Opnieuw schadelijke bacterie Brucella Suis in haas

Datum: 20 september, 2017
Laatst bijgewerkt: 20 september, 2017

Een paar weken geleden kwam aan het licht dat eind 2016 de ziekmakende bacterie Brucella Suis in rauw hondenvoer (kvv) was gevonden en dat waarschijnlijk hierdoor een hond is overleden. Lees meer hierover in het nieuwsbericht De bacterie Brucella Suis gevonden in rauw voer met haas – reden tot paniek?

Recall hazenrugstukken van Kiezebrink
Kiezebrink, een bedrijf dat rauwe vleesproducten voor diervoeding in- en verkoopt, heeft naar aanleiding van dit nieuws een lading Argentijnse hazenrugstukken laten onderzoeken op deze bacterie. Hieruit blijkt nu dat deze haas-producten Brucella Suis bevatten.

Kiezebrink heeft meteen een terugroepactie ingezet. Alle klanten hebben een email gekregen over dit nieuws, en ze kunnen desgewenst het geld terugkrijgen dat ze hebben betaald voor de hazenrugstukken. Het gaat om hazenrugstukken die vanaf oktober 2016 zijn verkocht.

Ook Kiezebrink-haas bij andere verkooppunten

Kiezebrink levert ook producten aan veel andere verkooppunten van barfproducten (ongemalen vleesproducten voor honden, katten en fretten), dus de desbetreffende hazenruggen zijn ook via andere verkooppunten verkocht. Als het goed is sturen ook deze verkooppunten een email naar hun klanten. Dat deed ook Animal Food Express, zij verkopen meerdere haasproducten die via Kiezebrink ingekocht zijn. Omdat ook de hazenbotten en haasorganen die ze verkopen, bij dezelfde leverancier vandaan komen als de besmette hazenrugstukken, adviseren zij om ook deze producten weg te gooien.

Wat te doen?
Heb je haasproducten in de vriezer liggen en weet je niet waar ze vandaan komen? Vraag dit dan na bij de winkel waar je de producten gekocht hebt, en ook bij twijfel zou ik het weggooien.

Heb je de hazenmix van Kiezebrink in de vriezer liggen? De hazen in deze mix komen niet bij dezelfde leverancier vandaan, maar komen uit Europa. Deze haas bevat dus hoogstwaarschijnlijk geen Brucella Suis.

Heb je een kvv met haas van een ander merk in de vriezer liggen? De merken Darf, Oervoer, Raw4dogs en Bandit gebruiken alleen haasproducten uit Europa. Deze komen dus niet uit Argentinië, waar Brucella Suis veel voorkomt.

4 Comments

  1. Amy

    Aanvulling op dit bericht: Desgewenst geld terug krijgen is niet aan de orde! Iig niet bij de hazenrugstukken van Kiezebrink besteld via Animal Food Express.

    En het gaat natuurlijk ook helemaal niet om het aankoopbedrag maar om het risico dat je honden lopen!

  2. Voerwijzer Meike

    Bedankt voor het delen Lizzy. Ik had mijn informatie via een emailwisseling met Raw4dogs. Raw4dogs bevat haas van Kiezebrink, maar het is niet hetzelfde als de hazenmix van Kiezebrink. Maar dat had je inmiddels vast al geconcludeerd.

  3. Maar is het ook echt zo, dat Raw4Dogs alleen Europese haaskarkas gebruikt? Want je schrijft eerder : Kiezebrink: Europa (9). Raw4dogs: zelfde herkomst als Kiezebrink. In Raw4dogs zit echter haas: (30%) (bevleesd hazenkarkas, hazenorganen). Terwijl er in Kiezebrink hazenmix zit: 100% hazenbout, inclusief lever, hart en long. Met andere woorden: mij is nog niet geheel duidelijk dat Raw4dogs echt veilig verklaard kan worden. Maar misschien heb jij andere informatie?

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter