Zo kun je maagzweren door pijnstillers met voeding voorkomen

Datum: 2 november, 2016
Laatst bijgewerkt: 2 november, 2016

Niet- steroïde pijnstillers (NSAIDs) veroorzaken vaak maagzweren in de dunne darm. Voor de duidelijkheid: ook de zweren in de dunne darm worden maagzweren genoemd, een maagzweer hoeft dus niet in de maag te zitten.

Afgelopen week kwam de samenvatting van een onderzoek online, waaruit blijkt dat je met voedings-aanpassingen de hoeveelheid beschadigingen in de dunne darm kunt beperken. In dit onderzoek kregen honden

  • 3 tot 7 dagen lang
  • voeding met verschillende percentages vezel
  • en 's ochtends een pijnstiller, op een lege maag of na de ochtendmaaltijd.

Daarna werd het maagdarmkanaal gecheckt op beschadigingen, oftewel maagzweren. Hier kwamen de volgende interessante bevindingen uit.

Beter de pijnstiller op lege maag geven
Zeven dagen lang de pijnstiller indomethacin (3 mg/kg) geven na de ochtendmaaltijd, zorgde voor vele beschadigingen in de dunne darm, maar wanneer het was gegeven op een lege maag waren er aanmerkelijk minder beschadigingen.

Beter weinig vezels
Alle pijnstillers die na de brokkenmaaltijd met 6% vezel waren gegeven, hadden na drie dagen veel beschadigingen in de dunne darm veroorzaakt. Honden die de brokken met weinig ruwe vezel (1,1%) kregen, hadden minder beschadigingen en de brokken met veel vezel (15,4%) zorgde juist voor meer beschadigingen.

Beste: natvoer met heel weinig vezels
Het beste resultaat werd behaald op blikvoeding met heel weinig vezels (0.1%), bij de honden die dit aten werden geen maagzweren gevonden. Als dit blikvoer werd aangevuld met cellulose (3% of 10%) ontstonden er wel beschadigingen, maar met de aanvulling met pectine (10%) niet.

Conclusie
Krijgt je hond herhaaldelijk pijnstillers? Dan kun je de maagdarmklachten minimaliseren door

  • de pijnstiller op lege maag te geven
  • een voeding te kiezen met weinig (onoplosbare) vezels

​Het is jammer dat in dit onderzoek rauwe vleesvoeding niet is meegenomen. Mocht je rauwe vleesvoeding voeren, ook dan kun je deze adviezen opvolgen. Als je zo weinig mogelijk vezels wilt voeren, vermijd dan plantaardige ingrediënten.

En maagzuurremmers dan?
Vaak worden bij maagzweren maagzuurremmers voorgeschreven. Dit kan de klachten even verlichten, maar maagzuurremmers hebben ook nadelen, zoals het verstoren van de darmflora. Meer hierover en andere nadelen kun je lezen in het artikel maagzuurremmers zorgen voor verstoorde darmflora. Het is dus echt beter om eerst naar voedingsaanpassingen te kijken, deze hebben geen of veel minder nadelen.

Alternatieve pijnstillers
Los daarvan is het natuurlijk altijd goed om kritisch te kijken of het echt nodig is om herhaaldelijk pijnstillers te geven. Als het bijvoorbeeld gaat om pijn door artrose, zijn er ook alternatieve manieren om de pijn weg te nemen of te verzachten, zoals CBD-olie, golden paste (kurkuma), groenlipmossel of duivelsklauw.

Het onderzoek:
Satoh, H., et al. "Diets with no or low amounts of dietary fiber can reduce small intestinal ulcers induced by non-steroidal anti-inflammatory drugs in dogs." Journal of physiology and pharmacology: an official journal of the Polish Physiological Society67.4 (2016): 563.
Download als pdf

 

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een antwoord