Steeds diarree bij je hond of kat? Wetenschappelijke publicatie over de opties

Datum: 12 januari, 2019
Laatst bijgewerkt: 24 mei, 2022

Heeft je hond of kat steeds last van diarree en/of overgeven? Stap één is natuurlijk naar de dierenarts gaan, om te kijken of er een oorzaak gevonden kan worden. Soms kan er een duidelijke oorzaak gevonden worden, zoals een wormbesmetting of pancreatitis, maar soms blijft de oorzaak onduidelijk. Wat me opvalt is dat dierenartsen vaak antibioticakuren geven als ze de oorzaak niet weten, maar is dit wel slim? Als we kijken naar de wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn, zien we dat het geven van antibiotica risicovol is en vaak niet helpt.

Een groep onderzoekers van de College of
Veterinary Medicine van de Iowa State University, onderzocht 35 wetenschappelijke publicaties over onderzoeken naar oplossingen bij chronische maagdarmproblemen bij honden en katten, en schreven hier een interessant artikel over. Hier wil ik graag een paar stukken uit delen.

Antibiotica – risicovol en vaak niet succesvol

Uit het artikel:
Veel dierenartsen schrijven een antibioticakuur voor, maar de onderzoeken hiernaar geven weinig bewijs dat dit een goede standaard keuze is. Bij katten zou het maar op vier gedocumenteerde gevallen zijn gebaseerd. Een antibioticakuur kan zorgen voor meer darmproblemen, resistentie tegen antibiotica en verstoren van de darmflora. Recente onderzoeken op mensen en honden liet zien dat een antibioticakuur een risicofactor is voor het ontwikkelen van chronische darmziekten.

Mijn aanvulling:
Soms kan een antibioticakuur wel de oplossing zijn, maar het is goed om dit gericht in te zetten. Dus wetend wat het probleem is, bijvoorbeeld bacteriële overgroei in de dunne darm, en dit aanpakken met een antibioticum die specifiek gericht is op dit probleem.

Eliminatiedieet – vaker succesvol en weinig risico’s

Uit het artikel:
Een eliminatiedieet is een veilige methode waarbij de darmproblemen vaker worden opgelost dan met antibiotica. Meer dan de helft van de honden is hiermee geholpen en bij katten is het succespercentage nog wat hoger. Soms moet je bepaalde voedingsmiddelen blijven vermijden, maar het komt ook voor dat de hond of kat na het herstel weer alles kan eten.

Mijn aanvulling:
Een eliminatiedieet kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, zoals

Probiotica

Uit het artikel:
Er zijn onderzoeken die aantonen dat een probiotica-supplement met meerdere stammen helpt bij honden met IBD (darmklachten door ontstekingsreacties). Omdat de positieve effecten van probiotica waarschijnlijk komen door specifieke bacterie-stammen, zou een supplement met meerdere stammen het meest effectief kunnen zijn, maar de resultaten van deze onderzoeken kunnen niet worden doorgetrokken naar probiotica-supplementen met andere bacterie-stammen. Er is klinisch bewijs dat een probiotica-supplementen met meerdere bacterie-stammen een darm minder “lekkend” kan maken bij een leaky gut.

Mijn aanvulling:
In de praktijk zien we dat de niet alle probiotica-supplementen in alle gevallen werken. Dit zou goed te maken kunnen hebben met de bacterie-stammen die gebruikt zijn (en hoeveel kve er van inzit) en welke bacterie-stammen je hond of kat nodig heeft. Verder bevatten veel supplementen hulpstoffen die juist een negatief effect kunnen hebben, zoals maïsmeel. Ook de toevoeging van prebiotica heeft niet altijd een positief effect. Je kunt de meest verkochte probiotica-supplementen voor honden en katten vergelijken en voor dieren bij wie de melkzuur-bacteriën niet goed gaan is Prescript Assist een goed alternatief.

Poeptransplantatie

Uit het artikel:
Bij een poeptransplantatie wordt ontlasting van een gezonde hond in de darm van de zieke hond gebracht. Hier zijn maar enkele gevallen van gedocumenteerd in wetenschappelijke tijdschriften. Bij de gedocumenteerde gevallen (een hond een kat met chronische darmproblemen), was de ontlasting weer goed binnen een dag en waren andere symptomen verminderd. In een andere publicatie werd een poeptransplantatie beschreven bij acht honden met diarree door een Clostridium perfringens-infectie. Alle acht honden hadden daarna weer goede ontlasting en bij zes van de acht honden werd er geen Clostridium perfringens meer gevonden.

Mijn aanvulling:
Er zijn in Nederland ook maar weinig dierenartsen die dit doen, maar ik denk dat het een interessante optie is bij chronische problemen.

Voedingstekorten en voedingssupplementen

Bovenstaande therapieën zijn niet de enige therapieën, en ik wil ook nog even het belang van voedingsstoffen noemen. Het is namelijk belangrijk dat er geen voedingstekorten zijn, en soms is het nuttig of nodig om extra voedingsstoffen te geven, zodat het maagdarmkanaal zich kan herstellen. Belangrijke voedingsstoffen voor de vertering en de darmen zijn bijvoorbeeld zink, vitamine B12 en vitamine D. Het is belangrijk om een tekort hiervan uit te sluiten, want en een tekort kan de oorzaak zijn van of bijdragen aan chronische darmproblemen. Voor de darmwand zijn de aminozuren glutamine, glycine en taurine heel belangrijk en vaak worden deze als supplement voorgeschreven door (voedings)therapeuten, of holistische dierenartsen als deze vermoedt dat er sprake is van een leaky gut.

—————————————

Bron
Makielski, Kelly, et al. “Narrative review of therapies for chronic enteropathies in dogs and cats.” Journal of veterinary internal medicine (2018).

17 Comments

  1. AmberR

    Hoi Meike,
    In de zoektocht naar een goede probiotica keek ik uiteraard ook op jouw site. Nu kwam ik via de vermelde link hierboven op een site terecht waar Puur bovenaan staat met 9 stammen. Alleen wanneer ik naar de ingrediënten kijk begint het met Maltodextrine en maiszetmeel, dit zou je toch liever vermijden lijkt me? Ik ben benieuwd naar jouw mening!

    1. Voerwijzer Meike

      Het gaat om zulke kleine hoeveelheden, dat ik het minder belangrijk vind dat deze ingredienten er in zitten, dan hoeveel kve en hoeveel stammen er in het supplement zitten. Bij allergie voor mais zou je het voor de zekerheid kunnen vermijden. Op de webite van Puur Natuur zelf zie ik trouwens geen maiszetmeel bij de ingredienten staan, misschien zit dit er nu niet meer in.

  2. bartvandenheuvel1981@gmail.com

    Hallo,

    Wij hebben een Shih-Tzu van 4 maanden oud. Na lang bestuderen van jouw website gekozen voor Renske puppy voer. Niet te hoog in eiwit, want ik merkte dat hij op Carnilove vaak zachte ontlasting had. Echter is het opvallend dat als Cooper maar iets anders eet hij daar direct van aan de diarree gaat. Zelfs van wat natvoer van Renske! Maar ook een kippenhartje als snack kan niet. Hertenkophuid, meteen last. Zo irritant.

    1. Voerwijzer Meike

      Heb je al probiotica geprobeerd? Qua aanvullende snacks, je zou kunnen beginnen met goed verteerbare dingen in hele kleine hoeveelheden. Natvoer van Renske zou goed verteerbaar moeten zijn, dus begin dan bijvoorbeeld een theelepel door de normale maaltijd heen. Als het goed gaat kun je het langzaam uitbouwen en zo kan de darmflora en het verteringsstelsel zich langzaam aanpassen (en verbeteren).

  3. Donja

    Hier een labradoodle bijna 7 met veel maag/darm problemen. Regelmatig borrelende buik. Endesopie gehad en op Dexacortone gezet. Nu met afbouw weer borrelende buik. Voer advies was vet concept geit. Nu gelezen over prescript assist, zou dit mogelijk iets voor haar zijn? Ben ten einde raad. Al advies gehad om haar imuran te geven, maar de kan de witte bloedlichaampjes afbreken. Zou een goede probiotica haar dan kunnen helpen??

    1. Voerwijzer Meike

      Dat hangt helemaal af van de oorzaak van de klachten, maar Prescript Assist is wat mij betreft de probiotica met het minste risico op een averechts effect. Ik raad je aan om de situatie met een goede orthomoleculair voedingsdeskundige voor honden om raad te vragen. https://www.voerwijzer.com/voedingsadvies-voor-hond-en-kat

      Ik zou ook eerst eens kijken naar beter verteerbaar voer, die de darmen minder belasten. Gekookt voer zou mijn eerste keuze zijn (zeer waarschijnlijk adviseert de orthomoleculair voedingsdeskundige dit ook) en natvoer zoals blikvoer mijn tweede keuze. Pure Instinct gekookt is een heel goed merk en volgens mij ook geschikt voor pups.

  4. Anre

    Beste Meike,

    Mijn hond, rottweiler, krijgt KVV en brokken. ‘ s Morgens en tussen de middag krijgt hij brokken, ‘ s avonds KVV. Tussen de maaltijden zit 6 uur.

    Van de fokker kreeg hij RC Rottweiler puppy. Op dit voer bleef hij diarree houden en ik vermoed dat kip hiervan de oorzaak is. Ontlasting zacht en op eind waterig en schuimig, verder gelige kleur en vaak meerdere keren poepen. O ja en chronisch last van zijn oren, wat zeer vermoedelijk ook door de brok komt!

    ‘s Morgens is zijn ontlasting goed. Ik geef meerdere merken en diersoorten KVV en dat gaat goed. Qua brokken ben ik ben overgestapt op Carnilove Zalm & Kalkoen. In het begin ca. een maand dunne ontlasting gehad, daarna stevige ontlasting en geen diarree meer, maar wel best droog.
    Met een jaar is hij geopereerd aan zijn ellebogen ( LPC ) waar helaas al wat artrose in te zien was. Na enkele maanden begon hij weer te manken en ik besloot over te stappen op Hills j/d vanwege de goede recensies wat betreft gewrichtsproblemen. Je raadt het al, zijn ontlasting problemen kwamen terug.
    Hier wil ik dus toch weer vanaf.

    Ik wil niet alleen KVV voeren dus ik dacht nu aan Acana free run duck of toch weer Carnilove echter zit ik nog wel met zijn gewrichten. Zijn deze brokken geschikt genoeg i.c.m. zijn gewrichtsproblemen ?

    Momenteel krijgt hij twee keer per week vis ( KVV 4 vissoorten van Kivo en 400 gram wilde zalmfilet diepvries ), tevens krijgt hij 1 a 2 x per week een biologisch eitje. Qua supplementen krijgt hij Hyaloral. Wat betreft zijn gewrichten doet hij het erg goed en dat wil ik natuurlijk graag zo houden! Alleen die darmproblemen wil ik natuurlijk vanaf.

    Heb je advies voor mij of zeg je gewoon uitproberen? Barf zie ik niet zitten, omdat ik het te complex vind en i.v.m. zijn gewrichtsproblemen niet teveel risico wil lopen op het verkeerd samenstellen. Ik wil dus brok met KVV blijven geven aangevuld met supplementen.

    Alvast bedankt!

    1. Voerwijzer Meike

      Zo te zien bevat Hills J/D extra DHA, vitamine E, glucosamine en chondroitine. Maar daarvoor heb je geen brokken nodig, dat kun je ook makkelijk zelf via supplementen geven. Zo te zien doe je dat al. Ik zou dus zeker gewoon de brokken gaan voeren waar de ontlasting goed bij was, en met supplementen de gewrichtsproblemen (en bijbehorende pijnklachten) aanpakken.

    2. BiancaB

      Hi Anre (& Mieke :))

      Wij zijn zo ongeveer 5 jaar aan het zoeken en “klooien” geweest. Dierenarts wist het ook niet meer en had als enige oplossing steeds maar medicatie etc. te geven, wat wij absoluut niet wilde!

      Vanaf pup af aan (gekomen met RC vanaf fokker), steeds diarree etc. Als pup overlopen door een grotere pup met als gevolg kapotte elleboog (LPC). Wij hebben van RC de overstap gemaakt naar FarmFood geperst en vervolgens naar Carnis geperste brok (destijds waren er alleen nog maar de grote brokken). Brokken werden gewoonweg niet gegeten. Kan de keren dat men zei, ‘gewoon laten staan gaat vanzelf eten’ niet eens meer op 10 handen tellen. Uiteindelijk overgestapt naar KVV wat eigenlijk redelijk goed ging. Alleen at onze hond met lange tanden. Jarenlang gedoe gehad met het eten, onregelmatig ontlasting, de ene na de andere oorontsteking, oogontsteking, slijmvliesontstekingen en uiteindelijk huid problemen. Gelukkig hebben we dit sinds maart dit jaar niet meer gehad, behalve borrelbuiken en de ontlasting wat soms niet helemaal oké is.

      Vorig jaar november hals over kop naar dierenarts, helemaal sloom, uitgedroogd diarree (water), borrelbuiken etc. In januari opnieuw. Werd aangegeven dat hij of atopie had of een voedselallergie. Na een eliminatie dieet dachten we, nu zijn we er! We hebben een springende hond aan het aanrecht met etenstijd en hij eet het zo lekker op! Wij voeren Carnis (paard/konijn/eend) met los groente er door een aantal keer per week.

      Helaas.. een aantal weken geleden liet de hond weer zien dat hij zich niet oké voelde, enorm stinkende winden, weer borrelbuiken, onregelmatige ontlasting etc. Weer naar dierenarts geweest. Kreeg weer te horen dat ze medicatie wilde geven etc. Ik ben zo boos geworden! Dit is allemaal symptoombestrijding en wij willen weten hoe we achter de oorzaak kunnen komen. Ook klopt zijn patiëntenkaart niet helemaal. Diagnoses zijn wel mondeling genoemd en hij heeft ook specifieke medicatie gehad als pup, maar de diagnose staat niet vermeld.

      Inmiddels is er hier een homeopaat geweest en heeft echt alles met ons doorgenomen.
      Wat niet genoemd staat is dat hij als pup zijnde giardia heeft gehad (wel mondeling benoemd en medicatie voor gehad). Al met al is de conclusie dat we al veel eerder naar een maag-darm specialist hadden moeten worden doorverwezen door de dierenarts. Dan waren we al veel eerder achter de juiste diagnose gekomen en had erger voorkomen kunnen worden. Onze hond heeft inderdaad een leaky gut en we zetten nu alles op alles om de gedane schade terug te draaien of zover mogelijk te beperken.

      Dus wellicht zelf ook naar een maag-darm specialist gaan of een homeopaat inschakelen!

      Heel veel sterkte met de situatie, de onmacht is zo herkenbaar 🙁

      1. Voerwijzer Meike

        Bedankt voor het delen van je ervaring Bianca, hopelijk kunnen jullie met de homeopaat de klachten oplossen. Er zijn wel een paar goede dierenartsen, die zich ook in voeding en de darmen hebben verdiept, maar die zijn er niet veel helaas. Hoe gaat het nu?

  5. Voerwijzer Meike

    Er is net een Australisch onderzoek gepubliceerd, waarin geconcludeerd wordt dat honden met chronische enteropathie (chronische darmklachten) vaak goed reageren op een voedings-behandeling. Het resultaat is dan ook voor lange termijn, terwijl dat bij een antibioticabehandeling niet zo is.

    “most dogs referred for CE in Australia respond to dietary treatment (even after previous dietary interventions), and remission is long‐term compared to dogs treated with an antibiotic. Furthermore, the need for long‐term antibiotics in some dogs to maintain response may lead to antibiotic resistance. This study supports adequate dietary trials for CE in dogs, and a need for alternative second‐line treatments.”

    Bron:
    Dandrieux, J. R. S., et al. “Treatment response and long term follow up in nineteen dogs diagnosed with chronic enteropathy in Australia.” Australian Veterinary Journal (2019).
    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/avj.12846

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter