Nieuw onderzoek: Veganistisch hondenvoer en rauwvoer gezonder dan gewoon voer

Datum: 9 mei, 2022
Laatst bijgewerkt: 9 mei, 2022

Honden die veganistisch voer krijgen, zijn bijna net zo gezond als rauw gevoerde honden. Honden die gewoon voer krijgen zijn het slechtst af. Dit blijkt uit nieuw onderzoek, gebaseerd op enquête-gegevens van 2639 Europese honden die minimaal een jaar veganistisch voer, rauwvoer of gewoon voer aten. Gewoon voer betekent brokken of natvoer met vlees.

De onderzoekers keken naar de relatie tussen het voer en de gezondheid van de honden. De gezondheid werd bepaald door bijvoorbeeld te kijken naar aandoeningen en of de hond toch is overgezet op therapeutisch voer. In de tabel hieronder zie je welke voersoort het beste scoorde op de verschillende gezondheidscriteria.

 
Criterium Best gescoord
Hoevaak naar de dierenarts Rauwvoer
Medicijngebruik Rauwvoer en veganistisch voer
Niet overgeschakeld op therapeutisch voer Rauwvoer en veganistisch voer
Gezondheidsinschatting door dierenarts en eigenaar Rauwvoer en veganistisch voer
Geen aandoening hebben Rauwvoer en veganistisch voer
Minder aandoeningen tegelijk hebben Rauwvoer

Conclusies van de onderzoekers
Rauwvoer scoorde net iets beter dan veganistisch voer, maar toch concluderen ze dat goed geformuleerd veganistisch voer de meest veilige en gezonde manier van voeren is. Aan rauwvoer zitten volgens de odnerzoekers namelijk grotere risico’s door de bacteriën, en de resultaten zijn misschien in het voordeel van rauwvoer doordat

  • rauwvoerende hondeneigenaren minder snel naar de dierenarts gaan dan andere hondeneigenaren
  • de honden die rauwvoer aten wat jonger (gemiddeld 5,5 jaar) waren dan de honden die veganistisch aten (gemiddeld 7,3 jaar)

“Goed geformuleerd” noemen ze er in de conclusie bij, omdat uit onderzoeken blijken dat veganistische voeding soms tekorten heeft aan essentiële voedingsstoffen. Als je veganistisch voer gaat uitzoeken, raden ze aan om de info op de verpakking te checken op een correcte samenstelling en de fabrikant te vragen welke stappen ze ondernemen om er zeker van te zijn dat de voeding compleet is.

De onderzoekers geven aan dat er geen sprake is van “competing interests”, wat wil zeggen dat ze niet zijn beïnvloed door andere personen of organisaties, maar het onderzoek is wel betaald door Proveg. Proveg is een organisatie die een voorkeur heeft voor vegetarische voeding.

Mijn gedachten over dit onderzoek
Ik zou het geweldig vinden als veganistisch voer heel gezonde voeding zou zijn voor honden. Het scheelt dierenleed als alle honden veganistisch zouden eten. Zelf ben ik er van overtuigd dat vlees gezondere voeding zou zijn voor honden dan planten, als je bijvoorbeeld kijkt naar het verteringsstelsel, de voedingsstoffen in vlees versus planten en de stoffen in plantaardige ingrediënten die de opname van voedingsstoffen beperken (antinutriënten). Het zou interessant zijn als er meer onderzoek naar gedaan wordt, zonder dat dit door een pro-veganistische organisatie betaald wordt. En met meer objectieve en kwantitatieve metingen, zoals de ontstekingsstoffen en voedingsstoffen in het lichaam. Omdat de resultaten van de verschillende gezondheidscriteria erg afhankelijk zijn van de eigenaren, is dit onderzoek niet echt objectief. Je zou kunnen concluderen dat eigenaren van die rauwvoer voeren en eigenaren die veganistisch voeren hun hond gezonder vinden dan eigenaren die gewoon voer voeren. Ik denk dat de veganistische en vlees-voerders “eigenwijzer” zijn en een specifieke visie hebben op voeding en gezondheid. Dat kan de uitkomsten van dit onderzoek beïnvloed hebben.

Het afgelopen jaar zijn er al meer onderzoeken gedaan naar vegetarische hondenvoeding dan in de jaren ervoor. (Benieuwd? Zie het artikel Trends in hondenvoer 2021 en document wetenschappelijke onderzoeken 2021). Ik vermoed dat er ook dit jaar en de volgende jaren meer onderzoeken gaan komen.

Als “gewoon” voer werkelijk zo slecht is vergeleken met veganistisch en rauw voer, komt dit waarschijnlijk door de schadelijke stoffen die ontstaan bij de bewerking van het vlees. Dat deze schadelijke stoffen ontstaan is door onderzoeken wel bekend. Er was recent ook een onderzoek opgezet naar het effect van verschillende manieren van brokken maken op het ontstaan van schadelijke stoffen, maar helaas was er te weinig geld voor. Omdat ze onafhankelijk onderzoek wilden doen, moet het betaald worden door onafhankelijke partijen, en die hebben niet zoveel geld als grote bedrijven.

Meer lezen?

Download hier de door mij samengevatte (en dus Nederlandstalige) samenvatting van de gezondheidsscores (pdf).

De hele onderzoekspublicatie is openbaar en dus gratis te lezen:

Knight, Andrew, et al. “Vegan versus meat-based dog food: Guardian-reported indicators of health.” PloS one 17.4 (2022): e0265662. (html)

Eén reactie

  1. Voerwijzer Meike

    Een kritisch artikel van dierenartsen over dit onderzoek: https://vethelpdirect.com/vetblog/2022/04/14/poor-journalism-by-bbc-over-vegan-pet-food/

    “the fundamental problem with this isn’t the results (which I believe), it’s that we cannot know exactly what these results actually mean: because there is no objective information about whether these dogs really were healthier, or just saw the vet less often. And remarkably, the study showed that raw fed dogs were even healthier… However, in their discussions, the authors of the study went well out of their way to explain away the findings of the raw fed dogs’ health, stressing the weaknesses of the study as it related to the raw feeders… Whilst ignoring the same factors for the vegan alternative.”

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter