Nieuw: Luchtgedroogde voeding van Fresco

Datum: 30 april, 2018
Laatst bijgewerkt: 31 augustus, 2018

Fresco brokken

Fresco brengt een nieuwe luchtgedroogde voeding die sinds kort in Nederland en België verkrijgbaar is. We hadden eerst alleen de luchtgedroogde voeding van Ziwipeak, maar Fresco brengt nu een minder duur alternatief uit Duitsland.

Luchtgedroogde voeding
Luchtgedroogde voeding zit qua eigenschappen tussen rauwe vleesvoeding en brok in. In tegenstelling tot een brok, ondergaat een luchtgedroogde voeding minder hitte, waardoor er meer voedingsstoffen bewaard blijven en er minder schadelijke stoffen ontstaan. Daarnaast kan het basismengsel van de voeding uit puur verse producten bestaan en hoeft er geen zetmeelbron aan toegevoegd te worden. Fresco liet weten dat de voeding wel tot 90 graden Celcius verhit is, omdat dit verplicht is voor droogvoer, maar ze denken een manier gevonden te hebben waardoor er geen of weinig denaturatie van eiwitten zou plaatsvinden. Daarom noemen ze het droge rauwe voeding: Fresco Dry Raw Food. Normaalgesproken denatureren eiwitten op temperaturen rond de 40 °C, dus zolang de fabrikant niet kan aantonen dat de eiwitten rauw (en dus niet gedenatureerd) zijn, zou ik er niet van uitgaan dat het werkelijk rauw is.

Brokjes Fresco
Brokjes van Fresco Dry Raw Food Beef

Samenstelling Fresco Dry Raw food
Er zijn vier varianten: rund, kip, paard en lam. Deze vier varianten hebben als basis dezelfde samenstelling:

80% vleesproducten
spiervlees, hart, borstbeen, maag en lever en andere organen van één diersoort. Deze zijn in rauwe verse vorm toegevoegd aan het basismengsel, alleen de lever is in gevriesdroogde vorm toegevoegd.

20% overige
appel, peer, wortel, bieten, koudgeperste zonnebloemolie, bosbessen, levertraan, zalmolie, algenkalk en zeewier. Al deze ingrediënten zijn in verse vorm toegevoegd, alleen het zeewier is gedroogd.

Geen toevoegingen
Naast dat Fresco luchtgedroogd is, onderscheidt het zich van andere droogvoedingen doordat er geen vitamines, mineralen of antioxidanten aan toegevoegd zijn. Hierdoor is het een hele pure voeding, maar het nadeel is dat de voeding sneller opgemaakt moet worden.Voornamelijk de vetten van de levertraan en visolie zullen snel oxideren, wat vitamines en vetzuren in waarde doet dalen en ongezonde stoffen oplevert. Om deze reden raad ik aan om een zak na openen niet langer dan een week te bewaren. Bewaar de geopende zak in een lucht- en lichtdichte omgeving en het liefst gekoeld of ingevroren. Ingevroren kun je de voeding wel lang bewaren.

Fresco bestellen
Fresco is online te bestellen bij Cool4pets.be

Fresco bestellen

Wat vind ik van Fresco Raw Dry Food?
Ik ben er erg enthousiast over, omdat het een erg pure en weinig bewerkte voeding is en hierdoor de kwaliteit van de ingredienten en het eiwit waarschijnlijk goed behouden zijn. Er zijn alleen ingredienten gebruikt met nutritionele waarde en geen opvulling met bijvoorbeeld graan of aardappel. Het lastige is dat het wat onzeker is of de voeding wel compleet is, maar Fresco laat de voedingen wel analyseren op alle essentiele voedingsstoffen. Deze heb ik gevraagd, maar kreeg ik niet, omdat de waardes nogal varieren. Ze hebben wel een analyse gegeven van Fresco Dry Raw Food Beef, en daaruit blijkt dat er wat weinig magnesium, koper en selenium zit. Aangezien de voedingen ongeveer dezelfde ingredienten hebben, maar dan van verschillende diersoorten, denk ik dat de waardes voor alle voedingen ongeveer gelijk zullen zijn. Ik denk dat er normaal meer koper en selenium inzit, omdat er genoeg lever en nier inzit om in deze voedingsstoffen te voorzien. [Aanvulling 16-05-2018: ik heb met Fresco contact gehad over de hoeveelheid selenium, en hier hadden ze een foutje gemaakt. Ze hadden mcg neergezet terwijl dit mg moest zijn. Er zit dus wel genoeg selemoum in] Magnesium is lastig, omdat dit weinig in vlees zit en vooral in bot, en in de voedingen lijkt weinig bot te zitten. Je zou magnesium zelf kunnen toevoegen als je het voor lagere tijd wilt voeren.

Fresco Dry Raw Food lijkt me een prima voeding voor volwassen honden om bijvoorbeeld tijdens de vakantie te voeren als alternatief voor rauwe vleesvoeding. De variant met alleen paard zou als eliminatiedieet ingezet kunnen worden, maar heeft wel als extra nadeel dat er vrij veel paardennier inzit en in paardennier kan erg veel cadmium zitten. Voor pups vind ik het niet zo geschikt, omdat de fosfor- en calciumwaardes niet bekend zijn, alleen van Fresco Dry Raw Food Beef en uit die analyse blijkt er te weinig fosfor in te zitten.

Overzicht van de vier Fresco Dry Raw Food-varianten

  Samenstelling Eiwit Vet Prijs
Fresco Kip 40% kippenborstfilet, 15% kippenmaag, 12% kippendij (met bot), 10% kippenhart, 10% wortel, 3% gevriesdroogde kippenlever, 4% appel, 4% peer, 3% biet, 2% bosbessen, 1% zonnebloemolie, 0,8% levertraan, 0,5% tarwekiemolie, 0,4% zalmolie, 0,4% rozenbottelpoeder, 0,4% algenkalk, 0,1% gedroogd zeewier 44% 17% 1 kg voor €19,50

2,5 kg voor €43,50 (17,40/kg)

Fresco Rund 35% rundvlees, 10% runderhart, 10% wortel, 9% runderpens, 8% runderborstbeen, 6% rundernier, 3% gevriesdroogde runderlever, 4% appel, 4% peer, 3% biet, 2% bosbessen, 1% zonnebloemolie, 0,8% levertraan, 0,5% tarwekiemolie, 0,4% zalmolie, 0,4% rozenbottelpoeder, 0,4% algenkalk, 0,1% gedroogd zeewier 49% 14% 1 kg voor €19,50

2,5 kg voor €43,50 (17,40/kg)

Fresco Paard 35% paardenvlees, 10% paardenhart, 10% wortel, 9% paardenmaag, 8% fijngemalen paardenborstbeen, 6% paardennieren, 3% gevriesdroogde paardenlever, % appel, 4% peer, 3% biet, 2% bosbessen, 1% zonnebloemolie, 0,8% levertraan, 0,5% tarwekiemolie, 0,4% zalmolie, 0,4% rozenbottelpoeder, 0,4% algenkalk, 0,1% gedroogd zeewier 50% 22% 1 kg voor €25,50

2,5 kg voor €56,50 (€26,60/kg)

Fresco Lam 35% lamsvlees, 15% lamsorganen (nieren, slokdarm, luchtpijp, long), 10% groene lamspens, 10% wortel, 8% gemalen lamsborstbeen, 3% gevriesdroogde lamslever, 4% appel, 4% peer, 3% biet, 2% bosbessen, 1% koudgeperste zonnebloemolie, 0,8% levertraan, 0,5% tarwekiemolie, 0,4% zalmolie, 0,4% rozenbottelpoeder, 0,4% algenkalk, 0,1% gedroogd zeewier 45% 26% 1 kg voor €25,50

2,5 kg voor €56,50 (€26,60/kg)

3 Comments

  1. Voerwijzer Meike

    Fresco liet weten dat ze een foutje hadden gemaakt op de website wat betreft de hoeveelheid selenium. Er zit niet 0,062 mcg per 100 gram in, maar 0,062 gram (en dus 620 mcg). Dit betekent dat er genoeg selenium in zit.

Geef een reactie