Wanneer overstappen van puppybrokken naar adult-brokken?

Datum: 12 juli, 2020
Laatst bijgewerkt: 18 augustus, 2020

Heb je een pup en wil je weten wanneer je kunt overstappen naar voer voor volwassen honden?

Samenvatting

Algemene richtlijnen voor overstappen naar adultvoer
Groot ras: 2 jaar
Middelgroot ras: 1,5 jaar
Klein ras: 1 jaar

Sommige brokken die niet als puppybrok worden verkocht, zijn wel geschikt voor pups

Sommige brokken die als puppybrok worden verkocht, zijn niet ideaal voor pups

Het advies om voor grote rassen snel over te schakelen op adultbrokken is geen goed advies.

Wanneer overstappen van puppy naar adult voer

Je kunt in principe het hele hondenleven puppy-brokken blijven geven, want puppybrokken zijn prima geschikt voor volwassen honden. Maar financieel gezien is het vaak fijner om over te stappen op adultbrokken. De beste leeftijd hiervoor is onder andere afhankelijk van de grootte van je hond en van de brok waar je naar overstapt.

Grote rassen groeien langer door, en hebben dus op latere leeftijd pas een uitgegroeid lichaam. Om die reden kan je honden van grote rassen beter wat later overschakelen op adultbrokken dan kleine rassen. Je kunt ongeveer deze richtlijnen aanhouden:

Groot ras: 2 jaar
Middelgroot ras: 1,5 jaar
Klein ras: 1 jaar

Eerder overstappen kan, als…

Ook de brokken waar je naartoe overschakelt, hebben invloed op het moment waarop je kunt overschakelen. Er zijn namelijk adultbrokken die prima voor pups geschikt zijn. Dus als je een adultbrok kiest die ook voor pups geschikt is, dan kun je prima eerder overschakelen dan ik hierboven heb aangegeven.

Sommige brokken worden aangeduid als geschikt voor “all life stages”, oftewel voor alle leeftijden. Maar dit is geen garantie dat de brok echt geschikt is voor pups, want niet al deze brokken voldoen aan de voedingsrichtlijnen die voor pups gesteld zijn.

Kortom: als je kiest voor een brok die ook geschikt is voor pups, kun je eerder overschakelen dan wordt, maar ga wel na of de brok echt geschikt is voor pups. Dit is vooral belangrijk voor honden van middelgrote en grote rassen. Vraag het na aan een voedingsdeskundige voor honden, kijk of op Voerwijzer wordt genoemd of de brok geschikt is voor pups, of check zelf of de brok voldoet aan de Fediaf-richtlijnen voor pups.

Mythe: puppyvoer zorgt voor te snelle groei

Soms lees ik op een forum dat je maar beter snel kunt overschakelen op adultbrokken, omdat puppybrokken zorgen voor een te snelle groei. Dit is niet waar, en vind ik een onverantwoord advies. Het is niet zo simpel. Er zijn inderdaad puppybrokken die teveel calcium bevatten en daardoor voor groeipijn kunnen zorgen bij pups van grote rassen. Maar dit zijn slechte puppybrokken. Gelukkig zijn de meeste puppybrokken wel goed afgestemd op de calciumbehoefte van pups. Adultbrokken kunnen juist voor skeletproblemen zorgen, omdat ze vaak niet afgestemd zijn op de voedingsbehoeftes van pups.

Je kunt dus niet zeggen dat alle puppybrokken zorgen voor een te snelle groei en dat adultbrokken dit niet doen. Het hangt helemaal af van de samenstelling van de brokken. Er zijn puppybrokken die wel geschikt zijn, en puppybrokken die niet geschikt zijn voor pups van grote rassen. Maar goede puppybrokken zijn beter geschikt voor pups dan een standaard adultbrok. Heeft je pup groeipijn? Kies dan samem met een deskundige een brok die speciaal afgestemd is op de voedingsbehoeftes van je pup.

27 Comments

  1. R.Adriaanse

    Mijn vraag is over de ritzenberger vlees hond, er staat onder de 5 kilo dat je per dag 200 gram moet geven.
    Nu weegt mijn chihuahua maar 2,5 kilo, en dat lijkt mij aardig veel.
    Zij krijgt nu 50 gram carnibest en blijft keurig op gewicht .

    Klopt de 200 gram per dag ook voor haar.

    Ik wil dit gebruiken op vakantie .

    1. Voerwijzer Meike

      Goed dat je het vraagt. 200 gram lijkt me inderdaad teveel. Dezelfde richtlijn (van 200 gram per dag) voor alle honden onder de 5 kg is te breed. Je kunt het aantal kcal in Carnibest vergelijken met die in Ritzenberger en op basis daarvan de benodigde hoeveelheid bepalen. Ik denk dat je eerder op 100 gram uit komt. Je kunt ook deze calculator gebruiken, en de aanbevolen hoeveelheid naar beneden afronden (want natvoer is beter verteerbaar dan brokken): https://www.voerwijzer.com/hoeveel-voer-mag-mijn-hond-bereken-met-voercalculator/

  2. LydiaK

    Ik voer mijn witte herder van 16 maanden acana puppy large breed. De afgelopen maanden is ze de brokken steeds slechter gaan eten, ze laat ze gewoon staan en eet pas als ze echt honger heeft. Kan het dan een hond uitgekeken raakt op een smaak of is mijn hond gewoon kieskeuriger geworden?
    Ik twijfel een beetje of ik misschien gewoon zo af en toe wat anders zou kunnen voeren, bijvoorbeeld afwisselen tussen de smaken van acana. Of dat ik beter opzoek kan naar iets wat ze misschien lekkerder vind. Ik dacht dan bijvoorbeeld aan de soft brokken van wolf of wilderness.

    1. Voerwijzer Meike

      Ik weet niet of het toevallig is, of dat er wat is veranderd bij Acana, maar ik kreeg afgelopen week eenzelfde vraag over Acana classic red meat. Het kan smaak-verveling zijn. Afwisselen met smaken of merken kan een oplossing zijn. Ook qua risico op tekorten en overschotten is afwisselen aanbevolen. Dus ja, ik zou dat zeker aanraden. Een ander merk proberen kan ook, maar ook dan zou ik blijven afwisselen, om smaakverveling te voorkomen

      1. LydiaK

        Er word vaak aangeraden om geleidelijk van brok te wisselen. Als ik bijvoorbeeld probeer om 3 smaken van acana te rouleren om haar interesse een beetje vast te houden moet ik dan iedere keer geleidelijk wisselen of is dat niet nodig als je eenmaal weet dat ze alle smaken goed verdraagt?

        1. Voerwijzer Meike

          Dat is inderdaad een kwestie van uitproberen. Ik zou geleidelijk beginnen, maar als het goed is zou dat later niet meer nodig zijn. Juist door af te wisselen, raakt het verteringsstelsel beter ingesteld op een variatie aan voeding.

  3. kaat

    Hallo, ik heb een Duitse staande hond van bijna 1,5 jaar oud. Ik gaf tot voor kort de Acana puppy large breed, maar ik besloot om Seberus puppy en junior te proberen omwille van de prijs. De smaak vindt ze goed, maar het blijken heel kleine brokjes, en ik heb de indruk dat ze die niet zo goed eet. Ze is aan de smalle kant en ze lijkt wat vermagerd te zijn. Ik ben nu aan het bekijken om terug over te stappen naar Acana, maar dan de classic red, die toch iets goedkoper is. Is het verstandig om al over te stappen naar een volwassen brok? Of heb je een ander advies? Ze is heel actief en heeft geen allergieën of intoleranties.

    Alvast bedankt!

  4. Thor2021

    Ik wil overschakelen van puppybrokken naar volwassenvoer. De dierenarts had aangeraden reeds op 9 maanden over te schakelen op ander voer, i.p.v. tot 12 maanden te wachten. Nu heb ik ‘Eukanuba adult large breed kip’ besteld maar op de verpakking staat dat dit pas vanaf 18 maanden geschikt is. Kan ik beter ‘Eukanuba junior large breed kip’ kopen? Of mag ik het adult voer al geven op 9 maanden?

  5. Hallo,

    Sinds 2 dagen heb ik een pup uit het buitenland. Ze is nu +\- 5 maanden. Dit is m de eerste keer dat ik een pup heb, dus vandaar mijn misschien domme vraag. Ik voer haar eukanuba puppy small/medium breed. Echter zie ik op de zak dat je minder voer met geven naarmate de pup ouder wordt. Wat is hier precies de reden voor? Hebben jongere pups gewoon meer eten nodig? Of moet je een oudere pups met iets anders bijvoeren?
    Ik zie graag uw reactie.

    1. Voerwijzer Meike

      Bedoel je dat je minder moet voeren per kg lichaamsgewicht? Pups groeien sneller in het begin en hebben dan meer calorieën nodig per kg lichaamsgewicht. Ik vond de voertabel van Eukanuba (https://www.eukanuba.nl/producten/hondenvoer/klein-middelgroot-ras-puppyvoer-lam-rijst) en inderdaad valt het op dat je steeds minder moet gaan voeren. Ze gebruiken duidelijk een andere rekenmethode dan ik (Fediaf): https://www.voerwijzer.com/hoeveel-moet-ik-mijn-pup-voeren.

      Ik kan geen goed antwoord op je vraag geven, ik weet niet waarom je steeds minder moet voeren van Eukanuba. Het belangrijkste is goed op het lichaam van je pup letten en ervoor zorgen dat ze mooi slank blijft, maar niet mager wordt. (Ribben makkelijk voelen, maar niet zien)

  6. D@phy

    Hallo Mieke,

    Ik geef mijn pup van 5,5 halve maand Applaws Dog Dry Puppy Chicken S&M 15 kg voer.
    Nu kreeg zij 3x per dag eten180 gram plus half blikje natvoer. Twee keer 60 gram en een keer 60 gram en daarbij een half blikje nat van hetzelfde merk.
    Hier deed zij het goed op absoluut niet te dik, ruim in het vel. Ook niet te mager naar mijn idee.
    Omdat zij een snel groeiende tumor op haar oor kreeg is ze vroeger gesteriliseerd, mijn vraag is moet ik haar nu minder gaan voeren ze kreeg al niet het uiterste in grammen. Daarnaast is zij nog wel een pup in volle ontwikkeling.
    Wil eigenlijk ook niet over stappen op ander voer ze doet het er goed op ivm ontlasting e.d daarnaast had ik net 2 balen aangeschaft.
    Wel heeft ze last van jeuk maar dit kon ook door de /antibiotica komen, vraag mij af of dit door het voer komt. Misschien eerder door kluifjes.
    Als het wel beter is om over te gaan op ander voer wat zou dan een goed graanvrij voer zijn na sterilisatie ?
    Het is een Grieks hondje mix beagle/collie achtige waarschijnlijk, kleine middelmaat nu 46 schofthoogte en 11 kilo.

    Mvg Daphne

    1. Voerwijzer Meike

      Dag Daphne, als je pup niet te snel groeit of te dik wordt op deze hoeveelheid, kun je dat aanhouden. Qua jeuk… ja dat kan een overgevoeligheid zijn voor iets in de brokken, dat is lastig te zeggen. Daar kan je alleen achterkomen door dingen te proberen. Je zou eerst eens vier weken de kluifjes kunnen weglaten en alleen vleesreepjes van bijvoorbeeld eend of lam geven. En als je pup antibiotica krijgt of kreeg, zou je heel goed probiotica kunnen geven om de darmflora te ondersteunen en daarmee het risico op voedselovergevoeligheid te verkleinen. Succes!

  7. fiona17

    Hoi Mieke,
    Wij geven onze golden retriever teefje van bijna 10 maanden Hills large breed puppy. Ze wordt over een maandje gesteriliseerd. Moeten wij dan overstappen op volwassen voer of wat is daarin het advies?
    Hopelijk kun je ons helpen!

    Groetjes Fiona

  8. Ellen Meulenijzer

    Hi Meike,

    Recent zijn we er achter gekomen dat onze 7 maand oude franse bulldog pup atopie heeft en een voedselallergie. Nu eet ze Royal Canin Anallergenic brokken. Maar lees dat dit voor volwassen honden is. Kan het kwaad dat ze dit al krijgt op 7 maanden leeftijd? Is er andere voeding dat geschikt is voor een allergische pup?

    Alvast bedankt voor de info!

    1. Voerwijzer Meike

      Royal Canin Anallergenic is niet bedoeld (en ongeschikt) om langdurig aan pups te geven. Sowieso vind ik het niet ideaal om langdurig aan honden te geven (https://www.voerwijzer.com/hypoallergene-brokken-met-gehydroliseerde-eiwitten/). Het is handig om te gebruiken om te kijken of voedselallergie een rol speelt, en nu je erachter bent dat dat inderdaad zo is, kun je een oplossing gaan zoeken. Je zult moeten uitzoeken voor welke eiwitten je pup allergisch is, zodat je voeding kunt uitzoeken die deze eiwitten niet bevatten. Begin eens bij dit artikel: https://www.voerwijzer.com/voedselallergie-bij-hond-en-kat/.

  9. Cynthia

    Beste Meike,

    Wij hebben een Berner Sennen van 7 maanden van 39 kg waarbij HD is vastgesteld. Ik voer hem op dit moment Orijen Puppy Large Breed, de dierenarts gaf aan dat hier een te hoog eiwit gehalte in zit en we zo snel mogelijk over moeten stappen naar een brok voor volwassen honden. Nu heb ik hier mijn twijfels over, ik dacht juist dat eiwitten goed zijn voor de spieropbouw en zwakkere gewrichten kunnen ondersteunen. Hoor graag je mening over dit advies en je advies over welke voeding/brokken ik mijn hond in deze situatie kan geven. Veel dank want weet even niet wat nu te doen!

    1. Voerwijzer Meike

      Wat een vreemd advies van de dierenarts. Eiwit heeft geen negatieve invloed op de ontwikkeling van HD, maar het zou wel kunnen dat het calciumgehalte wat te hoog is voor je pup. Je zou Virbac Veterinary HPM Junior Dog Special Large kunnen gaan voeren, deze is goed afgestemd op de behoeftes van je pup. https://www.virbac.nl/Veterinary-HPM/Hond/Gezondheidsvoeding/Dog-Large-Medium/Junior-Dog-Special-Large. Daarbij kun je zelf nog een supplement toevoegen met glucosamine, chondroitine en MSM, zoals Puur Glucosamine Extra. Let goed op dat je pup niet te dik wordt, het is beter om hem aan de magere kant te houden. Je moet de ribben op de rug kunnen voelen zonder te duwen.

        1. Voerwijzer Meike

          Ja dat zou je ook kunnen proberen. Als dat niet bevalt kan je altijd nog over op Virbac HPM, dat is qua calcium en fosfor net iets beter afgestemd op pups met skeletproblemen. Maar Acana Classics Prairie Poultry zijn ook prima geschikt voor pups van grote rassen.

  10. Cin VC

    Hoi,

    Ik voer nu eukunuba puppy kip large breed aan mijn puppy van 3 maanden. Ik wil graag overstappen naar renske zalm premium brok (dat krijgt mijn andere hond ook). Ik heb 2 vragen: kan ik nu al overstappen? volgens renske kan dit met 3 maanden. en hoe scoort renske qua brok icm DCM / harfalen en het onderzoek brok graanvrij? Dit omdat er wel 16% aardappel en 6% erwt in zit.
    maar ik durf ook geen brok met een te hoog eiwit te kiezen ivm nierfalen risico bij bull terriers. (en ik heb weinig keuze ivm granen en kip en rund allergie)

    hahaha, veel dingen om rekening mee te houden helaas.
    ik hoor graag advies.
    groetjes cindy

    1. Voerwijzer Meike

      Over het risico op voedingsgerelateerde DCM zou ik me geen zorgen maken, in dit artikel kun je lezen waarom: https://www.voerwijzer.com/waarom-je-niet-bang-hoeft-te-zijn-voor-graanvrije-brokken. Er zijn inmiddels ook wetenschappelijke publicaties waarin wetenschappers ook concluderen dat er eigenlijk geen probleem met graanvrije brokken te constateren valt.

      Ja Renske Super Premium Verse Zalm is ook geschikt voor pups, maar het is optimaler als je dit voor je pup afwisselt met Renske Super Premium Puppy.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter