Wanneer overstappen van puppybrokken naar adult-brokken?

Datum: 12 juli, 2020
Laatst bijgewerkt: 12 juli, 2020

Heb je een pup en wil je weten wanneer je kunt overstappen naar voer voor volwassen honden?

Samenvatting

Algemene richtlijnen voor overstappen naar adultvoer
Groot ras: 2 jaar
Middelgroot ras: 1,5 jaar
Klein ras: 1 jaar

Sommige brokken die niet als puppybrok worden verkocht, zijn wel geschikt voor pups

Sommige brokken die als puppybrok worden verkocht, zijn niet ideaal voor pups

Het advies om voor grote rassen snel over te schakelen op adultbrokken is geen goed advies.

Wanneer overstappen van puppy naar adult voer

Je kunt in principe het hele hondenleven puppy-brokken blijven geven, want puppybrokken zijn prima geschikt voor volwassen honden. Maar financieel gezien is het vaak fijner om over te stappen op adultbrokken. De beste leeftijd hiervoor is onder andere afhankelijk van de grootte van je hond en van de brok waar je naar overstapt.

Grote rassen groeien langer door, en hebben dus op latere leeftijd pas een uitgegroeid lichaam. Om die reden kan je honden van grote rassen beter wat later overschakelen op adultbrokken dan kleine rassen. Je kunt ongeveer deze richtlijnen aanhouden:

Groot ras: 2 jaar
Middelgroot ras: 1,5 jaar
Klein ras: 1 jaar

Eerder overstappen kan, als…

Ook de brokken waar je naartoe overschakelt, hebben invloed op het moment waarop je kunt overschakelen. Er zijn namelijk adultbrokken die prima voor pups geschikt zijn. Dus als je een adultbrok kiest die ook voor pups geschikt is, dan kun je prima eerder overschakelen dan ik hierboven heb aangegeven.

Sommige brokken worden aangeduid als geschikt voor “all life stages”, oftewel voor alle leeftijden. Maar dit is geen garantie dat de brok echt geschikt is voor pups, want niet al deze brokken voldoen aan de voedingsrichtlijnen die voor pups gesteld zijn.

Kortom: als je kiest voor een brok die ook geschikt is voor pups, kun je eerder overschakelen dan wordt, maar ga wel na of de brok echt geschikt is voor pups. Dit is vooral belangrijk voor honden van middelgrote en grote rassen. Vraag het na aan een voedingsdeskundige voor honden, kijk of op Voerwijzer wordt genoemd of de brok geschikt is voor pups, of check zelf of de brok voldoet aan de Fediaf-richtlijnen voor pups.

Mythe: puppyvoer zorgt voor te snelle groei

Soms lees ik op een forum dat je maar beter snel kunt overschakelen op adultbrokken, omdat puppybrokken zorgen voor een te snelle groei. Dit is niet waar, en vind ik een onverantwoord advies. Het is niet zo simpel. Er zijn inderdaad puppybrokken die teveel calcium bevatten en daardoor voor groeipijn kunnen zorgen bij pups van grote rassen. Maar dit zijn slechte puppybrokken. Gelukkig zijn de meeste puppybrokken wel goed afgestemd op de calciumbehoefte van pups. Adultbrokken kunnen juist voor skeletproblemen zorgen, omdat ze vaak niet afgestemd zijn op de voedingsbehoeftes van pups.

Je kunt dus niet zeggen dat alle puppybrokken zorgen voor een te snelle groei en dat adultbrokken dit niet doen. Het hangt helemaal af van de samenstelling van de brokken. Er zijn puppybrokken die wel geschikt zijn, en puppybrokken die niet geschikt zijn voor pups van grote rassen. Maar goede puppybrokken zijn beter geschikt voor pups dan een standaard adultbrok. Heeft je pup groeipijn? Kies dan samem met een deskundige een brok die speciaal afgestemd is op de voedingsbehoeftes van je pup.

Geef een reactie