Kattenbrokken met veel vlees

Datum: 20 juni, 2017
Laatst bijgewerkt: 25 juni, 2018

Ben je op zoek naar kattenbrokken met een hoog vleesgehalte? Katten zijn carnivoren en hun natuurlijke voeding bestaat uit hele prooidieren. Brokken bevatten vaak weinig vlees en veel koolhydraten, wat kan bijdragen aan gezondheidsproblemen. Heel goed dus om te kijken naar het vleesgehalte in kattenbrokken.

Welke kattenbrokken bevatten veel vlees?
De volgende brokken bevatten het hoogste vleesgehalte:

 • Power of Nature Meadowland
 • Wildcat Etosha
 • Thrive
 • Power of Nature Fees Favorite
 • Porta 21 Feline Finest Sensible
 • Natural Health Cat Carnivore
 • Nutrivet Instinct (alle varianten)
 • Purizon (alle varianten)

Waarom staan Orijen en Acana er niet bij? Orijen bevat een redelijk hoog vleesgehalte, maar zit niet in de top 10. Acana bevat niet zoveel vlees, maar wel meer dan de standaard merken.

Hoe weet je of een kattenbrok veel vlees bevat?

Niet: de term “hoog vleesgehalte”
Wel: eiwitgehalte en eiwitbronnen

Veel merken zetten op hun website of op de verpakking dat er veel vlees in zit. Dit zegt helaas niets. Want wat is “veel”? Daarover verschillen de meningen. En de term is niet beschermd. Ook als er een percentage vlees genoemd wordt, kun je nog misleid worden. Stel het merk vertelt  je dat er 60% vlees inzit. Opzich al niet zoveel, maar dit vleespercentage is vaak het percentage voordat het vlees bewerkt wordt. En tijdens de bewerking verdwijnt het grootste gedeelte van het vlees, omdat dit vocht is. Zo blijft er veel minder vlees over dan 60%.

Hoe kun je het dan wel achterhalen? Je kunt het vleesgehalte vergelijken door te kijken naar het eiwitgehalte, in combinatie met de eiwitbronnen. Vlees in brokken bevat vooral eiwit, het vet is er meestal deels aan onttrokken. Dus hoe meer vlees, hoe hoger het eiwitgehalte. Sommige fabrikanten gebruiken trucjes om het eiwitgehalte op een goedkope manier te verhogen, meestal met soja, erwteneiwit, aardappeleiwit of maisgluten. Dus als er plantaardige eiwitten aan toegevoegd zijn, is een groter gedeelte van het eiwitgehalte niet afkomstig van vlees.

In het overzicht van kattenbrokken kun je de brokken vergelijken op eiwitgehalte.

Zijn kattenbrokken met veel vlees beter?

Niet per definitie. Niet alle katten kunnen grote hoeveelheid verhitte eiwitten goed verteren. Dit resulteert in slechte ontlasting. Voor deze katten is een brok met veel vlees niet de beste keuze, tenzij je het probleem kunt oplossen door kleinere hoeveelheden te voeren en/of verteringsenzymen te geven voor de maaltijd.

Los daarvan betekent meer vlees nog steeds niet dat het beter is. Of een brok beter of slechter is, hangt ook af van andere factoren, zoals

 • Wat is de kwaliteit van het toegevoegde vlees?
 • Wat voor behandeling heeft het vlees ondergaan voordat het in de brok terechtkwam?
 • Welke vitamines en mineralen zijn toegevoegd, in welke vorm, en hoeveel?
 • Wat zijn de overige ingrediënten?
 • Hoe is de brok gemaakt?

De kwaliteit van het vlees is niet goed te achterhalen. Wel kun je aan het percentage ruwe as zien als er veel bot is gebruikt bij het vlees. Hoe hoger % as, hoe meer bot. En bot bevat minder goed verteerbare eiwitten met een lage biologische waarde.

Voor het zelf beoordelen van de toevoegingen en ingrediënten, zie het artikel Zelf een brok beoordelen in 6 stappen.

 

42 Comments

 1. Voerwijzer Meike

  Hangt er vanaf waar je kat beter op reageert en welke onbalans in gezondheid zij of zij gevoeliger voor is. Als je de brokken met het meeste vlees wilt, dan Orijen en Porta 21. Als je kat daar niet goed tegen kan, dan Acana en Cat Lovers Gold.

 2. lindyhoefman

  Hoi,
  Ben naar een nieuwe brok aan het zoek ipv Orijen voor onze katten. Nu kom ik uit op Power of Nature Meadowland. Is het hier ook zo net zoals bij de hondenbrokken dat deze een te hoge calciumgehalte hebben en teveel fosfor?
  Groetjes Lindy

  1. Voerwijzer Meike

   Het calcium- en fosforgehalte van Meadowland voor de kat is niet bekend bij mij, maar aan het gehalte ruwe as te zien zal er minder calcium en fosfor inzitten. Ik denk dat het prima is. Ik zal de kattenbrok nog eens uitpluizen.

 3. lk

  Ben je al klaar met uitpluizen wat betreft Meadowland ?
  En is Meadowland ‘mix hetzelfde? Zoals bijv. op cats-country.de
  De honden brokken worden ge-rate met sterren, bij kattenbrokken niet. Lindy’s vraag heb ik ook.

  1. Voerwijzer Meike

   Ja het gehalte calcium (1,6%) en fosfor (1,2%) in Power of Nature Meadowland is prima! Het is inderdaad de brok die op Cats-country.de verkocht wordt. Ik zou deze brok vijf sterren geven.

 4. Ellen

  Wij hebben 2 kittens, van 4 maanden oud. Welk merk brokken kan ik hun het beste geven (ik zie alleen voer voor volwassen katten, of ik moet er overheen kijken). Ze krijgen ook kvv, maar ik vergeet soms een rolletje te ontdooien. En nu hadden ze vis, maar die lusten ze niet (ook niet met een blikje natvoer erdoor).

  1. Voerwijzer Meike

   Ik heb inderdaad de kittenbrokken nog niet geinventariseerd. Ik denk dat Power of Nature ook voor kittens geschikt is, dat kun je even nagaan bij de fabrikant. En Purizon heeft volgens mij ook kittenbrokken of is geschikt voor kitten.

 5. We hebben een Maine coon van 8 maanden, hij is vanuit de fokker alleen vers vlees gewend. Natuurlijk is dat gezond maar ik vind het niet handig en soms nogal vies en een gedoe, daarom wil ik er graag een goede brok bij geven. In de winkel waar ik het verse vlees voor hem koop hadden ze me Cat lovers gold aangeraden, maar hij kreeg diarree. Als ik het vlees weg laat en hem alleen brokken geef op een dag (dit zou beter zijn om te wennen aan brokken) dan kotst hij alles uit na een aantal uur. Is er een andere brok die ik wel goed kan combineren voor onze kat samen met vers?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik denk dat het eerder aan de brok ligt (in combinatie met jouw kat), dan aan de combinatie van de brok met rauwe vleesvoeding. Je kunt dus iedere andere brok proberen. Niet alle katten verdragen brokken goed, dan is blikvoer misschien een beter alternatief voor hem.

 6. Eveline stam

  Ik heb laatst op een kattenshow 2 verschillende kattenbrokjes van Leonardo catfood mee genomen.

  De vis en de maxi adult. Volgens mij is dit goed voer. Wat mij erg opvalt is dat mijn katten ook veel minder honger hebben dan bij de voorgaande royal canin.

  Meadowland heb ik geprobeerd maar daar kreeg 1 van mijn mc s diaree van.

  Kan je jou mening over deze brok geven?

  1. Voerwijzer Meike

   Leonardo Catfood is geen brok met veel vlees. Het heeft een heel standaard samenstelling en bevat de minimale hoeveelheid vlees naar mijn mening. Het bevat goedkope mineralen. Het zou goed kunnen dat het wel beter is dan Royal Canin, ik vermoed dat Royal Canin bijvoorbeeld o.a. maisgluten gebruikt als eiwitbron.

 7. Jessica

  Wij hebben een 11,5 jaar oude kater die zeer grote en harde ontlasting heeft. Een aantal jaar geleden zijn oxalaatstenen operatief bij hem verwijderd. Sindsdien krijgt hij Hill’s k/d brokken en natvoer om te voorkomen dat de stenen terug komen. Vaak mengen we zijn voer met een beetje zemelen en/of lactulosesiroop om zijn ontlasting wat dunner te krijgen. Nu vraag ik me af of dit wel het juiste voer voor hem is, omdat er ook granen, plantaardige eiwitten en suikers in zitten. Dat lijkt me toch niet goed voor hem, ook al heeft hij dieet-voer nodig. Weet jij of er een beter alternatief is?

  1. Voerwijzer Meike

   Brokken (ook speciale van de dierenarts) zijn het minst geschikt bij oxalaatstenen, alleen natvoer en/of rauwe vleesvoeding is effectiever. De kans is groot dat ook de ontlasting verbetert, en anders kun je er zelf vezels aan toevoegen.

 8. Jessica

  Bedankt Meike voor je reactie! En zou het dan alleen dieet natvoer (k/d) mogen zijn of ook ander natvoer zoals Cat Lovers Gold, Animonda carny en Feringa? Ik heb namelijk begrepen dat onze kat juist niet te veel eiwitten mag binnenkrijgen. En wat voor vezels zou ik dan kunnen toevoegen? Zou ik nog wel wat brokjes ernaast kunnen geven, bijvoorbeeld als aanvulling of op dagen dat ik werk? En welke brokken zouden dan het beste zijn?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik raad je aan dit artikel eens te lezen
   http://catinfo.org/feline-urinary-tract-diseases

   Volgens mij kun je beter juist wel voeding met een hoog eiwitgehalte voeren, zie ditt onderzoek:

   Dijcker, J. C., E. A. Hagen-Plantinga, and W. H. Hendriks. “Changes in dietary macronutrient profile do not appear to affect endogenous urinary oxalate excretion in healthy adult cats.” The Veterinary Journal 194.2 (2012): 235-239.

   Het hoeft geen speciaal voer te zijn, tenzij het probleem erg hardnekkig is misschien. Soms ligt er een ander probleem aan ten grondslag, zoals hypercalcemie en dan is een laag calciumgehalte ook belangrijk.

   Als je specifieker advies wilt moeten we er samen wat meer tijd in steken, dat kan via deze route: https://www.voerwijzer.com/voedingsadvies-voor-hond-en-kat/. Ik kan je dan uitgebreider en specifieker adviseren.

 9. Inez

  Purizon mag dan een heel hoog vleespercentage hebben, het heeft eenenorm hoog koolhydraatpercentage en zorgt daardoor ook voor enorme schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ons poesje groeide er ook exht dicht op.

 10. Ditte

  Hoi!

  Ik heb een Bengaal van 1 jaar oud, hij komt (helaas) niet buiten. Op dit moment geef ik hem Primordial van Mister Pet. Dit is holistische voeding met 70% dierlijke ingrediënten en 30% groenten, kruiden en fruit.

  Nu vraag ik mij af of dit wel de juiste brokvoeding is voor hem. Welke brokken zouden jullie aanraden voor hem?

  Ik ben benieuwd. Alvast bedankt!

  PS. Wat een fijne website dit 🙂

  1. Ditte

   Hi Meike,

   Ik vroeg me af of je misschien mijn berichtje hebt gezien. Zijn voer is namelijk bijna op, dus ik wil graag de juiste brokken halen.

   Ik hoor het graag.

   Alvast bedankt!
   Ditte

 11. Daphne

  Beste Meike,

  Ik gebruik momenteel Nutram kip/kalkoen graanvrij voor mijn poes en wil overstappen op een betere brok. Nu heb ik met veel belangstelling jouw artikelen gelezen en twijfel ontzettend tussen 2 merken die volgens mij heel dicht bij elkaar liggen: Thrive PremiumPlus Kip of Wildcat Etosha Kip. Welke zou jij adviseren?
  Hoor het graag. Alvast bedankt. Groet, Daphne

 12. Bart VDH

  Beste Meike,
  Momenteel krijgt mijn 7 jarige maine coon Sanabelle Grande, Sanabelle No Grain brokken met Cosma Nature/Original als extraatje.
  Ik probeer momenteel over te stappen op kvv. Sinds 1 week bezig nu met geleidelijk wat carnibest bij zijn cosma te doen. Hij moet er wel nog enorm aan wennen.
  Mocht de overgang naar kvv niet lukken zou ik toch willen kijken voor een zo gezond mogelijke voeding. De Thrive brokken en natvoer spreken mij hier enorm aan.
  Ook de optima nova brokken zouden goed zijn. Hebben jullie hier ervaring mee?

  Groet,
  Bart

 13. Marcelle Van Veen

  Hallo Meike, in huis en tuin hebben we twee gesteriliseerde poezen van +/- 4 jaar. Geadopteerd begin dit jaar. Binnen je lijsten/teksten/opmerkingen vind ik niets over brok voor gesteriliseerde (da zegt:gecastreerde) poezen. Waar moet ik op letten?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik adviseer juist om genoeg eiwitten te voeren. Als de nieren niet goed meer functioneren, dan is het belangrijk om laag in fosfor te blijven. Maar eiwit is ZO belangrijk, houdt minimaal 36% aan zou ik zeggen.

 14. Hilde Sonnema

  Hallo,
  Ten eerste wateren prettige en overzichtelijke site.
  Ik heb een vraagje N. A. V. Uw site.
  Ik voer mijn 2 katten droogvoer van Sanabelle, verschillen de smaken. Nu blijkt daar erg weinig Vlees en veel koolhydraten in te zitten.
  Wat is uw advies over de droogvoer in zelfde prijsklasse wat beter is voor hen. Dus meer vlees/eiwit en minder koolhydraten. Het zijn 2 binnekatten die alleen buiten In de tuin komen. Ze zijn 3 en 2. Verder goed gezond. Graag hoor ik uw advies

  Natvoer krijgen ze soms, kvv voer eten ze iet vaker geprobeerd.

  Mvg hilde sonnema

 15. Bart

  Hallo Meike,
  Heeft u enige ervaring met de Concept for Life brokken? Het is me niet echt duidelijk dat deze laag aan koolhydraten zijn en veel vlees bevatten.
  Graag u mening.
  Gegroet,
  Bart

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zal de berekening voor je uitschrijven. Als we naar de analyse van Concept for life Adult All Cats kijken, zien we dit:
   ruw eiwit 32.0 %
   ruw vet 20.0 %
   ruwe vezel 3.5 %
   ruwe as 6.5 %
   De hoeveelheid vocht staat er niet bij, dus gaan we uit van 10%.

   Ten eerste, zit er veel vlees in?
   Om dat te bepalen kijk je naar het eiwitgehalte. Dit is 32%, en dat is laag voor katten. Een laag eiwitgehalte betekent dat er weinig vlees inzit.

   Ten tweede, is het laag in koolhydraten?
   Om de hoeveelheid koolhydraten uit te rekenen, trekken we percentages eiwit, vet, vezel, as en vocht af van 100:
   100 – 32 – 20 – 3,5 – 6.5 – 10 = 28.

   Er zit dus 28% koolhydraten in deze voeding. Ik vind dat veel.

   Is het je zo wat duideljker?

   1. Bart

    Bedankt Meike!!
    Ja dit maakt het zeker duidelijk, geen aanrader blijkbaar. Ik had deze voeding ooit eens geprobeerd en werd gegeten en dacht om deze terug eens te proberen aangezien de beide Thrive soorten en Celtic ineens niet meer gegeten worden. Ga ik niet doen nu 🙂
    De zoektocht gaat verder….
    Gelukkig is het droogvoer er enkel als aanvulling op de ochtend en avond portie nat/kvv die ik geef.
    Nogmaals bedankt!
    Gegroet,
    Bart

  1. Voerwijzer Meike

   Het lijkt me geen gezonde toevoeging, het wordt met een chemisch proces verkregen en er zijn onderzoeken waaruit vervelende bijwerkingen blijken, alhoewel dan wel wat hogere hoeveelheden worden gebruikt. Maar brok verhoogt (=minder zuur) makkelijk de zuurgraad in de blaas, waardoor blaasproblemen sneller ontstaan. DL-methionine verlaagt de zuurgraad. Het is dus een kunstmatige ingreep om het kunstmatig voer iets minder snel blaasproblemen te laten veroorzaken. In een brok met genoeg vlees zou ook genoeg methionine moeten zitten, en hoe meer vlees (en minder plantaardige ingrediënten), hoe beter de zuurgraad in de blaas.

 16. Jantiena Veenstra

  Ik heb 11 katten en 4 honden de honden krijgen dog lover gold en de katten carocroc ,mijn vraag is wat is een goeie kattenbrok die betaalbaar is met 11 katten ,want ik zie door de bomen het bos niet meer gratis jantiena

 17. LindaV

  Mijn kittens van 15 weken reageren met diaree en winden op brokken met hoog eiwitpercentage (Applaws, Orijen). Wat is dan een gezonde brok voor hen met een lager eiwitpercentage? Ik kom er niet uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *