Waarom eet mijn hond poep?

Datum: 21 mei, 2018
Laatst bijgewerkt: 28 augustus, 2022

Help mijn hond eet poep! Wat kan ik daar aan doen? Ligt het aan de voeding, moet ik ander hondenvoer kopen? Het is een vieze gewoonte, die moeilijk af te leren is. Dat blijkt ook uit een onderzoek naar coprofagie bij honden. Coprofagie is het nette woord voor het eten van poep en in dit geval gaat het om het eten van hondenpoep.

In dit onderzoek is gekeken waar coprofagie mee te maken kan hebben, door enquêtes met in totaal 3072 bruikbare responsen. 16% van de honden bleek regelmatig hondenpoep te eten, dat is best veel!

Wat kun je er aan doen?
Helaas blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat weinig strategieën om het poep eten tegen te gaan werken. De meest succesvolle techniek blijkt het aanleren van het commando “laat liggen”, dit dat had bij 4% van de respondenten succes. Andere technieken zoals wegjagen bij de drol, de drollen met peper bestrooien, het afleren met een halsband die schokken of geluid afgeven had bij 1 a 2% van de respondenten succes.

Het geven van een anti-coprofagie supplement hadden meestal geen succes. Er zijn gegevens van elf Amerikaanse supplementen en de meeste supplementen (7 van de 11) gaven bij niemand resultaat. De andere supplementen hielp bij 1% of 2% van de respondenten.

De relatie met voeding
Hoe zit het dan met voeding? Er zijn veel theorieën te vinden over de relatie tussen voeding en poep eten, de bekendste zijn het hebben van bepaalde tekorten:

 • een tekort aan probiotica
 • een tekort aan aan mineralen
 • een tekort aan enzymen

Hierbij wordt vaak een link gelegd met het eten van brokken, aangezien brokken geen levende probiotica en geen enzymen bevatten. In ontlasting zitten veel bacteriën, waaronder ook gezonde bacteriën die we probiotica noemen.

Uit het onderzoek bleek er echter geen relatie te zijn met het soort voeding. 82,3% van de honden die ontlasting aten, kregen brokken als hoofdvoeding en van de honden die geen ontlasting aten kreeg 78,3% brokken als hoofdvoeding. Dit is geen significant verschil, wat betekent dat het verschil zo klein is dat het waarschijnlijk op toeval is berust.

Gulzige eters eten vaker poep
Gulzig eten, bleek wel een relatie te hebben met het eten van ontlasting. 51.1% van de coprofagische honden waren gulzige eters, in tegenstelling tot 28.2% van de non-coprofagische honden. Ook honden die zand of kattenpoep eten, eten vaker ontlasting van honden.

Is het eten van poep rasgebonden?
Uit de enquêtes bleek dat Shetland Sheepdogs, terriers en jachthonden vaker coprofagisch waren. 41% van de Shetland Sheepdogs was coprofagisch. Het gemiddelde over de andere rassen was 17%. Verder staat er in het artikel dat qua rasgroepen terriërs en jachthonden het vaakst coprofagisch zijn. Van de poedels was geen van de honden coprofagisch.

Omdat deze honden uit Amerika (Verenigde Staten en Canada) kwamen en de rassen in andere werelddelen anders zijn, word dit alleen als relevant gezien voor de Amerikaanse rassen. Het gaat hierbij om de foklijnen lijkt me, in Nederland/Europa worden waarschijnlijk op net wat andere eigenschappen gefokt, waardoor de aanleg voor coprofagie anders ontwikkeld kan zijn.

Hoeveelheid honden in het huishouden
Tenslotte bleek er ook een relatie te zijn met de hoeveelheid honden in het huishouden. Meerdere honden vergroot de kans op coprofagie. Misschien doordat er dan meer drollen op het terrein liggen, noemen de onderzoekers.

Theorie: parasitaire herbesmetting voorkomen
De onderzoekers hebben een theorie over de verklaring van coprofagie, namelijk dat dit gedrag ontstaan is bij de wolf om parasitaire herbesmetting te voorkomen. De uitkomsten van het onderzoek ondersteunen deze theorie, maar bewijzen het niet. De meest relevante uitkomst hierbij is dat de meeste coprofagische honden verse ontlasting eten, drollen van maximaal twee dagen oud.

Hoe voorkomt poep eten een parasitaire herbesmetting? Bij in het wild levende wolven zal er alleen ontlasting van zieke of gewonde honden in de buurt van de slaapplaats (the den) liggen. Als deze ontlasting niet snel wordt opgeruimd door de wolf, kunnen de parasieten in de ontlasting zich enorm gaan vermenigvuldigen. Opeten is de enige manier waarop de wolven de ontlasting kunnen opruimen. Voor de darm-parasieten die het meest in wolvenpoep zijn gevonden, geldt voor de eitjes die in de ontlasting zitten dat ze niet binnen twee dagen groeien tot een besmettelijke vorm. Als de ontlasting langer dan twee dagen blijft liggen, geeft dit de eitjes de kans om uit te komen tot infectieve larven die door de wolven kunnen worden opgepikt via de vacht, zodat tijdens het wassen van de vacht de eitjes weer in de darm kunnen terechtkomen. Als ze binnen twee dagen worden opgeruimd, is het risico op besmetting dus veel kleiner.

De hypothese dat sommige honden dit wolfachtig coprofagisch gedrag laat zien, is een parallel met andere wolfachtige gedragingen in honden. Ook gulzig eetgedrag kan gezien worden als een eigenschap van de wolf, en van een gulzige eter zijn bleek de sterkste relatie te hebben met coprofagie.

De onderzoekers kennen geen onderzoek naar het poep-eet gedrag in de slaapplaats van wolven of andere hond-achtigen in het wild, maar L. David Mech (bekende wolf-onderzoeker) heeft wel genoemd dat ‘wolves do commonly practice coprophagy, at least in captivity’. Sommige honden hebben deze eigenschap kennelijk nog in hun genen, en bij andere is dit verdwenen. Een mogelijke verklaring voor de variabiliteit is het tientallen jaren selectief fokken, waardoor variatie in eigenschappen ontstaat.

Eet of at jouw hond poep?
Ik ben erg benieuwd wat je hebt geprobeerd en wat wel en  niet werkte. Onder het artikel kun je je reactie achterlaten.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe artikelen op Voerwijzer en voernieuwtjes die niet op Voerwijzer staan? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

* indicates required

Bronnen

Hart, B.L., et al. “The paradox of canine conspecific coprophagy” Veterinary Medicine and Science Published by John Wiley & Sons Ltd.
Veterinary Medicine and Science (2018)

Dobias, P. (2017, July 25). 7 most common reasons why dogs eat feces. Retrieved from http://peterdobias.com/blogs/blog/5-most-common-reasons-why-dogs-eat-feces

Becker, K. (2015, May 15). Quirkiest Dog Behaviors with Their Odd Explanations. Retrieved from http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2015/05/15/curious-dog-behaviors.aspx

23 Comments

 1. Alexandra

  Hoi Meike,

  Eén van mijn honden, Djeda, is een echte poepsnacker, maar niet alle poep! En nooit haar eigen ontlasting.
  Om te kijken of het zou helpen in positieve zin, heb ik de honden op Eden brokken gezet i.p.v. KVV. Ik moet zeggen dat het snacken wel minder werd, maar Djeda begon extreem veel te krabben van de brokken dus we zijn weer terug op KVV. Het krabben wordt minder en helaas neemt het snacken weer toe. Voor mij lijkt het erop alsof er iets ontbreekt in de KVV wat wel in een brok zit. Heb jij enig idee wat ik zou kunnen proberen? Ze krijgen regelmatig verse gepureerde groente en fruit door het weten.

  Groetjes, Alexandra

  1. Voerwijzer Meike

   Ja dat kan heel goed. Je zou eens een ander merk kvv kunnen geven, en dan eentje met toegevoegde vitamines en mineralen, om te kijken of je verschil merkt. Want er zit ook nog veel verschil in kvv-merken. En vul de voeding zelf aan met groenten, voor onder andere de vezels.

   1. Alexandra

    Ze krijgen Kivo, Smuldier en KB RAW. Ze eten alle smaken dus ik kan goed afwisselen. Ook krijgen ze vis zoals sardines en haring.
    Ook krijgen ze af en toe Tammenga, maar dat vind ik erg aan de prijs. Smuldier krijgen ze niet al te veel.
    Heb ze vanavond weer een vers gepureerde groentemix gegeven (wortel, appel, courgette, sla, venkel en komkommer). Ze komen niks tekort, haha!

 2. Anne-Marie

  Als je hond nog een pup is breng je hem bij een drol…koe paard whatever.
  Je laat hem aan de riem ruiken..
  precies op het moment dat hij/zij wil happen, dus mond open om te bijten, geef je een correctie. Foei, ruk aan de riem.
  De timing hiervan is belangrijk zodat hij weet wát hij niet mag doen. Dus niet te vroeg! En niet te laat!
  Je laat em bij de drol komen en als hij weer wil bijten correctie, doet hij het niet belonen.
  Zo bij verschillende soorten poep.

  Ik doe dit bij al mijn honden en die eten geen poep. Lopen er mooi omheen. Alleen kattendrollen in de tuin omdat ik daar niet altijd bij kon zijn gezien de grootte van onze tuin. Ik zou dat een volgend keer met een kattenbak van vrienden met een kat kunnen oefenen…

  Anne-Marie van Eck

 3. Wil Vons

  Mijn drentje eet voornamelijk mensenpoep( brr ik ben al helemaal gefocust op witte papiertjes) maar ze eet ook kattenpoep, hoewel ze niet alle kattenpoep even lekker lijkt te vinden.Soms kijkt ze eerst schuin naar mij en dan zie je haar denken, doen of niet doen maar de eerste optie wint meestal.
  Ik heb ook van alles geprobeerd maar krijg het er ook niet uit.

 4. Jolanda

  Mijn labrador at als pup al hondenpoep van andere en van haar zelf . Ik heb er over gezet op vlees en al snel stopte ze met haar eigen poep op te eten. Maar poep van andere honden heb ik er nooit uit gekregen .
  Ik heb geprobeerd straffen belonen en negeren. Eierkoek, banaan, pensstaafjes en verschillende soorten voer

 5. Tessa

  Mijn hond is een kruising shitzu /yorkshire terrier. Mevrouw eet graag honden , katten en mensen poep. Ook konijnnenpoep gaat er soms in. Omdat het trainen (jaren) niet hielp , en ook niet de bekende eierkoeken,ananas,sperziebonen,draagt ze nu als ze los is een muilkorf. Het grappige is dat ze dan ook beter luisterd. Ze eet nooit haar eigen poep.

 6. Marian Hoogland

  Mijn hond eet alleen drollen van andere honden, niet haar eigen poep. Niet alle drollen zijn interessant. Ik heb eierkoek, sperziebonen, veendrenkstof geprobeerd, maar hielp allemaal niet. Ik heb de indruk dat wanneer ze vaak schapenpens krijgt, het minder is. Wanneer ze dan weer een tijdje op ander voer staat, begint het opnieuw.

  1. Voerwijzer Meike

   Dit was op basis van een enquete die werd verspreid onder hondeneigenaren, dus ik denk dat die dingen dan lastig te onderzoeken zijn. Ik denk dat er dan echt een experiment opgezet moet worden. Ben benieuwd of hier meer aandacht voor gaat komen, is wel erg interessant.

 7. Annet

  Mijn hond (Rhodesian Ridgeback) eet ook poep, meestal van wild ( zwijn en hert) maar ik sluit hondenpoep niet uit.
  Ik maak me er totaal niet druk om. Hij is er nog nooit ziek van geworden. Ook mijn vorige honden deden het. Mijn ervaring is dat hoe meer ik er een punt van maak hoe erger dit gedrag wordt. Dus ik reageer er niet op als hij het doet. Dan schrokt hij ze tenminste niet op en kiest ze uit i.p.v. allemaal naar binnen te werken. Ik denk zelf dat hij instinctief handelt. Dat wij mensen dit vies vinden is ons probleem. Het hoort erbij.

 8. Miranda

  Supplementen, banaan, ananas, veendrenkstof en nog veel meer hielpen niets. Een snoepje (snackje) in ruil voor een poepje werkt het beste bij de jongste hier. Ze laat haar eigen poep dan ook liggen nu, al is het een half uur later. Ze weet dat ze beloond word… alleen nu gaat ze nog wel onder de kont van een andere hond hangen voor een drol.. dus dat word ook daarmee aan de slag. Belonen, belonen, belonen……..

 9. Cindy

  Interessant artikel! 1 van onze honden heeft periodes dat hij poep wil eten, van onze andere hond. Ze krijgen verschillende voeding. De hond die geen poep eet krijgt Specific atopy sensitive. Als de andere hond ook die brokken eet of Sanimed atopy dan eet hij poep. Wanneer hij brokken eet met een hoog vleespercentage doet hij dit niet. Voor bij ons is het zeker voeding gerelateerd.

 10. Sonja

  Hoi Meike,

  Al mijn honden (6) eten paarden en koeienpoep als dat buiten op een zandpad ligt en nog smeriger mensenpoep!
  En kattenpoep proberen ze altijd uit de kattenbak te vissen,dat vindt volgens mij elke hond lekker. De groep honden die ik nu heb eet er geeneen hondenpoep van. Ik heb altijd meerdere honden van verschillende rassen en kruisingen uit het asiel,dus met verschillende achtergronden. Ik heb een Maltezer uit het asiel gehad (broodfokteefje?) met een ellendig verleden die op straat is gevonden,broodmager,met schurft en doodsbang. Dat hondje heeft altijd hondenpoep gegeten,van zichzelf meteen na het poepen,niet binnen,maar gewoon tijdens het uitlaten,van anderen honden en ook als de drollen oud waren,ze was niet kieskeurig. Ik heb het haar nooit af kunnen leren.

 11. Jos

  Ik denk dat de factor gedrag ook niet uitgesloten mag worden. Ik heb een tijdje revalidatie moeten lopen met de hond; dus een fiks aantal keren eruit, maar dan kleine stukjes.

  De verveling sloeg toe bij mijn hond en begon uit protest poep te eten. Ik denk puur om een reactie uit te lokken en z’n onvrede te tonen.

  Ik heb hetzelfde gedrag eens gezien na een berisping. De eerste de beste hondendrol werd gauw naar binnen gewerkt…

 12. Tinus

  Onze hond heeft meerdere malen hondenpoep gegeten- altijd van die vieze Frolic drollen… Ze heeft ook een periode veel eendenpoep gegeten, daar hielp veendrenkstof goed tegen. Wie weet helpt dat ook tegen het eten van hondenpoep.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter