Wanneer overstappen van puppybrokken naar adult-brokken?

Datum: 12 juli, 2020
Laatst bijgewerkt: 18 augustus, 2020

Heb je een pup en wil je weten wanneer je kunt overstappen naar voer voor volwassen honden?

Samenvatting

Algemene richtlijnen voor overstappen naar adultvoer
Groot ras: 2 jaar
Middelgroot ras: 1,5 jaar
Klein ras: 1 jaar

Sommige brokken die niet als puppybrok worden verkocht, zijn wel geschikt voor pups

Sommige brokken die als puppybrok worden verkocht, zijn niet ideaal voor pups

Het advies om voor grote rassen snel over te schakelen op adultbrokken is geen goed advies.

Wanneer overstappen van puppy naar adult voer

Je kunt in principe het hele hondenleven puppy-brokken blijven geven, want puppybrokken zijn prima geschikt voor volwassen honden. Maar financieel gezien is het vaak fijner om over te stappen op adultbrokken. De beste leeftijd hiervoor is onder andere afhankelijk van de grootte van je hond en van de brok waar je naar overstapt.

Grote rassen groeien langer door, en hebben dus op latere leeftijd pas een uitgegroeid lichaam. Om die reden kan je honden van grote rassen beter wat later overschakelen op adultbrokken dan kleine rassen. Je kunt ongeveer deze richtlijnen aanhouden:

Groot ras: 2 jaar
Middelgroot ras: 1,5 jaar
Klein ras: 1 jaar

Eerder overstappen kan, als…

Ook de brokken waar je naartoe overschakelt, hebben invloed op het moment waarop je kunt overschakelen. Er zijn namelijk adultbrokken die prima voor pups geschikt zijn. Dus als je een adultbrok kiest die ook voor pups geschikt is, dan kun je prima eerder overschakelen dan ik hierboven heb aangegeven.

Sommige brokken worden aangeduid als geschikt voor “all life stages”, oftewel voor alle leeftijden. Maar dit is geen garantie dat de brok echt geschikt is voor pups, want niet al deze brokken voldoen aan de voedingsrichtlijnen die voor pups gesteld zijn.

Kortom: als je kiest voor een brok die ook geschikt is voor pups, kun je eerder overschakelen dan wordt, maar ga wel na of de brok echt geschikt is voor pups. Dit is vooral belangrijk voor honden van middelgrote en grote rassen. Vraag het na aan een voedingsdeskundige voor honden, kijk of op Voerwijzer wordt genoemd of de brok geschikt is voor pups, of check zelf of de brok voldoet aan de Fediaf-richtlijnen voor pups.

Mythe: puppyvoer zorgt voor te snelle groei

Soms lees ik op een forum dat je maar beter snel kunt overschakelen op adultbrokken, omdat puppybrokken zorgen voor een te snelle groei. Dit is niet waar, en vind ik een onverantwoord advies. Het is niet zo simpel. Er zijn inderdaad puppybrokken die teveel calcium bevatten en daardoor voor groeipijn kunnen zorgen bij pups van grote rassen. Maar dit zijn slechte puppybrokken. Gelukkig zijn de meeste puppybrokken wel goed afgestemd op de calciumbehoefte van pups. Adultbrokken kunnen juist voor skeletproblemen zorgen, omdat ze vaak niet afgestemd zijn op de voedingsbehoeftes van pups.

Je kunt dus niet zeggen dat alle puppybrokken zorgen voor een te snelle groei en dat adultbrokken dit niet doen. Het hangt helemaal af van de samenstelling van de brokken. Er zijn puppybrokken die wel geschikt zijn, en puppybrokken die niet geschikt zijn voor pups van grote rassen. Maar goede puppybrokken zijn beter geschikt voor pups dan een standaard adultbrok. Heeft je pup groeipijn? Kies dan samem met een deskundige een brok die speciaal afgestemd is op de voedingsbehoeftes van je pup.

15 Comments

 1. Cin VC

  Hoi,

  Ik voer nu eukunuba puppy kip large breed aan mijn puppy van 3 maanden. Ik wil graag overstappen naar renske zalm premium brok (dat krijgt mijn andere hond ook). Ik heb 2 vragen: kan ik nu al overstappen? volgens renske kan dit met 3 maanden. en hoe scoort renske qua brok icm DCM / harfalen en het onderzoek brok graanvrij? Dit omdat er wel 16% aardappel en 6% erwt in zit.
  maar ik durf ook geen brok met een te hoog eiwit te kiezen ivm nierfalen risico bij bull terriers. (en ik heb weinig keuze ivm granen en kip en rund allergie)

  hahaha, veel dingen om rekening mee te houden helaas.
  ik hoor graag advies.
  groetjes cindy

  1. Voerwijzer Meike

   Over het risico op voedingsgerelateerde DCM zou ik me geen zorgen maken, in dit artikel kun je lezen waarom: https://www.voerwijzer.com/waarom-je-niet-bang-hoeft-te-zijn-voor-graanvrije-brokken. Er zijn inmiddels ook wetenschappelijke publicaties waarin wetenschappers ook concluderen dat er eigenlijk geen probleem met graanvrije brokken te constateren valt.

   Ja Renske Super Premium Verse Zalm is ook geschikt voor pups, maar het is optimaler als je dit voor je pup afwisselt met Renske Super Premium Puppy.

 2. Cynthia

  Beste Meike,

  Wij hebben een Berner Sennen van 7 maanden van 39 kg waarbij HD is vastgesteld. Ik voer hem op dit moment Orijen Puppy Large Breed, de dierenarts gaf aan dat hier een te hoog eiwit gehalte in zit en we zo snel mogelijk over moeten stappen naar een brok voor volwassen honden. Nu heb ik hier mijn twijfels over, ik dacht juist dat eiwitten goed zijn voor de spieropbouw en zwakkere gewrichten kunnen ondersteunen. Hoor graag je mening over dit advies en je advies over welke voeding/brokken ik mijn hond in deze situatie kan geven. Veel dank want weet even niet wat nu te doen!

  1. Voerwijzer Meike

   Wat een vreemd advies van de dierenarts. Eiwit heeft geen negatieve invloed op de ontwikkeling van HD, maar het zou wel kunnen dat het calciumgehalte wat te hoog is voor je pup. Je zou Virbac Veterinary HPM Junior Dog Special Large kunnen gaan voeren, deze is goed afgestemd op de behoeftes van je pup. https://www.virbac.nl/Veterinary-HPM/Hond/Gezondheidsvoeding/Dog-Large-Medium/Junior-Dog-Special-Large. Daarbij kun je zelf nog een supplement toevoegen met glucosamine, chondroitine en MSM, zoals Puur Glucosamine Extra. Let goed op dat je pup niet te dik wordt, het is beter om hem aan de magere kant te houden. Je moet de ribben op de rug kunnen voelen zonder te duwen.

    1. Voerwijzer Meike

     Ja dat zou je ook kunnen proberen. Als dat niet bevalt kan je altijd nog over op Virbac HPM, dat is qua calcium en fosfor net iets beter afgestemd op pups met skeletproblemen. Maar Acana Classics Prairie Poultry zijn ook prima geschikt voor pups van grote rassen.

 3. Ellen Meulenijzer

  Hi Meike,

  Recent zijn we er achter gekomen dat onze 7 maand oude franse bulldog pup atopie heeft en een voedselallergie. Nu eet ze Royal Canin Anallergenic brokken. Maar lees dat dit voor volwassen honden is. Kan het kwaad dat ze dit al krijgt op 7 maanden leeftijd? Is er andere voeding dat geschikt is voor een allergische pup?

  Alvast bedankt voor de info!

  1. Voerwijzer Meike

   Royal Canin Anallergenic is niet bedoeld (en ongeschikt) om langdurig aan pups te geven. Sowieso vind ik het niet ideaal om langdurig aan honden te geven (https://www.voerwijzer.com/hypoallergene-brokken-met-gehydroliseerde-eiwitten/). Het is handig om te gebruiken om te kijken of voedselallergie een rol speelt, en nu je erachter bent dat dat inderdaad zo is, kun je een oplossing gaan zoeken. Je zult moeten uitzoeken voor welke eiwitten je pup allergisch is, zodat je voeding kunt uitzoeken die deze eiwitten niet bevatten. Begin eens bij dit artikel: https://www.voerwijzer.com/voedselallergie-bij-hond-en-kat/.

 4. fiona17

  Hoi Mieke,
  Wij geven onze golden retriever teefje van bijna 10 maanden Hills large breed puppy. Ze wordt over een maandje gesteriliseerd. Moeten wij dan overstappen op volwassen voer of wat is daarin het advies?
  Hopelijk kun je ons helpen!

  Groetjes Fiona

 5. D@phy

  Hallo Mieke,

  Ik geef mijn pup van 5,5 halve maand Applaws Dog Dry Puppy Chicken S&M 15 kg voer.
  Nu kreeg zij 3x per dag eten180 gram plus half blikje natvoer. Twee keer 60 gram en een keer 60 gram en daarbij een half blikje nat van hetzelfde merk.
  Hier deed zij het goed op absoluut niet te dik, ruim in het vel. Ook niet te mager naar mijn idee.
  Omdat zij een snel groeiende tumor op haar oor kreeg is ze vroeger gesteriliseerd, mijn vraag is moet ik haar nu minder gaan voeren ze kreeg al niet het uiterste in grammen. Daarnaast is zij nog wel een pup in volle ontwikkeling.
  Wil eigenlijk ook niet over stappen op ander voer ze doet het er goed op ivm ontlasting e.d daarnaast had ik net 2 balen aangeschaft.
  Wel heeft ze last van jeuk maar dit kon ook door de /antibiotica komen, vraag mij af of dit door het voer komt. Misschien eerder door kluifjes.
  Als het wel beter is om over te gaan op ander voer wat zou dan een goed graanvrij voer zijn na sterilisatie ?
  Het is een Grieks hondje mix beagle/collie achtige waarschijnlijk, kleine middelmaat nu 46 schofthoogte en 11 kilo.

  Mvg Daphne

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Daphne, als je pup niet te snel groeit of te dik wordt op deze hoeveelheid, kun je dat aanhouden. Qua jeuk… ja dat kan een overgevoeligheid zijn voor iets in de brokken, dat is lastig te zeggen. Daar kan je alleen achterkomen door dingen te proberen. Je zou eerst eens vier weken de kluifjes kunnen weglaten en alleen vleesreepjes van bijvoorbeeld eend of lam geven. En als je pup antibiotica krijgt of kreeg, zou je heel goed probiotica kunnen geven om de darmflora te ondersteunen en daarmee het risico op voedselovergevoeligheid te verkleinen. Succes!

Geef een antwoord