Welk rauwvoer (kvv) is geschikt bij voedselallergie?

Datum: 3 mei, 2022
Laatst bijgewerkt: 27 mei, 2022

Als je vermoed dat je hond voedselallergie* heeft, is het goed om voedingen met één diersoort te voeren. Dat kan als onderdeel van een eliminatiedieet als je wilt uitzoeken of je hond allergisch is en voor welke diersoorten. Als je al weet voor welke diersoorten je hond allergisch is, kun je een menu opstellen met de diersoorten die wel geschikt zijn. Ook dan is het handig om voedingen met één diersoort te kiezen.

* overal waar voedselallergie staat, gaat het om voedselovergevoeligheid in bredere zin, alle vormen van ongewenste gevolgen als reactie op bepaalde voedingsmiddelen.

Samenvatting

Heeft je hond voedselovergevoeligheid? Wees er dan zeker van dat het voer geen (verstopte) ongewenste ingrediënten bevat. Voor de zekerheid kun je het merk vragen naar de calciumbron, de drager van de premix en de schoonmaakprotocollen, want daar zitten de grootste risico’s. En zoek ervaringen van andere hondeneigenaren met een voedselallergische hond.

Waar moet je op letten?
Als je kvv (gemalen rauwvoer) wilt voeren aan een allergische hond, moet je goed opletten of het merk  geschikt is. Niet alle merken zijn geschikt voor allergische honden, ookal bevatten ze volgens de ingrediënten-opgave maar één diersoort. Het is namelijk ook belangrijk dat:

  • De premix geen ongewenste ingrediënten bevat, zo kan graan kan de ‘drager’ van de premix zijn
  • De machine tussen het malen van de verschillende diersoorten heel goed schoongemaakt wordt
  • Er echt geen ingrediënt van een ander diersoort in zit, er kan bijvoorbeeld bot of vacht van een ander diersoort in zitten

Wat je kunt navragen:

  • Zit er echt alleen diersoort x in, of wordt bijvoorbeeld vet, bot of vacht van een ander diersoort gebruikt?
  • Zit er een premix in het voer? Zo ja, wat is de drager van de premix?
  • Welke voorzorgsmaatregelen nemen jullie om te voorkomen dat er eiwit-besmetting plaatsvindt via de machines?

Stel vragen aan het merk. Ze moeten de calciumbron is en de drager van de premix weten. Alhoewel de meeste merken het voer niet zelf maken, zouden ze ook moeten weten (of kunnen achterhalen) hoe goed de machines worden schoongemaakt. Dit is lastiger, omdat er geen zwart/wit antwoord op is. Je kunt wel navragen of ze GMP+-gecertificeerd zijn, dan voldoen ze aan strengere hygiëne-regels. Je kunt ook vragen welke voorzorgsmaatregelen het merk neemt voor allergische honden. Zo doen sommige fabrikanten “eiwitswabs” om te checken of de machine goed is schoongemaakt. Kijk ook wat de ervaringen zijn met een merk, van mensen met allergische honden.

Houd er ook rekening mee dat een goedkoop merk een groter risico heeft op foutjes, omdat de kans kleiner is dat zij een voedingsdeskundige in dienst hebben en extra maatregelen nemen om eiwit-besmetting te voorkomen.

Welke merken zijn geschikt?

Ga door naar Welke kvv-merken bij voedselallergie? voor een lijstje met merken die ik aanraad bij voedselallergie.

Geef een antwoord