Vetined publiceert intervisie over rauw vs brok

Datum: 4 juli, 2013
Laatst bijgewerkt: 16 september, 2017

Vetined heeft sinds kort een discussie over rauw vs brok gepubliceerd op hun website, aan deze discussie deden dierenartsen en eigenaren van rauwe vleesvoeding-merken mee. Vetined is een website voor dierenartsen en paraveterinairen, met informatie over ziektes en medicijnen en een overzicht van de cursussen die ze aanbieden. Ook huisdiereigenaren kunnen deelnemen aan enkele cursussen.

De stellingen
Via Vetined heeft er een intervisie plaatsgevonden over het voeren van rauwe vleesvoeding versus brokvoeding. Er werd gediscussieerd op basis van de volgende stellingen:
1. Door het productieproces is commerciele voeding te ver af komen te staan van het oorspronkelijke dieet van de hond.
2. Microbiologische risico’s die kleven aan het voeren en bereiden van het versvlees voor de hond brengen dier- en volksgezondheid in gevaar.
3. Rauwvlees is geschikte voeding voor honden van alle leeftijden en alle levensstijlen. De enorme verscheidenheid aan specifieke dieetvoedingen zoals bij brokvoeding is niet nodig.
4. Dierenartsen zijn door de aard van hun opleiding aangewezen als DE expert op het gebied van voeding.
5. De communicatie over voeding moet verantwoord en onderbouwd zijn. Wat is verantwoord en onderbouwd?

De professionals
Aan de intervisie deden de volgende professionals mee:
Dr.ing. Paul Overgaauw, dierenarts specialist vet. microbiologie
Drs. Ronald Corbee, dierenarts / specialist klinische voeding, Universiteit Utrecht.
Drs. Rolf Nijsse, dierenarts / specialist vet. microbiologie i.o., Universiteit Utrecht.
Drs. Bob Carrière, dierenarts / practicus GD, Sterkliniek Dierenartsen Ermelo.
Drs.ing. Maaike Feenstra, dierenarts / practicus GD, Dierenkliniek Nijlân Leeuwwarden.
Jos van der Linden en Nanette Waldorp, eigenaren van de firma Energique Gorredijk.
Huub van de Lang, nutritionist en eigenaar van Bandit.

De video-samenvatting bekijken
De video-samenvatting hiervan is nu gepubliceerd op Vetined. Voorheen was dit enkel beschikbaar voor dierenartsen en paraveterinairen. Naast een video-samenvatting van het gesprek en transcript hiervan, is er ook de mogelijkheid om via LinkedIn mee te discussieren over diverse stellingen op het gebied van voer. Dit alles is te vinden via https://www.edupet.nl/visie-versa-rauwvlees-versus-brok-bij-hond-en-kat

2 Comments

  1. paxe_nl

    Zit dit zo te bekijken, goed begrijpbaar als consument maar ik mis gewoon zo een groot gedeelte openheid.
    Het is gewoon competitie tegen competitie aan tafel, die promoot dit die promoot dat. Zou leuk zijn als iedereen gewoon even zijn eigen belang op zij donderd en samenwerkt naar een optimale risico vrije voeding in het belang van het dier. Misschien moet men eens gaan goed gaan luisteren naar de consument, regels zijn niet zo restrict en er is veel verkrijgbaar op de markt dus tja dan gaat de consument maar zelf aankloten omdat brok, vlees of dierenartsen gewoon niet open comminuceren.

  2. Voerwijzer Meike

    Volgens mij was de insteek ‘een intervisie-gesprek’, maar dat komt niet helemaal naar voren. Ik ben het met je eens, ik denk dat het heel heel goed zou zijn als dierenartsen in hun studie of bijscholing over rauw voeren leren. Als klanten dan rauw willen voeren is het beter om daarin goed te kunnen begeleiden dan te adviseren brok te blijven/gaan voeren.

Geef een antwoord