Nieuwe samenstelling Dog Lovers Gold Original

Datum: 7 mei, 2017
Laatst bijgewerkt: 14 september, 2017

Dit nieuwsbericht is ondertussen alweer oud, op 1 september 2017 is de samenstelling weer gewijzigd. Er zit nu minder calcium in, waardoor het volgens de Fediaf-richtijnen weer geschikt is voor pups. De calcium/fosfor-ratio is nu 1,52/1. Er zit nu nog maar 5% lam (gedroogd) in en meer kip. Voor de huidige samenstelling, ga naar Dog Lovers Gold Original.
———————————

De hondenbrokken van Dog Lovers Gold Original zijn van samenstelling veranderd. Dog Lovers Gold heeft dit niet nadrukkelijk laten weten aan klanten, omdat ze het zelf geen noemenswaardige verandering vinden, maar “een kleine update van het recept waarin nog steeds dezelfde grondstoffen worden toegepast.”

Het zijn inderdaad geen hele grote veranderingen, maar een hele belangrijke vind ik wel dat het nu niet meer voor pups geschikt is. Er zit namelijk teveel calcium in, in relatie met de hoeveelheid fosfor.

De veranderingen

Een paar van de veranderingen:

 • het bevat nu volgens de verpakking lamsmeel in plaats van lamsvlees en kippenmeel in plaats van kippenvleesmeel. Dog Lovers Gold laat weten dat er geen verschil in zit.
 • er zit meer lam in waardoor  alleen de verteerbaarheid en het aminozuurpatroon is verbeterd, liet Dog Lovers Gold me weten. Het zorgt ook voor een hoger calciumgehalte.
 • er zit iets meer rijst en doperwten in en minder ei en verse zalm
 • er zit iets meer kippenvet in
 • Alle overige mineralen (naast calcium en fosfor) zijn nu meer evenwichtig gedoseerd, zegt Dog Lovers Gold, waardoor de absorptie van o.a. zink en koper wordt verbeterd.

Ondanks deze aanpassingen zijn de percentages eiwit en vet hetzelfde gebleven.

Oude samenstelling Nieuwe samenstelling
Lamsvleesmeel (15%), Bruine rijst (15%), Witte rijst (15%), verse zalm (10%),  Gedroogde Eieren (10%), Kippenvleesmeel (9.5%), Kippenvet (6.5%), Lijnzaad (3.7%), Doperwten (2.0%), Biergist (2.0%), Mineralen (1.0%), Vitaminen (1.0%), Zalmolie (0.5%), Appel (0.05%), Wortel (0.05%), Pepermunt (0.05%), DL-Methionine, Prebiotica: Mannanoligosaccharides (0.05%), Fructooligosaccharides (0.05%), Natuurlijk antioxidant (0.05%) (geconserveerd met Rozemarijn and gemengde Tocopherol),Yucca Schidigera Extract (0.02%), Enterococcus Faecium (0.02%). 20% lamsmeel, 19,2% bruine rijst, 19,2% witte rijst, 10,2% kippenvet, 6% verse zalm, 5% doperwten, 5% kippenmeel, 4% gedroogde eieren, 3,7% lijnzaad, 3% biergist, 3% plantaardige vezels, 1% mineralen, 0,5% zalmolie, 0,05% appel, 0,5% wortel, 0,05% mannan-oligosacchariden, 0,02% probiotica: enterococcus faecium.
Zinkchelaat van aminozuurhydraat 356 mg/kg, IJzersulfaat monohydraat 321 mg/kg, Zinksulfaat monohydraat 296 mg/kg, Mangaansulfaat monohydraat 117 mg/kg, Koperchelaat van aminozuurhydraat 53 mg/kg, Kopersulfaat van pentahydraat 42 mg/kg, IJzerchelaat van aminozuurhydraat 21 mg/kg, Calciumiodate watervrij 1.64 mg/kg, natriumseleniet 0.53 mg/kg.
Enterococcus Faecium Cerenelle 68
(SF68: NCIMB 10415) 200.000 cfu/kg. Vitamine A 20.000 IU/kg. Vitamine D3 1350 IU/kg, Vitamine C 80 mg/kg, Vitamine E 184 IU/kg
Vitamine A (alfa-retinylacetaat): 18.000 IE/kg,
Vitamine D3 (cholecalciferol): 1.800 IE/kg
Vitamine E (all-rac-alfa-tocoferylacetaat): 200 IE/kg,
Koper (Koper(II)sulfaat pentahydraat): 10 mg/kg, Koper (Koper(II)chelaat van aminozuurhydraat): 5 mg/kg
Zink (Zinksulfaat-monohydraat): 100 mg/kg, Zink (Zink chelaat van aminozuurhydraat): 50 mg/kg
IJzer (IJzer(II)sulfaat-monohydraat): 100 mg/kg
Mangaan (Mangaan(II)sulfaat-monohydraat: 35 mg/kg
Jodium (calciumjodaat, watervrij): 1 mg/kg
Selenium (Natriumseleniet): 0.2 mg/kg
L-carnitine: 100 mg/kg.
Ruw eiwit: 26% (21% dierlijk eiwit)
Ruw vet: 18%
Ruwe celstof: 3.7%
Ruwe as: 9,5%
Calcium: 1,3% (3,25 gr/1000 kcal)
Fosfor: 1%
Omega 3: 1,8%
Omega 6: 2,65%
4000 kcal/kg
Ruw eiwit: 26%
Ruw vet: 18%
Ruwe celstof: 3.3%
Ruwe as: 8%
Calcium: 2.0% (4,85 gr/1000 kcal)
Fosfor: 1.1%
Omega 3: 1,8%
Omega 6: 2,65%
4120 kcal/kg

31 Comments

 1. R E

  Hoi Meike.

  Ik lees dit hier en zie de ingredienten hierboven maar die zijn niet meer te vergelijken met nu wat ze op hun site aangeven.
  Gedroogde kip: 20%, bruine rijst: 19.2%, rijst: 19.2%, kippenvet: 10.2 %, gedroogde zalm: 6%, erwten: 5%, gedroogde lam: 5%, gedroogde eieren: 4%, lijnzaad: 3.7%, biergist: 3%, plantaardige vezels: 3%, mineralen: 1%, zalmolie: 0.5%, appel: 0.05%, wortel: 0.05%, mannan-oligosacchariden: 0.05%, probiotica: enterococcus faecium 0.02%.

  Wat vind jij van deze brokken op dit moment?
  Is er in deze prijsklasse voor zakken van 13 kg een betere? Acana en Orijen zijn geen optie.
  Onze hond doet het niet overal best op, het beste deed hij het op dog lovers gemengd met cavom lam en rijst, maar die laatste is niet zo best van kwaliteit en zeker nu die gigantisch in prijs zijn gestegen maar niet in kwaliteit wil ik daar vanaf. Sams field ging voorheen goed qua uiterlijk maar dunne ontlasting.
  Ik heb voorheen altijd Barf en KVV gedaan maar deze hond doet het daar ontzettend slecht op, slechte doffe vacht met witte schilfers, geen spieropbouw (met brokken ook slechte opbouw)

   1. R E

    Dank je zal ik zeker doen.
    Ik heb ook het idee dat het meer ligt aan een tekort van iets als echt aan het merk brok.
    Ik zat bijvoorbeeld ook aan vitamine B tekort te denken, ik zie dat zowiezo te slecht vermeld wat daar van in de broken zit.
    Wat denk jij daarvan?

 2. Danielle

  Bij mijn reu van 6 jaar valt de nieuwe samenstelling ook niet goed. Teveel wisselende ontlasting. Op advies gaan we hem nu Hubertus Gold voeren maar hier vind ik op deze site geen omschrijving helaas. De gespecialiseerde winkel gaf het advies, ze hebben alleen maar top merken staan dus ik vertrouw er zeker op.
  Ben benieuwd of het nu beter gaat.

 3. Flip Hillen

  Het wordt er dus niet beter op daar bij Dog Lovers Gold als ik het zo allemaal lees. Mijn hond, Vizslateefje van 13, had ineens evenwichtsproblemen en bleek een ontstoken oor te hebben, inclusief gescheurd trommelvlies. Nu is alles gelukkig weer helemaal goed, maar ik heb nooit bedacht dat het misschien aan het voer kon liggen. Al jáááren eet ze DLG tot volle tevredenheid. Nu is zeer onlangs wéér de samenstelling veranderd, grotere brok en lichter van kleur. Ze vindt het heerlijk, dat wel, maar waarom steeds die veranderingen? Iets dat goed is, is gewoon goed toch?

  1. Voerwijzer Meike

   Volgens mij was de eerste verandering doorgevoerd zodat de brok niet duurder gemaakt hoefde te worden, en de tweede verandering omdat de hoeveelheid calcium en fosfor niet geschikt was voor pups volgens de Fediaf-richtlijnen. Erg jammer dat er zoveel honden niet goed reageren op de verandering, best heftige klachten, ook bij jouw Viszlateefje zo te lezen!

 4. Henri

  Wij hebben onze labrador ruim 3 jaar DLG gegeven. Laatste keer alleen maar problemen gehad, overgeven, slechte ontlasting e.d. Dierenarts heeft (kostbare) onderzoeken gedaan, niets te vinden. Zijn zelf overgestapt naar vers vlees en gaat weer super met de hond. Erg jammer, want waren altijd zeer tevreden over DLG.

 5. Henk

  We voerden al 3 jaar lang Dog lovers gold … maar sinds de samenstelling is gewijzigd hebben we niks anders dan ellende . Krabbende honden , oorontstekingen (beide honden) en ze poepen 4 keer per dag waar het normaliter 1/2 keer was .

  Redenen genoeg om dus op zoek te gaan naar een nieuwe brok ..

 6. Enith Smit

  Ik overweeg over te stappen naar dlg maar door alle veranderingen is me nu niet duidelijk of het geschrikt is voor mijn labrador pup van 10 weken. Mbt calcium etc.
  Kan je me hier duidelijkheid over geven???

  En anderz wat je me kan adviseren in een middel moot prijsklasse???

  Wat is jouw mening over Eukanuba puppy large breed??

  1. Voerwijzer Meike

   De allernieuwste variant is volgens de richtlijnen wel geschikt voor pups. Ik weet niet of deze al in de winkels ligt. In deze prijsklasse is Biofood Puppy ook goed geschikt. De calcium/fosfor-verhouding van Biofood vind ik iets beter.

 7. Renata

  vandaag mail gekregen van DLG dat ze de brok aangepast hebben zodat deze weer geschikt is voor alle leeftijden en dus ook voor pups van grote rassen.
  3,36 gr calcium en 2,27 gr fosfor op 1000kcal. Weet niet het rekensommetje om het om te rekenen naar %

 8. Peter

  ik voer mijn honden al jaren Dogloversgold. De laatste verandering staat me echter niet geheel aan, bijna 40% rijst lijkt me nogal eenzijdig. De benaming kippen- en lamsVLEESmeel zijn vervangen door kippen- en lamsMEEL. Heb hier navraag over gedaan maar volgens
  DLG is dit hetzelfde en verschil in naam een marketingtruc.. waarom dan nu een andere benaming gekozen ? Krijg dit dus niet helder. Over productievoorwaarden en oorsprong ingredienten wordt niets gemeld (wel dat het uit een fabriek in Engeland komt..)
  Ga na al die jaren maar eens een tijdje over op Biofood, Er wordt e.e.a. gemeld over controles in productieproces en oorsprong vlees en de ingredienten en de verhoudingen ervan staan me ook wel aan terwijl de prijs ong. gelijk is.
  En meer afwisseling in de graan-bronnen .

  Vraag: is er nu bij de productie van brokken wel of geen aantoonbaar verschil in de gebruikte vleesgrondstof als -meel of als – vleesmeel ? Of is dit een onduidelijke materie?
  Hoe kijk je aan tegen gebruik van alleen rijst als koolhydraatbron of van meerdere granen?

  1. Voerwijzer Meike

   Aan het hogere calciumgehalte is te zien dat er nu meer bot inzit en dat past bij wat ik dacht dat de definitie van lamsmeel en kippenmeel is, dus inclusief bot. Ook ik heb het hierover gehad met Dog Lovers Gold en kreeg hetzelfde antwoord als jij. Ik moet me daar nog eens verder in verdiepen.

   Ik denk dat het goed is om graanbronnen af te wisselen. Elk graan heeft weer zijn eigen nadelen. Zo bevat rijst relatief veel arsenicum. Tarwe bevat veel (gliadine)gluten, mais zou vaak veel mycotoxins bevatten en sorghum veel antinutrienten (weet even niet uit mijn hoofd welke).

 9. Jacqueline

  Vanaf welke leeftijd kan deze brok veilig gevoerd worden? Mijn oudere hond blijkt het goed te doen op deze brok en nu wil ik mijn puber uiteindelijk ook deze brok gaan voeren. Hij is nu 9 maanden en het is een kruising duitse herder van best groot formaat.

   1. Twan

    Wij hebben een Boxer van 7 maanden.
    Is daar deze variant van DLG ook goed voor, of zou je iets anders voorstellen.
    Ik vind het calcium gehalte nogal hoog.

    We geven hem nu RC puppy brok, maar daar willen we, gezien zijn leeftijd, vanaf.

 10. Ester

  Ik heb Dog Lovers toevallig net een mail gestuurd met de vraag of het recept veranderd is. Wij voeren de Cold Pressed variant, maar sinds de nieuwe verpakking ziet ook de brok er iets anders uit. En sindsdien heeft onze hond veel vaker ontlasting. Van 1 tot 2 keer per dag, naar elke wandeling (4-5 keer per dag). Soms staat hij al voor de wandeling piepend voor de deur, omdat hij nodig moet. Weet jij of de geperste brok ook aangepast is? Ik ben benieuwd wat de reactie is van DLG. Ik ben dus ook maar weer aan het kijken naar een goed alternatief. Heb je nog suggesties? Wij voeren 2 van de 3 maaltijden KVV en 1 maaltijd persbrok. (Ridgeback van 1 jaar oud).

  1. Voerwijzer Meike

   Deze brok is een tijd geleden wel veranderd, maar ik heb geen recente verandering vernomen. Dit is wel een bekend verhaal, ik heb eerder ook zulke verhalen gekregen. Dateen hond ineens anders reageert op Dog Lovers Gold, maar na navraag zeggen ze zelf dat er niets is veranderd. Ik heb er geen verklaring voor. Laat je weten wat ze je antwoorden?

   1. Ester

    Ik heb inmiddels een reactie van DL. Ze zeggen dat de oude Cold Pressed sinds dit voorjaar uit het assortiment is.
    ‘De nieuwe DLG Cold Pressed Formula is vernieuwd qua samenstelling en brok vorm (de brok is niet meer rond maar heeft een hoekige rand, zodat deze niet meer weg rolt wanneer het voer over de grond wordt gestrooid). De nieuwe samenstelling, nu met name zonder haver, maakt de brok lichter verteerbaar voor honden.
    Ook is er een geheel nieuwe graanvrije DLG Cold Pressed Passion Ocean Fish/Grain Free variant aan ons geperste assortiment toegevoegd.’

    Verder verwijzen ze voor de exacte samenstelling naar de website. Ik heb een excelbestandje waarin ik brokken heb vergeleken om een keuze te maken. Op de analytische bestanddelen is er niks veranderd, maar qua ingrediënten dus wel degelijk. Dit doet me des te meer beseffen dat een analyse niet altijd iets zegt, maar dat het echt per hond verschilt hoe ze op ingrediënten reageren.
    Ik ga maar weer op zoek naar een nieuwe brok.

 11. maartje

  Ik weet zeker dat er ook iets veranderd is aan de vis variant. Het ruikt anders, minder naar vis, en een van mijn honden wil het niet meer eten en blijft zachte poep hebben. Ik kocht twee zakken, super balen. Jaren tevreden geweest maar ik koop t niet meer.

  1. Voerwijzer Meike

   Klopt, voor pups van grote en middelgrote rassen zit er teveel calcium in, wat kan leiden tot skeletproblemen. Voor honden van kleine rassen is er geen bovengrens voor calcium, maar wel een bovengrens in de ratio calcium/fosfor. En voor hen zit er teveel calcium in, in relatie met fosfor. Het zit net over de grens, dus ik denk niet dat er per definitie problemen ontstaan, maar ik durf het niet aan te bevelen.

  2. sacha

   Mijn hond kan dus niet tegen het vernieuwde voer. Veel meer ontlasting. Boeren eten komt echt omhoog overgeven en heel veel gras eten. Nu even op vlees om alles tot rust te laten komen. Maar wat nu? Smolke of prins of happy dog. Prijs was goed en ik vind acana te duur. Zie door de bomen het bos niet meer. Weten jullie een goede vervanger?

    1. Voerwijzer Meike

     Dat hangt er wel van af welke variant je neemt. Greenheart heeft veel verschillende varianten en ik vind alleen de Summerstyle een goede samenstelling hebben voor zover die duidelijk is. Het is alleen onduidelijk hoeveel calcium en fosfor en alle andere essentiele voedingsstoffen er in zit, en in welke vorm.

Geef een antwoord