Zo kies je goede puppybrokken

Datum: 5 oktober, 2019
Laatst bijgewerkt: 21 mei, 2020

Puppybrokken
Samenvatting

Een goede puppybrok voldoet aan de volgende criteria

 • Het belangrijkste: maximaal 1,4% calcium voor pups van (middel)grote rassen en maximaal 1,6% voor kleine rassen
 • Rond de 29% eiwit, exclusief geïsoleerd plantaardig eiwit. Meer mag, maar niet alle honden kunnen dat goed verteren.
 • Minimaal 0,15% DHA, een omega 3-vetzuur dat bijvoorbeeld in visolie zit (of voeg zelf een goede omega 3-bron toe)
 • Liever zinkchelaat dan zinksulfaat of zinkoxide
 • Naast mijn criteria voor algemene hondenbrokken

Tips

 • Probeer, observeer en leer
 • Wil je weten welke puppybrokken ik het beste vind? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een brok voor je pup?
Het belangrijkste is om te letten op het calciumgehalte, zeker voor wat grotere honden. Je zou denken dat een brok speciaal voor pups, voldoet aan de richtlijnen voor pups, maar dit is qua calcium helaas niet altijd zo. Ik kom regelmatig tegen dat een puppybrok teveel calcium bevat. Dit kan vooral voor pups van grotere rassen skeletproblemen veroorzaken.

Verder is ook de kwaliteit en de hoeveelheid eiwit belangrijk, en kun je letten op een paar toevoegingen en voedingsstoffen die voor pups belangrijker zijn dan voor volwassen honden. Natuurlijk zijn er meer dingen belangrijk, maar deze zijn of niet te achterhalen door de ingrediënten en analyse te bekijken, of over het algemeen in orde bij puppybrokken.

Calcium voor pups

De meeste puppybrokken voldoen aan alle richtlijnen die zijn opgesteld voor puppybrokken, alleen gaat het soms mis met het calciumgehalte. Pups kunnen een teveel aan calcium niet zelf het lichaam uitwerken, volwassen honden kunnen dit wel. Daarom is het belangrijk zelf goed op te letten dat er niet teveel calcium in de brok zit. Vooral voor middelgrote en grote rassen is dit belangrijk, omdat een te hoog calciumgehalte voor groeipijn en andere skeletproblemen kunnen zorgen.

Hoeveel calcium mag er in zitten?
Ik raad aan om te kiezen voor een brok met maximaal

1,6% calcium voor kleine rassen*
1,4% calcium voor (middel)grote rassen*
1,2% calcium voor pups van rassen met een extra groot risico op groeipijn
1% calcium voor pups die al last van groeipijn hebben

*gebaseerd op de Fediaf-richtlijnen en rekening houdend met een variërend calorie-gehalte en dat het calciumgehalte op de zak een minimumgehalte is

Wil je meer weten over de hoeveelheid calcium in brokken voor pups van middelgrote en grote rassen? En zien hoeveel calcium er in populaire puppybrokken zitten? Lees dan het artikel Calcium in puppybrokken voor grote en middelgrote rassen

Balans tussen calcium en fosfor
Ook de balans tussen calcium en fosfor is belangrijk. Er mag niet meer dan 1,6x zoveel calcium als fosfor in zitten, maar nog beter is om maximaal 1,3x zoveel calcium als fosfor aan te houden. En er mag nooit meer fosfor dan calcium in de voeding zitten. Gelukkig bevatten brokken met een correcte hoeveelheid calcium, meestal ook een correcte balans tussen calcium en fosfor.

Eiwit

Vergeleken met volwassen honden, hebben pups meer eiwit nodig. Alle lichaamscellen bevatten eiwit, en voor heel veel lichaamsfuncties is eiwit onmisbaar. Bij pups is alles nog in ontwikkeling, en heeft het lichaam meer eiwit nodig dan alleen voor het behoud van een gezond lichaam.

Het is vooral belangrijk dat de voeding genoeg eiwit van goede kwaliteit bevat. Een hoger eiwitgehalte is niet beter, als het eiwit van slechte kwaliteit is. In basis is dierlijk eiwit van betere kwaliteit dan plantaardig eiwit. Er moet dus genoeg dierlijk eiwit inzitten. Dat betekent dat een brok met 28% eiwit, beter geen plantaardig toegevoegd eiwit kan bevatten. Bij een brok met bijvoorbeeld 35% eiwit is het niet erg als er een beetje plantaardig eiwit aan toegevoegd is, omdat er genoeg dierlijk eiwit overblijft.

De belangrijkste richtlijnen qua eiwit in het kort

 • Minimaal 28% eiwit
 • Geen toegevoegd plantaardig eiwit, tenzij een klein beetje op een hoger eiwitgehalte (zoals meer dan 32%)
 • Plantaardig eiwitten zijn bijvoorbeeld: maisgluten, aardappeleiwit/aardappelproteine, soja, rijsteiwit/rijstproteine en erwteneiwit/erwtenproteine

Is het erg als er minder eiwit in zit? De Fediaf geeft voor pups die ouder zijn dan 14 weken een aanbeveling van minimaal 22% eiwit. Maar dat is wat anders dan een optimale hoeveelheid. In andere woorden: van een brok met 23% eiwit zal een pup (ouder dan 14 weken) niet direct tekorten oplopen, maar een brok met 28% eiwit zal waarschijnlijk voor een betere gezondheid en ontwikkeling zorgen.

Toevoegingen

Genoeg DHA
DHA is een onmisbare voedingsstof voor een normale ontwikkeling van het zenuwstelsel (o.a. hersenen) en het netvlies (ogen). DHA is de afkorting van docosahexaeenzuur en hoort bij de omega 3-vetzuren. Honden kunnen de omega 3-vetzuren die in lijnzaad (ALA) zitten beperkt omzetten naar onder andere DHA, maar omdat dit zo beperkt is, is lijnzaad geen goede omega 3-bron en niet geschikt als DHA-leverancier voor pups. Visolie, krillolie en sommige algen bevatten wel DHA. Helaas is niet altijd duidelijk of er genoeg van deze ingrediënten in zit om voor genoeg DHA te zorgen. Het beste kijk je hoeveel DHA er in zit, een goed merk zet dit op de verpakking (of op de website). Ik zou minimaal 0,2% DHA aanhouden. Bij te weinig DHA of bij twijfel, kun je zelf visolie of krillolie toevoegen.

Zinkchelaat
Aan alle brokken worden mineralen toegevoegd, om zeker te zijn dat er geen tekorten ontstaan. Mineralen kunnen niet in pure vorm worden toegevoegd, maar zijn altijd gebonden aan iets anders. Pure koper is bijvoorbeeld giftig, maar gebonden aan bepaalde stoffen, is het nuttig voor het lichaam. Mineralen gebonden aan een organische stof heten gecheleerde mineralen, en deze zijn beter opneembaar dan mineralen gebonden aan sulfaten of oxides. Hoe sneller de pup groeit, hoe meer baat deze blijkt te hebben bij organisch gebonden zink. Organisch gebonden zink heet zinkchelaat, en sommige merken noemen het organisch zink. Dit is beter dan zinksulfaat en zinkoxide, vooral voor pups. Ook voor andere mineralen geldt dat een chelaat beter opneembaar is dan een sulfaat- of oxide-verbinding.

Chondroitine en glucosamine
Voor pups van grote rassen kunnen gewrichtsondersteunende supplementen nuttig zijn om de ernst van eventuele elleboog- of heupdysplasie te verkleinen. Onderzoek op labradorpups liet zien dat een brok met vis, aangevuld met glucosamine, chondroitine, boswellia, duivelsklauw en groenlipmossel, minder ernstige elleboog- of heupdysplasie kregen dan de labradorpups die deze supplementen niet kregen. Sommige puppybrokken bevatten glucosamine en chondroitine, maar vaak in lagere hoeveelheden dan waarschijnlijk nodig is voor goed effect. Zelf toevoegen is daardoor meestal effectiever.

Uitproberen en observeren

Elke pup is anders, en het is lastig te voorspellen welke brok het beste past bij jouw pup. Probeer dus uit, kijk goed naar de gezondheid (bijvoorbeeld vacht, huid, energie, ontlasting) van je pup en probeer andere voeding als dat nodig lijkt te zijn.

65 Comments

 1. L

  Hoi,

  We zoeken al zo lang we onze pup hebben op internet maar vind het lastig met de verhoudingen. Ik hoop dat jij ons advies kan geven. Wij hebben een corgi pembroke van 7 maand. Hij groeit goed en ziet er gezond uit. Vanaf het moment dat hij bij ons is krijgt hij het puppyvoer van Edgar en cooper. Hij doet het daar erg goed op maar we zien wel dat zijn ontlasting wisselt, soms stevig en soms wat dunner. Een enkele keer heeft hij soort van uitslag in zijn lies en soms een bultje dat op acne lijkt. Daarnaast staan corgi’s erom bekend nooit een “vol” gevoel te hebben en last van vraatzucht te hebben. Hij krijgt op dit moment nog drie keer per dag eten en we houden ons aan de richtlijn op de tabel en kijken hoe hij eruit ziet.

  Hij zit inderdaad nooit vol en wil altijd meer eten. Nu hebben we een aantal vragen; Wanneer zou een geschikt moment zijn om over te stappen op volwassen voer? En naar 2x per dag voeren? Daarnaast; welk volwassen voer zou je aanraden en is het huidige puppyvoer geschikt voor hem?

  Bedankt alvast voor je antwoord

  Met vriendelijke groet,

  Lisanne van der Meulen.

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt in principe het hele hondenleven puppy-brokken blijven geven, want puppybrokken zijn prima geschikt voor volwassen honden. Maar financieel gezien is het vaak fijner om over te stappen op adultbrokken. De beste leeftijd hiervoor is onder andere afhankelijk van de grootte van je hond en van de brok waar je naar overstapt. Voor een middelgroot ras is een leeftijd van 1,5 jaar een goede leeftijd om over te stappen naar adult brokken, maar dat mag dus ook later. Je zou nu ongeveer kunnen overgaan naar twee maaltijden per dag.

   Wat is je eigen conclusie over het huidige puppyvoer als je de stappen in dit artikel naloopt met de ingredienten en analyse? Ik kan het ook simpel maken voor je, zie hier mijn review:
   https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/edgard-cooper-puppy-verse-scharreleend-en-kip/.

 2. djorna

  Hebben jullie ervaring met de yourdog puppybrok. Deze zouden op je eigen ras afgestemd zijn?!
  Wij hebben een rhodesian ridgeback van 15 wkn (reu, dus harde groeier) en die heeft wisselende ontlasting op de eukanuba large breed puppy (vanuit fokker).
  Ik wil nu over op een andere brok dus hoor graag adviezen.
  Mijn andere hond heeft jaren op kvv gestaan en vanwege redenen nu terug naar brok dus lang op acana gestaan maar at hij slecht. Kvv is geen optie meer maar willen wel het beste en meest natuurlijke voer dus ben benieuwd!

 3. Peter Müller

  Ik heb een americanse akita puppy nu 7 maanden. Kreeg van de Fokker eukanuba mee.Ben sinds 3 maanden over gestapt naar vol bites van darf biologische maar dat ging niet er goed veel ontlasting 5 6 keer op een dag en niet echt mooie drollen. Ben toen maar naar de lam van darf over gestapt voor volwassenen hond zit niet veel verschil in de puppy brok of volwassenen brok.Maar er zit weinig verschil in de ontlasting. Dacht het is lam dus meschien een schoner brok..nu maar weer op zoek naar een ander merk

 4. Danielle Ed

  Hallo Meike, ik heb geprobeerd met jouw advies over “hoe kies je goede puppybrokken” de puppybrokken van Farmina Natural & Delicious Puppy Mini & Medium te analyseren, maar blijf het lastig vinden de ingrediënten goed te interpreteren. Deze puppybrokken bevatten bijv. 42% raw protein. Dat lijkt mij aan de hoge kant, gelet op jouw advies van rond de 28%, maar zo te zien betreft het dierlijke en geen plantaardige eiwitten. Ik las op jouw website dat dit merk brokken op jouw lijstje staat om binnenkort te analyseren. Ben daar erg benieuwd naar, want de ingrediënten lijken mij prima. Behalve dan het hoge eiwitgehalte. Wat is jouw mening hierover? Ik zend hierbij een link naar de samenstelling: https://www.allaboutdogfood.co.uk/dog-food-reviews/1524/farmina-natural-and-delicious-puppy-mini-and-medium

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Danielle, 42% eiwit is inderdaad erg hoog, en hierdoor zal het niet voor elke pup geschikt zijn. Het vetgehalte past wel bij het eiwitgehalte, deze is ook hoger, waardoor je minder hoeft te voeren en je pup ook minder eiwit binnenkrijgt. De samenstelling ziet er prima uit, je zou het zeker kunnen proberen.

 5. Sam

  Dag Meike, allereerst mijn grootste complimenten voor jouw website. Hoe handig is dit?!
  Ik heb intussen een heus Excel lijstje zelf opgemaakt met mijn voorkeuren voor onze Entlebucher pup.
  Bij het zoeken naar de juiste voeding, kwam ik terecht bij een merk waar ik niets van terugvind op voerwijzer. (Eigelijk door een advertentie op facebook.)
  Omdat ik voor eenzelfde prijs geen enkele brok terugvind met zo’n mooi vleesgehalte, mooie voedingswaarden en niet teveel peulvruchten of aardappelen, wou ik dit toch even meedelen en er jouw mening over vragen. Het betreft het Franse merk Franklin. De details vind je hier terug: https://franklinpetfood.com/products/poulet-saumon-fenouil
  Wat is jouw mening? Kijk ik iets over het hoofd, of is dit echt een top prijs-kwaliteitsverhouding?

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Sam, dat ziet er inderdaad interessant uit. Kun je dit gewoon bestellen in Nederland en België (ik zie een Franse site)? Ik ga deze opnemen in mijn documentatie en meenemen bij het opstellen van de puppybrokken top 10. Als je de brokken gaat proberen, ben ik benieuwd hoe het bevalt.

   1. Sam

    Hoi! Momenteel leveren ze enkel in Frankrijk en België. In België volgens de FAQ zijn er steeds extra leveringskosten. Ik heb dit eens nagevraagd via hun chat op de website (waar ze trouwens zeer behulpzaam zijn), en ook in België blijkt gratis verzending toch mogelijk, indien je het laat toekomen in een ‘Mondial Relay afhaalpunt’. Er zijn in Nederland ook Mondial Relay punten, dus is levering daar misschien ook mogelijk, maar dat weet ik niet. Men vertelde me nog dat het is opgericht in 2018 en productie zich in UK & Duitsland bevindt. En dat men aan een Nederlandstalige website werkt… 🙂

    1. Annemiek2

     Hoi Sam,

     Mooi voer dat Franklin, maar het is m.i. niet zo goedkoop- waarmee ik niks over de kwaliteit wil zeggen overigens.
     Vergelijkbaar/beter qua samenstelling/voedingswaarden is Isegrim (puppy River zalm), wat makkelijker te krijgen is via oa zooplus en het is, in grootverpakking, per kilo een stuk goedkoper. Daarbij is de aanbevolen dosering lager, dus je hoeft minder voer te slepen, poep te ruimen en de maag/darmen van je hond worden minder belast met nodeloze vulling.
     Wat mogelijk een nadeel is, is het vrij hoge (vnl. dierlijke) eiwitgehalte van 37% . Evengoed kan dit een voordeel zijn… daar ben ik nog niet uit.

   2. Melissa Broere

    Dag Meike,
    Ben je al ver in het proces van het opstellen van de puppybrokken top 10 of gaat dit nog wel even duren? Wij krijgen over een paar weken onze pup in huis en ben op zoek naar een nieuwe brok. Hij krijgt nu proplan puppybrokken en wil hem dit in eerste instantie wel geven terwijl hij hier went. Klopt het dat je adviseert dan bij 14 weken de overstap te maken?

    1. Voerwijzer Meike

     Ik zal eens wat meer vaart maken. Ik heb alle brokken verzameld, en moet het nog door mijn scoresysteem “gooien”. Zoals het nu lijkt, komen onder andere de merken Farmina, Acana, Riverwood, Carnilove, Brit, Orijen en Profine in de top 10.

     Ik adviseer om de overstap te maken als de pup gewend is in zijn nieuwe thuis. Dat hoeft niet perse met 14 weken. Voor sommige brokken geldt dat ze volgens de Fediaf-richtlijnen pas geschikt zijn vanaf 14 weken. Dan zet ik het er bij in mijn beoordeling.

     1. MB

      Is essential beginning large breed ook een brok die in de top 10 komt? Een nestgenootje van onze hond krijgt nu deze brok. Of tenminste niet de large variant. Onze pup staat nu nog steeds op de purina proplan medium sensitive lam, maar het gaat niet goed met zijn ontlasting. Deze is erg wisselend tot slijm aan toe. Hij heeft geen giardia, andere parasieten zijn nog niet uitgesloten.

      Ik heb gekeken naar de Orijen en Acana alleen ik hoor dat deze brokken best lastig en onzeker leverbaar zijn op het moment. Bovendien vraag ik me af of onze pup met dus blijkbaar een gevoelige spijsvertering dit hoge aantal eiwitten in de brok kan verteren.

   3. Annemiek2

    Hi Meike,

    Qua prijs/ kwaliteit (voor wat betreft samenstelling en ingrediënten) ben ik zeer benieuwd naar wat je vindt van Isegrim Junior “River” Zalm.
    Aan dierlijke bestanddelen (o.a. verse+gedroogde zalm 25%+ 25% en nog een aantal andere % aan gevogelte en zalm oliën en vetten) een totaal van 71%, veel, voornamelijk dierlijke eiwitten (37%), wel aardappel, geen granen. Bij Zooplus in voordeliger dubbelverpakkingen te krijgen.

    Onze fokker adviseert Monge Allbreeds puppy Zalm, dat lijkt goedkoper maar er zit volgens mij veel meer loze voeding in, waardoor de aanbevolen dagelijkse dosering zo’n 35% hoger is (en je meer poep aan t opruimen bent…).
    Ik neig er dus naar om na een maand of 2 over te stappen op Isegrim.
    NB eindgewicht van de ‘athletische’ hond zal tussen de 30 en 35 kg zijn.

    https://www.alsa-nature.nl/puppy-droogvoeding-isegrim-junior-river-zalm
    https://monge.panagenicseurope.com/product/monge-all-breeds-puppy-salmon-rice-2-5-kg/

     1. Annemiek2

      Dank je voor de tip tav. visbrokken/zalm!
      Ze hebben ook voor adults ook brokken met vlees, voor pups helaas niet. Maar ze moeten vanaf 12 maanden op adult overgaan begrijp ik.
      Zou je brokken van twee merken niet gewoon kunnen mengen? (bijvoorbeeld met carnilove of Markus Mühle), dat je van beide de halve adh door elkaar in de bak doet?

     2. Annemiek2

      er zit overigens naast alle zalm ook 12% aan kippenvet in, en nog eens 5% itt aan gehydrolyseerd kippen eiwit en kippenlever… ik ga ze eens vragen of ze kunnen aangeven hoeveel omega 3 en 6 er precies in zit 🙂

 6. sharonH

  Hoi

  Ik ben voor onze shih tzu pup van 11 weken opzoek naar een andere brok. Ze krijgt nu royal canin mini vanuit de fokker.

  Ik kwam deze tegen op zooplus, wat vind jij hiervan?
  20 % vers kippenvlees, 19 % kippenvlees (gedroogd), 19 % verse zalm, 8 % eendenvlees (gedroogd), aardappel (gedroogd), zoete aardappel (gedroogd), 5 % gevogeltevet, 4 % zalm (gedroogd), 3 % gevogelte-eiwit (gehydroliseerd), erwten, 1 % eieren (gedroogd), 1 % zalmolie, lijnzaad, chicorei-inuline, psylliumschillen, appel (gedroogd), wortel (gedroogd), cranberries (gedroogd), gedroogde kruiden (spinazie, tijm, oregano, salie, peterselie, marjolein, kamille, anijs, fenegriek, goudsbloem, pepermunt).

  Toevoegingsstoffen per kg:
  Nutritionele toevoegingsmiddelen:
  vitamine A 25.000 IE, vitamine D3 1500 IE, vitamine E 200 IE, vitamine C 180mg, vitamine B1 (thiaminemononitraat) 10 mg, vitamine B2 (riboflavine) 10 mg, vitamine B6 (pyridoxinihydrochloride) 8 mg, vitamine B12 (Cyanocobalamine) 40 mcg, biotine 310 mcg, cholinechloride 1230 mg, foliumzuur 1,1 mg, niacine 70 mg, calcium-D-pantothenaat 30 mg, taurine 1050 mg, zink (zinkoxide) 80 mg, mangaan (mangaan(II)-oxide) 8 mg, koper (koper(II)sulfaat, pentahydraat) 7 mg, jodium (calciumjodaat, watervrij) 2,8 mg, DL-methionine 800 mg.
  Energiegehalte per kg:
  ME (naar FEDIAF, 2019) pro kg: 3.978 kcal – 16,7 MJ
  Analytische bestandsdelen

  ruw eiwit 41.0 %
  ruw vet 18.0 %
  ruwe vezel 2.0 %
  ruwe as 8.0 %
  calcium 1.7 %
  fosfor 1.2 %
  omega-3-vetzuren 0.6 %
  omega-6-vetzuren 2.0 %

 7. Sandra78

  Wij mogen volgende week onze Appenzeller pup ophalen en hij krijgt bij de fokker momenteel Aveve Optima+ puppy brokjes. Dit is echter een belgisch merk en niet verkrijgbaar in NL.

  Onze vorige hond gaven we Woooff hondenbrokjes maar voor de nieuwe pup wil ik wat anders. Nu kwam ik op internet het merk Tribal tegen: https://tribalhondenvoeding.nl

  Is de puppy variant hiervan geschikt…..eiwit percentage is 25% en Calcium is 0,9%….wel zinksulfaat ipv chelaat….

  Samenstelling van de puppy variant is als volgt (kon het niet vinden op de NL site, maar wel op een andere nederlandse site die het verkoopt):

  Samenstelling: Verse kalkoen (35%), Zoete aardappel (35%), Blauwe Whiting vis (hydrolyse) (14%), Heeleipoeder (6%), Gedroogde bietenpulp, Zonnebloemolie (1,35%), Gist (1,2%), Zalm visolie (1%), Inulin, Kruidenmix (0,25%; Peterselie, Rozemarijn, Brandnetel, Kamille, Salie, Tijm, Koriander, Paardebloem bladeren, Zoethout).

  Additieven: Vitaminen en sporenelementen: Vitamine A 17500 IE/kg, Vitamine D3 1750 IE/kg, Ijzersulfaatmonohydraat 87 mg/g, Mangaanoxide 56 mg/kg, Cupric sulfaatpentahydraat 4,7 mg/kg, Zinksulfaatmonohydraat 87 mg/kg, Calciumjodaat watervrij 2 mg/kg, Natriumseleniet 0,2mg/kg. Antioxidanten: sterk tocopherol-houdend extract van natuurlijke oorsprong.

  Analytische bestanddelen: Ruw eiwit 25%, Ruw vet 14%, Ruwe celstof 2,3%, Ruwe as 6,4%, Vitamine A 17600 IE/kg, Vitamine C 58 mg/kg, Vitamine B6 7,5 mg/kg, Omega-3 3,1 g/kg, Omega-6 16,1 g/kg, Calcium 0,9%, Fosfor 0,6%, ME kCal 370,6 kCal/100g.

  Ik ben heel benieuwd wat je van deze puppybrok vindt?

  En wat je anders zou aanbevelen? Mijn voorkeur gaat wel uit naar koudgeperst…

  Groetjes,
  Sandra

  1. Voerwijzer Meike

   Zoals je waarschijnlijk al hebt geconcludeerd, is dat ik het eiwitgehalte aan de lage kant vind. En als er echt 0,6% fosfor in zit is dat te weinig voor pups. Het calciumgehalte is ook te laag voor pups van grote rassen. Ik zou dus een ander merk kiezen. Heb je dit overzicht van geperste brokken al gezien? http://www.voerwijzer.com/geperste-brokken-vergelijken. Markus Muhle en Biofood hebben prima geperste puppybrokken.

 8. Kelvin

  Hi Meike,

  Vraagje: Uitgaand van jouw overzichten lijkt mij dit een goede brok voor pups, heb jij hier nog een mening over? Dank alvast!

  Aardappel (24%), Gedehydreerde kip (26%), Erwtenmeel, Kippenvet,
  Bietenvezels, Zalmolie, Johannesbrood, Lijnzaad, Eipoeder, Biergist, Vitaminen,
  Mineralen, Inuline, Wortel, Brandnetel, Echinacea, Tomaat, Appel, Mango, Pruimen, Banaan, Tijm, Basilicum, Spirulina, Cranberry, Selderij, Glucosamine, Chondroïtine

  Ruw eiwit: 30,0%
  Ruw vet: 18,0%
  Ruwe celstof: 5,0%
  Ruwe as: 7,7%
  Calcium: 1,2%
  Fosfor: 1,0%
  Natrium: 0,28%
  Magnesium: 0,01%
  Vocht: 9,0%

  Voedingswaarde per kilo Analyse
  Vitamine A: 18.000 IE
  Vitamine D3: 1.800 IE
  Vitamine E: 500 mg
  Vitamine C: 62 mg
  Vitamine B1: 7,2 mg
  Vitamine B2: 10,8 mg
  Vitamine B6: 4 mg
  Vitamine B12: 60 mg
  IJzer: 70 mg
  Koper: 10 mg
  Mangaan: 50 mg
  Zink: 100 mg
  Jodium: 2,0 mg

  1. Voerwijzer Meike

   Die samenstelling ziet er op het eerste gezicht prima uit. Jammer dat de hoeveelheid DHA niet bekend is, en in welke vorm de mineralen zijn toegevoegd. Wat ik me wel afvraag is hoe ze 30% eiwit uit 26% kip (en een paar procent ei) halen. Gedroogde kip bevat ongeveer 60% eiwit. Er moet nog een eiwitbron zijn, er zal misschien veel erwteneiwit (uit het erwtenmeel) inzitten. Dat zou betekenen dat de eiwitkwaliteit niet heel hoog is.

    1. Voerwijzer Meike

     Ik zie dat er meerdere soorten puppybrok zijn. Waar kom je op uit als je de criteria toepast? Zit er geisoleerd plantaardig eiwit in? Zitten er sulfaten en oxides in, of chelaten als mineraalverbindingen?

     In de brokkenvergelijker vind je puppybrokken die ik zou aanbevelen, de puppybrokken die vier of vijf sterren hebben.

     1. Voerwijzer Meike

      Oh die variant had ik nog niet eens gevonden. Die ziet er wel beter uit dan de puppybrokken van Monge die ik had gevonden. 1.6% calcium is aan de hoge kant, maar omdat het zoveel calorieën bevat is het minder erg. Want meer calorieën = minder voeren = minder calcium binnen krijgen.

      De brok ziet er niet slecht uit, maar heeft een paar minpunten:
      – bevat geen goede omega 3-bron, je zou bijvoorbeeld zelf nog krillolie of vis kunnen toevoegen aan het menu
      – het bevat zinkoxide, dat is de slechtst opneembare vorm van zink, terwijl zink zo belangrijk is voor pups
      – er zit weinig vitamine D in, in relatie met vitamine A.

 9. canan

  goedemorgen,

  Ik heb net een Pomeriaan (dwergkees) puppy van 15 weken opgehaald. Die wordt max 2 kg. Is nu 1 kg. Ik gebruik nu Royal Canin. Maar dit lust ze niet. Welk droge brokken voer is geschikt voor deze Pomeriaan ? Graag uw reactie terug. Want ik zie zoveel keuzes, ik kom er niet meer uit.

 10. Eloya

  Dag Meike,

  Wij krijgen over 2 weken een duitse dog puppy van dan 9 weken.
  Wij willen graag een kwalitatief goede brok voeren voor haar grote ras.

  Ik heb nu naar aanleiding van de tips op jouw site 2 brokken merken gevonden die mij aanspreken.
  ik zag op voerwijzer nog geen review over brit care brokken.

  Wat denk jij over deze 2 merken voor een duitse dog pup in de groei?
  WoW heeft wel een hoger percentage vlees, maar brit care heeft minder toegevoegde bestanddelen volgens mij?

  little wolf of wilderness eend (en later overstappen op de adult versie)
  https://www.wolf-of-wilderness.com/shop/nl/wolf-of-wilderness-junior-wild-hills-eend/c/CZ533584/p/PZ621434

  Brit care free junior (en later over stappen op de giant breed versie)
  https://www.barkkinghondensnacks.nl/webshop/overige/brit-petfood-hond/detail/747/brit-care-grain-free-junior-large-breed-salmon–potato.html

  https://www.barkkinghondensnacks.nl/webshop/overige/brit-petfood-hond/detail/750/brit-care-grain-free-giant-salmon–potato.html

   1. Eloya

    (puppy brokjes zijn te klein voor onze duitse dog dame straks, op aanraden van fokker gelijk over op adult)

    Wolf of wildernes adult eend
    (mijn mening, mooi hoog in vlees, maar zitten ook wel wat toegevoegde elementen in. wellicht wat hoog in calcium met 1.3 voor duitse dog?

    Ingrediënten:
    vers kipvlees (41%), stukjes aardappel (gedroogd), eendeneiwit (10%, gedroogd), gevogelte-eiwit (10%, deels gedroogd en gehydrolyseerd.) bietenpulp (ontsuikerd), lijnzaad, gevogeltevet, biergist (gedroogd), natriumchloride, monocalciumfosfaat, ei (gedroogd), bosvruchten (0,3%, gedroogd: cranberries, aalbessen, frambozen, vlierbessen), kruiden (0,2%, gedroogd: bijvoet, St. Janskruid, brandnetelbladeren, kamille, duizendblad, klein hoefblad, paardenbloemwortel) gistextract (gedroogd, 0,2% beta-glucanen en mannan-oligosachariden), appel (gedroogd), chicorée-inuline (0,1 %), zalmolie, zonnebloemolie.

    Additieven per kg:
    voedingsfysiologische additieven:
    vitamine A 12.000 IE, vitamine D (vitamine D3) 1.500 IE, vitamine E (all-rac-alfa-tocoferylacetaat) 250 mg, vitamine C (ascorbylmonofosfaat, Ca-Na-zout) 100 mg, vitamine B1 (thiaminmononitraat) 12 mg, vitamine B2 (riboflavine) 12 mg, vitamine B6 (pyridoxinehydrochloride) 8 mg, vitamine B12 (cyanocobalamine) 180 mcg, niacine 35 mg, pantotheenzuur (calcium-D-pantothenaat-preparaat) 35 mg, foliumzuur 1,2 mg, biotine (D(+)-Biotine) 300 mcg, cholinchloride 2.000 mg, koper (als koper(II)-sulfaat, pentahydraat) 12,5 mg, zink (als zinksulfaat, monohydraat) 100 mg, zink (als glycine-zinkchelaat, hydraat) 60 mg, ijzer (als ijzer(II)-sulfaat, monohydraat) 200 mg, mangaan (als mangaan(II)-sulfaat, monohydraat) 25 mg, jodium (als calciumjodaat, watervrij) 2,3 mg, selenium (als natriumseleniet) 0,35 mg.
    Technologische additieven:
    Antioxidanten

    Energie per kg:
    ME (FEDIAF, 2016) 15,98 MJ / 3.816 kcal
    ruw eiwit 26%
    ruw vet 16%
    ruwe vezel 2,5%
    ruwe as 7,5%
    calcium 1,3%
    fosfor 0,9%
    natrium 0,4%

    Brit care grain free giant breed.
    Eigen mening: iets lager calcium gehalte van 1.2, geschikt voor grote rassen. ook iets grotere brokjes. lager vleesgehalte, wel maar 1 proteïne en koolhydraat (zalm en aardappel) en extra toevoegingen voor de gewrichten van grote rassen.

    GRAANVRIJE FORMULE MET ZALM & AARDAPPEL VOOR VOLWASSEN HONDEN VAN ZEER GROTE RASSEN (MEER DAN 45 KG).

    Samenstelling: gedroogde zalm (35%), aardappelen (32%), zalmeiwit (12%), kippenvet (met tocoferolen als conserveringsmiddelen), gedroogde appels, natuurlijke smaakstoffen, zalmolie (2%), bakkersgist, gehydrolyseerde schalen van schaaldieren (een bron van glucosamine, 320 mg/kg), kraakbeenextract (een bron van chondroïtine, 190 mg/kg), mannan-oligosachariden (150 mg/kg), kruiden & vruchten (rozemarijn, kruidnagels, citrus, kurkuma, 150 mg/kg), fructo-oligosachariden (100 mg/kg), Yucca schidigera (100 mg/kg), inuline (90 mg/kg), melkdistel (75 mg/kg).

    Analytische elementen: ruw eiwit 28%, vetgehalte 16%, vochtgehalte 10%, ruwe as 7,0%, ruwe celstof 2,5%, calcium 1,2%, fosfor 1,0%.

    Voedingssymenstelling: vitamine A (E672) 20.000 IE, vitamine D3 (E671) 1500 IE, vitamine E (α-tocoferol) (3a700) 500 mg, vitamine C (E300) 200 mg, cholinechloride 600 mg, biotine 0,6 mg, vitamine B1 1 mg, vitamine B2 4 mg, niacinamide (3a315) 12 mg, calciumpantothenaat 10 mg, vitamine B6 (3a831) 1 mg, foliumzuur (3a316) 0,5 mg, vitamine B12 0,04 mg, zink (E6) 80 mg, ijzer (E1) 70 mg, mangaan (E5) 35 mg, jodium (E2) 0,65 mg, koper (E4) 15 mg, selenium (3b8.10) 0,25 mg.

    Metabolizable energy:

    3,830 kcal/kg. omega-3-vetzuur: 0,72%, omega-6-vetzuur: 2,40%.

    Groetjes,
    Eloya

    1. Voerwijzer Meike

     Dag Eloya, sommige adultbrokken zijn ook geschikt voor pups inderdaad. Deze brokken zien er opzich prima uit, maar je zou de fabrikant nog kunnen vragen waarom ze voor adult worden aangeprezen en of ze ook voldoen aan de criteria voor puppybrokken. Je zou het ook zelf kunnen berekenen met de Fediaf-richtlijnen. Er zijn ook goede puppybrokken voor grote rassen, zoals van Farmina of Schesir. Ik ben ze nog aan het anayseren, dus kan nog geen goede top 5 geven.

 11. Desiree

  Beste Mieke,

  ik oriënteer mij reeds geruime tijd op geschikte puppybrokken.
  Friese Stabij reu, nu 14 weken oud, weegt nu 13,5 kilo, zal naar verwachting uitgroeien tot een grote hond van zijn soort (zowel schofthoogte als gewicht).
  Hij krijgt nu in navolging van hetgeen hij ook bij fokker kreeg Royal Canin Medium Puppy Breed. Aangevuld met 1 keer per week vers vlees (pens).
  Hij vind het lekker, hoewel ik vermoed dat hij veel lekker zal vinden aangezien hij verzot is op eten.
  Ik gun hem voer dat hem geeft wat hij nodig heeft en het best er uit haalt wat er in zit.
  Ik hoor en lees dat Royal Canin niet bij uitstek het beste voer is, terwijl het toch behoorlijk aan de prijs is.
  Er zijn mensen die lyrisch zijn over Farmfood.
  Kun jij mij verlossen van deze zoektocht die mij eerlijk gezegendste nerveus maakt? Ik ben onzeker of ik hem niet te kort doe en of ik hem geef wat hij nodig heeft.

  Ook vraag ik mij af, er bestaat speciale visolie voor honden. Is het raadzaam dat aanvullend te geven?

  1. Voerwijzer Meike

   In de brokkenvergelijker staan een heleboel puppybrokken. De puppybrokken met vijf of vier sterren, vind ik goede brokken. Je zou ook meer rauwvoer kunnen voeren, bij de dierenspeciaalzaak is vaak wel Energique puppy verkrijgbaar. Visolie voor honden is alleen nuttig als er te weinig omega 3 in het voer zit en het goede visolie is. Hier vind je een artikel over omega 3: https://www.voerwijzer.com/omega-3-vetzuren-belangrijk-voor-hond-en-kat/. Een artikel met advies over supplementen komt er nog aan.

 12. Celien

  Hallo,
  Een tijd geleden heeft u optilife maxi puppy voor onze labrador pup aangeraden. Deze brok beviel hem goed, maar nu blijkt dat hij allergisch is aan kip volgens de dierenarts. Hij heeft jeuk, hotspot, diarree, rode ogen, jeukende oortjes. Wij moeten dus helaas terug van brok veranderen. Ik heb gezien dat optilife puppy all breeds ook zalm heeft maar dit is voor alle rassen, is dit wel ok voor een labrador van 10 maanden of moet ik specifiek kijken naar maxipuppy? We vinden het moeilijk op een hypoallergene brok te vinden voor specifiek maxipuppy’s zonder enige sporen van kip,gevogelte/vet/meel. Ik had ook al gekeken om eventueel al over te schakelen naar adult mijn oog was gevallen op de brok van edgard&cooper zalm hypoallergic, hier zit geen sporen van kip in maar dit is weer all breeds… Ik wil graag het beste voor onze pup en hem zeker besparen van groeipijnen/heup en elleboogproblemen, ik zou jou raad en advies enorm appreciëren want er bestaan zoveel merken dat we het niet meer weten. Alvast bedankt Meike.

  1. Voerwijzer Meike

   Opti Life Puppy Sensitive is ook geschikt voor Labrador pups, en zou ik zeker proberen. Er lijkt geen chodroitine in te zitten, dus je zou een glucosamine/chondroitine supplement kunnen toevoegen. Laat je weten of het beter gaat straks?

   1. Celien

    Hoi Meike! Bedankt voor je spoedige reactie. Ik zat dit weekend in een noodsituatie omdat hij toch al 2 dagen moeilijk gegeten had kon ik enkel terecht in de winkel waar ze de edgard&cooper adult zalm hadden dus hier heb ik een klein zakje van gekocht. Hij eet dit gelukkig goed op. Moet ik nu toch nog best 2 maanden overschakelen naar de optilife pup sensitive of moet ik deze brok blijven doorgeven? Ik vind de verhoudingen precies van de adult ook zo weinig voor nog een pup kan dit?

 13. Paola

  Hoi Meike,

  Dank voor deze informatieve site. Enorm behulpzaam om op deze manier een weg te vinden in het enorme aanbod aan hondenvoer. We zullen begin mei onze jack russell puppy welkom heten. In de zoektocht naar een goede voeding kwam ik ook een concept voor voeding op maat tegen. Deze voeding kent de volgende samenstelling:
  Totale hoeveelheid vlees 57%; kip (35%), groene erwten (20%), aardappelvlokken, kippenvet, gehydrateerde tonijn (5%), gehydrolyseerd kippenvlees, lijnzaad, bietenpulp, mineralen, verse zalmolie, eieren, biergist (een natuurlijke bron van MOS), glucosamine, chondroïtinesulfaat, yucca schidigera.

  Voedingsadditieven (/kg): vitamine A 24.000 IE, vitamine D3 2.000 IE, vitamine E 600 mg, ijzer 90 mg, koper 13 mg, mangaan 40 mg, jodium 1,5 mg, selenium 0,2 mg, natuurlijke antioxidanten.

  Analytische bestanddelen: eiwitten (81% van kip en tonijn) 33%, ruwe olie en vet (natuurlijk gehalte aan omega 3 en 6) 20%, ruwe as (mineraal) 7,5%, vezels 2,5%, calcium 1,3%, fosfor 0,9%.

  Zo op het eerste oog lijkt deze best in lijn met hetgeen jij adviseert. Wat is jouw mening over deze samenstelling?

  Alvast dank voor je reactie.
  Groet, Paola

 14. miranda1986

  Hoi. Over 6 weken komt onze labradorpup en ik ben me vast aan het inlezen voor voeding. Nu kwam ik deze tegen en denk wel een goed voer? Toch even voor de zekerheid een check;-)
  Vlees en dierlijke producten (waarvan 26% gedroogde kip, 0,01% chondroïtine), granen (waarvan 20% rijst), oliën en vetten (0,5% zalmolie), groenten, plantaardige bijproducten, zaden, mineralen, schaal- en weekdieren (0,01% glucosamine). Analytische bestanddelenRuw eiwit 25%, Ruw vet 16%, Ruwe celstof 2,4%, Ruwe as 5,7%, Calcium 1,07%, Fosfor 0,8%, Vocht 10%, Omega-3 vetzuren: 0,3%, Omega-6 vetzuren: 2,2%, Energiewaarde 3.979 kcal/kg. Nutritionele toevoegingsmiddelenVitamine A 14.000 IE/kg, Vitamine D3 1.400 IE/kg, Vitamine E 100 mg/kg, Vitamine C 20 mg/kg, IJzer als IJzer II Sulfaat Monohydraat 71 mg/kg, Mangaan als Mangaan II Oxide 26 mg/kg, Koper als Koper II Sulfaat Pentahydraat 12 mg/kg, Zink als Zinksulfaat Monohydraat 125 mg/kg, Jodium als Calciumjodaat 1,3 mg/kg, Natrium als Natriumseleniet 0,3 mg/kg. Antioxidanten: Sterk tocopherol-houdend extract van natuurlijke oorsprong

  1. Voerwijzer Meike

   Waar kom je zelf op uit als je de samenstelling en analyse naast mijn criteria legt? Sowieso zijn dit soort ingrediënten-opgaven moeilijk te beoordelen, omdat je niet echt weet wat de ingrediënten zijn. Maar je kunt het eiwitgehalte en het omega 3-gehalte wel checken, die zijn laag.

 15. SilvioVh

  We verwachten binnenkort een Duitse herder pup en ik ben op zoek naar goede brokken met veel vlees en waarin alles aanwezig is wat hij nodig heeft om gezond op te groeien. Door de vele merken die er op de markt zijn ben ik een beetje het spoor bijster. Ik dacht eerst aan Orijen of Acana maar toen las ik dat in die merken het percentage giftige stoffen hoger is dan de rest van de merken. (Of is dat relatief?) Welke merken zijn nog van topkwaliteit voor de groei van een Duitse herder?

  1. Voerwijzer Meike

   Er komt nog een lijstje met de puppybrokken die ik het beste vind. Even uit mijn hoofd, Farmina staat er op. Acana en Orijen ook. In Orijen en in mindere mate Acana, zitten hogere gehaltes gifstoffen, maar ik vrees dat dat voor de meeste merken met meer vlees en vis geldt. Waarschijnlijk in biologisch voer minder.

 16. Dienke

  Hoi Meike,

  Ik probeer mij te begeven in het gezonde-brokken-land om uit te zoeken wat het beste is voor onze pup. Wij hebben een teckelpup van 6,5 maand. Ze krijgt vanuit de fokker Royal Canin. Een brok die wij zelf liever niet geven. Door allerlei andere zaken zijn wij niet eerder in de gelegenheid geweest om hier verder in te duiken.

  Ik kom er niet helemaal uit welke brokken mogelijk interessant zouden zijn voor onze hond. Ik ben nu aan het kijken naar Jarco, farmfood en Superfood 65%.
  Wat zijn jouw ervaringen met deze merken? Heb je nog andere merken voor mij die interessant zijn om te vergelijken?

  Alvast bedankt!

   1. Dienke

    Dankjewel Meike. Superfood 65% is een merk uit Engeland. Onze dierenwinkel importeert deze zelf.
    Ik ga zeker eens beter kijken naar de merken die jij noemt en of deze ook allemaal een volwassenbrok hebben. Is denk ik wel zo makkelijk ivm de overstap over enkele maanden.

Geef een antwoord