Kattenbrokken met veel vlees

Ben je op zoek naar kattenbrokken met een hoog vleesgehalte? Katten zijn carnivoren en hun natuurlijke voeding bestaat uit hele prooidieren. Brokken bevatten vaak weinig vlees en veel koolhydraten, wat kan bijdragen aan gezondheidsproblemen. Heel goed dus om te kijken naar het vleesgehalte in kattenbrokken.

Welke kattenbrokken bevatten veel vlees?
De volgende brokken bevatten het hoogste vleesgehalte:

 • Power of Nature Meadowland
 • Wildcat Etosha
 • Thrive
 • Power of Nature Fees Favorite
 • Porta 21 Feline Finest Sensible
 • Natural Health Cat Carnivore
 • Nutrivet Instinct (alle varianten)
 • Purizon (alle varianten)

Waarom staan Orijen en Acana er niet bij? Orijen bevat een redelijk hoog vleesgehalte, maar zit niet in de top 10. Acana bevat niet zoveel vlees, maar wel meer dan de standaard merken.

Hoe weet je of een kattenbrok veel vlees bevat?

Niet: de term “hoog vleesgehalte”
Wel: eiwitgehalte en eiwitbronnen

Veel merken zetten op hun website of op de verpakking dat er veel vlees in zit. Dit zegt helaas niets. Want wat is “veel”? Daarover verschillen de meningen. En de term is niet beschermd. Ook als er een percentage vlees genoemd wordt, kun je nog misleid worden. Stel het merk vertelt  je dat er 60% vlees inzit. Opzich al niet zoveel, maar dit vleespercentage is vaak het percentage voordat het vlees bewerkt wordt. En tijdens de bewerking verdwijnt het grootste gedeelte van het vlees, omdat dit vocht is. Zo blijft er veel minder vlees over dan 60%.

Hoe kun je het dan wel achterhalen? Je kunt het vleesgehalte vergelijken door te kijken naar het eiwitgehalte, in combinatie met de eiwitbronnen. Vlees in brokken bevat vooral eiwit, het vet is er meestal deels aan onttrokken. Dus hoe meer vlees, hoe hoger het eiwitgehalte. Sommige fabrikanten gebruiken trucjes om het eiwitgehalte op een goedkope manier te verhogen, meestal met soja, erwteneiwit, aardappeleiwit of maisgluten. Dus als er plantaardige eiwitten aan toegevoegd zijn, is een groter gedeelte van het eiwitgehalte niet afkomstig van vlees.

In het overzicht van kattenbrokken kun je de brokken vergelijken op eiwitgehalte.

Zijn kattenbrokken met veel vlees beter?

Niet per definitie. Niet alle katten kunnen grote hoeveelheid verhitte eiwitten goed verteren. Dit resulteert in slechte ontlasting. Voor deze katten is een brok met veel vlees niet de beste keuze, tenzij je het probleem kunt oplossen door kleinere hoeveelheden te voeren en/of verteringsenzymen te geven voor de maaltijd.

Los daarvan betekent meer vlees nog steeds niet dat het beter is. Of een brok beter of slechter is, hangt ook af van andere factoren, zoals

 • Wat is de kwaliteit van het toegevoegde vlees?
 • Wat voor behandeling heeft het vlees ondergaan voordat het in de brok terechtkwam?
 • Welke vitamines en mineralen zijn toegevoegd, in welke vorm, en hoeveel?
 • Wat zijn de overige ingrediënten?
 • Hoe is de brok gemaakt?

De kwaliteit van het vlees is niet goed te achterhalen. Wel kun je aan het percentage ruwe as zien als er veel bot is gebruikt bij het vlees. Hoe hoger % as, hoe meer bot. En bot bevat minder goed verteerbare eiwitten met een lage biologische waarde.

Voor het zelf beoordelen van de toevoegingen en ingrediënten, zie het artikel Zelf een brok beoordelen in 6 stappen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *