Update schildklierhormonen in kvv – resultaten

Datum: 5 oktober, 2018
Laatst bijgewerkt: 28 november, 2018

Inmiddels hebben meerdere kvv-merken een voeding laten analyseren, en geen van de merken blijkt een hoge waarde aan het schildklierhormoon T4 te hebben. De merken die de voeding en hebben laten testen bij Nutrilab, hadden allen waardes onder het detectieniveau van 50 mcg per kg vlees. In de uitzendingvan Radar werd 750 mcg per kilo vleesvoeding als aanbevolen maximumgehalte aangegeven, en daar vallen ze dus allemaal onder.

Onbetrouwbare resultaten in uitzending Radar?

In de uitzending van Radar kwamen vooral Smuldier en Tamro er slecht uit, hun waardes zouden volgens de analyse van de Universiteit van Utrecht erg hoog zijn. Echter blijkt
nu de meetmethode die het universiteitslaboratorium toepaste niet heel betrouwbaar. Mulder Diervoeding, de fabrikant van Smuldier, is in gesprek gegaan met het universiteitslaboratorium en schrijft hierover op hun website:

“Uit het gesprek … kwam naar voren dat de methode die het universiteitslaboratorium heeft gebruikt, nog niet eerder was toegepast. Door het beperkte aantal monsters kon deze methode niet gevalideerd worden, waarmee de betrouwbaarheid van het resultaat niet gewaarborgd is.”

Ik heb het laboratorium om een reactie gevraagd, ik wacht nog op antwoord.

Nieuwe metingen Smuldier en Tamro

Om beter inzicht te krijgen in het probleem heeft Smuldier 25 monsters opgestuurd naar Nutrilab, waaronder een voeding uit dezelfde batch als die voor Radar was gebruikt. Tamro heeft twee monsters naar Nutrilab gestuurd, de compleetmix (die werd ook in Radar getest, alleen is onbekend welke batch) en het ingrediënt eendenkarkas. Alle geanalyseerde Smuldierproducten en de monsters van Tamro bleken een minder dan 50 µg/kg (oftewel 0,05 µg/g) totaal T4 te bevatten.

Uitslagen T4-analyses kvv-merken

Omdat de verschillende laboratoria verschillende methodes gebruiken, heb ik de uitslagen per laboratorium op een rijtje gezet. Ik heb de lab-rapportages van al deze merken kunnen inzien.

Uitslagen Nutrilab

Merk Variant Hoeveel T4 Bron
Darf Menging van 17 partijen <50 mcg/kg Facebook
Daily
Meat
Rund Enkelvoudig <50 mcg/kg Email
Daily
Meat
Zalm mix <50 mcg/kg Email
Haaksbarf
Dogfood
Rund <50 mcg/kg Haaksbarf.nl
Haaksbarf
Catfood
Variant <50 mcg/kg Haaksbarf.nl
Tamro Compleet <50 mcg/kg Facebook
Smuldier Variant <50 mcg/kg diervoeding.com
Energique Volwassen hond <50 mcg/kg Email
Energique Raw Veterinary Diets All life stages <50 mcg/kg Email
Energique Raw Veterinary Diets Hypoallergenic <50 mcg/kg Email
Energique Raw Veterinary Diets Hypoallergenic Insect <50 mcg/kg Email
Kenner Kip&rijst <50 mcg/kg Email
Farmfood Classic <50 mcg/kg Email

Uitslagen Universiteit Utrecht

Merk Variant Hoeveel T4 Bron
Kivo Paard Compleet 0 mcg/kg Facebook
Kivo Rund Compleet 400 mcg/kg Facebook
Honden
eten gezond
Kip en Pens 0 mcg/kg Email
Honden
eten gezond
Kip Rund Zalm 100 mcg/kg Email
Gowill Kalkoen <0,2 µg/gram Email
Gowill Konijn <0,2 µg/gram Email

Jodiumbepaling

Kiezebrink laat niet de hoeveelheid T4 meten, maar hebben de mogelijke risico-ingrediënten laten analyseren op de hoeveelheid jodium. De schildklierhormonen T3 en T4 bestaan voornamelijk uit jodium. Als de hoeveelheid jodium in de voeding laag is, kan er ook niet veel T4 inzitten. Het keurmerk voor kvv, waar in de uitzending van Radar ook werd gesproken, gaat op basis van jodiumbepalingen uitsluiten dat er teveel schildklierhormonen in het vlees zitten.Kiezebrink gebruikt geen strotten, omdat hier veel jodium inzit, bleek ook uit de jodiumanalyse. De kippennekken en eendennekken die ze gebruiken bevatten weinig jodium (minder dan 0,1 mg/kg) en deze worden wel in enkele mixen gebruikt. Het gaat hierbij om de merken KBmix, KB Complete, Alaska,Barfmenu en Raw4dogs.

Nog te verwachten resultaten

 

Merk Wanneer
Hunters
Home
Twee weken
Degomeat Twee weken
Duck In afwachting van antwoord

 

5 Comments

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter