Update van FDA over onderzoek naar voedingsgerelateerde DCM

Datum: 26 februari, 2019
Laatst bijgewerkt: 1 maart, 2019

De De Food and Drug Administration in Amerika (FDA) heeft na de waarschuwing van vorig jaar een eerste update geplaatst over het nog lopende onderzoek naar de connectie tussen voeding en de hartaandoening dilated cardiomyopathy (DCM) bij honden en katten. Ze concluderen op basis van de data die ze hebben vergaard tot nu toe, dat het een ingewikkelde kwestie is waarin waarschijnlijk meerdere factoren meespelen. Lekker onduidelijk, maar op basis van de gegevens die ze delen is inderdaad niet veel meer te concluderen. Ze lijken met de uitspraak wel aan te geven dat het te kort door de bocht is om te zeggen dat alleen graanvrije brokken de oorzaak zijn. Ook blijkt er geen relatie gevonden tussen voedingsgerelateerde DCM en de nieuwe diersoorten waarvoor gewaarschuwd werd.

De onderstaande analyses zijn gebaseerd op gegevens van 325 honden en 10 katten met DCM, waarvan het overgrote deel werd gerapporteerd na de waarschuwing die ze in juli 2018 deden. Dat er weinig katten met voedingsgerelateerde DCM gerapporteerd zijn, kan komen doordat katten eerder een andere hartaandoening krijgen, namelijk hypertrofische obstructieve cardiomyopathie.

De rassen: veel Golden Retrievers
In de afbeelding hieronder kun je zien welke rassen vaker dan 1x gerapporteerd werden. Opvallend maar niet verrassend is dat er erg veel Golden Retrievers zijn gemeld. Het was al bekend dat bij Golden Retrievers relatief vaak voedingsgerelateerde DCM en taurinetekort ontstaat, wat waarschijnlijk te maken heeft met genetische aanleg. Of dit alleen geldt voor de Golden Retrievers in de Verenigde Staten weet ik niet. Ook Labrador Retrievers en Duitse Doggen en kruisingen werden vaker gemeld. Of dit komt doordat er gewoon meer honden zijn van dit ras, of dat het echt of er relevantie heeft, noemen ze niet.

Bron: U.S. Food and Drug Administration

De ingrediënten
Voor de analyses van de ingrediënten hebben ze alleen de gegevens gebruikt van de honden die maar één soort voeding kregen, met uitzondering van tussendoortjes. Het gaat om 191 meldingen. Hieruit bleek dat ongeveer

 • 90% als graanvrij waren gelabeld
 • 10% wel granen bevatten, waarvan sommigen ook veganistisch of vegetarisch waren (namelijk 5, oftewel 26% van de graanbevattende brokken)

Als we kijken naar de graanvrije koolhydraatbronnen werden zien we dat in de meeste brokken waarop honden DCM ontwikkelden erwten en/of linzen zaten. Of dit komt doordat de meeste graanvrije brokken erwten en/of linzen bevatten, of dat het echt relevantie heeft, geven ze niet aan.

In de meeste brokken waarop honden DCM ontwikkelden zaten erwten en/of linzen
U.S. Food and Drug Administration

Als we kijken naar de diersoorten die de brokken bevatten waarop de honden DCM ontwikkelden, blijkt er niet echt een diersoort te zijn die er bovenuit springt. Bijna eenderde van de brokken bevatte meer dan één dierlijke eiwitbron en de meeste brokken bevatten vis, eieren, lam en/of kip. De waarschuwing van Lisa Freeman voor exotische diersoorten zoals kangaroe, buffel, bizon, eend en hert, lijkt dus niet nodig.

Voedingsstoffen
Verder hebben ze een aantal graanvrije en niet-graanvrije brokken geanalyseerd op hoeveelheden van voedingsstoffen en belastende stoffen. De hoeveelheden bleken niet heel verschillend. Met uitzondering van één graanvrije brok, bevatten alle graanvrije brokken genoeg
methionine en cystine, uitgaande van de AAFCO-richtlijnen voor volwassen honden. In onderstaande tabel is te zien dat de graanvrije brokken meer vezels en minder zetmeel bevatten dan de brokken met graan. Dit laatste lijkt me niet zo relevant, maar de hoeveelheid vezels kan wel een rol spelen. De rol die methionine, cystine en vezels kunnen spelen bij de ontwikkeling van DCM leg ik uit in het artikel Taurinetekort door graanvrije brokken – mogelijke oorzaken.

Weinig verschil graanvrije brokken, alleen meer vezel
Bron: U.S. Food and Drug Administration. “Vet-LIRN Update on Investigation into Dilated Cardiomyopathy.”

In het artikel van de FDA wordt geen relevantie of conclusie genoemd, maar ze geven aan dat ze nog bezig zijn beter te proberen te begrijpen of en hoe het taurine-, cystine-, en methioninemetabolisme (zowel absorptie als excretie) een rol kan spelen in DCM in de context van voeding.

Andere aandoeningen
Onderstaande gegevens over het hebben van andere aandoeningen, is gebaseerd op een gedeelte van de gemelde gevallen, omdat ze nog bezig zijn met dit onderzoek.

De onderzoekers keken welke andere aandoeningen de honden hadden. Een opvallend gegeven is dat ongeveer 42% van de honden met DCM ook een voedselovergevoeligheid omgevingsallergie had, waarbij ze huidklachten, oorontsteking of darmklachten hadden. Het kan dus zijn dat zoveel honden graanvrije brokken kregen, omdat er allergieklachten waren. Verder had ook 9% van de honden hypothyreoïdie (gehad) en 8% een tekenziekte zoals lyme.

Approximately 42% (n=45) of dogs with DCM had a history of allergies or sensitivities to an environmental allergen and/or food that was manifested as dermatitis, otitis, or gastrointestinal disease.

Taurinetekort
Bij ongeveer 64% van de honden met DCM, was de hoeveelheid taurine in het bloed gemeten. Van de dieren bij wie DCM was gediagnosticeerd, had 38% tenminste eenmaal een lage taurine-waarde. Eenderde van de honden met verlaagde taurinewaardes en ongeveer de helft van de honden met lage taurinewaardes ongeacht de hartconditie, waren Golden Retrievers. Vrij veel honden van een ander ras dan Golden Retriever, hadden dus DCM zonder verlaagde taurinewaardes. In totaal hadden 28 van de 65 honden (is 43%) DCM zonder verlaagde taurinewaardes en dit percentage is dus hoger als je de Golden Retrievers niet meerekent. Taurinetekort speelt dus bij veel honden geen rol in de ontwikkeling van voedingsgerelateerde DCM, óf deze honden hebben meer taurine nodig door bijvoorbeeld een andere aandoening.

De tabel hieronder laat zien hoeveel honden verlaagde, verhoogde of normale taurinewaardes hadden en/of hartproblemen.

Tabel: 37 honden en 2 katten hadden lage taurinewaardes en DCM, 18 honden hadden normale taurinewaardes en DCM en 11 honden hadden verhoogde taurinewaardes en DCM
U.S. Food and Drug Administration. “Vet-LIRN Update on Investigation into Dilated Cardiomyopathy.”

Vervolg
Het onderzoek is nog in volle gang en ik vermoed dat dit een reden is waarom er nog geen conclusies getrokken kunnen worden of relevantie aangegeven kan worden. Waar ze zoal mee bezig zijn:

  • Er worden harten onderzocht van honden die door DCM overleden zijn
  • Ze gaan verder met het onderzoeken van de relaties tussen voeding, taurinewaardes, DCM en het hebben van andere aandoeningen
  • Ze gaan verder met het onderzoeken van de rol van het taurine-, cystine-, en methioninemetabolisme
   Ze zijn de voedingen gemelde honden met DCM analyseren op mogelijk relevante voedingsstoffen
  • Ze gaan ook bloed, urine, ontlasting en DNA van gezonde honden afnemen om verschillen te kunnen vinden
   Interviews met de eigenaren om te achterhalen welke andere factoren potentieel bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van DCM, zoals het binnenkrijgen va giftige planten of zware metalen
  • Samenwerking met fabrikanten om beter te begrijpen of veranderingen in de ingrediënten, de herkomst van de ingrediënten of de bewerking van de ingrediënten heeft kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van DCM

Zelf heb ik Champion Petfoods benaderd voor extra informatie over de verschillen tussen de voedingen die in Amerika en die in Canada worden gemaakt, om te kunnen inschatten of het risico op hun voedingen in Europa (die in Canada gemaakt worden) net zo groot is als op hun voedingen in Amerika. Dat de graanvrije Amerikaanse voedingen van Champion Petfoods een groter risico lijken te geven op de ontwikkeling van DCM, kun je lezen in het artikel Welke graanvrije brokken is veilig om te voeren? Ook heb ik de specialisten cardiologie van het Universitair Diergeneeskunde Utrecht een email gestuurd om te weten te komen of het in Nederland ook speelt. Helaas lijkt het er op dat ze geen tijd hebben om mijn vraag te beantwoorden. Als ik antwoorden kan achterhalen zal ik weer een update geven.

Ook de FDA geeft aan dat ze updates zullen geven als er weer meer informatie bekend is.

Wat kunnen we hier nu mee?
Er zijn dus nog weinig praktische conclusies te trekken, maar het risico lijkt niet of tenminste niet alleen bij graanvrije voeding te liggen. Daarnaast lijkt ook de dierlijke eiwitbron in de voeding geen rol te spelen. Wat ik nog mis onderzoek naar L-carnitine, ook dit is een belangrijke voedingsstof voor het hart. Hopelijk komt dit in een volgende update aan bod.

Bronnen

U.S. Food and Drug Administration. “FDA Investigation into Potential Link between Certain Diets and Canine Dilated Cardiomyopathy.” 19 februari 2019, www.fda.gov/AnimalVeterinary/NewsEvents/ucm630993.htmwww.fda.gov/AnimalVeterinary/NewsEvents/ucm630993.htm.

U.S. Food and Drug Administration. “Vet-LIRN Update on Investigation into Dilated Cardiomyopathy.” 19 februari 2019, www.fda.gov/AnimalVeterinary/ScienceResearch/ucm630738.htm.

Phillips-Donaldson, Debbie. “FDA Asks Pet Food Industry for DCM-Related Information.” PetfoodIndustry.com, 19 februari 2019, www.petfoodindustry.com/articles/7887-fda-asks-pet-food-industry-for-dcm-related-information

Meer lezen

Ook Susan Thixton van Truthaboutpetfood.com en Jean Dodds hebben met een artikel gereageerd op de update van de FDA:

Artikel Susan Thixton
https://truthaboutpetfood.com/fda-provides-update-on-dcm-investigation/https://truthaboutpetfood.com/fda-provides-update-on-dcm-investigation/

Artikel Jean Dodds
https://www.hemopet.org/fda-updates-heart-disease-dogs

17 Comments

 1. Harm

  Wij geven ook Orijen Original, ik heb de Amerikaanse en de Canadese versie hiervan (die wij hier kunnen kopen) qua ingrediënten vergeleken en zie hier toch aardig wat verschillen in. Wil je ons graag op de hoogte houden als je antwoord hebt gehad van Champion Petfoods? Ben wel erg benieuwd.

  Dank je Meike

 2. Harm

  Champion Petfoods heeft zover ik weet de rechtszaak betreffende zware metalen en DCM tot nu toe niet verloren, op internet lees ik dat er in sommige staten in Amerika de “ claim” over het ongezond zijn gerechtelijk na onderzoek zelfs is afgewezen. Dat is goed nieuws, we willen tenslotte allemaal gezond voeren lijkt mij. Ik zie jou bevindingen over Acana en Orijen graag tegemoet. Ondanks alle aantijgingen en verhalen over deze merken vindt ik het qua ingredienten toch een goed voer vinden. Kortom zijn er vooralsnog geen harde bewijzen tegen Acana en Orijen.

 3. Els

  Mijn kat kreeg diabetes van dure graan-vrije brokken. Krijgt nu geen brokken meer.
  Wegens grote interesse in voeding denk ik persoonlijk dat het probleem wel eens in de vetten kan liggen die in het voer zitten.
  In brokken word olie ranzig, dat is net zoiets als transvet. Plantaardige olie is überhaupt een probleem, daar wordt iedereen ziek van. En dat is vaak wel gebruikt in het voer.

 4. Ineke

  Zojuist lees ik dat Harm vond dat er behoorlijke verschillen zitten in Orijen Original geproduceerd in Canada of in de US.
  Zonder daarvan te weten deed ik het zelfde met Acana Grasslands en kwam ook behoorlijke verschillen tegen.
  Wat ik opving in de US was dat hondeneigenaren zich afvroegen toen bekend werd dat Acana/Orijen een fabriek in de US zou opstarten of de kwaliteit van Acana/Orijen geproduceerd in de US wel net zo goed zou zijn als wat er in Canada gemaakt wordt. Mogelijk een terechte zorg? Mede ingegeven doordat slachtdieren in de US mogelijk minder gezond gehouden worden dan in Canada? Want ik lees alleen over problemen in de US, en niets over Canada.
  Daarnaast valt me op dat er ineens heel veel Golden Retrievers in de tabellen opduiken. Een populair ras, veel gefokt, wat een oorzaak kan zijn van gezondheidsproblemen.
  Kortom: in hoeverre, mocht er een correlatie zijn tussen Acana/Orijen en de hartproblemen, worden die problemen veroorzaakt door de US-brok en in hoeverre komen de problemen bij Goldens voor door recent ingefokte zwakheden?
  Alles dat ik vond heb ik opgeslagen in mijn pc. Mocht je interesse hebben dan moeten we een manier vinden om je dat te sturen.
  Dank voor je speurwerk!

  1. Voerwijzer Meike

   Met diezelfde vragen zit ik ook Ineke. Ik heb Champion petfoods gevraagd naar de verschillen in fabricage, tussen de Amerikaanse en Canadese brokken, maar helaas geen antwoord gehad. Nu blijkt er op de website van Orijen te staan dat de brokken gemaakt worden in de USA, dus ook hier heb ik een vraag over gesteld, hopelijk krijg ik hier wel antwoord op. Ik heb de cardiologen van de universiteitskliniek van universiteit Utrecht gevraagd naar de ernst van de problemen in Nederland, maar kennelijk hebben ze geen tijd om antwoord te geven. En dan nog de vraag wat betreft de Golden Retrievers, zijn de Nederlandse Golden Retrievers net zo gevoelig voor deze problemen als de Amerikaanse? Ik heb twee gevallen in Nederland gevonden met taurinetekort en DCM door voeding en één daarvan was een Golden Retriever. Kan toeval zijn, hoeft niet.

   1. Ineke

    Meike, mag ik hier een link naar iets plaatsen? Ik was op zoek naar hulp voor een oude hond met arthritis (niet eentje van mij) waarbij ik op een artikel stuitte dat ook voor de DCM-vraag interessante punten heeft.
    O.a. de rol van vetten, het verschil tussen grassfed en factory raised grainfed runderen/schapen/enz. W.b. Acana Grasslands zie je dat de Canadese versie grassfed lamb als ingredient heeft, maar dat je bij de US-versie niets vermeld vindt over hoe de slachtdieren gevoerd werden. “You are what you eat”, staat er letterlijk in dat artikel, en op meer plekken zag ik dat vlees van grassfed dieren ook voor mensen een betere keuze is dan grainfed – grainfed is voor zover ik weet afmesten op maïs wat vaak gebeurt in enorme feedlots. Het zou mooi zijn misschien als je dat artikel zelf helemaal zou kunnen lezen.
    Vervolgens zei in een mail aan mij een Amerikaanse hondeneigenares die zelf raw voert dat “kibble junk is”. Champion Petfoods US heeft al narigheid gehad met een aangeleverde partij rundervet waarin, houd je vast, pentobarbital zat (gelukkig kwamen ze er op tijd achter). W.b. de US ben ik jaren her al over soortgelijke verhalen gestruikeld. Totaal gewetenloze fabrikanten die alles maar door de uiteindelijke brok draaien tot road kills en afgemaakte huisdieren aantoe. Waarmee niet gezegd dat Champion zulke praktijken erop nahoudt, maar wèl dat ze te goeder trouw slachtoffer kunnen worden van malafide toeleveraars.
    Helaas kan ik het niet meer nagaan of terughalen: van een Amerikaanse paardenarts las ik dat de bodem in Kentucky tot de meest vervuilde van de US behoort. Champion’s fabriek zit in Kentucky. Goed kans dat minimaal een deel van de ingredienten zal uit de staat zelf komt. Hoe korter de aanvoerlijnen hoe goedkoper het produkt. Als slachtdieren vervuild voer krijgen kan dat gevolgen hebben voor hun vlees.
    Is de aantijging aangaande zware metalen alleen op de brok waar zeevis inzit? Met zeevis vraag je er m.i. om. Tenzij dat intussen veranderd is, komt de zeevis uit de baai bij Vancouver. Fukushima, iemand, om maar iets te noemen? Ik vind dat je bij zeevis er om vraagt een deel zware metalen op je bord te krijgen.
    Mogelijk zijn de fabricagemethoden in Canada en de US identiek. De ingredienten zijn verschillend, bij de US Grasslands bijv. zit geit (goat), iets dat niet in de Canadese versie zit – nergens wordt gerept over vrije uitloop pluimvee voor de US-brok. Opvallend daarnaast is dat er voor Canada procenten worden vermeld, voor de US niet. Er is meer, maar dit verhaal wordt al te lang. Op de sites van Canada en de US kan je alle nodige info vinden.
    Vooralsnog heb ik meer vertrouwen in de Canadese brok dan in die van de US.
    De fokkerij i.h.a. Ooit las ik in een blad over Arabische paarden dat Amerikanen niet kunnen fokken. Het valt mij op dat met zowel honden als paarden men enorm voor de uiterlijkheden gaat en gezondheid in de ruimste zin des woords daaraan ondergeschikt maakt, ergo, er wordt, de goede uitzonderingen daargelaten, gefokt met dieren die in Europa niet tot de fokkerij zouden worden toegelaten. Uitmuntende dieren hebben vaak Europese (voor)ouders. Het kan best dat de Amerikaanse Golden Retrievers minder gezond zijn dan de Europese en dat ze genetische fouten in zich dragen.
    Vervolgens, waarom kiezen mensen voor graanvrij? Is dat omdat het modieus is of omdat er in hun ras iets zit waardoor graanvrij een goede keuze is, of omdat de hond/honden in kwestie al iets had/hadden waardoor men voor graanvrij koos? Anders geformuleerd: hebben of hadden de honden die met DCM te kampen hebben een predispositie hiervoor, is hun ras gevoelig voor hartproblemen, is een individuele hond van een niet-gevoelig ras niet in orde geweest hetgeen graanvrij interessant maakte?
    Dan komt om de hoek kijken dat er in de US een ware claimcultuur is. Stel, je hond heeft DCM, en je kan proberen een schadevergoeding los te krijgen door het voer als oorzaak te gebruiken? Ver gezocht misschien, maar toch.
    Kortom, inderdaad zijn er vele vragen. Hopelijk kan mijn tweede reactie iets nuttigs bijdragen. Mocht je meer willen weten, je hebt mijn mailadres.
    Fijne zondag gewenst!

 5. Rene

  Hoi Meike,

  Allereerst bedankt voor deze fantastische informatieve site. Heb hem veel gebruikt voor de katten en nu de pup. Onze Labrador pup komt over 3 weken en was eindelijk zo ver dat ik had gekozen. In eerste instantie de Acana Heritage pup, om zsm over te stappen op de Classic Prairie Poultry die je adviseerde voor middelgrote rassen. Geef hem in 1e instantie de pup zodat hij wat kleinere brokjes heeft, ik weet eigenlijk niet zeker of dat uberhaupt nodig is. (heb altijd kleinere honden gehad)

  Ik ben me nu natuurlijk rot geschrokken. Voor zover ik kan zien lijkt het meer iets te zijn met de USA fabriek, denk jij dat ook?

  En verder, het lijkt ook vaker voor te komen bij producten waar peulvruchten nadrukkelijk aanwezig zijn. De classics hebben haver als 2e ingredient. Betekend dat dat deze minder of niet gevaarlijk zijn? Wat denk jij?

 6. Harm

  Meike,

  Ik zag net op hun USA site dat Acana nu allemaal nieuwe versies in de singles smaak heeft. Dit heeft vast te maken met het DCM verhaal want bij alle smaken is er nu ook taurine toegevoegd. De versies die in Canada gemaakt worden en wij dus hier kopen zijn gewoon nog de oude, dus zonder toegevoegde taurine. Kunnen wij er dan redelijkerwijs van uit gaan dat deze voeding die wij hier kopen wel degelijk anders is qua analyse dan die in de USA? anders zou de voeding die wij hier kopen toch inmiddels ook wel aangepast moeten zijn? Kortom zou DCM dan toch alleen betrekking hebben op de amerikaanse Acana en evt. Orijen brokken? wat denk jij?

 7. Kitty Olijfje

  Hallo Meike , mijn hond is onlangs overleden aan DCM. Ik voer al jaren Acana. Er is geen bloed afgenomen dus hierover kan ik niets zeggen. Ik vind het afschuwelijk als ik heb bijgedragen -door verkeerd voerbeleid- aan haar dood.
  Nu voor mijn andere hond Wolfsblut Blue Mountain gekocht. Deze kwam goed uit jouw review. Maar er zitten ook aardappelen en erwten in…… Moet ik dit nu niet gaan voeren Meike?
  En overgaan op brok met rijst of haver erin? Ik weet het even niet meer. Graag jouw advies.
  Groet,
  Kitty

  1. Voerwijzer Meike

   Darf Vol Bites Zalm vind ik er prima uitzien qua samenstelling. Het eiwit is van goede kwaliteit, namelijk gedroogde zalm en gedroogd vlees van lam, en ei. Er zit wel meer graan in dat de samenstelling doet lijken, daar staat namelijk 4% graan. In het eindproduct zit iets meer graan, op basis van de genoemde samenstelling zou er ongeveer 17% gierst (dus graan) zitten. Voor een brok is 17% graan niet veel.

   Pro’s

   • Vlees uit diervriendelijkere houderij
   • genoeg Omega 3
   • Mooie hoeveelheid vlees

   Kan beter

   • Herkomst en kwantiteit van de zalm is onbekend
   • het is onbekend welke en hoeveel er van lamsorganen in zit

Geef een antwoord