Weetjes van maand December 2021

Datum: 24 december, 2021
Laatst bijgewerkt: 4 januari, 2022

Benieuwd naar de weetjes van de maand december 2021? Hier vind je het overzicht.

24 december

De meestbezochte pagina’s op Voerwijzer in 2021:

 1. Hondenbrokken vergelijken,
 2. Het beste hondenvoer
 3. Waarom gezonde hondenvoeding
 4. Reviews hondenbrokken,
 5. Rauwvoer vergelijken,
 6. De brokken-calculator voor pups

23 december

Zit er teveel zout in hondenbrokken? In sommige brokken zit veel zout, wat mogelijk op de lange termijn schadelijk is voor de nieren, maar dit is niet goed onderzocht. Om erachter te komen of er veel zout in de brokken zit, kun je het merk vragen naar het natriumgehalte. In een normale brok is dit ongeveer 0,2% en in een brok met vis is dit zo’n 0,4%. In vis zit van nature meer natrium dan in vlees. Meer lezen? Zie het artikel Zoutgehalte in brokken. 

22 december

Mijn boek Rauwvoer voor de hond – verantwoord rauw voeren in 3 stappen is ook te leen bij de bibliotheek

21 december

Zijn graanvrije brokken beter dan brokken met graan?  Alleen als je hond allergisch is voor granen, en een granen-allergie komt niet vaak voor. In een graanvrije brok zit een graan-vervanger, die vaak ook weer nadelen heeft. Mijn visie: het grootste probleem is elke dag hetzelfde geven. 

20 december

Wist je dat een hond ziek kan worden door het uitlikken van een pan waarin gebakken is? Teveel  bakvet kan leiden tot pancreatitis, een vervelende aandoening. Maar er zijn ook gezonde maaltijdresten voor de hond, namelijk gekookte groentes. Lees er meer over in het artikel Zijn maaltijdrestjes slecht voor een hond?

18 december

Krijgt je hond of kat klachten? Dat kan aan de voeding liggen. Soms is er een nieuwe samenstelling, en soms is er per ongeluk teveel of te weinig van een stof toegevoegd. Het kan nooit kwaad om te kijken of het op een ander merk beter gaat.

17 december 

Intermittent fasting is net zoals voor mensen, ook gezond voor honden. Bij intermittent vasten, zorg je ervoor dat het lichaam gedurende bijvoorbeeld 16 uur per dag geen eten binnenkrijgt. Nieuw onderzoek laat ook zien dat het waarschijnlijk goed is om maar eenmaal per dag te voeren in plaats van tweemaal per dag. Houdt er rekening mee dat het soort voer en de gezondheid van de hond er invloed op hebben of dit geschikt is. Meer lezen? Praktische tips voor vasten vind je in het boekje Rauwvoer voor de hond en hier een artikel over het laatste onderzoek.

16 december

Op zoek naar gekookte vleesvoeding voor katten? Dat bestaat nog niet, maar Dog Chef wil in de toekomst Cat Chef ontwikkelen.

15 december

Wist je dat anaalklierproblemen vaak met voeding te maken hebben? De voeding heeft grote invloed op de stevigheid van de ontlasting, en de stevigheid van de ontlasting heeft grote invloed op het leegmaken van de anaalklieren. Soms zit de oorzaak wat dieper geworteld, maar andere voeding geven is het proberen waard. Zie ook het artikel Waarom vers vlees voor hond en kat?

14 december

Er is een nieuwe verse voeding met insecten: Wolfsmenu Joy. Ingrediënten: 71% zwarte soldaatvlieg-larven*, 21% groente (erwten, wortel, spinazie, rode biet), 4% aardappel, 3% oliën, mineralen en vitaminen. De larven zijn gepasteuriseerd om salmonella-besmetting te voorkomen. 

13 december

Er komen steeds meer merken met vegetarische hondenbrokken. De bekende merken Edgard & Cooper en van Dog Lovers Gold doen ook aan deze trend mee:  Dog Lovers Gold Plant Power en Edgard & Cooper Plant Based bevatten rijsteiwit en erwteneiwit als eiwitbronnen  en geen dierlijke ingrediënten. 

11 december

Wist je dat nierdiëten en blaasdiëten voor katten (brokken) vaak zo’n heftige samenstelling hebben dat ze juist weer andere problemen kunnen veroorzaken? Voor beide organen is vocht heel belangrijk, dus als het lukt, geef dan liever een passend* natvoer of rauwvoer. 

*Passend bij de gezondheidsklachten. Soms betekent dat een aangepaste voeding, soms betekent dat dat je moet letten op bepaalde waardes.

10 december

Heeft je hond of kat chocola gegeten? Je kunt de opname van gifstoffen verkleinen door zo snel mogelijk geactiveerd kool te geven. Bijvoorbeeld 1 gram per kg lichaamsgewicht. Meer weten? Lees dit artikel van een dierenarts.

9 december

Het binnenkrijgen van veel koolhydraten heeft volgens Erwin van Gijtenbeek zijn boek De rauwe waarheid over de voeding van je hond voor het verteringsstelsel in ieder geval twee nadelen.

 1. Het kan het kanaal afsluiten dat verteringsenzymen en gal naar de dunne darm brengt. 
 2. Het kan ervoor zorgen dat de pancreas minder goed herstelt. De pancreas maakt verteringsenzymen, en kan zichzelf daarbij beschadigen. Insuline helpt bij herstel van de pancreas, maar als er teveel insuline nodig is om de koolhydraten in de cellen te krijgen (doordat er veel koolhydraten zijn gegeten), is er te weinig over voor goed herstel van de pancreas.

8 december

Ben je op zoek naar rauwvoer met specifieke eigenschappen, zoals “weinig fosfor”, “bevat alleen hert” of “vet-arm”? Kijk dan in dit overzicht met filters. Je kunt op prijs sorteren door op de kolomtitel min. €/kg te klikken.

7 december

Hoeveel voer heeft je pup nodig? Dit jaar zijn de aanbevolen berekeningen verbeterd. Zie de nieuwe puppybrokken-calculator.

6 december

Wat is het beste alternatief voor rauwvoer?

 1. Rauwvoer dat door High Pressure Sterilisatie geen bacteriën meer bevat,
 2. Gekookt voer,
 3. Gevriesdroogd voer

4 december

Is natvoer slecht voor het kattengebit? Uit een inventarisatie van katten bij de UKG bleek dat katten niet méér tandsteen hadden als ze natvoer kregen naast brokken. Zelfs iets minder, maar niet significant. (Download publicatie)

3 december

Weet je nog de waarschuwingen voor graanvrije brokken? In het boek Feeding Dogs schrijft Conor Brady dit: De onderzoeken die wijzen op een vergroot risico op DCM door graanvrije brokken, komen niet betrouwbaar over. Het risico lijkt minimaal, als het er al is. Er is ook geen probleem buiten Amerika en ook in Amerika lijkt het nu gestopt te zijn. Waarom waarschuwen ze zo hard voor graanvrije brokken, maar hoor je ze niet als er weer een brokkenschandaal is waardoor vele honden sterven of ziek worden? Conor vermoedt dat dit komt doordat de voedsel-industrie er zoveel bij baat heeft om aan graan-afval te verdienen door het in hondenvoer te stoppen. 

2 december

Naast Orijen Freeze Dried is er nu een tweede gevriesdroogd hondenvoer: Pawfect Natures Kitchen, met de smaken kip, geit en vis. 

1 december

Bij (vermoeden van) allergie is een rauwvoer met kangoeroe soms een oplossing, omdat de kans erg klein is dat het dier daar allergisch voor is. Helaas blijkt kangoeroevlees niet zo diervriendelijk. Zie het NOS-bericht.

November

30 november

Wil je een baan in de diervoeding-branche?  Butternut Box is bezig met zich positioneren in Nederland en heeft een boel vacatures. https://butternutbox.com/careers

29 november 

Het rauwvoer-merk Wolf’s Menu is nu ook verkrijgbaar bij Pets Place. Zie het verkooppunten-overzicht.

28 november

Er is een rauwvoer met alleen Zebra, dit is een nieuwe mix van het merk Keetjes.

27 november

Het merk Butternut Box levert nu gekookt voer voor honden in Nederland. Een review volgt nog.

Geef een antwoord