Wat zijn goede enzym-supplementen?

Datum: 5 januari, 2016
Laatst bijgewerkt: 25 juni, 2018

Wil je gewoon weten welk supplement ik aanraad? Lees dan Welke enzymen voor de hond of kat.

Wil je zelf een supplement uitzoeken? Hier zijn de criteria waar je op kunt letten.

Enzym-activiteit
Bij het vergelijken van verteringsenzymen, kun je kijken naar hoeveel enzymen erin zitten. Vergelijken op milligram is nutteloos, omdat het daarbij onbekend is hoeveel activiteit de enzymen hebben. De volgende eenheden worden gebruikt om de activiteit van de enzymen aan te geven.

Enzymen uit pancreas
USP (Amerikaanse eenheid) 
BPW (Britse eenheid) 

Enzymen uit schimmel
HUT (protease)
SAPU (zuurbestendige protease) 
DU (amylase)
FIP (lipase)
NF

De belangrijkste enzymen 

 • Protease: verteert eiwit
 • Amylase: verteert zetmeel
 • Lipase: verteert vet
 • Bromelaine: helpt eiwit verteren

Maagzuur-problemen
Als het maagzuur niet zuur genoeg is, kan dat o.a. braken of keelpijn veroorzaken en bot en eiwit wordt minder goed verteerd. De volgende stoffen kunnen dan een oplossing bieden.

 • Betaïne HCl: maakt het maagzuur zuurder. Dit niet geven als je hond of kat ontstekingsremmende medicijnen krijgt of een tijd maagzuurremmers heeft gehad. Bij ontstekingen in de maag of darmen alleen geven op voorschrift van een deskundige.
 • Pepsine: eerste vertering van eiwit. Wanneer er niet genoeg maagzuur wordt aangemaakt, is de kans groot dat er ook niet genoeg pepsine aanwezig is. 

Plantaardige en dierlijke enzymen 
De verterings-enzymen in een supplement kunnen afkomstig zijn uit:

 • De pancreas van een rund of varken.
 • Schimmels, meestal Aspergillus oryzae of Aspergillus niger.

Wat is het beste? Daar verschillen de meningen over. Zelfs twee holistische dierenartsen uit Amerika die hele goede informatie geven (en vrienden van elkaar zijn), spreken elkaar tegen.

Enzymen uit schimmels zijn beter
Dr. Jean Dodds zegt dat de enzymen uit schimmels beter zijn. Bij honden met problemen zijn soms ook voedings-allergieën aanwezig. Dan kan een supplement dat van rund of varken gemaakt is, ook een allergische reactie geven.

Pancreas-enzymen zijn beter
Dr. Karen Becker zegt dat de enzymen uit de pancreas het beste zijn. Dat is namelijk onderdeel van de natuurlijke prooi. Ze vertelt in haar artikel hierover dat ze nog nooit heeft meegemaakt dat er een allergische reactie op is ontstaan. In een ander artikel las ik dat sommige mensen een slechte reactie hebben op de enzymen uit schimmels en ik vermoed dat bij honden dit ook kan voorkomen.

Conclusie?
Ik denk zelf dat enzymen uit de pancreas de beste optie zijn. Maar net als op elk supplement, zijn er vast honden en katten die er niet goed op reageren. Merk je dit bij jouw dier, probeer dan de enzymen uit schimmels om te kijken of dat beter gaat.

Zelf supplementen vergelijken
Wil je zelf kijken wat het beste enzym-supplement is voor jou of je huisdier?
Ga naar:

Overzicht supplementen

Welk supplement is het beste?
Wil je weten welk supplement ik adviseer?
Ga naar:

Wat is het beste enzym-supplement?

Bronnen en meer lezen
http://www.dogsnaturallymagazine.com/enzymes-and-your-dog/
http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2010/01/20/why-pets-need-digestive-enzymes.aspx
http://www.dogaware.com/articles/suppsdigestive.html
http://scdlifestyle.com/2013/10/4-common-betaine-hcl-mistakes/
 

3 Comments

 1. k.de Witte

  Hallo Meike,
  Mijn hond heeft al zijn hele leven (4 jaar) spijsverteringsproblemen. Ik geef nu sinds ruim 1 maand dagelijks 1 capsule Digestzymez van Holistic Animal Care. Duke had altijd last van ochtend misselijkheid, braken, niet of slecht willen eten in de ochtend, en een borrelende buik. Al na 2 dagen Digestzymez waren deze klachten verdwenen. Aangezien ik deze enzymen niet terug kan vinden in je overzicht, leek het me een vermelding waard! Ze zijn te bestellen via internet, bij Oervoer of bij Dierenreformwinkel.

 2. Voerwijzer Meike

  Dat is goed om te weten, en erg leuk om te lezen dat het de oplossing was voor zijn klachten. Ik zal het merk binnenkort ertussen zetten, ik was het inderdaad niet tegengekomen bij mij zoektocht.