu.nl/productinformatie/barfmenu-gaat-duurzaam/

“Vanaf Nu Verkrijgbaar: KB Raw Insect.” Kiezebrink Focus on Food, Feb. 2019, kiezebrink.eu/nl/nieuws/kb-raw-insect.html.

Emailwisseling met Barfmenu

Emailwisseling met Kiezebrink

4 Comments

 1. Anja

  Ik begrijp niet wat er duurzaam is aan “Barfmenu Duurzaam” want naast 33% insecten zit er ook 67% vers rundvlees, vers kippenvlees, verse runderorganen, verse kippenbotten, verse runderpens, zalmolie, vitaminen en mineralen in volgens hun eigen website.

  Het klopt inderdaad dat de kweek van insecten een lage uitstoot geeft maar dat wordt in dit geval aardig opgeheven door de toevoeging van diersoorten die een hele hoge uitstoot geven.

  Ik zou benieuwd zijn als het er op aan zou komen of het het predicaat “Duurzaam” wel zou mogen dragen aangezien de overige toegevoegde diersoorten niet eens biologisch zijn.

  Ik persoonlijk vind het een beetje verlakkerij.

  1. Voerwijzer Meike

   Het is in ieder geval duurzamer dan de variant Barfmenu Natuurlijk. Het kan natuurlijk nog duurzamer door duurzamer vlees te gebruiken. Tja wanneer kan je iets duurzaam noemen… het is in ieder geval geen beschermde term.

   Misschien dat een voeding die uit vlees van wild bestaat nog duurzamer is, maar ik vind elk stapje de goede kant op, een goede ontwikkeling.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter