Wetenschappelijk onderzoek: vers vs brokken

Datum: 16 juni, 2014
Laatst bijgewerkt: 19 juli, 2017

Onafhankelijk universitair onderzoek toont aan dat een menu van verse gezonde voeding kan resulteren in een betere gezondheid dan brokvoeding. Het gaat hier om een licht gekookte voeding. Het onderzoek toont aan dat deze vers bereide voeding leidt tot een beter immuunsysteem: meer witte bloedcellen en bloed-eiwit. Dit is de eerste keer dat het voeren van brokken wetenschappelijk kritisch werd onderzocht.

Het onderzoek
21 honden die normaal brokken aten, kregen 12 maanden lang licht gekookte vers bereide voeding. Bloedwaardes werden gemeten op dag 0, dag 180 en dag 365. Er was geen controlegroep waarmee de resultaten vergeleken werden, het gaat om de verschillen tussen dag 0 (die de bloedwaardes op brokvoeding lieten zien) en de metingen na een half jaar en een jaar. De specifieke gegevens van het onderzoek zijn te vinden in de documenten die in de bronvermelding worden genoemd (zie onderaan de pagina)

Een omslag van brok naar echte voeding?
“Als de trends die in de gegevens van het onderzoek zich voortzetten in gedurende een heel hondenleven, zouden we een daling kunnen zien in chronische ziektes zoals kanker, nieraandoeningen en gebitsproblemen.” Dat zegt dr. John Tegzes, VMD, diplomat of the American Board of Veterinary Toxicology, professor of veterinary medicine at Western University Health Sciences, and co-author of the study. Volgens dr. Oscar E. Chavez, veterinarian, professor of clinical nutrition, and member of the American Society for Nutrition, kunnen deze resultaten tot een omslag leiden. Tot nu toe wordt bij de dierenarts standaard brokken aangeraden, wat in principe zwaar bewerkte voeding is die lang in de schappen kunnen blijven staan, met synthetische supplementen om de voedingsstoffen aan te vullen die vernietigd worden bij het extruderen van de brokken. “Ik zie een toekomst waar ‘echte voeding’ de beste medische aanbeveling is. Het is onze rol als dierenartsen om diereigenaren te helpen bij een optimale gezondheid van hun hond door ervoor te zorgen dat het menu gebalanceerd is”, zegt dr. Chavez.

De samenstelling van het menu
Waar het vers bereide menu uit bestond is niet helemaal duidelijk. Het lijkt er op dat samenstelling vergelijkbaar is met of hetzelfde is als de producten van het merk Just Food For Dogs. Deze samenstelling is ongeveer: vlees, een koolhydraatbron (zoals rijst, aardappelen of pasta), groenten, lever, olie en een premix.

In dit filmpje vertelt dr. John Tegzes over het onderzoek:

Bronnen

John Tegzes, V. M. D. et. al. “Effects of Fresh Prepared, Whole Food Canine Maintenance Diets on Clinically Measurable Blood Parameters in Healthy Dogs.” (2014)
Download pdf

“Nutrition Lessons from Man’s Best Friend: University Research Shows That Fresh, Wholesome Foods May Be Healthier for Dogs than Processed Kibble.” PRNewswire, 4 June 2014, www.prnewswire.com/news-releases/nutrition-lessons-from-mans-best-friend-university-research-shows-that-fresh-wholesome-foods-may-be-healthier-for-dogs-than-processed-kibble-261652391.html. 

7 Comments

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Jet, die groeiachterstanden kunnen ontstaan als de voeding niet compleet is. Er zijn eigenlijk twee soorten kvv, de complete en de merken waarbij je zelf moet zorgen voor een compleet menu. Energique heeft alleen complete voedingen. Deze zullen geen groeiachterstand veroorzaken. Je pup zou wel iets langzamer kunnen groeien dan pups die brokken eten, maar dat vind ik alleen maar positief. Een snelle groei geeft sneller problemen.

 1. Jet

  Ik heb een boxerpup van 11 weken. Mijn fokker adviseert Energique puppy 2 of Duck compleet. Ik voer Energique. Ik was gisteren bij mijn dierenarts voor de puppy checkup. Die adviseerde om absoluut elke dag bij te voeren met Puppy brokken. Ze vertelde dat de faculteit in Utrecht onderzoek had gedaan, en dat er veel honden groei achterstanden hadden met kvv. Nu ben ik erg aan het twijfelen, ik weet niet meer wat ik moet doen. Of kvv blijven voeren of overgaan op goede hondenbrokken.

 2. Dit is zeer zeker niet het eerste onderzoek naar de effecten van vers (bereid) vlees. Het artikel dat te downloaden is via deze pagina, is geen (volledig) wetenschappelijk artikel. De conclusie die hier getrokken wordt met betrekking tot het effect op het immuunsysteem volgt zeker niet uit de gegevens. Ik vind het erg jammer dat er zo’n misleidend en ongenuanceerd beeld wordt geschept, daar er alleen heel selectief informatie wordt uitgekozen om te bespreken. Dit is niet in het belang van de kat. Persoonlijk ben ik niet voor- of tegen- rauw of welk type voer dan ook. Maar er bestaat gewoon geen wondervoer waar elke kat het goed op doet. De realiteit is dat er aan alle wijzen van voeren – of dat nu brok, rauw of nat is – zowel voor- als nadelen kleven. Dit is een conclusie die wel met zekerheid te trekken is wanneer je al het wetenschappelijk onderzoek bestudeerd en niet slechts dat handjevol onderzoeken dat past bij een eigen geliefde opvatting. Voeding en de vertering ervan is zeer complex en er is nog een hoop wat we niet weten. Katten en hun baasjes zouden veel meer hebben aan onafhankelijke en meer genuanceerde informatie. Denise van Lent (gedragsbioloog/kattengedragstherapeute)

  1. Voerwijzer Meike

   Ik ben het helemaal met je eens dat er aan alle soorten voeding voor- en nadelen kleven en ik weet dat de behoeftes van verschillende honden/katten (en die van de baasjes) erg verschillen. Toch blijft het erg interessant om te kijken wat voor “de gemiddelde hond” (of kat natuurlijk) de meest ideale voeding lijkt of blijkt te zijn.

   De conclusies van de onderzoekers kunnen wat gekleurd zijn, volgens mij zijn ze niet geheel onafhankelijk. Ze concluderen dat het immuunsysteem beter in balans is, onder andere op basis van de Albumine/Globuline ratio. Wat ik begrijp is dat deze aan de hoge kant is bij honden die brokken kregen, maar nog wel normaal (normaal: 0,8 – 2). Op internet lees ik “When too little immune globulin is present, your pet’s immune system is not working adequately to produce sufficient globulin”, maar ook dat een hogere hoeveelheid albumine (waardoor de ratio hoger wordt) veroorzaakt kan worden door uitdroging. Dat laatste kan natuurlijk komen door de drogere brokken. Bij katten is aangetoond dat ze minder vocht binnenkrijgen als ze brokken eten dan als ze natvoer eten, ook al drinken ze wel.

   Wat voor informatie zouden kattenbaasjes meer aan hebben vind je?

   Hier vind je nog wat artikelen die bij dit onderwerp passen: https://www.voerwijzer.com/mediatheek/?_sfm_media_type_mediatheek=005, deze zal je wellicht aanspreken: https://www.voerwijzer.com/mediatheek/current-knowledge-about-the-risks-and-benefits-of-raw-meat-based-diets-for-dogs-and-cats/

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een antwoord