Welke graanvrije brok is veilig om te voeren?

Datum: 23 oktober, 2018
Laatst bijgewerkt: 4 juli, 2022

Is mijn merk nog wel veilig om te voeren? Op welke merken krijgt mijn hond geen taurinetekort? Deze vragen krijg ik veel, na het artikel over de waarschuwing dat er mogelijk een link is tussen graanvrije brokken en taurinetekort en/of de hartaandoening DCM. Ik zou hier graag met zekerheid antwoord op geven, maar helaas is er nog heel erg veel niet duidelijk. Het onderzoek vanuit de FDA loopt nog en het zal nog wel een tijdje duren voordat ze met meer zekerheid kunnen zeggen of er werkelijk een relatie is en welke factoren in de voeding een risico zijn. Ik kan dus alleen speculeren.

Samenvatting en tips

Uit een Amerikaanse database blijkt dat

 • de graanvrije brokken van Acana vaak problemen geven
 • Op Orijen nog geen honden met DCM zijn gevonden, maar wel met taurinetekort
 • Op Taste of the Wild sommigen honden DCM ontwikkelen (4 van de 42 = 10%)
 • De grote commerciële merken (Royal Canin e.d.) geen DCM en bijna geen taurinetekort veroorzaken
 • Het merk Farmina geen problemen geeft
 • Rauwe vleesvoeding geen DCM veroorzaakt, maar dat honden wel taurinetekort kunnen krijgen op rauwe voeding

Hoe je zelf het risico kunt inschatten op een merk

 • Omdat er nog veel onduidelijk is zijn er geen criteria met zekerheid te geven
 • Het lijkt er op dat brokken met veel peulvruchten een groter risico op DCM geven
 • Je kunt deze brokken herkennen doordat er bijvoorbeeld erwten, kikkererwten of linzen in de samenstelling staat en het eiwitgehalte niet heel hoog is (bijvoorbeeld lager dan 35%)
 • Of aardappel en zoete aardappel meer problemen geven dan peulvruchten is lastig te zeggen, maar de FDA geeft aan dat ook dit risico-ingrediënten zijn
 • Ik vermoed dat lam een groter risico geeft, om redenen die ik hier uitlegde

En, welke graanvrije brokken kun je nu veilig voeren?
Dat weet ik niet, daarvoor is te weinig bekend. Het lijkt er in ieder geval op dat de graanvrije brokken van Acana een groter risico zijn. En dat bij het voeren van (deels) rauwe vleesvoeding het risico op DCM kleiner is.

Database met interessante gegevens

In Amerika is een database opgezet waarin mensen  gegevens invoeren over de taurine-waardes, de diagnose DCM en de voeding van hun hond(en). Het zijn vooral Golden Retrievers die ingevoerd worden, omdat hier het probleem het meest en het langst bekend is. Omdat het een Amerikaans initiatief is, staan er alleen brokken in de in Amerika gevoerd worden en helaas maar een paar merken die dezelfde brokken in Europa verkopen. Toch kunnen we hier wat interessante gegevens uithalen. Best veel Golden Retrievers, maar ook andere rassen bleken DCM te hebben en erg veel honden blijken verlaagde taurinewaardes te hebben.

    Percentage
Totaal aantal unieke invoeren (exclusief retests) 862 nvt
Honden met DCM (mild-severe) 71 8,2%
Honden met taurinetekort 28 3,3%
Honden met verlaagde taurinewaardes 382 44,3%
Honden met DCM zonder taurinetekort 10 1,2%

Hoe de gegevens te interpreteren

 • Met (n=) geef ik aan om hoeveel honden het gaat. Hoe hoger het aantal, hoe betrouwbaarder de percentages zijn.
 • DCM: dilated cardiomypathy, de hartaandoening waar de FDA graanvrije brokken aan heeft gelinkt en die kan ontstaan door een taurinetekort. In de overzichtjes heb ik alle gevallen van DCM bijelkaar opgeteld, zowel de milde als de ernstige gevallen.
 • Taurinetekort: als de waardes van de hoeveelheid taurine in “whole blood” onder de 200nmol/mL zijn. Voor een Golden Retriever is dit een taurinetekort. Voor de meeste andere rassen geldt dat een waarde onder de 160 nmol/mL pas een taurinetekort is. Daar is in deze database geen rekening mee gehouden, omdat het overgrote deel van de ingevoerde honden Golden Retrievers zijn, maar ik heb daar bij het tellen wel rekening mee gehouden. Voor andere rassen dan Golden Retrievers en Golden Retriever-kruisingen heb ik de grens van 160 nmol/mL aangehouden.
 • Verlaagde taurinewaarde: als de waardes in whole blood bij Golden Retrievers (en kruisingen daarmee) tussen de 250 nmol/mL en 200 nmol/mL zijn voor andere rassen tussen de 200 nmol/mL en de 160 nmol/mL zijn. Of een verlaagde problemen geeft zal per hond verschillen.
 • Bij het tellen van de problemen op de merken heb ik alleen de honden meegenomen die maar 1 merk aten.
 • Dit is geen wetenschappelijk onderzoek en de gegevens zijn niet statistisch betrouwbaar. Ik kan een telfoutje gemaakt hebben en een invoer kan onjuist ingevoerd zijn.
 • Hoe minder gegevens er zijn van een brok, hoe minder betrouwbaar de percentages. De percentages heb ik er alleen bijgezet als referentie, en zijn dus in de meeste gevallen niet statistisch betrouwbaar.
 • Niet alle honden zijn op DCM getest. Er kunnen dus meer honden DCM hebben dan in het bestand is aangegeven. Dit geldt dus ook voor de gegevens verderop in het artikel.
 • De gegevens in de database worden elke dag aangevuld. Dit artikel is gebaseerd op de gegevens zoals die in de database stonden op 21 oktober 2018.
Acana

Op het merk Acana zijn heel erg veel gevallen met DCM en/of lage taurinewaardes. Acana heeft voornamelijk graanvrije brokken, en bevat niet heel veel vlees. De Amerikaanse Acana-brokken worden niet in Europa verkocht, maar de Amerikaanse varianten lijken wel erg op de Canadese die wel in Europa worden verkocht. Wat opvalt als we naar de databasegegevens kijken, zijn het vooral de Singles-varianten die gevoerd worden en die problemen geven. Kennelijk worden de Classic-varianten niet veel gevoerd, deze zijn niet in de database terug te vinden. Dat is jammer, want dit is de lijn die haver bevat en dus niet graanvrij is. Ik had ook hier graag gegevens van gezien, want nu hebben we geen enkel aanknopingspunt om in te schatten of het aan de peulvruchten ligt in Acana, of iets anders waardoor ook de Classic-varianten een risico zijn.

Variant DCM Taurinetekort Verlaagde taurinewaarde
Alle graanvrije varianten (n=68) 32%
(n=22)
32% (n=29) 18% (n=12)
Singles Pork & Squash (n=17) 59% (n=10) 53% (n=9) 41% (n=7)
Singles Lamb & Apple (n=13) 31% (n=4) 95% (n=11) 9% (n=1)
Heritage Free run chicken (n=4) 0% 25% (n=1) 0%
Grasslands (n=4 ) 25% (n=1) 50% (n=2) 0%
Orijen

Op Orijen zijn gelukkig minder problemen gevonden tot nu toe. Net als voor Acana geldt dat de Amerikaanse Orijen-varianten niet in Europa worden verkocht, maar de Canadese/Europese varianten lijken wel erg op de Amerikaanse. Zoals je hieronder kunt zien zijn er geen honden gedocumenteerd die DCM hebben ontwikkeld (en zijn getest hierop) die alleen Orijen aten.

Variant DCM Taurinetekort Verlaagde taurinewaarde
Alle (n=23) 0% 8,7% (n=2) 17% (n=4)
Original (n=6) 0% 0% 17% (n=1)
Tundra (n=2) 0% 0% 50% (n=1)
Taste of the Wild

Taste of the Wild is een van de weinig merken die dezelfde voedingen verkoopt in Europa als in Amerika. Omdat ze veel verschillende varianten hebben, is er weinig te zeggen over welke varianten wel of niet geschikt zijn. Maar als we naar het merk in zijn geheel kijken, zijn er wel honden die hier DCM op hebben ontwikkeld.

Variant DCM Taurinetekort Verlaagde taurinewaarde
Alle (n=42) 10% (n=4) 17%(n=7) 23% (n=10)
Sierra Mountain (n=5) 0% 20% (n=1) 60% (n=3)
High Prairie (n=7) 0 14% (n=1) 28% (n=2)
De grote commerciële merken

Je zou verwachten dat de grote commerciele merken geen problemen geven, aangezien deze merken graan gebruiken in bijna al hun varianten. En dit klopt deels, er waren geen honden die Royal Canin en Eukanuba aten, met DCM of een taurinetekort. Voor Purina geldt dit niet, daar was wel een hond met taurinetekort. De voedingen van deze merken die we in Europa hebben, worden in een andere fabriek gemaakt dan die in Amerika, maar zullen in grote lijnen dezelfde samenstelling hebben.

Merk DCM Taurinetekort Verlaagde taurinewaarde
Royal Canin (n=35) 0% 0% 6% (n=2)
Purina (n=38) 0% 3% (n=1) 45% (n=7)
Eukanuba (n=5) 0% 0% 0%
Science Diet Hills (n=8) 0% 13% (n=1) 25% (n=2)
Earthborn

Het merk Earthborn is ook in Nederland en België verkrijgbaar, maar relatief veel honden hebben een taurinetekort en DCM ontwikkeld op deze brokken.

Merk DCM Taurinetekort Verlaagde taurinewaarde
Earthborn (n=31) 10% (n=3) 6% (n=2) 26% (n=8)
Rauwe vleesvoeding

Als je het risico op taurinetekort wilt voorkomen is vaak het advies om rauwe vleesvoeding te gaan voeren, ook ik adviseer dat. In rauwe vleesvoeding zit genoeg van de bouwstoffen voor honden om taurine aan te maken en meestal zit er in het vlees ook genoeg taurine. En in vlees zitten geen stoffen die de taurine-cyclus verstoren. Van de 86 honden die ik heb gevonden in de datase, die deels of alleen maar rauwe vleesvoeding kregen, was er bij geen van de honden DCM geconstateerd. Maar wel waren er honden met taurinetekort. Opvallend genoeg hadden meer honden taurinetekort op een 100% rauw dieet. Vaak was dit een kvv. Ik weet niet of hier ook erwten inzaten.

Wat kregen de honden DCM Taurinetekort Verlaagde taurinewaarde
Deels of 100% rauwe vleesvoeding (n=86) 0 12% (n=10) 26% (n=22)
Alleen rauwe vleesvoeding (n=44) 0% 18% (n=8) 31% (n=14)
Deels rauwe vleesvoeding (n=42) 0 4,7% (n=2) 19% (n=8)
De verrassing: Farmina

Het merk Farmina komt er heel goed uit. Van de 19 honden die Farmina eten, hadden er 0 verlaagde taurinewaardes of DCM. Naar aanleiding van deze uitkomst, zijn er meer mensen Farmina gaan voeren, dus wellicht komen er meer resultaten van binnen de komende maanden. Echter is een uitslag naar mijn idee pas echt relevant na een jaar dezelfde voeding voeren. Farmina is een Italiaans merk dat er qua samenstelling goed uitziet, het bevat prima ingrediënten en een mooi vleesgehalte. De variant die het vaakst gevoerd werd was Farmina N&D Ancestral Grain Pomogranate. De hoofdingrediënten zijn verse en gedroogde kip en haring, spelt en haver. Als je hond een taurinetekort heeft, of je hier bang voor bent, kun je er dus prima voor kiezen om dit merk te gaan voeren. 

Wat kun je zelf doen?

 

Zelf het risico inschatten
Los van de gegevens in de database is het erg moeilijk om het risico in te schatten op een brokkenmerk. Bij veel mensen, ook bij de mijne, is een van de eerste gedachtes: een brok waar taurine aan toegevoegd is zal dan wel veiliger zijn. Helaas blijkt dit niet zo te zijn. Taste of the Wild voegt taurine toe aan de voeding en ook daar zijn honden met DCM en/of een taurinetekort. De Amerikaanse merken Fromm en Zignature bevatten ook toegevoegde taurine, en op deze merken zijn ook problemen. Kennelijk ligt het niet aan de hoeveelheid taurine in de brok, maar zijn er factoren die de opname tegenhouden of de verwerking in het lichaam op een andere manier verstoren. Als er tenminste een relatie met de voeding te vinden is. Want ook op brokken met graan zijn er voedingsgerelateerde DCM-gevallen.

Wat te doen?
Als je langer dan zes maanden achter elkaar alleen een brok met veel peulvruchten of aardappel hebt gevoerd kun je voor de zekerheid de taurinewaardes laten checken. Zeker als je een Golden Retriever hebt lijkt dit me waardevol. Uit mijn berekende percentages lijkt het risico op DCM er in ieder geval in Amerika zeker te zijn, en DCM is een nare aandoening waarbij de schade beperkt blijft als je er vroeg bij bent.

Verder geldt nog steeds mijn aanbeveling om brokkenmerken en soorten voeding af te wisselen. Als peulvruchten en aardappelen echt de taurine-cyclus verstoren, dan zou het beter zijn om de rauwe vleesmaaltijd niet te mengen met de brokken en de maaltijden apart te voeren. Het lijkt er op dat brokken met veel peulvruchten of aardappelen een groter risico geven. Je kunt deze brokken herkennen doordat er bijvoorbeeld erwten, kikkererwten of linzen in de samenstelling staan en het eiwitgehalte niet heel hoog is (bijvoorbeeld lager dan 35%) en het vetgehalte laag is (bijvoorbeeld lager dan 15%). Of aardappel en zoete aardappel meer problemen geven dan peulvruchten is lastig te zeggen, maar de FDA geeft aan dat ook dit risico-ingrediënten zijn

Dus, welke graanvrije brok is veilig om te voeren?
Dat weet ik niet. Daarvoor moeten we weten of er werkelijk een verband is en welke factoren daarbij een rol spelen, en dat is onbekend. Zodra ik er meer over weet laat ik het weten. Wil je op de hoogte blijven? Schijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je Voerwijzer ondersteunen, zodat ik gratis artikelen kan blijven schrijven, doneer dan gratis als je voer of supplementen bestelt.

* indicates required

Eén reactie

 1. Bram

  We gaan eind volgende week onze pup ophalen (kruising labrador en berner sennen). Ik heb al een hele hoop artikels gelezen op de website maar kom er maar niet uit welke brok het best is.

  Ik wou oorspronkelijk onmiddellijk starten met Acana Puppy Large Breed geven, maar ik lees dat dit word afgeraden voor ze 14 weken oud zijn. Daarom dacht ik om die periode te overbruggen door tijdelijk de voeding van de fokker te geven tot hij 14 weken is (moet nog vragen welke brok hij nu precies krijgt).

  Maar nu lees ik hier dat Acana het vaakst problemen geeft i.v.m. DCM. Is het wel een goed idee om deze brok te geven? Ik zie ook dat het artikel 2 jaar oud is, is deze info nog relevant?

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Bram, de waarschuwing van de FDA was niet helemaal terecht. Dit is mijn laatste bericht erover: http://www.voerwijzer.com/waarom-je-niet-bang-hoeft-te-zijn-voor-graanvrije-brokken. En ook de meest recente publicaties in wetenschappelijke tijdschriften wijzen erop dat de problemen niet te linken zijn aan graanvrije brokken. Er zijn ook heel veel goede ervaringen met Acana. Toch raad ik in alle gevallen aan om merken af te wisselen. Daarmee verklein je het risico op alle soorten problemen. Je kunt bijvoorbeeld afwisselen met goed natvoer of rauwvoer, daarmee maak je het menu ook gezonder.

   Het lijkt me een goed idee om eerst de voeding van de fokker te blijven geven, ook in verband met stress van de verhuizing. Met 14 weken is de pup gewend aan de nieuwe omgeving en kan zijn lichaam de stress van de voerwissel beter aan.

 2. Thierry Virginie

  Ik ben trotse “mama” van Stella, een puppy Havanezer van bijna 13 weken. Mijn pup eet CPro Food puppy salmon (van de fokster meegekregen). Ze heeft echter zeker 4x per dag ontlasting. De DA zei dat ze misschien niet voldoende voedingsstoffen uit haar huidige korrel haalde. Daarom zoek ik een goede korrel voor haar.
  Ik lees positieve dingen over Farmina. Ik twijfel nu tussen no grain of low grain. Kan iemand me meer info geven?

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt prima kijken of Farmina beter bevalt. Of een brok wel of geen graan bevat, zegt niet veel over de kwaliteit van de brok. Belangrijker is de hele samenstelling. Je kunt deze richtlijnen gebruiken om een brok te kiezen: https://www.voerwijzer.com/zo-kies-je-goede-puppybrokken/. Ik ben bezig met een top 10 puppybrokken te maken, maar omdat er zoveel puppybrokken zijn en het veel tijd kost om ze helemaal te analyseren, zal het nog wel even duren voordat dat online is.

   Bij twijfel tussen meerdere brokken kun je ook prima meerdere soorten een paar weken proberen om te kijken welke het beste bevalt.

 3. Harm

  Jeetje joh, kennelijk heeft het dus niets te maken met Acana welke alleen in USA gemaakt wordt. Omdat het dus hier kennelijk ook DCM kan veroorzaken ( ik zeg niet dat het zo is, maar wijs het zeker niet uit) Ik weet zo onderhand ook niet meer wat te geven aan onze hond, overal is wel een nadeel aan lijkt het wel. Er daar komt nog is bij dat zij echt niet alles eet wat wij haar voorschotelen. Ik ben ook zeer benieuwd wat er uitkomt uit het DCM verhaal, er is nogal wat te doen hierover, maar ondertussen moeten we wel blijven voeren, geeft niet echt een “zeker gezond” gevoel. Sterkte met je hond.

 4. Marie-Rose

  Ik krijg het eigenlijk een beetje op de heupen van dit soort artikels. Het gaat dus duidelijk niet om het feit dat het graanvrije brokken zijn, maar ik lees alweer op forums dat mensen behoorlijk verkeerd lezen en gelijk alle brokken zonder graan willen afzweren. Komt nog bij dat er eigenlijk niet echt iets bewezen is.

  Op andere pagina’s wordt dan aangehaald dat Hills, Eukanuba, kortom (toevallig…) de grote commerciële merken, dit probleem niet zouden geven.

  Neem dit alles dus met een grote korrel zout, zo niet met een heel pak zout. Heb zelf mijn tweede herplaats Golden en ze doet het enorm goed op “Carnilove Fresh carp”, ga dit heus niet veranderen omdat er zoiets verschijnt, terwijl het volgende maand weer wat anders is. Hills e.d. komt er hier al jaren niet meer in, ik heb een hond, geen kip of gans. Versvoeding probeerde ik vroeger met mijn vorige Golden, die lustte het ten eerste absoluut niet en zijn vacht werd er niet mooier mee. Mensen gaan alweer aan paniekvoetbal doen, maar geven vaak wel vrolijk elk jaar hun honden overbodige entingen of chemische rommel tegen teken/vlooien.

   1. Wander

    Sinds een paar jaar geef ik mijn hond Acana. De verschillende varianten wissel ik af, waarbij hij duidelijk een paar voorkeuren heeft. Tussendoor heb ik, twee zakken, een overstap gemaakt naar Carnilove, maar hiervan kreeg hij na een maand een hele doffe vacht. Voor onze hond niet het ideale voer dus.

    De overstap van Royal Canin naar Acana heb ik vol overtuiging gemaakt, omdat onder andere graan ‘niet goed kan zijn’ voor een hond maar een groter aandeel vers verwerkt vlees, enz, wel. Echter afgelopen week is bij mijn hond DCM geconstateerd…

    Zoals de meeste mensen hier ben ik bewust bezig met de voeding van mijn viervoeter, echter wat is de juiste keuze…. Ik volg met belangstelling (voor een volgende hond) het onderzoek.

 5. Hallo, ik ben begonnen met het voeren van Royal Canin mini puppy. Echter kwam ik er al snel achter dat deze beslissing niet helemaal goed was. Nu ben ik alleen maar aan het zoeken… en ik blijf zoeken. Ik heb nu een zak Edgar&Cooper. Mijn hondje is bijna 7 maanden. Zij is 3 kwart poedel en 1 kwart Maltezer. Zij eet slecht (weinig). Gelukkig is haar gewicht tot nu toe in orde. Maar haar ontlasting is ook altijd veel vind ik (3/4 x per dag). Bij Royal Canin was het zacht, dat is het nu niet meer. Ik was aan het twijfelen (ondanks de slechte samenstelling) om over te stappen naar Cavom. Dit omdat ik heb gelezen dat de vele ontlasting kan komen door te lage calorische waarde in de brokken. En van het brok Cavom hoeft maar weinig gegeven te worden, waardoor ik hoop dat zij haar bakje eens kan opeten. De hond van mijn ouders (amstaff > allerlei problemen qua allergische reacties en gevoelige maag) eet Cavom en dit wilt mijn pup het liefst ook eten. Ik ben steeds aan het twijfelen en blijf maar zoeken… en dan lees ik weer een review waardoor ik denk toch maar niet dit. Ik weet dat het deels uitproberen is (wil daarnaast ook smuldier geven), maar qua brokken weet ik gewoon niet meer wat ik moet. Heeft u een advies voor mij qua ontlasting? Qua samenstelling zou ik juist denken dat Edgar prima zou zijn… Alvast bedankt!
  Gr.

 6. Sandy

  Er gaat een wereld voor me open. Na 15 jaar weer een pup (labradoodle med.) van 10 weken in huis. Van de fokker prins kvv mee gekregen. Wil graag over op brok. Vroeger waren de merken hill’s en iams mijn favoriet. Maar nu met voor mij zoveel nieuwe merken weet ik het niet meer. Welk merk adviseren jullie?

 7. Katrien

  Op het vorige artikel heb je gezegt dat het aan te raden is om regelmatig af te wisselen met het voer en merk.

  Ik geef nu een geperste brok. Blijf ik dan een geperste brok voeren van evt een ander merk of kan ik ook eens een geexpandeerde brok voeren?

 8. John

  Volgens Planet Paws zit er veel taurine in sardines en in schelpdieren. Geef dit met enige regelmaat (sardines naturel en goed gespoeld ivm met zout). Verder wissel ik af tussen 5 merken KVV en geef 2 dagen Darf brokken met een rauw ei.

  https://www.facebook.com/PlanetPaws.ca/videos/10156521771862748/?jazoest=265100121788097977677511184873122105981138669848310298458011487114507811278831006767691006953811121091017310358651001191171156954731131224945831187812073521158068122811011229569101795285105978911211467113759568106777977119

 9. Anita van de Sanden

  Hallo iedereen,
  Beste Meike,

  Om maar met de deur in huis te vallen … ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik voer zowel brokken als kvv. Ik heb een klein aantal zakken carnilove rendier afgewisseld met carnilove lam wild zwijn. Daar deden ze het goed op, maar er zit vrije glutamaat in.
  Vóór de carnilove heb ik een tijd Dog Lovers Gold (standaard versie, krokante brok) gevoerd. Op een gegeven moment veranderde de samenstelling en deden mijn honden het er niet meer goed op (doffe vacht, geen vaste ontlasting meer en aten overmatig gras, overgeven).
  Na de carnilove 2 zakken Dog Lovers Gold High Energy gevoerd. Maar hetzelfde gebeurt weer… doffe vacht, geen vaste ontlasting en overmatig gras eten. Een van mijn honden geeft zelfs weer regelmatig over.
  Elke zondag krijgen mijn honden kvv (carnibest).

  Wat kan ik het beste aan mijn honden voeren?
  Onze oudste hond lijkt ook nog eens gevoelig voor E-nummers of gluten.
  Ik heb 3 honden die nog dicht bij de natuur staan (Laika).
  Ik heb binnenkort weer brokken nodig, maar ben ten einde raad.

  Met vriendelijke groet,
  Anita

 10. Angelique

  Ik heb veel gelezen op jouw pagina’s, Meike. Dank voor alles wat je uitzoekt!

  Ik zou graag graanvrije voeding gaan geven aan mijn nieuwe huisgenoot, een rottweiler van ± 5 jaar. Ze heeft uitgegroeide spondylose en is niet heel erg actief. Wellicht zou ze dus een brok met minder eiwit moeten krijgen, las ik.

  Ik kom door al jouw beoordelingen uit op Acana (ik zou dan voor Heritage gaan) maar door bovenstaande waarschuwingen weet ik het niet meer.

  Help! Kan iemand mij adviseren?

 11. S. Holman

  Ik voer hier kvv. Energique, bandit en nog wat wisselnde merken.
  1 hondje krijgt in de ochtend darf brokjes lam.
  De andere alleen de bovengenoemde kvv’s.
  Is het dan sowieso wijs om 1x per week vers hart bij te geven?
  Of beter gezegd kan dat kwaad?
  En wat kan dan evt veilig extra gegeven worden?

 12. Manon

  Ik kan nergens de brokken van farmina vinden die WEL granen bevatten (waarover Meike het heeft). Ze verkopen – ook bij Pets expert – alleen de varianten zonder graan (dus quinoa, pompoenpit, graainvrij) die dus allen wel peulvruchten en aardappel bevatten.
  Dit is wel heel erg jammer zeg.

 13. Leeee

  Aangezien het niet over katten gaat. Welke brok kan Ik mijn Katten geven,wat is het beste? Nu krijgen ze RC, wilde overstappen op Hill ‘s , maar er werd geadviseerd door fokker om cat lovers gold te doen? Daarnaast kregen ze 1x per dag whiskas of Felix , maar overgestapt op animonde en carnibest. Hoe krijg Ik ze In optimale conditie? En welke brok is goed voor ze? Buiten elke dag verse kip en biefstuk?

  1. Voerwijzer Meike

   Er zijn veel Wolfsblut-varianten, met veel verschillende samenstelling. Daar is dus niks over te zeggen. Dat er taurine is toegevoegd, voorkomt het probleem niet. Dat blijkt wel uit de problemen die ook ontstaan op merken die taurine hebben toegevoegd

   1. Katrien Verhoeven

    Door dit alles te lezen weet ik het even niet meer. Ik geef acana grasslands. Maar die staat er wel tussen. De classics zijn dan misschien beter door de haver die erin zit? Ik weet niet meer wat nu het beste is hoor. Heb even carnilove gegeven maar daar zit dan weer vrij glutamaat in…
    Pff hoe moeilijk allemaal

    1. Katrien Verhoeven

     Ik ben nog eens op zoek gegaan en vond real nature brok. Wat vind je van de wild savannah? Ziet er goed uit alleen omega 3 te weinig denk ik maar zo is er altijd wel iets…
     Meel van wild varken (30%), lamsmeel (20%), aardappelen (gedroogd, 14%), vers eendenvlees (10%), kippenvet (10%), aardappelzetmeel (9%), appelen (3%), wortel (1%), spinazie (1%), erwten (1%), glucosaminesulfaat, mannan-oligosachariden, fructo-oligosachariden, Yucca schidigera, veenbessen (0,005%), rozemarijn (0,004%), vlozaad (0,002%), algen (0,0018%), tijm (0,0014%), pepermunt (0,0014%), paardenbloem (0,0012%), peterselie (0,001%

     Analytische bestanddelen

     Functie/effecten

      

      

     Eiwit

     Opbouw van spieren, organen, bindweefsel

     %

      37

     Vetgehalte

     Levering van energie, smaakdrager

     %

      16 

     Ruwe as

     Totaal van alle mineralen

     %

      6,8

     Ruwe celstof

     Voedingsvezels, vertering

     %

      3,8

     Vochtgehalte

     Vochtbalans

     %

      10

     Calcium

     Beendergestel en gebit

     %

      1,3

     Fosfor

     Beendergestel en gebit

     %

      1,0

      

     Toevoegingsmiddelen

      

      

      

     Nutritionele toevoegingsmiddelen per kg

      

      

      

     Vitamine A

     Ogen, huid, weerstand

     IE

      20.000

     Vitamine D3

     Calcium- en fosformetabolisme, skelet

     IE

      1.500 

     Koper (koperchelaat van aminozuren, gehydrateerd)

     Bloedvorming

     mg

      15

     IJzer (ijzer(II)sulfaat, monohydraat)

     Zuurstoftransport

     mg

      72 

     Jodium (kaliumjodide)

     Schildklierfunctie

     mg

      0,65 

     Mangaan (mangaan(II)oxide)

     Botgroei, stofwisseling

     mg

      35 

     Selenium (selenium in organische vorm van Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3060, geïnactiveerde geseleniseerde gist)

     Celbescherming, antioxidatieve werking

     mg

      0,25 

     Zink (zinkchelaat van aminozuren, gehydrateerd)

     Gezonde huid en vacht

     mg

      80 

      

     Overige per kg

      

      

      

     Omega-3-vetzuren

     Gezonde huid en vacht

     %

      0,15

     Omega-6-vetzuren

     Gezonde huid en vacht

     %

      2,1

     DL-methionine

     Essentieel aminozuur/stofwisseling

     mg

      125 

     L-lysine

     Essentieel aminozuur/stofwisseling

     mg

      25 

      

     Metaboliseerbare energie

      

      

      

     kcal/100g

      

      

      385

     kJ/100g

      

      

      1.611

 14. Harm

  Opmerkelijk dat de merken Royal Canin weinig en Eukanuba helemaal geen taurinetekort veroorzaken. Deze zitten toch vol met graan en bijna geen vlees. Dit vindt ik toch tegenstrijdig qua de “slechte” ervaringen welke je vaak over deze merken hoort en leest. Zelfs alleen KVV geeft procent gewijs nog meer problemen met taurinetekort terwijl dit niet rijmt met de onderzoeken en ons idee hierover. Zijn granen dan toch niet zo slecht als we denken? Qua DCM ontwikkeling dus niet. Kan ik nu het beste granen bij mijn KVV gaan bijvoeren om dit tekort en mogelijk DCM te voorkomen? Overigens goed verhaal weer Meike. Dank je.

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Harm, het zijn niet de granen die een taurinetekort veroorzaken, in ieder geval is er theoretisch geen aanleiding toe om dat te vermoeden. Ik denk dat op een menu van kvv het risico op voedingsgerelateerde DCM erg klein is. Waar je rekening mee kunt houden is dat je het vleesvocht ook voert en het vlees zo vers mogelijk voert. Dan zit er meer taurine in. Maar voor honden zou dit niet uit hoeven maken, aangezien ze genoeg bouwstoffen van taurine binnenkrijgen op een niet al te vette rauwe vleesvoeding. Ik denk dat granen toevoegen dus niet nodig is. Als je onzeker bent kun je het prima doen, de meeste honden kunnen best een klein beetje granen goed verwerken. Dan zou bijvoorbeeld 5% van de maaltijd uit goed gekookte havermout, rijst of gierst (afgewisseld) kunnen bestaan. Maar ik denk dus niet dat dit nodig is.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie