Spiervlees

Datum: 18 oktober, 2011
Laatst bijgewerkt: 19 juni, 2019

Spiervlees is een onmisbaar onderdeel van een goed samengesteld menu (zoals barf of nrv). Er zit ook al spiervlees aan de vleesbotten die je voert, maar meestal niet genoeg. Je kunt dan spiervlees los er bij voeren.

Wat is spiervlees?Paardenvlees barf
Alle spieren die het skelet bijelkaar houden, noemen we spiervlees. Spiervlees is eigenlijk wat je in de winkel koopt als vlees, bijvoorbeeld rundergehakt, kipfilet of steak. Sommigen zijn van mening dat hart en tong ook spiervlees is, omdat het tenslotte spierweefsel is, maar qua voedingsstoffen heeft het een andere samenstelling. Hart en tong valt om die reden onder organen. Bij verkooppunten van barfproducten kun je bijvoorbeeld de volgende producten kopen die onder spiervlees vallen:

Gemalen vlees Helemaal fijngemalen. Soms zitten er wat stukjes bot in. Doordat het gemalen is, kun je niet zien wat de kwaliteit van het vlees is.
Kopvlees Geen kwaliteitsvlees. Schijnt verstoringen te kunnen geven door de enzymen die het bevat. Bevat vaak binnenkant van bek, wang en vet. Zie de afbeelding hieronder.
Snijlingen Overblijfsels van vlees dat voor de mensen klaargemaakt is. Kan randjes die niet mooi zijn, vetrandjes en stukjes pees bevatten. Kunnen grote lappen zijn.
Snippers Vaak kleiner dan snijlingen, ook ‘restvlees’.
Vlees Grote hompen vlees. Zie afbeelding rechtsboven, dit is een stuk paardenvlees.

Dit is een lap kopvlees, je ziet hier de binnenkant van een runderwang

Waarom spiervlees voeren?
Spiervlees bevat veel voedingstoffen en een gebalanceerde hoeveelheid aminozuren. Bij te weinig spiervlees kan je hond tekorten oplopen. Als je kijkt naar het natuurlijke menu van de wilde voorvaderen van de hond, kat en fret, zie je dat spiervlees het grootste deel uitmaakt van wat ze eten. Logisch ook, want een dier bestaat voornamelijk uit spiervlees.

Hoeveel spiervlees?
Ik zou minimaal 25% van het menu uit puur spiervlees laten bestaan (dus naast het spiervlees van de vleesbotten), liever nog iets meer. Het is ook afhankelijk van hoe bevleesd de vleesbotten zijn in het menu en hoeveel je daarvan geeft. Geef je bijvoorbeeld 20% vrij kale vleesbotten, geef dan wat meer spiervlees. Het is niet erg als je vlees van mindere kwaliteit voert, maar het is beter om een groot gedeelte van het spiervlees wel uit kwalitatief goed vlees te laten bestaan. 

Tips

  • Het beste kun je hele lappen vlees geven en geen gemalen vlees, zodat het niet hap-slik-weg is en zodat je kunt zien wat de kwaliteit is en dat het echt alleen spiervlees is.
  • Soms zit er bij gemalen spiervlees ook bot bij, als het vlees van het bot wordt afgeschraapt, kunnen er stukjes bot meekomen. Het hazenvlees wat in Nederland verkocht wordt komt meestal bij Kiezebrink vandaag, en deze bevat ook veel bot (2,1% calcium).
  • Het wordt afgeraden om varkensvlees te geven in verband met de ziekte van Aujezky, die varkens bij zich kunnen dragen en kunnen overdragen aan honden en katten. Het komt eigenlijk niet meer voor in Europa, maar je weet niet altijd waar het varken vandaan komt en omdat de ziekte dodelijk en ongeneeslijk is, kun je voor de zekerheid beter geen varkensvlees geven.

Ga door naar:

Organen

 

Paardenbiefstuk
Paardenbiefstuk