Verteringsstelsel van de hond bijna gelijk aan die van de wolf

Datum: 16 december, 2014
Laatst bijgewerkt: 14 januari, 2020

Hond geclassificeerd als omnivoor

Honden zijn ooit geclassifieerd als omnivoren. Volgens het artikel van Universiteit Wageningen was deze classificatie gebaseerd op eigenschappen van het verteringsstelsel en het metabolisme van de hond. Deze zijn anders dan die van de strikte carnivoor de kat, en lijken meer op die van omnivoren zoals varkens en ratten. Een voorbeeld hiervan is dat de hond plantaardige vitamines kan omzetten tot bruikbare vitamines. Of een hond omnivoor of carnivoor is, gaf veel discussie. Op Voerwijzer en de meeste andere informatieve websites over voeding overheerste de overtuiging dat honden carnivoren zijn.

Vertering en stofwisseling blijken bijna identiek aan die van de wolf

Recente gegevens lieten zien dat het domesticatieproces alleen effect heeft gehad op het verteren en gebruiken van zetmeel. Zetmeel is het hoofdbestanddeel van granen, aardappelen en peulvruchten. Verder is er niks veranderd aan de vertering en de stofwisseling bij de hond.

Voedingsgedrag van wolven

Om inzicht te krijgen in de voedingsachtergrond van honden, zijn onderzoekers gaan kijken naar de manier waarop wolven zich voeden. Wolven zijn de meest directe voorouders van de hond, gedomesticeerde honden zijn 13.000 tot 17.000 jaar geleden afgesplitst van de grijze wolf. Gegevens over het voedingsgedrag van wolven geeft aanwijzingen dat wolven echte carnivoren zijn, en maar een heel klein beetje plantaardige dingen eten. Wolven kunnen lange periodes overleven zonder eten, in tijden waarin prooidieren slecht beschikbaar zijn. Ook kunnen ze na een succesvolle jacht heel erg veel in 1 keer eten. Hieruit blijkt dat wolven moeten omgaan met grote verschillen in hoeveelheden voedsel en een metabolisme hebben die hierop is aangepast. Dit metabolisme is nog steeds functioneel in de hedendaagse hond.

Hondenvoer vs wolvenmenu

Ook hebben de onderzoekers gekeken welke voedingsstoffen er zaten in 50 wolvenmenu’s die waren beschreven in literatuur. De samenstelling van commerciele voedingen (brokken en blikvoer bedoelen ze hier waarschijnlijk mee) verschillen op meerdere vlakken van de voeding van de wilde wolf. “Dit kan zorgen voor fysiologische en metabolische ‘uitdagingen’ voor de hond.”, staat er in het artikel.

Wat kunnen we hier nu mee?

Ik vind het erg bijzonder dat dit nu pas eens goed is bekeken in ‘de wetenschap’, maar dit lijkt me een goede ontwikkeling. Ik betwijfel of er nu veranderingen gaan plaatsvinden in de voedingsindustrie, maar we kunnen onze overtuiging dat de hond een carnivoor is nu tenminste ook ‘wetenschappelijk bewijzen’.

Bron:
Wageningenur.nl, The omnivorous dog dogma debunked

Zie ook de conclusie samenvatting van de publicatie Dietary nutrient profiles of wild wolves: insights for optimal dog nutrition? in The British Journal of Nutrition.

Gerelateerde artikelen:
Paleo voor honden
Wat eet de wolf
Waarom rauwe vleesvoeding voor hond en kat

3 Comments

  1. Aukje

    Hallo allemaal,

    Iris Marie, weet je wat ik denk, dat de discussie of een hond nou een carnivoor of een omnivoor is helemaal niet zo belangrijk is.

    Persoonlijk denk ik dat je gewoon goed naar je hond moet kijken, iedere dag, en dat je hem of haar goed en liefdevol moet verzorgen, daar hoort goede voeding, met afwisseling ook bij.

    Kijk naar wat je hond lekker vind, zorg voor een goed product, en kijk hoe hij/zij het daar op doet. Zoek iets wat zuiver is, wij mensen willen tenslotte ook geen troep eten.

    Voldoende afwisseling, niet iedere dag hetzelfde, lekkere groente, vers fruit, (mijn hond is bv gek op, appel, banaan, mango, aardbeien en bepaalde soorten meloen). Verder doet het er eigenlijk niet zoveel toe, omnivoor/carnivoor, het is om het even.

    Hou van ze, zorg goed voor ze, geef ze veel liefde, en je hebt een blije hond. Ik denk dat dat toch echt het belangrijkste is.

    Groetjes,
    Aukje

  2. Iris Marie ‘t Hart

    Ik heb het complete onderzoek gelezen. Jullie bronnen zijn slechts een samenvatting van het onderzoek. Er wordt nergens gesteld dat honden carnivoren zijn zoals Voerwijzer aangeeft.

    Er staat dat de voorouders van honden echte carnivoren waren (anders dan we tot op heden dachten), en dat zij zich hebben aangepast aan een omnivoor dieet tijdens de domesticatie. De vraag wat op lange termijn beter is voor de hond blijft in dit artikel wetenschappelijk gezien tot op heden onbeantwoord. De informatie over wolven die naar buiten is gekomen moet meegenomen worden bij verder onderzoek naar onze huidige huishond.

    “The question remains to what extent the approximated nutrient profile also optimally supports health and longevity of domestic dogs with a more sedentary lifestyle and a longer lifespan in a different environment. The present study describing the wolf’s dietary nutrient profile may provide an impetus for further research in this area similar to research activities in the field of human nutrition( 79 ). Laboratory, clinical and epidemiological studies would be required in which the nutrient profile and other aspects of a wolf’s diet are translated and evaluated for their contribution to the health and longevity in today’s pet dogs.”

    Goed onderzoek overigens, maar voerwijzer loopt er wel de kantjes vanaf qua eerlijke inhoud. Bovendien denk ik dat er meerdere onderzoeken naar gedaan moeten worden zoals ook gesteld wordt.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter