Prooidieren

Datum: 18 oktober, 2011
Laatst bijgewerkt: 19 juni, 2019

Wat zijn prooidieren?
Prooidieren zijn dieren die een carnivoor in het wild zou eten. Voor katten en fretten zijn dat kleine dieren, zoals knaagdieren en gevogelte. Voor honden kunnen dat ook wat grotere dieren zijn, zoals konijnen.

Waarom prooidieren?
Prooidieren zijn de oorspronkelijke voedselbron van de wolf, wilde kat en bunzing (voorvader van de fret). Prooidieren bevatten alles wat een carnivoor nodig heeft, in de juiste verhoudingen, spiervlees, bot, orgaan en ruwe vezel (vacht of veren). Vergeleken met een zelf samengesteld menu, is het een makkelijke manier van voeren, want je hoeft niet rekening te houden met de verhoudingen.


Welke prooidieren?
Je kunt vaak kleine prooidieren bestellen, zoals muizen, ratten, cavia’s, konijnen, gerbils, duiven en kwartels. Voor de hond en kat kun je een complete vis ook als prooidier zien. Neem voornamelijk volwassen prooidieren, want jonge dieren zoals eendagskuikens en pinkies (babymuisjes) bevatten niet de voedingswaarde van een volwassen dier.

Hoeveel prooidieren?
Omdat prooidieren al de juiste verhoudingen bevatten, maakt het niets uit hoeveel procent prooidieren je in je menu opneemt. Je kunt alleen prooidieren voeren, maar je kunt ook je zelf samengestelde menu aanvullen met prooidieren. Je hoeft dan geen percentages te berekenen, want prooidieren zijn complete voeding .

Waar kan ik prooidieren kopen?
Prooidieren kun je soms kopen bij:
Deze verkooppunten verkopen prooidieren
– Dierenwinkels: Jumper heeft bijvoorbeeld eendagskuikens, en dierenwinkels met reptielen verkopen vaak ook kleine prooideren