Nieuw onderzoek: DCM door graanvrije brokken gelinkt aan erwten

Datum: 10 augustus, 2021
Laatst bijgewerkt: 11 augustus, 2021

In 2018 kwamen er waarschuwingen over de relatie tussen graanvrije brokken en het ontwikkelen van de hartaandoening hartaandoening dilated cardiomyopathy (DCM) bij honden van rassen waarbij geen genetische aanleg bekend is. In onderzoeken daarna werd een link gelegd met bepaalde merken en met bepaalde ingrediënten, zoals peulvruchten. In nieuw onderzoek werden biochemische stoffen gevonden in DCM-geassocieerde brokkenmerken die de hartgezondheid kunnen beïnvloeden.

Samenvatting

Onderzoekers keken welke stoffen er zitten in graanvrije voedingen die worden gelinkt aan de hartaandoening dilated cardiomyopathy (DCM). Ze vonden 111 stoffen die in significant hogere of lagere hoeveelheden in DCM-geassocieerde brokken zat. Deze stoffen hebben vooral te maken met erwten, en enkele van de stoffen zijn al eerder gelinkt aan DCM bij mensen. Het is niet met zekerheid te zeggen dat de gevonden stoffen de oorzaak zijn van de ontwikkeling van DCM, maar de bevindingen doen vermoeden dat erwten te linken is aan voedingsgerelateerde DCM in honden.

Het onderzoek

Onderzoekers analyseerden 9 graanvrije voedingen waar honden DCM op hadden ontwikkeld, en vergeleken dit met 9 “veilige” merken. De 9 graanvrije brokken waren door de FDA gelinkt aan voedingsgerelateerde DCM, door de meldingen van dierenartsen. Deze merken vind je in dit nieuwsbericht.

De brokken werden geanalyseerd op 830 biochemische stoffen. Dit zijn stoffen die effect hebben op het lichaam, zoals vitamines, mineralen, aminozuren en antinutriënten.

De resultaten

Ze vonden 88 stoffen die in de DCM-geassocieerde merken in grotere hoeveelheden aanwezig waren. Ook waren er 23 stoffen die in kleinere hoeveelheden aanwezig waren in de DCM-gerelateerde merken, waaronder zeven B-vitamines (B6, B1, folaat, B5 en B2). Er waren geen significante verschillen gevonden in hoeveelheden taurine en carnitine.

Link met erwten en linzen

De verschillen in biochemische stoffen hadden vooral te maken met de ingrediënten erwten, linzen, kip/kalkoen en rijst. Vooral erwten zorgde voor hogere hoeveelheden van de gevonden biochemische stoffen, met op de tweede plek linzen. Kip, kalkoen en rijst zat juist bijna niet in de DCM-geassocieerde brokken.

Ook in andere onderzoeken kwam naar voren dat de brokken die vaker problemen geven, erwten en linzen bevatten. Zo schreef Adin (2019) over zijn onderzoeksresultaten: “Er zitten vooral erwten of linzen in deze graanvrije voedingen, en het is mogelijk dat het verwerken van of interacties met deze (of andere) ingrediënten resulteert in een tekort of overschot van bepaalde voedingsstoffen.” (Bron: Het artikel Ernstigere hartproblemen door graanvrije brokken lijkt merkgebonden)

De mogelijke invloed van de stoffen op het hart

Hoe zouden de gevonden verschillen in hoeveelheden van bepaalde biochemische stoffen kunnen leiden tot DCM? De onderzoekers noemen een paar theorieën die mee kunnen spelen. Een theorie is dat het tekort aan voedingsstoffen, zoals de B-vitamines, kan zorgen voor de ontwikkeling van DCM. Vitamine B6 en B12 zijn bijvoorbeeld nodig voor het aanmaken van carnitine en taurine in het lichaam, en deze zijn weer belangrijk voor de hartfunctie. Hierbij kan ook de hoeveelheid toegevoegde vitamines en de hoeveelheid die verloren gaat door verhitting, een rol spelen.

Ook zijn er stoffen gevonden die de opname van bepaalde voedingsstoffen voor het hart kunnen beperken. Van enkele gevonden stoffen is bekend dat ze het carnitine-transport binnen het hart beperken en zo de energietoevoer naar het hart verminderen. De hond heeft dan dus geen carnitinetekort, maar carnitine kan zijn werk niet goed uitvoeren door de aanwezigheid van bepaalde stofjes.

Zes stoffen die in de erwtrijke brokken zaten, zijn in onderzoeken op mensen al eerder aan DCM gelinkt. In deze onderzoeken op mensen werd hartweefsel van mensen mét en mensen zónder DCM vergeleken. Hartweefsel van mensen met DCM bleek significant hogere hoeveelheden te bevatten van zes stoffen, die ook allemaal in grotere hoeveelheden aanwezig waren in de DCM-geassocieerde brokken. In deze onderzoeken vonden ze ook drie stoffen die juist leken te beschermen tegen DCM, en al deze drie stoffen zaten in kleinere hoeveelheden in de DCM-geassocieerde brokken.

Interpretatie van de resultaten

Het is niet met zekerheid te zeggen dat de gevonden stoffen de oorzaak zijn van de ontwikkeling van DCM, maar de bevindingen doen vermoeden dat erwten het belangrijkste ingrediënt is dat te linken is aan voedingsgerelateerde DCM in honden. Als we kijken naar de cijfers, zoals in dit artikel worden genoemd, wordt lang niet iedere hond ziek van erwten in de voeding. Er zullen meer factoren meespelen, zoals aanleg, afwisseling in voeding, hoelang de hond de voeding eet (en hoeveel),  de bewerking van de erwten (of linzen) en de andere ingrediënten in het menu. 

Bron
Smith, Caren E., et al. “Investigation of diets associated with dilated cardiomyopathy in dogs using foodomics analysis.” Scientific Reports 11.1 (2021): 1-12. Link

Het onderzoek is deels betaald door Nestlé Purina PetCare. Twee van de onderzoekers hebben eerder onderzoeksgeld gekregen van of betaalde opdrachten gedaan voor Hill’s Pet Nutrition, Nestlé Purina PetCare, P&G Pet Care (nu Mars) en/of Royal Canin.

Eén reactie

  1. Yara

    Ik heb gelezen dat goldenretrievers gevoeliger zijn voor DCM door graanvrije brokken, ik voer nu Orijen original aan m’n jonge hond. Nu vraag ik me af of het dan beter is helemaal af te stappen van deze brokken. Ik heb niet zo veel budget dus wil graag naar een goedkoper alternatief stappen maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Ze heeft geperste brokken een tijd gegeten van kivo en van t huismerk petsplace daarnaast KVV en nu dan Orijen original. Ze doet het overal goed op kwa ontlasting, ze is alleen wel gevoelig om een sterk geurende vacht te krijgen(sterke hondengeur)

  2. jb

    Hoi meike ik heb nu eindelijk een brok gevonden dat me chihuahuas willen eten buiten kvv om., welness core, maar nu lees ik dus dat erwten enzo gevaarlijk zijn😣 kan ik dan maar beter stoppen met welness core small breed adult original turkey with chicken Recipe.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie