Zijn maaltijdrestjes slecht voor de hond?

Datum: 8 januari, 2020
Laatst bijgewerkt: 29 juni, 2021

De Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren en de Dibevo (brancheorganisatie voor ondernemers in de gezelschapsdierensector) waarschuwen dat het geven van tafelrestjes ongezond is voor de hond. Uit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de honden 7 keer per week een ‘restje’ krijgt.

Ze raden het geven van tafelrestjes af, omdat

  • Het de kans op onevenwichtige voeding vergroot
  • Het de kans op overgewicht vergroot
  • Menseneten gevaarlijk kan zijn

Zijn tafeltestjes echt zo slecht?
Niet per definitie, niet alles wat wij eten is slecht voor de hond. Het is wel waar dat bepaalde dingen in grotere hoeveelheden de kans op overgewicht en de kans op onbalans in voedingsstoffen vergroot. Dit geldt vooral voor voedingsmiddelen met veel vet of koolhydraten. Maar er zijn ook heel gezonde tafelrestjes!

Welke tafelrestjes zijn gezond?
Groentes zijn ook voor honden heel gezond. Ze bevatten heel weinig calorieën, dus je hond zal er niet dik van worden en er zal geen onbalans in het menu ontstaan. Er zitten vitamines en mineralen in, en ook andere stofjes (fytonutriënten) die gezond zijn. Uit onderzoek op honden bleek ook dat de toevoeging van groenten aan het menu, het risico op kanker verkleint. Je kunt dus prima groentes die over zijn na de maaltijd, bewaren voor de maaltijd van je hond(en). Rauwe (ongemalen) groentes kunnen ze niet goed verteren, en sauzen zijn niet altijd zo gezond. En niet alle groentes zijn geschikt: in prei en ui (en knoflook) zit een stofje die honden niet goed kunnen afbreken. Kruiden en specerijen zoals kurkuma, gember, tijm en oregano, zijn wel gezond. Voorbeelden van geschikte groentes zijn:
Bloemkool
Broccoli
Wortel
Sperziebonen
Pompoen
Snijbonen
Rode kool

Vlees en eieren levert net als voor ons, ook voor de hond gezonde eiwitten. Dit is minder gezond voor de hond als het gebakken is en kan zelfs gevaarlijk zijn als er bot in zit. Verhit bot kan splinteren en is slecht verteerbaar. Gekookt of rauw, zijn vlees en eieren wel gezond om aan je hond te geven. Maar geef niet teveel; doordat er veel calorieën inzitten, vergroot je de kans op overgewicht. En overgewicht is erg ongezond. Een goede richtlijn is om ongeveer een ei of 50 gram vlees per 0,5 a 1 kilo brokken te geven.

Menseneten kan gevaarlijk zijn?
Sommige dingen die voor ons gezond zijn, zijn voor honden (en katten) niet geschikt. Dat komt meestal doordat er, net als bij prei en ui, een stofje in zit die de hond niet kan afbreken. Gevaarlijk voor de hond:
ui, prei en knoflook
rozijnen
druiven
cacao/chocola
avocado’s
macadamia (noot)

Voer dit dus niet. Als je hond per ongeluk toch iets van deze lijst heeft gegeten, hangt het af van de hoeveelheid, het gewicht van de hond en om welk voedingsmiddel het gaat, of het gevaarlijk is. Een klein beetje prei zorgt niet voor problemen, maar een klein beetje chocola kan voor een klein hondje al gevaarlijk zijn. Ook per hond verschilt het hoe snel er vergiftigings-klachten ontstaan.

Voor snacks geldt hetzelfde
Ze waarschuwen dan wel voor tafelrestjes, maar hetzelfde geldt voor hondensnoepjes, hondensnoepjes, kluiven, dental sticks en andere snacks voor honden. Deze zijn meestal ook ongezond, vergroten het risico op overgewicht en vergroten de kans op onbalans in voedingsstoffen. Gezonde snacks zijn: groente en (met mate) gedroogd vlees. Sommige honden vinden het heerlijk om een rauwe broccoli- of bloemkoolstronk af te kluiven, en een rauwe wortel is ook lekker. Houdt er rekening mee dat de hond dit amper zal verteren, het kan dus zorgen voor meer ontlasting en je kunt er vaak stukjes groen of oranje in terugvinden. Gedroogde repen vlees zijn ook een gezonde snack, maar deze bevatten vaak wel veel calorieën. Voor sommige honden is een Anco Root of koffiewortel een oplossing, dit bevat geen calorieën.

Kortom
Niet alle tafelrestjes zijn gezond voor een hond, maar (de meeste) groenten kan je gerust geven aan je hond. Gekookt of rauw vlees en ei zijn ook geschikt, in kleine hoeveelheden. Heb je een pup of heeft je hond een aandoening? Bespreek dan eerst met de dierenarts of voedingsdeskundige welke extraatjes geschikt zijn.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter