Oplosbare vezels en visolie zorgen voor gezondere senior honden

Datum: 8 juni, 2020
Laatst bijgewerkt: 8 juni, 2020

Oude hond

Bij het ouder worden, verandert de darmflora. Dat geldt voor mensen, maar ook voor honden. De darmflora van oudere honden bevat over het algemeen minder goede bacteriën en meer bacteriën die negatieve gezondheidseffecten hebben; een minder goede darmflora dus. Dit heeft als gevolg dat het lichaam meer ontstekingsreacties en meer oxidatieve stress ondergaat, wat bijdraagt aan het ontstaan van sommige ouderdomsgerelateerde aandoeningen. Ook verminderen sommige darmfuncties bij het ouder worden, waardoor de kans groter is op constipatie, het slechter opnemen van voedingsstoffen en het tegenhouden van ongewenste stoffen. De darmflora is dus heel belangrijk voor een optimale gezondheid.

Het onderzoek

Uit recent onderzoek op honden tussen 8 en 13 jaar, bleek dat een hoger gehalte oplosbare vezels (uit groenten) en omega 3 (visolie) in de voeding zorgden voor 

  • Minder advanced glycation endproducts (AGE) in het bloed. AGE’s dragen bij aan de ontwikkeling van ziektes zoals suikerziekte en aan snellere veroudering.
  • Meer glycerol in de ontlasting, wat de kans op constipatie verkleint. Oudere honden hebben sneller last van constipatie.
  • Minder degradatie van het darmslijmvlies. Het darmslijmvlies is belangrijk voor gezonde darmen, die ervoor zorgen dat ongewenste stoffen niet in het bloed terechtkomen.
  • Minder nierbelastende afvalstoffen in het bloed. Zo zat er 73% minder 4-ethylphenyl sulfate in het bloed, een stof die ook gelinkt wordt aan hersenschade. 
  • Minder symmetric dimethylarginine (SDMA) in het bloed, een biomarker voor de nierfunctie. 

Deze veranderingen zijn bijna allemaal het gevolg van een veranderde darmflora, welke ook werd geanalyseerd. 

Wat te doen? Groenten en een goede omega 3-bron toevoegen aan het menu

Nu wil je vast weten hoeveel visolie en groenten in de voeding moet zitten voor dit positieve effect. In de publicatie staan de hoeveelheden oplosbare vezels en omega 3-vetzuren die de testvoedingen bevatten, maar dit staat bijna nooit op de verpakking van hondenvoer. Vaak staat de hoeveelheid ruwe vezel (of celstof) er wel op, maar dit geeft niet aan hoeveel oplosbare vezels er in zitten. En soms staat de hoeveelheid omega 3 vetzuren er wel op, maar belangrijker is de hoeveelheid van de specifieke vetzuren DHA en EPA. Je kunt wel kijken of er groenten(vezels) en visolie in de ingrediëntenopgave staat, en de fabrikant vragen naar de hoeveelheid oplosbare vezels en omega 3-vetzuren. Maar de meest gezonde keuze is om zelf groenten en een goede omega 3-bron (zoals vette vis) aan het menu toe te voegen. Dan weet je zeker dat je er genoeg van geeft en heb je de kwaliteit zelf in de hand.

Bronnen

Het onderzoek

Ephraim, Eden, et al. “Soluble Fiber and Omega-3 Fatty Acids Reduce Levels of Advanced Glycation End Products and Uremic Toxins in Senior Dogs by Modulating the Gut Microbiome.” Journal of Food Science and Nutrition Research 3 (2020): 018-033. (Pdf)

Ondersteunende bronnen 

Palaseweenun, Pornsucha, et al. “Urinary excretion of advanced glycation end products in dogs and cats.” Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition (2020). (Html, pdf)

Alessandri, Giulia, et al. “Metagenomic dissection of the canine gut microbiota: insights into taxonomic, metabolic and nutritional features.” Environmental Microbiology (2019). https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1462-2920.14540

Woodmansey, Emma J. “Intestinal bacteria and ageing.” Journal of applied microbiology 102.5 (2007): 1178-1186. https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2672.2007.03400.x

Conley, Melissa N., et al. “Aging and serum MCP-1 are associated with gut microbiome composition in a murine model.” PeerJ 4 (2016): e1854. https://peerj.com/articles/1854/

Rehman, Tayyab. “Role of the gut microbiota in age-related chronic inflammation.” Endocrine, Metabolic & Immune Disorders-Drug Targets (Formerly Current Drug Targets-Immune, Endocrine & Metabolic Disorders) 12.4 (2012): 361-367. (Pdf)

2 Comments

  1. Ann Van den Bremt

    Dag Meike, op basis van dit artikel zoek ik het beste natvoer te combineren met droogvoer (enkel tijdens uitstapjes).
    Ik schreef eerder dat mijn 16-jarige maltezer lijdt aan nierfalen. Maar ik las inmiddels dat een sdma van 155 (heeft voordien 185 gestaan) eveneens oorzaak van hartproblemen/hartruis kan zijn, wat mijn hondje al enkele jaren heeft. Ureum is binnen de normale waarden en creatinine is 1,52 (134,4), lipase iets verhoogd nl 70.
    Hij heeft anderhalf jaar Bandit gekregen maar kreeg daardoor een ernstige maagontsteking.
    Ik dacht dat voeding met laag fosfor, natrium en kalium oké zou zijn voor hem.
    Ik wil graag een biologische voeding geven en ook geen nachtschadigen (tomaten).
    Wat kan je mij aanraden aub?

    1. Voerwijzer Meike

      Ik weet zo uit mijn hoofd geen natvoer die zalmolie en oplosbare vezels bevatten, maar die zijn er vast. Je kunt dit ook makkelijk zelf toevoegen, dat maakt het vinden van een natvoeding een stuk makkelijker. Als je advies op maat wilt, kun je een consult afnemen bij een hondenvoedingsadviseur.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter