Verschuiving en krimp in verkoop diervoeders

Datum: 26 november, 2011
Laatst bijgewerkt: 26 november, 2011

Uit het rapport "Feiten en cijfers van de gezelschapsdierensector 2011"  blijkt een verschuiving binnen de verkoop van diervoeders en andere dierbenodigdheden en een krimp in uitgave aan voer.

Het rapport is opgesteld als afstudeerproject van de opleiding Dier- en Veehouderij aan de Hogeschool HAS Den Bosch in opdracht van het Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie.

Stijging verkooppunten
Tussen 2000 en 2006 waren er zo'n 2300 verkooppunten van dierbenodigdheden (exclusief supermarkten), in 2010 is dit gestegen naar 2336 verkooppunten. Deze verkooppunten zijn voornamelijk dierenspeciaalzaken (1844), maar ook de Welkoop/Boerenbond (258) en overige tuincentra (168) spelen een rol in de verkoop. Daarnaast zijn er nog 66 ambulante ondernemers die diervoeding verkopen.

Verschuiving van dierenspeciaalzaak naar supermarkt
50% van de huisdiereigenaren koopt de diervoeding bij de supermarkt, de dierenspeciaalzaak staat op de tweede plek met 44%. In 2006 waren de dierenspeciaalzaken (54%) de populairste plek om dierbenodigdheden te kopen en kwamen de supermarkten (41%) op de tweede plek.

Dierenarts als verkooppunt van voeding
Er wordt langzaam steeds meer kattenvoer verkocht bij dierenklinieken. Een reden die in het rapport wordt gegeven is dat honden- en katteneigenaren meer geld aan hun huisdier uitgeven. Daarnaast wordt er steeds vaker obesitas vastgesteld, en bij de dierenkliniek is er speciaal dieetvoer te koop.

Krimp in uitgave aan voer
In totaal is er 1.7 miljoen euro besteed aan dierbenodigdheden (voeding, aanschaf, voeding en verzorgingsproducten), geschat wordt dat 30% hiervan aan diervoeding is besteed. Vergeleken met 2006 is dit een daling van 10% en vergeleken met 1996 is dit een daling van 40%. De conclusie die er in het rapport aan verbonden wordt, is dat de diervoeding goedkoper is geworden.

Bron:  Feiten en cijfers van de gezelschapsdierensector 2001

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter