Hoeveel eten rauwgevoerde honden?

Datum: 17 juni, 2018
Laatst bijgewerkt: 17 juni, 2018

Hoeveel kvv of ongemalen vleesproducten (ook wel barf genoemd) eten honden eigenlijk? De algemene richtlijn is 2% per kilo lichaamsgewicht, en ik was erg benieuwd of dit ook het gemiddelde is en of er specifiekere richtlijnen te maken zijn. Om hierachter te komen heb ik een enquête opgesteld,  die voor meer dan 500 rauw gevoerde honden is ingevuld. Helaas kan ik er geen betrouwbare conclusies uit trekken, omdat er veel foutieve antwoorden waren. Sommige mensen gaven bijvoorbeeld aan 10% van het lichaamsgewicht per dag te voeren aan een volwassen hond. Ik heb de twijfelachtige antwoorden uit de datapool verwijderd of de juiste hoeveelheid achterhaald door de respondent te e-mailen. Hiermee heb ik zo betrouwbaar mogelijke gegevens, maar ik vind het niet betrouwbaar genoeg om er richtlijnen mee op te stellen.

Resultaten
Specifiekere richtlijnen kan ik er dus niet mee opstellen, maar wel kan ik de resultaten met jullie delen. In onderstaand schema laat ik zien hoeveel procent van het lichaamsgewicht de honden per dag aten.

Groep honden Gemiddeld
Volwassen honden tot senior, met gewenst gewicht 2,3%
Volwassen honden met overgewicht 1,8%
Honden tussen 1 en 2 jaar met gewenst gewicht 2,4%
Senioren 1,9%

Ook heb ik het per ras/rasgroep bekeken. Ik heb alleen de honden meegerekend die ouder dan 1 jaar zijn. Tussen haakjes staat erbij voor hoeveel honden van dit ras/deze rasgroep de enquête was ingevuld.

Ras(groep) Gemiddeld
Herders (51) 2,15%
Chihuahua (18) 2,9%
Retrievers (17) 2,1%
Border Collie (11) 2,4%
Teckel (10) 2,8%
American Bulldog (10) 2,6%
Labradoodle en Golden doodle (9) 2,1%
Franse Bulldog(9) 2,35%
Stabij (7) 2,3%
Jack Russell en Parson Russell (7) 2,6%

Gemiddeld eten volwassen honden volgens de enquête-resultaten dus meer dan 2% van het lichaasgewicht. Opvallend is dat 10,6% van de honden minder dan 1,4% van het lichaamsgewicht per dag eten volgens de eigenaren. Ik weet niet in hoeverre dit dicht bij het werkelijke percentage zit, of dat het toch om deels foutief ingevulde enquêtes gaat.

Wat kunnen we hier nu mee?
Helaas niks, want de gegevens zijn te onbetrouwbaar. Het lijkt me leuk om het nog een keer te proberen, waarbij ik de vragen anders ga stellen en de enquête voor minimaal 1000 honden laat invullen. Maar er zit heel veel tijd in, meer dan ik dacht vantevoren, wat betekent dat het niet binnenkort zal zijn dat ik een nieuwe poging ga wagen.

Hoeveel voer jij je hond en komt dat overeen met de resultaten uit de enquête?

8 Comments

  1. Harm

   Onze Bulgaarse meid van bijna een jaar en inmiddels 17 kg krijgt 500 gram KVV per dag. Ze was een zak botten toen we d’r kregen 10.5 kilo en broodmager. Eindelijk wordt het een hond nu, ze is levendig en nog wat in de groei. Voor nu prima om aan te sterken en ziet ze er goed uit. Wellicht in de toekomst wat minder geven, maar dat doen we op het oog. Voor nu zitten wij op 2.9 procent ongeveer en dat gaat prima

 1. Ni Sive

  Mijn Sheltie (4 jaar) van 9,5 kilo krijgt ‘s ochtends 50 geperste brok met zalmolie van Farm Food en ‘s middags 100 gram Darf en een paar keer per week een blokje schapenvet. Met enige regelmaat wissel ik de Darf af met een rolletje 110 gram Pens van Farm Food Dit eet hij sinds een maand of 4 nu, vacht (driekleur) lijkt wat minder zwart te worden, maar of dat door het eten komt weet ik niet. Hiervoor kreeg hij DLG fish, maar dat kwam er steeds vaker aan de voorkant weer uit. Daar heeft hij nu geen last meer van en hij ruikt aangenamer.

 2. Monique Nouwen

  Mijn kruising engelse cocker/husky doet het op 2% goed. Hij heeft een schofthoogte van ongeveer 50cm, weegt 25 kg en eet 500gr kvv. Oud duitse herder pup van 5 maanden ben ik minder gaan geven dan de voorgeschreven 4%. Schofthoogte is ook 50 cm hij weegt 28 kg. Kon zijn ribben nog wel voelen, mits ik wat druk uitoefen.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter