Nieuw: Luchtgedroogde voeding van Fresco

Datum: 30 april, 2018
Laatst bijgewerkt: 23 december, 2022

Fresco brokken

Fresco brengt een nieuwe luchtgedroogde voeding die sinds kort in Nederland en België verkrijgbaar is. We hadden eerst alleen de luchtgedroogde voeding van Ziwipeak, maar Fresco brengt nu een minder duur alternatief uit Duitsland.

Luchtgedroogde voeding
Luchtgedroogde voeding zit qua eigenschappen tussen rauwe vleesvoeding en brok in. In tegenstelling tot een brok, ondergaat een luchtgedroogde voeding minder hitte, waardoor er meer voedingsstoffen bewaard blijven en er minder schadelijke stoffen ontstaan. Daarnaast kan het basismengsel van de voeding uit puur verse producten bestaan en hoeft er geen zetmeelbron aan toegevoegd te worden. Fresco liet weten dat de voeding wel tot 90 graden Celcius verhit is, omdat dit verplicht is voor droogvoer, maar ze denken een manier gevonden te hebben waardoor er geen of weinig denaturatie van eiwitten zou plaatsvinden. Daarom noemen ze het droge rauwe voeding: Fresco Dry Raw Food. Normaalgesproken denatureren eiwitten op temperaturen rond de 40 °C, dus zolang de fabrikant niet kan aantonen dat de eiwitten rauw (en dus niet gedenatureerd) zijn, zou ik er niet van uitgaan dat het werkelijk rauw is.

Brokjes Fresco
Brokjes van Fresco Dry Raw Food Beef

Samenstelling Fresco Dry Raw food
Er zijn vier varianten: rund, kip, paard en lam. Deze vier varianten hebben als basis dezelfde samenstelling:

80% vleesproducten
spiervlees, hart, borstbeen, maag en lever en andere organen van één diersoort. Deze zijn in rauwe verse vorm toegevoegd aan het basismengsel, alleen de lever is in gevriesdroogde vorm toegevoegd.

20% overige
appel, peer, wortel, bieten, koudgeperste zonnebloemolie, bosbessen, levertraan, zalmolie, algenkalk en zeewier. Al deze ingrediënten zijn in verse vorm toegevoegd, alleen het zeewier is gedroogd.

Geen toevoegingen
Naast dat Fresco luchtgedroogd is, onderscheidt het zich van andere droogvoedingen doordat er geen vitamines, mineralen of antioxidanten aan toegevoegd zijn. Hierdoor is het een hele pure voeding, maar het nadeel is dat de voeding sneller opgemaakt moet worden.Voornamelijk de vetten van de levertraan en visolie zullen snel oxideren, wat vitamines en vetzuren in waarde doet dalen en ongezonde stoffen oplevert. Om deze reden raad ik aan om een zak na openen niet langer dan een week te bewaren. Bewaar de geopende zak in een lucht- en lichtdichte omgeving en het liefst gekoeld of ingevroren. Ingevroren kun je de voeding wel lang bewaren.

Wat vind ik van Fresco Raw Dry Food?
Ik ben er erg enthousiast over, omdat het een erg pure en weinig bewerkte voeding is en hierdoor de kwaliteit van de ingredienten en het eiwit waarschijnlijk goed behouden zijn. Er zijn alleen ingredienten gebruikt met nutritionele waarde en geen opvulling met bijvoorbeeld graan of aardappel. Het lastige is dat het wat onzeker is of de voeding wel compleet is, maar Fresco laat de voedingen wel analyseren op alle essentiele voedingsstoffen. Deze heb ik gevraagd, maar kreeg ik niet, omdat de waardes nogal varieren. Ze hebben wel een analyse gegeven van Fresco Dry Raw Food Beef, en daaruit blijkt dat er wat weinig magnesium, koper en selenium zit. Aangezien de voedingen ongeveer dezelfde ingredienten hebben, maar dan van verschillende diersoorten, denk ik dat de waardes voor alle voedingen ongeveer gelijk zullen zijn. Ik denk dat er normaal meer koper en selenium inzit, omdat er genoeg lever en nier inzit om in deze voedingsstoffen te voorzien. [Aanvulling 16-05-2018: ik heb met Fresco contact gehad over de hoeveelheid selenium, en hier hadden ze een foutje gemaakt. Ze hadden mcg neergezet terwijl dit mg moest zijn. Er zit dus wel genoeg selenium in] Magnesium is lastig, omdat dit weinig in vlees zit en vooral in bot, en in de voedingen lijkt weinig bot te zitten. Je zou magnesium zelf kunnen toevoegen als je het voor lagere tijd wilt voeren.

Fresco Dry Raw Food lijkt me een prima voeding voor volwassen honden om bijvoorbeeld tijdens de vakantie te voeren als alternatief voor rauwe vleesvoeding. De variant met alleen paard zou als eliminatiedieet ingezet kunnen worden, maar heeft wel als extra nadeel dat er vrij veel paardennier inzit en in paardennier kan erg veel cadmium zitten. Voor pups vind ik het niet zo geschikt, omdat de fosfor- en calciumwaardes niet bekend zijn, alleen van Fresco Dry Raw Food Beef en uit die analyse blijkt er te weinig fosfor in te zitten.

Overzicht van de vier Fresco Dry Raw Food-varianten

  Samenstelling Eiwit Vet Prijs
Fresco Kip 40% kippenborstfilet, 15% kippenmaag, 12% kippendij (met bot), 10% kippenhart, 10% wortel, 3% gevriesdroogde kippenlever, 4% appel, 4% peer, 3% biet, 2% bosbessen, 1% zonnebloemolie, 0,8% levertraan, 0,5% tarwekiemolie, 0,4% zalmolie, 0,4% rozenbottelpoeder, 0,4% algenkalk, 0,1% gedroogd zeewier 44% 17%

1 kg voor €19,50

2,5 kg voor €43,50 (17,40/kg)

Fresco Rund 35% rundvlees, 10% runderhart, 10% wortel, 9% runderpens, 8% runderborstbeen, 6% rundernier, 3% gevriesdroogde runderlever, 4% appel, 4% peer, 3% biet, 2% bosbessen, 1% zonnebloemolie, 0,8% levertraan, 0,5% tarwekiemolie, 0,4% zalmolie, 0,4% rozenbottelpoeder, 0,4% algenkalk, 0,1% gedroogd zeewier 49% 14%

1 kg voor €19,50

2,5 kg voor €43,50 (17,40/kg)

Fresco Paard 35% paardenvlees, 10% paardenhart, 10% wortel, 9% paardenmaag, 8% fijngemalen paardenborstbeen, 6% paardennieren, 3% gevriesdroogde paardenlever, % appel, 4% peer, 3% biet, 2% bosbessen, 1% zonnebloemolie, 0,8% levertraan, 0,5% tarwekiemolie, 0,4% zalmolie, 0,4% rozenbottelpoeder, 0,4% algenkalk, 0,1% gedroogd zeewier 50% 22%

1 kg voor €25,50

2,5 kg voor €56,50 (€26,60/kg)

Fresco Lam 35% lamsvlees, 15% lamsorganen (nieren, slokdarm, luchtpijp, long), 10% groene lamspens, 10% wortel, 8% gemalen lamsborstbeen, 3% gevriesdroogde lamslever, 4% appel, 4% peer, 3% biet, 2% bosbessen, 1% koudgeperste zonnebloemolie, 0,8% levertraan, 0,5% tarwekiemolie, 0,4% zalmolie, 0,4% rozenbottelpoeder, 0,4% algenkalk, 0,1% gedroogd zeewier 45% 26%

1 kg voor €25,50

2,5 kg voor €56,50 (€26,60/kg)

21 Comments

 1. Lima

  Beste Meike, ik heb dit voer een poos gevoerd en ook kennissen geven het en zijn er tevreden over. Mijn teef is een zeeer moeilijke eter en at ook dit voer niet goed. Ben toen overgestapt naar de houdbare Barfworsten van Fresco en sindsdien heb ik een hond die gek is op eten en er goed uitziet 🙂 het jammere van Fresco is dat de levertijd soms lang en de voorraad meestal niet goed is. Zouden de houdbare worsten van Carnis of Kivo een goed alternatief kunnen zijn? Ik heb liever geen vriesvoer…

  1. Voerwijzer Meike

   Het beste alternatief van rauwvoer en gevriesdroogd voer vind ik gekookt voer. Binnenkort komt hier een artikel over op Voerwijzer, de review van het gekookte voer van Pure Instinct vind je al op de homepage. De samenstellingen van de houdbare worsten van Carnis en Kivo ken ik niet uit mijn hoofd, maar die zou je prima ter afwisseling kunnen voeren.

  1. Voerwijzer Meike

   Als je dit omrekent naar de gehaltes met het vocht er nog in kom je op ongeveer op 19% eiwit en 11% vet. Dat zijn vrij normale waardes. De hoeveelheid eiwit en vet die de hond binnenkrijgt met Fresco is dus ongeveer evenveel als op een (magere) rauwe vleesvoeding. Het vet lijkt me van prima kwaliteit, zolang het vers is, alhoewel er geen enzymen meer inzitten zoals in rauw vet.

 2. Marieke

  Inmiddels ook mailcontact. Op de site staat ook een test, gegevens van je hond invoeren en waar hij niet tegen kan dan krijg je keurig voeradvies, van verschillende soorten omdat afwisseling het echt compleet maakt? voor hoeveel dagen dat is en de prijs per dag. Komt wel 9! Euro verzendkosten bij.
  Ook tegen mij werd gezegd drie maanden houdbaar na opening.
  Als ik de reviews lees is iedereen tevreden over de voeding maar laat de levering van de blikken en het nat voer te wensen over, gedeukte blikken en ontdooid vlees.

  Meike jij zegt meer vet, maar ik vind er veel vet inzitten, of zijn het niet de goede vetten?

  Ik twijfel nog steeds.

 3. Timothy

  Hoi!

  Ik ben voor mijn 12 maanden oude chi nieuwe brokken aan het zoeken ivm een voedselallergie. Ik ben op zoek naar goede brokken op basis van paardenvlees (of hert, konijn of vis). En vond de paardenbrokken van FRESCO.

  Ik wou eerst zelf gaan koken (vlees, groente) maar ik ben bang dat ik dan niet genoeg voedingsstoffen voer aangezien ik het vlees wel wil koken en niet compleet rauw wil geven. Dus dan worden het toch brokken.

  Hier staat dat de brokken tijdelijk gevoerd zouden moeten worden en niet compleet zijn maar sinds kort staat op de site van FRESCO dat de brokken compleet voer zijn. https://www.fresco.dog/nl/gedroogde-barf/horse/2187/dry-raw-food-complete-plus-horse

  Ik zie echter geen verandering in de samenstelling van de brok sinds toen. Ook zeggen ze dat de brokken 3 maanden houdbaar zijn na opening wat volgensmij niet klopt; maar toch wil ik de brokken graag proberen.

  Wat raad u mij aan? Als het voer bevalt wil ik het op langer termijn proberen, moet ik vitamine/mineralen bijvoeden? Of heeft u een ander advies qua brok?

  Als deze niet bevallen ga ik toch echt de Ziwi Peak Dog Air-Dried Venison proberen, ik vind ze echt te duur maar dat moet dan maar. Helaas

  Groetjes Timothy

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Timothy,

   Ik heb geen analyses gezien die aantonen dat de voeding compleet is, ik kan dus niet zeggen of dit zo is. Ik zal ze eens navragen. Dogchef is denk ik een goede optie voor je. Gekookt voer dat compleet is, ze hebben een variant met alleen vis en een variant met alleen eend. De dierenarts bij Dogchef heeft goede kennis van voeding en je kunt haar ook vragen stellen als je onzeker bent.

    1. Voerwijzer Meike

     Dag Timothy, wat lief dat je daar aan denkt. Nee ik heb me daar niet aangemeld, en mijn eerste gevoel is dat dat ook niet past bij Voerwijzer omdat dat mijn objectiviteit kan vertroebelen. Of in ieder geval dat mensen denken dat ik het aanraad omdat ik daar geld voor krijg.

  1. Voerwijzer Meike

   Dat grote verschil in eiwitgehalte komt door het grote verschil in vochtgehalte. Reken maar eens uit hoeveel eiwit er in het blikvoer overblijft als je het vocht eruit haalt. De verhouding eiwit/vet is hier wel anders, ik zou zelf meer vet prefereren.

 4. Marieke

  Dit zijn al weer oudere berichten. Vind je het nog steeds goede voeding Meike?
  Hoe zit het met salmonella,s en coli, zouden die hier nog inzitten. Als er gedroogd wordt op 90 graden…..Maar is dat zo?
  Mijn hondje krijgt sanimed insect, ging zo goed, maar merk nu toch dat ze het minder lekker gaat vinden en sinds een paar maanden regelmatig buikpijn, geen diarree, zeker niet, maar een dag niet willen eten, pootjes en buik trekken, gewoon kramp denk ik.
  In deze fresco zitten geen aardappelen en dat alleen al is een pre voor mijn hond.
  Kip en lam ging niet. Maar misschien in deze biologische versie wel weer te proberen?
  Is dit een optie of toch herrmanns gedroogd of blik?

  1. Voerwijzer Meike

   Of Fresco geschikt is voor je hond, hangt af van de oorzaak van de klachten.

   Bacteriën houden van vocht en overleven niet goed in zo’n droge substantie, en verhitting op 90°C overleven ze ook niet. Deze wet (verhitten) is er juist om bacteriële besmetting te voorkomen.

   Ik durf er zelf niet op te vertrouwen dat de voeding compleet is. Ik zou zelf magnesium toevoegen, en 3% runderlever als je niet de rundsmaak voert.

 5. Voerwijzer Meike

  Fresco liet weten dat ze een foutje hadden gemaakt op de website wat betreft de hoeveelheid selenium. Er zit niet 0,062 mcg per 100 gram in, maar 0,062 gram (en dus 620 mcg). Dit betekent dat er genoeg selenium in zit.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter