Calcium in puppybrokken voor grote en middelgrote rassen

Datum: 5 november, 2013
Laatst bijgewerkt: 23 april, 2021

Waarom kijken naar het calciumgehalte in puppyvoer?

 

In dit nieuwsbericht werd duidelijk hoe belangrijk het is op het calciumgehalte van een brok te letten bij pups van grote rassen. In sommige brokken zit een te hoog calciumgehalte, wat problemen op kan leveren voor de gezondheid van de pup. Het meest voorkomende probleem is groeipijn, ook wel enostosis genoemd, maar er kunnen ook andere botproblemen ontstaan. Het is bij pups extra belangrijk, omdat een overschot aan calcium niet door het lichaam wordt uitgescheiden.

Hoeveel calcium moet erin zitten?
Jonger dan 14 weken:tussen de 0,8% en 1,4% calcium
Vanaf 14 weken: tussen de 1% en 1,6% calcium

Helaas zegt het calciumgehalte in de analyse niet alles. Dit is meestal de hoeveelheid die er minimaal inzit, en soms de hoeveelheid die er gemiddeld in zit. Volgens de wet mag er 40% meer calcium inzitten dan in de analyse staat aangegeven.

Toch geeft het calciumgehalte op de zak wel een indicatie van de hoeveelheid calcium. Zorg er voor dat deze zeker niet hoger is dan 1,6%. Omdat er meer calcium in kan zitten en bij sommige pups makkelijker groeipijn ontstaat, zou ik liever 1,3% als maximumgehalte aanhouden. Voor pups die al groeipijn hebben kan het nodig zijn om nog een nog lager calciumgehalte aan te houden.

Naast het calciumgehalte opzich, is het ook belangrijk dat er niet meer dan 1.6x zoveel calcium als fosfor in zit. Dit kun je berekenen door het calciumgehalte te delen door het fosforgehalte. De ideale verhouding is 1.2x zoveel calcium als fosfor.

Per 1000 kcal
De hoeveelheid calcium berekenen we vaak per 1000 kcal. Een pup eet namelijk meer van een calorie-arme brok dan van een calorie-rijke brok en krijgt dan dus meer calcium binnen. Meer hierover lees je in het artikel Calciumgehalte berekenen per 1000 kcal.

Hoeveel calcium bevatten brokken?
De volgende brokken zijn volgens de fabrikant geschikt voor pups. Het gaat om puppybrokken en brokken voor “all life stages”

Brok % calcium
Biofood Puppy 1%
Darf Vol Bites Puppy 1,02%
Naturea Grainfree Growth 1,2%
Naturea Naturals Puppy large breed 1,2%
Eukanuba Natureplus Puppy Graanvrij zalm 1,2%
Markus Muhle Black Angus Junior 1,25%
Purizon Puppy 1,3%
Acana Classic Prairie Poultry 1,3%
Riverwood Junior Large breed – Free run Duck & Turkey with Pheasant 1,3%
Taste of the Wild Pacific Stream Puppy 1,3%
Applaws puppy large breed 1,34%
Acana pup large breed 1,4%
Carnilove Salmon & Turkey for puppies 1,4%
Orijen Puppy Large 1,2% – 1,5%
Orijen puppy 1,3% -1,6%
Riverwood Puppy Turkey & Duck with Pheasant 1,4%
Taste of the Wild High Prairie Puppy 1,4%
Dog Lovers Gold Original
(all life stages)
1,4%
Acana Wild Prairie 1,5%
Dog Lovers Gold Original Formula HE 1,5%
Essential Foods The Beginning 1,6%
Taste of the Wild Sierra Mountain 1,6%
Renske Super Premium Puppy Verse Kip met Lam 1,6%
Wolfsblut Wild Duck Puppy 1,58%
Wolfsblut Large Breed Puppy Wild Duck 1,66%
Wolfsblut Range Lamb Puppy 1,66%
Canagan Zalm 1,78%
Wolfsblut Large Breed Puppy Wild Pacific 1,8%
Wolfsblut Large breed Puppy Black Bird 1,85%
Canagan Kip 1,86%
Canagan Wild 2,13%
Wolfsblut Grey Peak puppy 2,52%

Je ziet dat bij niet alle brokken de calciumgehaltes onder de aanbevolen maximum hoeveelheid ligt. Het is daarom extra belangrijk goed op te letten.  

Verminder risico’s, voer rauwe vleesvoeding 
Bij het voeren van rauwe vleesvoeding lijkt de kans op problemen door teveel calcium kleiner. Het overschot aan calcium zou volgens dierenarts Ian Billinghurst wel uitgescheiden worden als de calciumbron rauwe botten is. Echter blijkt ook groeipijn te kunnen ontstaan bij teveel calcium in rauwe vleesvoeding. Let dus ook hier op het calciumgehalte. Over het algemeen zit je goed met een calciumpercentage tussen 0,5% en 0,8%. Lees meer over het calciumgehalte in het artikel Calcium in kvv: hoeveel moet er in zitten?

Het biologische merk Bandit heeft een kvv speciaal tegen groeipijn.

Overige aanbevelingen

 • Voer niet te veel. Het risico van te veel voeren is een te snelle groei, en dat kan problemen veroorzaken. Dit risico lijkt groter bij brokvoeding dan bij rauwe vleesvoeding, maar ook hierbij geldt dat je beter niet teveel kunt voeren.
 • Het eiwitgehalte kan beter niet te laag zijn. Vroeger werd gedacht dat teveel eiwit voor een te snelle groei zorgt, maar dit blijkt niet te kloppen. Dokter Becker zegt dat een te laag eiwitgehalte juist eerder voor skeletproblemen zorgt.

Bronnen en meer lezen
Overgrowing your large breed pup is dangerous, door dr Karen Becker
Het eeuwige calciumvraagstuk door Ian Billinghurst
Artikel ziekteconcept en voeding door Huub van de Lang
Nutritional guidelines for complete and complementary petfood for cats and dogs, Fediaf 2013 (pdf)
Canine and feline nutrition 3rd edition,
Case, Linda P, pagina’s 37/38, 228 en 499/500
Nap, R. C., et al. “The influence of the dietary protein content on growth in giant breed dogs.” VCOT Archive 6.1 (1993): 5-12.

80 Comments

  1. Voerwijzer Meike

   Oh dat is vreemd. Ik heb de fabrikant een email gestuurd en om de calcium- en fosforwaardes van al hun puppybrokken gevraagd. Zodra ik antwoord heb zal ik het hier plaatsen.

 1. Voerwijzer Meike

  Taste of the Wild High Prairie Puppy heb ik nog niet in de tabel opgenomen. Klopt het dat het 1,4% calcium bevat? Ik kan het op de website van Taste of the Wild niet vinden, maar als het goed is staat het op de zak. Als er inderdaad 1,4% calcium inzit, dan is dat een goede hoeveelheid en hoef je je geen zorgen te maken.

 2. Anoniem

  Hallo Meike,

  Ik kan weinig vinden over het calcium gehalte van, 

  Taste of the Wild High Prairie Puppy 

  Moet ik uitgaan van de tabel hierboven?

  Dan maak ik mij wel zorgen en ben ik bang dat ze wat teveel binnen krijgt.

  Hoor graag van je.

 3. Nick:

  Hallo Meike,

  Wat heb je een mooie site met objectieve artikelen.
  Maar vind het alsnog lastig om een goed voer te vinden voor mijn Old english Bulldog Pup van 10 weken.
  Er is zoveel op de markt, en het is een strijd tussen Prijs en kwaliteit wat ik aan mijn pup wil geven.
  Mijn pup zit nu op een geperste Darkenwald Puppy brok (Zie darkenwald site) dit heeft ze vanauit de fokker meegekregen. Dit is voor mij lastig te verkrijgen.
  Ik wil haar eigenlijk over hebben op een krokante brok. Maar deze moet goed zijn voor de bouw van een Old English Bulldog wat natuurlijk behoorlijk gespierd is. Wat zou daar nou een goede brok voor zijn? Want zijn de brokken die hierboven aangegeven worden voor de rest van de waardes ook goed voor pups? Want ik lees hier alleen over Calcium waardes. Zou jij een aantal merken kunnen noemen die jij goed zou vinden voor mijn hond?

  Ik hoor het graag en alvast mijn dank.

  Mvg,

  Nick
   

  1. Voerwijzer Meike

   Nee ik heb in bovenstaande brokken inderdaad vooral naar het calciumgehalte gekeken. Ook het eiwit-gehalte is belangrijk, voor pups is het belangrijk om genoeg eiwit binnen te krijgen. Er zit maar 1 brok bij in het lijstje met een wat lager eiwitgehalte, namelijk die van Markus Muhle. Die heb ik toch opgenomen omdat het een geperste brok is, en sommige mensen hebben daar voorkeur voor. Verder heb ik niet alle waardes gecheckt. Ik ga me nog wel verdiepen in puppybrokken en alle waardes, maar tegen die tijd zal jouw pup al volwassen zijn 🙂

 4. Voerwijzer Meike

  Welke waardes heb je genomen? De hoeveelheid toegevoegde calciumjodaat misschien? Dat is een toevoeging aan de brokken voor het jodium. Voor de hoeveelheid calcium dat in de brok zit, moet je kijken naar de analyse waar een percentage calcium wordt genoemd. In Dog Lovers Gold Original zit bijvoorbeeld 1,3% calcium. Duidelijk zo?

 5. Inge

  Hallo Meike.
  Onze Samojeed pup een reu van 4 mnd staat op DLG Original en doet het er goed op. Nu heb ik de calcium percentages proberen te berekenen met de gegevens zoals die op de site van DLG staan om te kijken of de Ocean versie of High Proteine versie ook kunnen omdat die beter scoren in de totaal lijst. Ik kom niet op de 3,3 g/1000kcal uit maar op de volgende waardes:
  DLG Original: 1,64 mg / 3972 cal/kg geeft 4,12 g / 1000kcal
  DLG Ocean: 1,56 mg / 3930 cal/kg geeft 4,0 g/ 1000kcal
  DLG High Proteine: 1,64 mg / 4080 cal /kg geeft 4,0 g / 1000kcal
  Heb jij andere waardes van de leverancier gekregen?
  Wat zou je aanraden voor onze pup?

 6. Voerwijzer Meike

  Zou het een idee zijn om Dog Lovers Gold te voeren en een paar keer per week een maaltijd vervangen door pens of vlees zonder bot? Dat mag als blikvoer, maar vers is wel gezonder en goedkoper. Je verlaagt de calcium-inname daarmee toch iets. Smuldier heeft bijvoorbeeld de enkelvoudige versies Kip, Vlees en Pens die hiervoor geschikt zijn. Let er verder goed op dat je pup “schraal” blijft.

 7. Willeke

  Onze Golden Retrieverpup is nu 5 maanden en heeft inmiddels al een paar merken gehad. Het beste deed ze het tot nu toe op Hills Puppy Large Breed (Ca 1.08%/kcal/100 gr) Bij Cavom was de ontlasting meer wisselend dan bij Hills en er was meer jeuk. Hills heeft volgens onze berekening en volgens deze site een prima calcium percentage van ongeveer 3,67 gram. Maar sinds een paar weken geeft ze af en toe tekenen van groeipijnen aan (plots janken, even manken met wisselende pootjes, aanraakpijn aan pootje om vervolgens 30 minuten later vrolijk te springen en rennen.) Tijd dus om toch op zoek te gaan naar een merk met nog minder calcium denken we. Budgettechnisch komt Dog Lovers Gold dan om de hoek kijken met 3,3gram Ca en 1,3%. Het % Ca is bij DLG dus hoger dan bij Hills, maar aantal gram is iets lager. Ik heb van alle gangbare merken hondenvoer mijn huiswerk gedaan en alle berekeningen, tips en vergelijkingen van deze site op los gelaten tot het ons bleef duizelen. Maar hier kom ik echt even niet uit. Mijn vraag is, zal dit kleine verschil naar verwachting genoeg zijn om haar klachtenvrij te krijgen voor de groeipijn? Wil na gedegen overleg en leeswerk eigenlijk pas in uiterste geval pas overstappen op kvv. Acana pupvoer lees ik teveel slechte revieuws over en volwassen voer valt helaas buiten budget. Wat zou u ons adviseren? Alvast bedankt voor het meedenken!

 8. Voerwijzer Meike

  Hoi Patrick, mijn advies is om wel te vertrouwen op het calciumgehalte dat ze aangeven. Volgens mij moet dit kloppen binnen een marge van 10% ofzo (weet even niet uit mijn hoofd hoeveel procent precies). Qua calciumgehalte is Cavom Puppy dus prima. Ik zou zelf liever iets meer eiwit voeren, de rauwe vleesvoeding is dus een zeer goede aanvullling.

 9. Patrick

  Wij krijgen binnenkort onze boerboelpup. We willen graag Cavom puppy gebruiken icm vleevoer. Ik las dat er max 1% calcium inzit maar weet nooit zo goed wat ik van de fabrikanten moet geloven. Kun je advies geven?

 10. Patrick

  Hallo
  Binnenkort verwachten wij onze boerboelpup. We willen graag Cavom Puppy voeren icm rauwvleesvoer. Ik las dat Cavom Puppy max 1% calcium bevat. Ik weet nooit zo goed wat ik van de fabrikanten moet geloven. Kun jij advies geven?

 11. Voerwijzer Meike

  Carla, ik zou na het ophalen eerst de brokken blijven voeren die hij/zij in het asiel krijgt, tot de pup bij jullie gewend is. Daarna zou ik meteen overstappen op kvv.

 12. Carla Gordijn

  Goede middag,

  over 2 weken krijg ik een 5 maanden oude pup (bastaard) uit een asiel. De honden krijgen daar de brokken die op dat moment voorradig zijn. Ze krijgen de brokken via sponsering dus is het zeer verschillend.
  Nu wil ik voor mijn hond de juiste brokken vinden maar er is zoveel keuze. Ik wil terzijndertijd op ander voer overgaan bv KVV.
  Graag advies.

  Groet,

  Carla

 13. Voerwijzer Meike

  Agwisselen is goed omdat:
  1. Je eventuele gebreken van het ene merk compenseert met het andere merk
  2. Een allergie voor een voedingsmiddel minder snel ontwikkelt als ze niet altijd hetzelfde krijgen

  Ik ben er zelf niet van overtuigd dat het beter is om geperste brokken te geven als je ook rauwe vleesvoeding geeft. Je kunt prima Dog Lovers Gold Origina voeren, zeker als je de brokken en de kvv op verschillende dagen geeft.

  Veel plezier bij de pups, leuk!

 14. Anoniem

  Hoi Meike,

  Dank je voor je antwoord. 
  Waarom is het zo goed om brokkenmerken af te wisselen? Wat voor een periode moet je dan aanhouden voor een bepaald merk?
  Volgende week gaan wij voor het eerst de pups begroeten. Ze zijn dan 3 weken en een beetje. Leuk! Ik zal dan gelijk aan de fokker vragen of de pups bij hun ook al KVV krijgen.
  Maar als je vers geeft, lees ik ook dat je een geperste brok moet geven. Dogs LVG Original is dat niet volgens mij.
  Geldt dat van de geperste brokken ook als je een hele dag KVV geeft? 

  Groetjes, Alexandra

   

 15. Voerwijzer Meike

  Hoi Alexandra, Dog Lovers Gold is prima, eventueel kun je het afwisselen met een andere brok uit je lijstje. Afwisselen is sowieso goed en je kunt dan ook zien of de ene brok beter bevalt dan de andere.

  Het is heel goed om rauwe vleesvoeding erbij te geven. Fijn dat de fokker dit al doet, dan hoeft je pup er niet meer aan te wennen. Je kunt dit dus meteen doen.

 16. Alexandra

  Goedemorgen Meike,

  Wij krijgen eind december onze Labrador pup. Nu ben ik aan het zoeken voor een goede (puppy)brok. Onze vorige labrador (gekregen bij 10 maanden) heeft bij ons altijd Nutro choice Large Breed gekregen en heeft het daar geweldig op gedaan. Hij is 12,5 jaar geworden. Van Nutro Choice ook een keer de senior versie gekocht, maar daar reageerde hij helemaal niet goed op.
  Maar nu dus een pup. Ik heb een aantal merken op jouw site gevonden die mij aanspreken.
  Applaws Puppy Large Breed
  Dog Lovers Gold
  Orijen Puppy Large
  Carnilove into the Wild
   & Nutro Choice Large Puppy

  Nutro Choice staat niet in jouw lijstje, maar ik heb op hun site gevonden dat het calcium 1.2 is. Ik kan echter geen calorieën vinden.
  Dog Lovers Gold is prijstechnisch de meest aantrekkelijke en ook qua calciumgehalte zit dit merk goed.

  Ik wil 1 of 2 x per week een versdag inbouwen. Ik zit te denken aan Carnivoer.

  Ik vind het erg moeilijk om te kiezen. Is het verstandig om een pup vers te geven en vanaf welke leeftijd kan je daar het beste mee beginnen?

  De fokker geeft Royal Canin aan hun honden en heeft 1 x per week een versdag ingebouwd. Maar ik wil liever geen Royal Canin geven. Ik zal dit in het begin wel doen en dan langzaam mixen met de andere brokken totdat ze helemaal over is op ons voer.

  Ik hoop dat jij mij verder kunt helpen.

  Groetjes, Alexandra

   

 17. M.

  Wat is het calciumgehalte van acana pork and butternut? 
  Ik ben voor mijn allergische hond nog steeds op zoek naar de beste brok. 

  Hij heeft op vers gestaan, maar dat is voor mij niet haalbaar qua vriezerruimte. 
  Dus toch weer terug op brok. 
  Hij heeft van wolfsblut 1 soort waar hij op kan (grey peak). Maar hij is er enorm op uitgekeken. 
  Dus ik ben weer zoekende…. Het liefst zou ik willen dat de pup/puber met hem mee kan eten. Dus vandaard dat ik op zoek ben naar het calcium gehalte van deze brok.

  alvast bedankt!
   

 18. Voerwijzer Meike

  Als het geen puppyvariant is, zou ik het niet voeren, tenzij er bij staat dat het voor pups geschikt is. Het calciumgehalte is prima, maar er zijn nog meer voedingstoffen waarvan er meer of minder in moet zitten.

 19. Bennie Postma

  Hoi ,een vraagje over impress your dog active zou die brok ook geschikt zijn voor een engelse stafford pup van 17 weken inverband met calcium gehalte er wordt 1,3 aangegeven.
  De puppy versie van hun heeft maar een matige vetgehalte van 10% en de active versie 16%.

 20. Voerwijzer Meike

  Hoi Marielle. Is de blaasontsteking nu weg? Je kunt nu gewoon weer ‘gewone’ puppyvoeding gaan voeren? Of je beter geperste brokken of ‘gewone’ brokken kunt voeren verschilt per hond en ik heb het idee dat het meestal niet uitmaakt. Het kan zijn dat je fokker heeft ervaren dat bij haar honden de geperste brokken beter bevielen dan de gewone brokken, maar het kan ook zijn dat hij/zij dit zegt omdat andere mensen dit zeggen. Heb je mijn artikel over geperste brokken al gelezen?

  Het grote nadeel van geperste brokken vind ik dat het zo weinig vet en eiwit bevat. Zeker voor pups is het belangrijk dat ze genoeg eiwit binnenkrijgen. Van Prins kan ik ook de samenstelling niet vinden, ze houden het erg vaag met “Granen, vlees en dierlijke bijproducten, plantaardige bijproducten, oliën en vetten,suiker, gist, vitaminen en mineralen.” Hills vind ik ook een vrij gemiddelde samenstelling hebben, maar al iets meer eiwit en vet. Beide hebben ze een prima calciumgehalte.

  Ik ben enthousiaster over de merken die ik in het overzichtje heb gezet. Nu maak ik het nog lastiger he? Uiteindelijk kan alleen de hond laten zien welk merk het beste bevalt, qua gezondheid. Ik zou ook overwegen om in ieder geval deels rauwe vleesvoeding te voeren, zeker voor een pup is het belangrijk om de darmflora goed op te bouwen, en om beter bestand te raken tegen infecties.
   

 21. Mariëlle

  Beste Meike, 
  Wij hebben sinds twee weken een American Bully Pup. Ze is nu 11 weken en we hebben al wat meegemaakt. Toen we haar net hadden kreeg ze blaasontsteking en als gevolg hiervan struviet kristallen, daarna heeft ze een week op C/D blikvoer gezeten van Hills, de dierenarts gaf daarbij aan dat zij Hills een beter merk vind dan het merk Prins wat wij al gaven. We hebben Prins doorgekregen van de Fokker, omdat dit geperste brokken zijn en zij deze beter vond voor dit ras. Nu sta ik dus in dubio en weet ik niet goed meer welk voer ik moet kiezen, ondanks het vele onderzoek op internet. Wat kan jij mij adviseren? Het calcium gehalte van de Prins puppy voor grote honden is 1,3% en de Hills puppy Large breed 1,07%. Ik kan alleen niet op de zak vinden hoeveel per kcal. 
  Ik hoop dat jij mij kan helpen. 
  Groetjes, Marielle 

  1. Tineke Bos

   Nee, daarom dat ik er ook niet veel duidelijk van werd. Ik zal deze op gaan vragen. Inmiddels het voer binnen en ook hierop staan enkel de minaralen e.d. aangegeven, maar geen ingredienten.
   Ik kom er nog op terug.

 22. Tineke Bos

  Beste Meike

  Bedankt voor deze site, ik lees hier graag de tips.

  Over 1.5 week krijgen we onze Basset hound pup. Ik ben van voornemens om haar in de ochtend brok en in de avond vvk te gaan geven.
  Nu ben ik opzoek naar een goede brok. Mijn ouders hebben hun honden altijd brok van lifetime petfood gegeven en de buurvrouw is hier ook op overgestapt. Haar labrador is nu prachtig op gewicht (en was eerst tonnetje rond). Toch ben ik benieuwd of het kwalitatief goede brok is. Kun jij hier je kennis over buigen en een ongezoute mening kunnen geven?

  Ik hoop dat dit lukt, 🙂

  Groet Tineke Bos

 23. Neri

  Hoi!

  Ik kwam op deze site en ben me rot geschrokken…

  Wij hebben een Australian Labradoodle pup van 11 weken. Zij zit vanuit de fokker op Wolfsblut Grey Peak puppybrokken.
  Nu lees ik dat daar veel te veel calcium in zit. Ik wil haar zo snel mogelijk overzetten en hoop niet dat er al iets verpest is..

  Heb jij voor mij een goed graanvrij alternatief? Prins misschien? Eukanuba? Of iets beters? 😉

  Groetjes Neri

 24. Shari Verhoeven

  Van Taste of the Wild Pacific Stream Puppy zoek ik de goed calcium verhouding. Maar kan ik niet vinden. Purizon heb ik bekeken die is 3,4.
  Zoek ook een goede brok wij krijgen onze pup volgende week. Kun je me helpen?

  1. Voerwijzer Meike

   Purizon heb ik niet bekeken op geschiktheid voor pups. Je zou als eerste Orijen puppy kunnen proberen en als dat niet bevalt, dan isAcana Chicken&Burbank potato een goede optie. Probeer het af te wisselen en het liefst ook met natvoer en/of rauwe vleesvoeding. Voer eerst de zak (bijna) leeg die je van de fokker meekrijgt, en ga dan langzaam over op het nieuwe voer. Succes!

 25. Voerwijzer Meike

  Hoi Carla, Royal Canin Junior is voor de prijs niet de beste brok naar mijn mening, heel goed dat je verder kijkt. De merken die je in het lijstje zien staan, zijn ook verkrijgbaar in Spanje, met uitzondering van Dog Lovers Gold. Ik weet dat de Spaanse webshop van Luposan/Markus Muhle een goede bezorgservice heeft, en Markus Muhle Black Angus Junior heeft een prima samenstelling, als je er zelf wat visolie aan toevoegt. In de supermarkten vind je ook vleesworsten, wat een goede aanvulling is en inderdaad pure vleesproducten. Je hoeft dat niet te koken. Misschien heb je iets aan deze lijst, alhoewel jullie vast goed Spaans kunnen:http://www.voerwijzer.com/barfen-spanje. Alleen producten met bot hebben een wat groter risico op problemen, en zeker als je het kookt.

  Wat leuk dat jullie ook veel in Spanje zitten, het is hier in het zuiden nu erg warm, de temperaturen van augustus! In de winter zitten we ook vaak in Spanje, dus als jullie aan de oost/zuid-kust wonen kan ik langskomen voor persoonlijk advies 😉

 26. Carla Witte

  Binnenkort komt onze pup bij ons in huis. Het is een Tervuerense Herder.
  Bij de fokker wordt RC junior medium geadviseerd.

  Na het lezen van de adviezen op deze site, vraag ik me echt af goed/ slecht/ niet doen/ wel doen?

  Wij willen bij voorkeur brokken geven, welke ook in Spanje verkocht worden, daar wij gedurende 6 maanden ook in Spanje gaan wonen. Eventueel misschien tussendoor zelf kip of rundvlees koken en toevoegen aan de brokmaaltijd.

  Kunt u mij een advies geven?
  Bij de dierenspeciaalzaak heb ik het merk Arden Grange als advies gekregen. Bent u hiermee bekend?

  Bij voorbaat dank voor uw informatie.

 27. Voerwijzer Meike

  Is het een idee om je stabij Carocroc te voeren, en je pup Dog Lovers Gold? Als je ze hetzelfde wilt voeren, kun je bijvoorbeeld Carnilove Zalm en Witvis proberen. En overweeg ook eens natvoer voor je stabij, dat is milder voor de darmen dan brokken en gaat vaak wel goed als rauw niet goed gaat. Voor je pup raad ik aan om toch af en toe rauwe vleesvoeding te voeren.

 28. jennifer

  Heeeel graag zou ik een advies willen voor onze tibetaanse mastiff van 15 weken (nu) en een stabij van 6 jaar. de stabij kan absoluut niet over dlg (dogloversgold) daar blijft hij bloed van ontlasten… en de carocroc daar doet hij het goed op maar dat gaat weer niet goed met de mastif…. we hebben ook vers geprobeerd maar onze stabij doet het daar niet goed op en lust het eigenlijk niet…. 

 29. W S

  Bedankt voor de snelle reactie.
  We gebruiken nu puppy brokken van Pats Place (weet niet of deze kwalitatief goed zijn) maar de brokjes zijn naar mijn mening veel te klein.
  Online bestellen kan natuurlijk ook.
  Ga eerst de Eukanuba brokken proberen om de levertijd van de online bestelling te overbruggen.
  Ik zit zelf te denken aan Orijen Puppy Large.

 30. Voerwijzer Meike

  Puppy Large Breed van Eukanuba is qua samenstelling een vrij gemiddelde brok en bevat prima hoeveelheden calcium en fosfor. Is online bestellen geen optie? Dan heb je ruime keus.

 31. W S

  Hallo,
  Wij hebben een pup van 8 weken (kruising Rottweiler x Flatcoated Retriever). Kan hier in de buurt geen merk voer vinden die in uw lijst staan. Kan wel puppy brokken voor Large Breed krijgen van Eukanuba. Ik kan echter geen gegevens op de verpakking ontdekken. Is dit een goeie keuze?

 32. Debbie

  Beste Meike,
  onze pup (sharpei) van 5 maanden krijgt vanaf dat hij 8 weken was hill’s natures best mini/medium.
  Ondanks dit voer toch behoorlijke groeipijnen. Zo erg dat hij op een gegeven moment hinkte en daarna slofte met beide voorpoten. Hij moest echt even op gang komen, door de pijn heen gaan om op te staan en te lopen.
  Op de röntgen was ook te zien dat het echt om groeipijnen gaat.
  Nu met pijnmedicatie gaat het wat beter maar niet is niet over.
  Volgens de dierenarts hoefde ik niet van brok te wisselen. Toch zou ik graag jouw mening eens willen horen.
  Alvast heel hartelijk bedankt.

  1. Voerwijzer Meike

   Hm dat is opmerkelijk. Hills bevat volgens hun website 3,67 gram calcium per 1000 kcal en dat is dus een prima hoeveelheid. Het is ook belangrijk dat de gehaltes vitamine D, vitamine A en magnesium in orde zijn, maar van een merk als Hills kun je verwachten dat dat goed moet zijn.

   Durf je het aan om rauwe vleesvoeding te proberen? Veel honden knappen daar van op, je kunt dan een merk kiezen met maximaal 0,6% calcium en het merk Bandit heeft een speciale variant voor pups met groeipijn. Veel hondeneigenaren die pups hadden met groeipijn, zijn daar enthousiast over. Je kunt ook deels rauwe vleesvoeding voeren en deels brok.

   Groeit/groeide hij ook te snel? Want de hoeveelheid brokken (of eigenlijk de hoeveelheid metaboliseerbare calorieën) heeft daar grote invloed op. Het kan dan al lonen iets minder te voeren. Op rauwe vleesvoeding groeien honden gelijkmatiger op, waardoor minder groeipijn ontstaat.

 33. Voerwijzer Meike

  Het calciumgehalte in Casa Fera is prima, maar de samenstelling verder spreekt me niet zo aan. Erg weinig eiwit en vet voor een pup, en erg veel koolhydraten. Als je de keuze wilt maken tussen Casa Fera en Carocroc zou ik voor Carocroc kiezen. Carocroc Puppy bevat 3,2 gram calcium per 1000 kcal, dus dat is inderdaad prima.

  Als er toch tekenen van groeipijn zijn, dan kan dat ook aan de vleesvoeding liggen. Probeer dan een ander merk, waarbij het calciumgehalte bekend en niet te hoog is en die ook niet veel vet bevat (max 16% bijvoorbeeld).

 34. Tessa Sellis

  Wij krijgen binnenkort onze cane corso. De fokker adviseerd lotgering als kvv. Mochten we droogvoer willen gaan voeren adviseren ze Casa Fera of carocroc. Caracroc heb ik hierboven al heb gelezen dat dat wellicht prima is. Maar beter nog had ze aangegeven om Casa Fera te voeren. Zelf had ik nog nooit gehoord van dit voer. Ik heb een poging gedaan om het uit te rekenen maar kom er niet uit… Kun je mij vertellen of Casa Fera goed is? Alvast bedankt!

 35. Isilda

  Carocroc  28/18 Puppy hondenvoer:
   

  Calcium %1,38

  Niacine (B3)

  mg/kg 42,1
   

  en

   Carocroc 25/17 Junior hondenvoer:

   

  Calcium

  %1

  Niacine (B3)

  mg/kg 35,3

  Te vinden op  http://www.brekz.nl

  daar vind je trouwens alle bestanddelen van al het voor van carocroc.

  rest mij de vraag (ik zak voor de rekentoets als ik hem weer zou moeten maken) is dit goed puppyvoer met het calcium gehalte?

   

 36. Borchi

  Welke brok is goed geschikt voor een border collie pup van 8 weken? 
  Is het het beste om voor een graanvrije brok te kiezen?
  Orijen en acana hebben een hoog calcium gehalte, is deze te hoog voor de pup? Wat is dan beter? Of een heel ander merk, prins graanvrij, yami graanvrij? Iets anders?
  Ik weet gewoon niet meer wat ik moet kiezen… Wordt helemaal simpel van alle voedingsanalys 😉 maar wil gewoon de beste brok voor ons pup…

  1. Voerwijzer Meike

   Graanvrij is niet nodig. Aardappel zorgt juist voor een grote suikerspiegelschommeling dan andere zetmeelbronnen. Tarwe en mais zou ik wel vermijden door de gluten en grotere kans op aflatoxinen. Orijen puppy bevat tussen de 3,2 en 3,9 gram calcium per 1000 kcal (heb ‘m er nu ook tussen gezet), en dat is een prima hoeveelheid. Acana heeft varianten met een goede hoeveelheid calcium, zoals je in het lijstje ziet, alleen over Acana Puppy&Junior hoor ik geen goede ervaringen.

 37. Nicole Meuwissen

  Beste Meike
  Ik heb een vraagje over welk merk puppybrokken ik voor een Berner Sennen pup het beste kan pakken.
  Ik ben aan het zoeken wat voor hem het beste is voordat ik de hond in huis heb.
  Deze komt half januari en dan is hij 8 a 9 weken.
  bij ons in de dierenwinkel kreeg ik het advies voor het merk Cavom.
  Maar ik had graag jouw mening over welk merk het beste voor hem is.

  Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
  Nicole Meuwissen.

  1. Voerwijzer Meike

   Qua samenstelling vind ik Orijen Puppy Large erg goed, maar voor iedere hond is het verschillend welke brok het beste bevalt, en de keuze is ook afhankelijk van je budget. Ik zou aanraden om een paar verschillende merken te proberen, die op deze pagina bovenin de lijst staan en dus niet teveel calcium bevatten (max 4,5 gram/1000 kcal) en de brokken die goed bevallen blijven afwisselen. Daarbij zou ik ook twee of meer dagen rauwe vleesvoeding erbij voeren. Goed voor de voedingsstoffen maar ook erg goed voor de darmflora die nog in opbouw is bij pups.

 38. Anoniem

  Hallo, Door onze fokker is ons aangeraden om RC juniorbrok te voeren het 1e jaar vanwege de goede calcium/fosfor verhouding. Dit merk staat mij erg tegen en zou graag net als onze andere Golden (16 maand) KVV en DLG en/of Profine willen voeren. Hier is onze andere Golden groot op geworden en is in topconditie qua huid, haar en darmen. Nu probeer ik de brokken te vergelijken wat betreft het calcium/fosfor gehalte maar kom er niet uit. Kun je helpen?

  1. Voerwijzer Meike

   Hai Anneke, Dog Lovers Gold staat in het rijtje in dit artikel, en bevat een prima hoeveelheid calcium en ook de calcium/fosforverhouding is prima (1.3).
   Profine heeft ook prima puppy-voer, maar een voordeel van Dog Lovers Gold is dat het voor zowel volwassen honden als pups geschikt is.

 39. Yolande

  Wij hebben een Golden Retriever Teefje die we tot de 10e maand Specific Pup hebben gevoerd. Ze heeft altijd al veel jeuk en een vermoedelijke graan/gluten allergie. Ook kip eiwit en suiker zou ze niet verdragen. Anaalklierproblemen, plekjes op de huid, jeuk. We zijn nu over op Dog Lovers Gold Passion Fish. Ze heeft nu na 3 weken zachte ontlasting, nog steeds jeuk. Is er een optimaler voer voor haar (ze wordt eind van deze maand 11 maanden) met een laag calcium gehalte en optimaal eiwitgehalte? Ik las dat rijst geen granen zijn maar dat de gluten de boosdoener zijn. Ik ben steeds weer op zoek naar het juiste voer. Kun je voeradvies geven?
  Met veel dank
  Yolande

  1. Voerwijzer Meike

   Hallo Yolande, heb je ook rauwe vleesvoeding overwogen? Dat lijkt me een hele goede zet in dit geval. Je kunt beginnen met een diersoort die je pup nog niet gehad heeft, en als dat een paar weken goed gaat kun je meer diersoorten proberen. Meer informatie hierover kun je vinden in dit artikel: http://www.voerwijzer.com/eliminatiedieet-bij-voedselallergie

   Als je brok wil blijven voeren, geldt eigenlijk hetzelfde. Een diersoort en ook een koolhydraatbron (granen, aardappel, bataat, peulvruchten, tapioca) die ze nog niet gehad heeft. Het lastige bij her voeren van brokken is dat de kans veel groter is dat de hond een nieuwe allergie ontwikkelt. En de anaalklierproblemen worden er vermoedelijk niet mee opgelost.

   Rijst is ook graan, en bevat ook eiwit. Hier kan dus ook een allergie op ontstaan.

 40. Mieke de Bruin

  Proplan heeft mij toch nog geantwoord. Het percentage is 1.4% t.o.v. 4148 kcal per 1000 gram.
   Sorry, ik weet niet hoe het uit te rekenen. Wil jij het alsjeblieft doen?
   

  1. Voerwijzer Meike

   Met plezier 🙂 Ik doe het zo: 1,4/0,4148= 3,38 gram calcium per 1000 kcal. Dat is een prima hoeveelheid. Ik ga er dan van uit dat de hoeveelheid kcal de werkelijke metaboliseerbare calorieën zijn, dus de ME kcal, dat is net een beetje minder dan de werkelijke hoeveelheid kcal. De meeste fabrikanten gaan zelf ook uit van ME kcal. Dit vertel ik, omdat als het niet de ME kcal is, het getal anders uitvalt

 41. Mieke de Bruin

  Dit voer is dus eigenlijk niet geschikt voor pups van 4 weken. Labradors mogen eigenlijk niet boven de 1% uitkomen, dacht ik. Kan ik beter DLG original geven? Dat lijkt me een prima brok. Is daar het calcium/fosfor gehalte ok van?

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Mieke, zoals je in het artikel leest is niet het percentage, maar vooral het aantal gram per 1000 kcal belangrijk, omdat je dan het verschil in hoeveelheid meeneemt. Deze brok is vrij hoog in calcium en daarmee niet geschikt voor pups jonger dan 14 weken. DLG original bevat veel minder calcium en is voor alle pups geschikt. Zoals je in het lijstje ziet bevat deze 3,3 gram calcium per 1000 kcal en dat is minder dan de maximale aanbevolen hoeveelheid.

 42. Mieke de Bruin

   Ik wil mijn komende nest Labradors Proplan puppy sensitive zalm geven.
  Zij voldoen aan de Fediaf richtlijnen, volgens zeggen.
  Is het calcium/fosforgehalte ok? Dat staat nl niet op de verpakking.

  1. Voerwijzer Meike

   Pro Plan Puppy sensitive zalm bevat volgens hun website 1,4% calcium. De hoeveelheid ME kcal geven ze niet, maar met de standaard rekenmethode kom ik uit op ongeveer 3270 kcal/kg. Hiermee zou er ongeveer 4,28 gram calcium per 1000 kcal inzitten. Prima voor pups vanaf 14 maanden. Fosforgehalte en calcium/fosfor-ratio is goed.

 43. Liesbeth

  ….Het is bij pups extra belangrijk, omdat een overschot aan calcium niet door het lichaam wordt uitgescheiden….. 

  ==========================================================================================
  Mijn vraag is.. Hoe zit het dan met volwassen honden? Kunnen zij een overschot dan wel uitscheiden?
  1. Voerwijzer Meike

   Klopt. Een hoog calciumgehalte is voor volwassen honden dus minder erg. Maar een ander nadeel van veel calcium geldt wel voor volwassen honden (ook voor pups). Een erg hoog calciumgehalte zorgt voor een minder goede opname van bepaalde mineralen zoals ijzer, magnesium, zink en koper.

 44. Anoniem

  Binnenkort krijgen we onze Rhodesian pup, onze vorige hond (Rottweiler) hebben we destijds Mera Dog gevoerd op aanraden van de fokker, nu wil ik zelf wel eens een uitstekend voer uitkiezen.

  Ik zou opteren voor kvv in combinatie met brokken (handiger bij het op reis gaan).

  Met alles in acht genomen zag ik Applaws Puppy Large Breed Chicken. Is dit een goede brok voor een RR pup? En kan ik daar zonder probleem 2 x per week (of meer) KVV bijgeven?

  Bedankt voor deze leerrijke site trouwens!

  1. Voerwijzer Meike

   Applaws Puppy Large Breed lijkt me een prima brok voor een Rhodesian pup. Ik heb nog niet gekeken naar de hoeveelheden van alle voedingsstoffen, maar de samenstelling is prima. Je kunt daar gewoon kvv bij geven.

 45. Ilse

  Dag Meike,

  wij hebben binnenkort een Golden Retrieverpup van 8 weken en willen starten met een droge graanvrije brok. Ik had het probeerpuppypakket van Wolfsblut besteld. Zit dat goed qua calciumwaardes? Heb je eventueel andere suggesties?

  Vriendelijke groeten!

  1. Voerwijzer Meike

   Wolfsblut puppy bevat veel teveel calcium en ik zou dus niet aanraden dit te voeren. Van Range Lamb puppy zijn de waardes niet bekend, ook dat zou ik zelf niet aandurven te voeren. Van de andere drie puppy-varianten is het calcium gehalte wel bekend, en veel te hoog. Zulke hoge waardes heb ik nog nooit eerder gezien. Die van Wide Plain Puppy is echt drie keer te hoog, ongelooflijk! Hieronder de gegevens die ik kon vinden met de berekeningen als dat mogelijk was.

   Grey Peak puppy: calcium 2.52%, 3860 kcal/kg = 6.5 gram/1000 kcal
   Range Lamb puppy: calciumgehalte onbekend!
   Wilde Plain puppy: 3.39% calcium
   Wild Duck puppy: 1.85% calcium, 3632 kcal/kg = 5.1 gram calcium per 1000 kcal

 46. Winnepin

  Ik heb een bouvierpup van 10 weken en voer hem Fokkervoer puppy L.
  Maar hij poept wel 6 x per dag.En plast veel kleine beetjes.Ook nu in huis.
  Dit voer is aangeraden door de fokker,omdat er weinig calcium inzit.

  Twijfel nu of dit goed voer is en soms eet hij de laaste voeding niet op.

  Bedankt.

  1. Voerwijzer Meike

   Er zijn meer brokken die niet teveel calcium bevatten, en die van betere kwaliteit zijn. Ik vind de puppybrokken van Fokker niet van goede kwaliteit, en het ontlastingspatroon van je bouvierpup zegt ook dat het niet de juiste voeding is voor hem. In het artikel staan een paar merken die van betere kwaliteit zijn.

 47. jenni

  Hey! Wij hebben een puber van 11 maanden en hebben onlangs acana grasslands gekocht, na vele goede verhalen gelezen te hebben.
  Ik vroeg mij af of het calcium gehalte hier ook uitmaakt? Het gaat om een hond van een groot ras, 40 kilo’s inmiddels.

  Groet,

  Jennifer

  1. Voerwijzer Meike

   Acana Grasslands bevat veel te veel calcium volgens de richtlijnen. Volgens de berekening zit er 5,67 gram calcium in per 1000 kcal. ( 2% calcium / 3592 kcal/kg ) x 10.000 is 5,67. Ik zou dit niet voeren aan een nog groeiende hond.

 48. Voerwijzer Meike

  Hallo Corry,

  Ik zou geen brok kiezen waarvan het calciumgehalte boven het geadviseerde maximum zit, behalve als het enkele tienden van een gram daarboven is en je bijvoorbeeld voor de helft een complete rauwe vleesvoeding voert met een normaal tot laag calciumgehalte.

  1. Corry

   Bedankt voor je reaktie Meike,

   Calcium gehalte is 1,6%
   Verder bevat het 60% vlees met omega 3 en 6 omega vetzuren afkomstig van vis zonder chemische toevoeging of geur en kleurstoffen.

   Ik eet zelf ook goed dus vandaar dat ik ook het beste wil voor onze pup.

   Graag jouw reaktie.

   vr. gr. Corrie

   1. Voerwijzer Meike

    Corry, volgens de berekening die je in het artikel ziet, bevat Acana Puppy Small Breed 4,2 gram calcium per 1000 kcal, dit valt dus onder de maximumgrens. Wat dat betreft, en ook wat de andere zaken betreft, een prima voer voor je Franse Buldogje.

 49. corry

  Wij krijgen over 4 weken onze franse bulldog pup, nu echter de grote vraag……Acana puppy small breed of de Orijen puppy brok! Acana kan ik in het dorp bestellen maar Orijen niet! Acana heeft echter hoger calciumgehalte en heeft iets andere waarden qua eiwit! Vind het zo moeilijk…… Acana zou het makkelijkste zijn maar ook het slimste? Graag uw reaktie…..
  vr. Gr. Corry