Kattenbrokken met veel vlees

Ben je op zoek naar kattenbrokken met een hoog vleesgehalte? Katten zijn carnivoren en hun natuurlijke voeding bestaat uit hele prooidieren. Brokken bevatten vaak weinig vlees en veel koolhydraten, wat kan bijdragen aan gezondheidsproblemen. Heel goed dus om te kijken naar het vleesgehalte in kattenbrokken.

Welke kattenbrokken bevatten veel vlees?
De volgende brokken bevatten het hoogste vleesgehalte:

 • Power of Nature Meadowland
 • Wildcat Etosha
 • Thrive
 • Power of Nature Fees Favorite
 • Porta 21 Feline Finest Sensible
 • Natural Health Cat Carnivore
 • Nutrivet Instinct (alle varianten)
 • Purizon (alle varianten)

Waarom staan Orijen en Acana er niet bij? Orijen bevat een redelijk hoog vleesgehalte, maar zit niet in de top 10. Acana bevat niet zoveel vlees, maar wel meer dan de standaard merken.

Hoe weet je of een kattenbrok veel vlees bevat?

Niet: de term “hoog vleesgehalte”
Wel: eiwitgehalte en eiwitbronnen

Veel merken zetten op hun website of op de verpakking dat er veel vlees in zit. Dit zegt helaas niets. Want wat is “veel”? Daarover verschillen de meningen. En de term is niet beschermd. Ook als er een percentage vlees genoemd wordt, kun je nog misleid worden. Stel het merk vertelt  je dat er 60% vlees inzit. Opzich al niet zoveel, maar dit vleespercentage is vaak het percentage voordat het vlees bewerkt wordt. En tijdens de bewerking verdwijnt het grootste gedeelte van het vlees, omdat dit vocht is. Zo blijft er veel minder vlees over dan 60%.

Hoe kun je het dan wel achterhalen? Je kunt het vleesgehalte vergelijken door te kijken naar het eiwitgehalte, in combinatie met de eiwitbronnen. Vlees in brokken bevat vooral eiwit, het vet is er meestal deels aan onttrokken. Dus hoe meer vlees, hoe hoger het eiwitgehalte. Sommige fabrikanten gebruiken trucjes om het eiwitgehalte op een goedkope manier te verhogen, meestal met soja, erwteneiwit, aardappeleiwit of maisgluten. Dus als er plantaardige eiwitten aan toegevoegd zijn, is een groter gedeelte van het eiwitgehalte niet afkomstig van vlees.

In het overzicht van kattenbrokken kun je de brokken vergelijken op eiwitgehalte.

Zijn kattenbrokken met veel vlees beter?

Niet per definitie. Niet alle katten kunnen grote hoeveelheid verhitte eiwitten goed verteren. Dit resulteert in slechte ontlasting. Voor deze katten is een brok met veel vlees niet de beste keuze, tenzij je het probleem kunt oplossen door kleinere hoeveelheden te voeren en/of verteringsenzymen te geven voor de maaltijd.

Los daarvan betekent meer vlees nog steeds niet dat het beter is. Of een brok beter of slechter is, hangt ook af van andere factoren, zoals

 • Wat is de kwaliteit van het toegevoegde vlees?
 • Wat voor behandeling heeft het vlees ondergaan voordat het in de brok terechtkwam?
 • Welke vitamines en mineralen zijn toegevoegd, in welke vorm, en hoeveel?
 • Wat zijn de overige ingrediënten?
 • Hoe is de brok gemaakt?

De kwaliteit van het vlees is niet goed te achterhalen. Wel kun je aan het percentage ruwe as zien als er veel bot is gebruikt bij het vlees. Hoe hoger % as, hoe meer bot. En bot bevat minder goed verteerbare eiwitten met een lage biologische waarde.

Voor het zelf beoordelen van de toevoegingen en ingrediënten, zie het artikel Zelf een brok beoordelen in 6 stappen.

 

12 Comments

 1. Voerwijzer Meike

  Hangt er vanaf waar je kat beter op reageert en welke onbalans in gezondheid zij of zij gevoeliger voor is. Als je de brokken met het meeste vlees wilt, dan Orijen en Porta 21. Als je kat daar niet goed tegen kan, dan Acana en Cat Lovers Gold.

 2. lindyhoefman

  Hoi,
  Ben naar een nieuwe brok aan het zoek ipv Orijen voor onze katten. Nu kom ik uit op Power of Nature Meadowland. Is het hier ook zo net zoals bij de hondenbrokken dat deze een te hoge calciumgehalte hebben en teveel fosfor?
  Groetjes Lindy

  1. Voerwijzer Meike

   Het calcium- en fosforgehalte van Meadowland voor de kat is niet bekend bij mij, maar aan het gehalte ruwe as te zien zal er minder calcium en fosfor inzitten. Ik denk dat het prima is. Ik zal de kattenbrok nog eens uitpluizen.

 3. lk

  Ben je al klaar met uitpluizen wat betreft Meadowland ?
  En is Meadowland ‘mix hetzelfde? Zoals bijv. op cats-country.de
  De honden brokken worden ge-rate met sterren, bij kattenbrokken niet. Lindy’s vraag heb ik ook.

  1. Voerwijzer Meike

   Ja het gehalte calcium (1,6%) en fosfor (1,2%) in Power of Nature Meadowland is prima! Het is inderdaad de brok die op Cats-country.de verkocht wordt. Ik zou deze brok vijf sterren geven.

 4. Ellen

  Wij hebben 2 kittens, van 4 maanden oud. Welk merk brokken kan ik hun het beste geven (ik zie alleen voer voor volwassen katten, of ik moet er overheen kijken). Ze krijgen ook kvv, maar ik vergeet soms een rolletje te ontdooien. En nu hadden ze vis, maar die lusten ze niet (ook niet met een blikje natvoer erdoor).

  1. Voerwijzer Meike

   Ik heb inderdaad de kittenbrokken nog niet geinventariseerd. Ik denk dat Power of Nature ook voor kittens geschikt is, dat kun je even nagaan bij de fabrikant. En Purizon heeft volgens mij ook kittenbrokken of is geschikt voor kitten.

 5. We hebben een Maine coon van 8 maanden, hij is vanuit de fokker alleen vers vlees gewend. Natuurlijk is dat gezond maar ik vind het niet handig en soms nogal vies en een gedoe, daarom wil ik er graag een goede brok bij geven. In de winkel waar ik het verse vlees voor hem koop hadden ze me Cat lovers gold aangeraden, maar hij kreeg diarree. Als ik het vlees weg laat en hem alleen brokken geef op een dag (dit zou beter zijn om te wennen aan brokken) dan kotst hij alles uit na een aantal uur. Is er een andere brok die ik wel goed kan combineren voor onze kat samen met vers?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik denk dat het eerder aan de brok ligt (in combinatie met jouw kat), dan aan de combinatie van de brok met rauwe vleesvoeding. Je kunt dus iedere andere brok proberen. Niet alle katten verdragen brokken goed, dan is blikvoer misschien een beter alternatief voor hem.

 6. Eveline stam

  Ik heb laatst op een kattenshow 2 verschillende kattenbrokjes van Leonardo catfood mee genomen.

  De vis en de maxi adult. Volgens mij is dit goed voer. Wat mij erg opvalt is dat mijn katten ook veel minder honger hebben dan bij de voorgaande royal canin.

  Meadowland heb ik geprobeerd maar daar kreeg 1 van mijn mc s diaree van.

  Kan je jou mening over deze brok geven?

  1. Voerwijzer Meike

   Leonardo Catfood is geen brok met veel vlees. Het heeft een heel standaard samenstelling en bevat de minimale hoeveelheid vlees naar mijn mening. Het bevat goedkope mineralen. Het zou goed kunnen dat het wel beter is dan Royal Canin, ik vermoed dat Royal Canin bijvoorbeeld o.a. maisgluten gebruikt als eiwitbron.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *