Ontstekings-remmende kruiden voor honden

Datum: 16 november, 2016
Laatst bijgewerkt: 2 oktober, 2017

Het is al lang bekend dat deze kruiden effect hebben op de gezondheid bij mensen. Nu is nogmaals wetenschappelijk aangetoond dat ze ook bij honden effect hebben op het immuunsysteem. De onderzochte kruiden hebben hun werkzaamheid in de praktijk ook al lang bewezen, ze worden al veel gebruikt om de gezondheid van honden te versterken.

Onderstaande kruiden werden 60 dagen lang aan honden gegeven.

Echinacea
14 honden kregen 0,1 mg echinacea per kg lichaamsgewicht. Dit zorgde voor veranderende bloedwaarden (TNF-expressie en NFKB1-expressie en zink) die lieten zien dat het ontstekingsremmend werkt.

Echinacea kun je gebruiken als je hond of kat een verminderde weerstand heeft. Lees meer in het artikel Echinacea voor de hond.

Blauwe bosbes
13 honden kregen 0,2 mg anthocyanidin per kg lichaamsgewicht. Uit de bloedwaarden bleek een ontstekingsremmende werking. Uit eerder onderzoek bleek ook dat de verse blauwe bosbes de antioxidant-status bij slede-trekkende husky’s verhoogden.

Blauwe bosbes kan verder onder andere helpen bij artrose, maagzweren en suikerziekte.

Kurkuma
18 honden met artrose kregen 6,6 mg curcumine per kg lichaamsgewicht. Ook hier bleek een ontstekingsremmend effect.

Kurkuma kun je gebruiken ter ondersteuning van de algehele gezondheid van je hond. In dit onderzoek werd het getest op honden met artrose, maar het kan ook helpen bij vele andere gezondheidsproblemen, zoals maagproblemen, diarree, kanker, epilepsie en allergie en een slechte weerstand.

Mariadistel
8 honden met een lever-aandoening kregen 1.5 mg silibyn per kg lichaamsgewicht

​Mariadistel is aan te bevelen aan honden en katten met leverproblemen. Ook bij ontgiften kan het ondersteunend zijn.

Conclusie van de onderzoekers
In het onderzoeksrapport schrijven ze: “De resultaten wijzen erop dat het gebruik van kruiden bij honden, een interessante benadering kan zijn voor het beïnvloeden van de immuunrespons, om de gezondheid te verbeteren.” Het grote voordeel van kruiden is dat ze geen schadelijke bijwerkingen hebben, zoals synthetische medicatie vaak wel heeft. Het zou een grote stap vooruit zijn als het bij dierenartsen gewoon word om eerst naar natuurlijkere oplossingen te zoeken voordat synthetische medicatie ingezet wordt.

Bronnen

Sgorlon, Sandy, et al. “Nutrigenomic activity of plant derived compounds in health and disease: Results of a dietary intervention study in dog.” Research in Veterinary Science 109 (2016): 142-148
Download pdf

Dunlap, Kriya L., Arleigh J. Reynolds, and Lawrence K. Duffy. “Total antioxidant power in sled dogs supplemented with blueberries and the comparison of blood parameters associated with exercise.” Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology 143.4 (2006): 429-434.

2 Comments

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter