Weinig kansen voor biologisch voer

Datum: 26 april, 2013
Laatst bijgewerkt: 26 april, 2013

 

De marktkansen voor biologisch voer zijn niet zo groot, men vindt het een stap te ver gaan. Deze conclusie wordt getrokken door de onderzoekers van LEI Wageningen, die onderzochten hoe baasjes denken over biologisch honden- en kattenvoer. Dit werd onderzocht door gesprekken te voeren met 32 baasjes die af en toe biologische producten kochten (minimaal 4 per maand) voor henzelf. Drie deelnemers voerden hun hond of kat enkel rauwe vleesvoeding en de rest voerden droogvoer met eventueel af en toe blikvoer of rauw voer.

De mening over biologisch voer
Pas tijdens de gesprekken werden de meeste baasjes ervan bewust dat het ook mogelijk is om voor je huisdier biologische voeding te kopen. Een honden- en een kattenbaasje zeiden biologische te voeren, maar het merk dat het hondenbaasje noemde, heeft geen biologische variant. De meeste baasjes vonden het te ver gaan, vooral qua prijs. Enkele hondenbaasjes gaven aan wel biologisch voer te willen kopen, als het werkelijk beter zou zijn. Echter was hier skepsis over, en was niet ieder overtuigd van de voordelen.

Opvallend is dat Bandit Diervoeding deze week via Twitter liet weten dat de verkoop van hun biologische rauwe vleesvoeding is gestegen. "Het eerste kwartaal verkocht het meerendeel van de Bandit Diervoeding-leveranciers ruim 15% meer ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012". Dit zou erop kunnen wijzen dat rauw-voerders meer bereid zijn om meer te betalen voor kwalitatieve biologische voeding.

Commercieel droogvoer en supermarktmerken het populairst
Naast de houding tegenover biologische voeding, werden ook de voerkeuzes en aankoopargumenten besproken. De meeste deelnemers voeren liever droogvoer (brokken) dan natvoer (blikvoer), waarbij de volgende redenen werden genoemd:
– natvoer is van mindere kwaliteit
– natvoer stinkt in de koelkast
– natvoer zorgt voor ontlasting die meer stinkt en een vieze geur uit de bek
– droogvoer is beter voor het gebit

Bijna alle deelnemers voeren een duur commercieel merk (zoals Royal Canin, Eukanuba, Purina One) of een supermarktmerk (Pedigree, Beneful, Bonzo, Whiskas, Sheba, Gourmet, Rodi, huismerk). Het meerendeel van de hondenbaasjes is merkentrouw, omdat er klachten zijn op andere merken, zoals vachtproblemen, vaak poepen of het voer niet meer lekker vinden. Bij de katten wordt vaak gevarieerd in merken. Baasjes die hun kat zowel dure merken als supermarktmerken voeren, geven aan dat de kat liever het dure voer eet, maar dat het goedkope voer goed genoeg is. "Als het 's avonds op is, is het goed"

Kwaliteit is belangrijk, maar de verpakking lezen is ingewikkeld
Bij de keuze voor de voeding geven de deelnemers aan kwaliteit belangrijk te vinden. Andere aankoopargumenten die genoemd werden, zijn:
– prijs
– bekendheid van het merk
– aantrekkelijkheid van de verpakking

Opvallend is dat alhoewel men de kwaliteit belangrijk vind, de verpakking niet gelezen wordt door de meeste deelnemers, met als reden dat ze die toch niet begrijpen. Kennelijk vinden deze deelnemers niet dat kwaliteit wordt bepaald door de ingredienten, maar door hoe de hond of kat er op reageert. Geen van de kopers van supermarktmerken lezen de verpakking, enkele van deelnemers die voeding via internet, tuincentrum of dierenwinkel kopen, lezen de verpakking wel en kijken dan met name naar het vleespercentage. Deze informatie komt niet overeen met de uitkomsten van het onderzoek dat door Prins Petfoods werd uitgevoerd, zoals te lezen is in het nieuwsbericht Diervoedingsverpakkingen – wat vindt de consument belangrijk. Daar bleek dat veel meer consumenten de verpakking lezen. Het verschil kan wellicht worden verklaard door het verschil in respondenten: de respondenten van het onderzoek van Prins Petfoods zijn waarschijnlijk voerders van het merk of kennen het merk en zijn waarschijnlijk geen kopers van supermarktmerken.

Het gehele onderzoeksrapport is hier te downloaden: Rapport 2013-021 – Marktverkenning van biologische diervoeding; Hoe denkt het baasje over biologisch honden- en kattenvoer (3,27 mb)

3 Comments

  1. Voerwijzer Meike

    Huub van de Lang, maker van Bandit Diervoeding, liet vandaag dit bericht op Facebook achter: 

    “Antwoord van 1 van de onderzoekers op mijn vraag: ” Hoe kan het dat de biologische diepvriesvoedingen een stijgende omzet laten zien?” 

    Wij hebben ons onderzoek gericht op vooral light users van biologische producten die vooral bij AH hun inkopen doen. En daar hebben we beperkte groeimogelijkheden gezien. Wel – zoals je kunt lezen – zien deze mensen de meerwaarde en kwaliteit van het biologische honden- en kattenvoer. Maar deze light-users groep die dus ook niet altijd en alles biologisch voor zichzelf koopt, ziet deze meerwaarde niet als doorslaggevend voor de aankoop van de biologische variant. Daarom dat we geen grootste groei in biologisch honden- en kattenvoer in het supermarkt kanaal zien. En dat was de vraag. Zoals we vertelden in het onderzoek kan die groei er wel zijn in andere outlets waar men zich richt op meer specifieke producten en doelgroepen. En dat ervaren jullie in jullie bedrijf.”

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter