Steeds diarree bij je hond of kat? Wetenschappelijke publicatie over de opties

Datum: 12 januari, 2019
Laatst bijgewerkt: 6 februari, 2019

Heeft je hond of kat steeds last van diarree en/of overgeven? Stap één is natuurlijk naar de dierenarts gaan, om te kijken of er een oorzaak gevonden kan worden. Soms kan er een duidelijke oorzaak gevonden worden, zoals een wormbesmetting of pancreatitis, maar soms blijft de oorzaak onduidelijk. Wat me opvalt is dat dierenartsen vaak antibioticakuren geven als ze de oorzaak niet weten, maar is dit wel slim? Als we kijken naar de wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn, zien we dat het geven van antibiotica risicovol en vaak niet helpt.

Een groep onderzoekers van de College of
Veterinary Medicine van de Iowa State University, onderzocht 35 wetenschappelijke publicaties over onderzoeken naar oplossingen bij chronische maagdarmproblemen bij honden en katten, en schreven hier een interessant artikel over. Hier wil ik graag een paar stukken uit delen.

Antibiotica – risicovol en vaak niet succesvol

Uit het artikel:
Veel dierenartsen schrijven een antibioticakuur voor, maar de onderzoeken hiernaar geven weinig bewijs dat dit een goede standaard keuze is. Bij katten zou het maar op vier gedocumenteerde gevallen zou zijn gebaseerd. Een antibioticakuur kan zorgen voor meer darmproblemen, resistentie tegen antibiotica en verstoren de darmflora. Recente onderzoeken op mensen en honden liet zien dat een antibioticakuur een risicofactor is voor het ontwikkelen van chronische darmziekten.

Mijn aanvulling:
Soms kan een antibioticakuur wel de oplossing zijn, maar het is goed om dit gericht in te zetten. Dus wetend wat het probleem is, bijvoorbeeld bacteriële overgroei in de dunne darm, en dit aanpakken met een antibioticum die specifiek gericht is op dit probleem.

Eliminatiedieet – vaker succesvol en weinig risico’s

Uit het artikel:
Een eliminatiedieet is een veilige methode waarbij vaker de darmproblemen opgelost worden dan met antibiotica. Meer dan de helft van de honden is hiermee geholpen en bij katten is het succespercentage nog wat hoger. Soms moet je bepaalde voedingsmiddelen blijven vermijden, maar het komt ook voor dat de hond of kat na het herstel weer alles kunnen eten.

Mijn aanvulling:
Een eliminatiedieet kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, zoals

Probiotica

Uit het artikel:
Er zijn onderzoeken die aantonen dat een probiotica-supplement met meerdere stammen, helpt bij honden met IBD (darmklachten door ontstekingsreacties). Omdat de positieve effecten van probiotica waarschijnlijk komen door specifieke bacterie-stammen, zou een supplement met meerdere stammen het meest effectief kunnen zijn, maar de resultaten van deze onderzoeken kunnen niet worden doorgetrokken naar probiotica-supplementen met andere bacterie-stammen. Er is klinisch bewijs dat een probiotica-supplementen met meerdere bacterie-stammen een darm minder “lekkend” kan maken bij een leaky gut.

Mijn aanvulling:
In de praktijk zien we dat de niet alle probiotica-supplementen in alle gevallen werken. Dit zou goed te maken kunnen hebben met de bacterie-stammen die gebruikt zijn (en hoeveel kve er van inzit) en welke bacterie-stammen je hond of kat nodig heeft. Verder bevatten veel supplementen hulpstoffen die juist een negatief effect kunnen hebben, zoals maïsmeel. Ook de toevoeging van probiotica heeft niet altijd een positief effect. Je kunt de meest verkochte probiotica-supplementen voor honden en katten vergelijken en voor dieren bij wie de melkzuur-bacteriën niet goed gaan is Prescript Assist een goed alternatief.

Poeptransplantatie

Uit het artikel:
Bij een poeptransplantatie wordt ontlasting van een gezonde hond in de darm van de zieke hond gebracht. Hier zijn maar enkele gevallen van gedocumenteerd in wetenschappelijke tijdschriften. Bij de gedocumenteerde gevallen (een hond een kat met chronische darmproblemen), was de ontlasting weer goed binnen een dag en waren andere symptomen verminderd. In een andere publicatie werd een poeptransplantatie beschreven bij acht honden met diarree door een Clostridium perfringens-infectie. Alle acht honden hadden daarna weer goede ontlasting en bij zes van de acht honden werd er geen Clostridium perfringens meer gevonden.

Mijn aanvulling:
Er zijn in Nederland ook maar weinig dierenartsen die dit doen, maar ik denk dat het een interessante optie is bij chronische problemen.

Voedingstekorten en voedingssupplementen

Bovenstaande therapieën zijn niet de enige therapieën, en ik wil ook nog even het belang van voedingsstoffen noemen. Het is namelijk belangrijk dat er geen voedingstekorten zijn, en soms is het nuttig of nodig om extra voedingsstoffen te geven, zodat het maagdarmkanaal zich kan herstellen. Twee hele belangrijke voedingsstoffen voor de vertering en de darmen zijn bijvoorbeeld zink, vitamine B12 en vitamine D. Het is belangrijk om een tekort hiervan uit te sluiten, want en een tekort kan de oorzaak zijn van of bijdragen aan chronische darmproblemen. Voor de darmwand zijn de aminozuren glutamine, glycine en taurine heel belangrijk en vaak worden deze als supplement voorgeschreven door (voedings)therapeuten, of holistische dierenartsen als deze een leaky gut vermoed.

—————————————

Bron
Makielski, Kelly, et al. “Narrative review of therapies for chronic enteropathies in dogs and cats.” Journal of veterinary internal medicine (2018).

One Comment

 1. Voerwijzer Meike

  Er is net een Australisch onderzoek gepubliceerd, waarin geconcludeerd wordt dat honden met chronische enteropathie (chronische darmklachten) vaak goed reageren op een voedings-behandeling. Het resultaat is dan ook voor lange termijn, terwijl dat bij een antibioticabehandeling niet zo is.

  “most dogs referred for CE in Australia respond to dietary treatment (even after previous dietary interventions), and remission is long‐term compared to dogs treated with an antibiotic. Furthermore, the need for long‐term antibiotics in some dogs to maintain response may lead to antibiotic resistance. This study supports adequate dietary trials for CE in dogs, and a need for alternative second‐line treatments.”

  Bron:
  Dandrieux, J. R. S., et al. “Treatment response and long term follow up in nineteen dogs diagnosed with chronic enteropathy in Australia.” Australian Veterinary Journal (2019).
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/avj.12846

Geef een reactie