Acana Classic Prairie Poultry

Ingredienten

25% kippenmeel, 23% havervlokken, 5% vers kippenvlees, 5% verse kippenorganen (lever, hart, nier), rode linzen, groene erwten, groene linzen, 4% vers kalkoenvlees, 4% verse eieren, kippenvet, kikkererwten, gele erwten, haver, 3% haringolie, alfalfa, linzenvezel, kelp, verse pompoen, verse muskaatpompoen, verse pastinaak, verse boerenkook, verse spinazie, verse wortels, verse red delicious appels, verse peer, gevriesdroogde kippenlever (0,1%), zout, verse cranberry’s, verse bosbessen, chicorei, kurkumawortel, mariadistel, kliswortel, heemstwortel, rozenbottel.

Toegevoegd: vitamine A, vitamine D3, vitamin E, choline chloride, zinkchelaat, vitamine B5.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
29% 17% 29.5% 7.5% 5% 12% 1.3% 1% 3493 2.6% 0.5% 0.1% 0.1% 100mg/kg 900mg/kg 23%

Per kg
10.000 IU vitamine A
1000 IU vitamine D
220 mg zink
15 mg koper

Voor meer vitamines en mineralen, en de aminozuren, kijk op de website van Acana.

Over de hoeveelheid dierlijk eiwit in Acama Classics zegt de fabrikant dat meer dan 85% van het eiwit van dierlijke herkomst is.

Beoordeling:

Ik vind Acana Prairie Poultry een brok van goede kwaliteit. Het bevat een mooie balans van eiwitten en vet en deze zijn ook van goede kwaliteit. Bijzonder aan Acana is dat bijna alle voedingsstoffen uit de ingrediënten gehaald kunnen worden, er zijn maar enkele vitamines en mineralen toegevoegd, en wel in goed opneembare vorm.

Vergeleken met andere varianten van Acana bevatten de Classics iets minder vers toegevoegd vlees. Daardoor is de brok ook goedkoper. Acana Prairie Poultry bevat 14% vers toegevoegd vlees.

Koolhydraatbronnen
Deze brok bevat haver, linzen en kikkererwten als koolhydraatbronnen. Dit is geschikt omdat het niet voor een sterke suikerspiegelschommeling zorgt, zoals veel andere koolhydraatbronnen wel doen.

Pro’s

 • Bevat eiwit van goede kwaliteit (vers en gedroogd vlees)
 • Meeste voedingsstoffen komen uit de ingrediënten
 • Bevat goed opneembare mineralen
 • Alleen vlees van dieren die naar buiten konden

Con’s

Verkoop informatie:

340 gram voor €3,50
2 kg voor €14,50
6 kg voor €30,50 (€5,08/kg)
11,4 kg voor €47,50 (€4,17/kg)
17 kg voor €63,95 (€3,76/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
haver, peulvruchten kip, kalkoen vrije uitloop prebiotica, chondroitine, analyse aminozuren, vers vlees, chelaten visolie www.acana.ca

148 Comments

 1. Johanna

  Hoi,

  Onze Duitse Dog is 7 maanden en is wat aan de magere kant. Vanuit de fokker kreeg ze Eukanuba Large Breed aangevuld met dagelijks Rodi Smuldier. Mijn man en ik vinden vers vlees ivm hygiëne en de kinderen niet zo prettig en zijn daarom volledig overgegaan op de Eukanuba. Ze at dit alleen niet zo graag waardoor we zijn overgestapt op Kenner Puppy voor grote honden. Ze vond dit heel lekker, maar raakte enorm aan de diaree. We zijn nu op advies van de dierenarts overgestapt op Royal Canin junior gastro inestinal. Ik wil graag overstappen naar deze brok van Acana, maar ik twijfel of dit geschikt is voor een groter ras. Ook twijfel ik over de hoeveelheid die ik dan moet geven. Pien weegt op dit moment 40 kg.

  1. Voerwijzer Meike

   Lijkt me een prima keus. Je kunt Pien hier ongeveer 550 a 600 gram hiervan voeren. Wat je ook heel goed kunt doen is Rodi of Smuldier kort koken, zodat het niet rauw meer is en je niet meer bang hoeft te zijn voor bacteriën. Dit is een hele goede aanvulling op brokken, bijvoorbeeld 20% van het menu. Je kunt het door de brokken doen (zou het risico op maagtorsie verkleinen), of aparte maaltijden.

   1. marc

    Lees ik het nu goed, brokken mengen met smuldier wat de kans op maagtorsie verkleint!

    Hoop dat je dit kunt toelichten, want hier ben ik ( en andere mensen denk ik ook ) het meest bang voor.
    Hebben we het dan altijd over persbrok die je kunt mengen met kvv, en moet het kvv dan eerst worden verhit?

    1. Voerwijzer Meike

     Er is geen indicatie dat een geperste brok de kans op een maagtorsie verkleint, ook niet bij het mengen met vlees.

     Het aanvullen van brokken met dingen als ei, tafelresten en natvoer lijkt het risico te verkleinen volgens het volgende onderzoek:

     Glickman, Larry T., et al. “Multiple risk factors for the gastric dilatation-volvulus syndrome in dogs: a practitioner/owner case-control study.” Journal of the American Animal Hospital Association 33.3 (1996): 197-204.

     Ik zal binnenkort een artikel over alle onderzoeken rondom risicofactoren voor een maagtorsie publiceren.

 2. Veerle

  Beste Meike,
  Mijn honden krijgen al een hele tijd Acana Regionals Wild Prairie Dog, en ze doen het er uitstekend op. Spijtig genoeg is deze brok plots sterk gestegen in prijs. Deze brok (Acana Classic Prairie Poultry), is iets goedkoper, maar bevat wel minder vers toegevoegd vlees. Zou dit een evenwaardig alternatief kunnen zijn?

  Mvg,
  Veerle

   1. Birgit

    DAnk je wel. Nog even een korte vraag. Zou je de Acana Poultry brok ook gebruiken bij een pup. Ik wilde eerst de Puppy large Bread van Acana gebruiken en dan ook overstappen op de Poultry maar lees hier regelmatig dat honden diaree krijgen van de puppybrok va Acana. Denk je dat een puppy gewoon de “volwassen”brok kan hebben of moet het echt een Puppybrok zijn?

 3. Voerwijzer Meike

  Hoi Birgit, deze brok is prima geschikt voor pups en Acana Puppy ook. Deze laatste bevatte vroeger wat teveel calcium, maar dat is nu in de huidige variant beter. Je kunt ook beide varianten afwisselen als je twijfelt.

  Je kunt de brokjes prima gebruiken als lokker of beloningssnoepjes, maar daarvoor hoef je niet een heel handje te geven. Een paar brokjes zijn vaak al genoeg.

  Brood is niet zo gezond, je kunt beter gekookte groentes geven. Dit vult beter en zorgt niet voor een suikerspiegelschommeling zoals brood wel doet.

  Als je nog steeds onzeker bent, kan ik je ook wat uitgebreider begeleiden en een voerplan met je opstellen, dat kan via deze route: https://www.voerwijzer.com/product/voedingsadvies/

 4. Robert

  Hej Meike,

  Voor ons buitenlands hondje zijn we opzoek naar een goede brok.
  Nu heb ik al vele merken met elkaar vergeleken middels deze website.
  Denk dat we voor bovenstaande Acana Prairie Poultry gaan.
  Wel heeft ons hondje huid en vacht problemen ( demodex) belangrijk is dat hij een gezonde en goede weerstand krijgt en goede voeding is van belang.

  Blijf je ons dan alsnog Acana aanbevelen of moeten we kijken naar merken speciaal voor huidproblemen?

  1. Voerwijzer Meike

   Qua brokken zou ik geen ander merk aanbevelen. Speciale brokken voor huidproblemen zijn niet nodig/nuttig. Wel zou ik kijken of je eventueel ook ander soort voeding wilt geven en/of suppletie, die de weerstand ondersteunen. Brokken blijven toch belastender dan verse voeding.

 5. lizy

  Hallo meike.

  Wow ik zie door de bomen het bos niet meer wat voeding voor onze pup betreft.
  Wij hebben een barbet pup van 18 weken en ik wil haar goed gaan voeren ze krijgt nu carrocroc maar dat vind ik helemaal niets en wil echt beter voer.Ik las over de acana en het staat me wel aan. welke zou ik het best mee kunnen gaan starten en kan ik er ook 1 a 2 dagen vers voeren bij deze brok.
  Hopelijk kun je me adviseren. groeten lizy

 6. Saskia Fransen

  Vitamine A (10 KIE/kg) is dat daadwerkelijk 10.000 IU vitamine A of is dat 1 a 2 nullen meer?
  Ik kan die aanduiding nergens terug vinden en mijn vermoeden is dan ook dat er veel te veel vitamine A in zit asl conserveermiddel.
  Zou u mij verder kunnen helpen?

  1. Voerwijzer Meike

   10 KIE/kg is inderdaad 10.000 IE vitamine A per kg. Dit is niet extreem veel. Als je het vergelijkt met andere merken, bedenk dan dat dit ide hoeveelheid vitamine A is die in de voeding gemeten is, terwijl de meeste merken alleen de hoeveelheid toegevoegde vitamine A noemen. Vitamine A wordt niet gebruikt ter conservering, dat is vitamine E. En dat is geen probleem.

 7. Corne

  Onze pup (Havanezer van 4 maanden) is een heel kieskeurige eter… zelfs gestoomd vlees van Renske laat ze staan. Brokjes gaan er iets beter in. Vers vlees is voor ons op dit moment niet handig maar ik zoek een zeer smakelijke brok waarmee ik haar hopelijk over kan halen iets beter te gaan eten. Is dit geschikt? En is dit een geperste of krokante brok? Alvast bedankt.

 8. Marie Claire

  Dit wekend komt onze nieuwe Engelse Cocker Spaniel van 8 weken. Hij krijgt momenteel bij de fokker Champ puppy brokken. Ik wil als hij bij ons is de Alcana Classic Prairie Poultry geven. Hoe vaak per dag moet ik hem voeden en hoeveel? Graag zou ik ook Little Wolfs of wilderness bij de brokken willen doen. Kan dat? en hoeveel? Of moet ik 1 van de maaltijden in de dag Little Wolfs geven?
  Alvast dank

   1. Voerwijzer Meike

    Je kunt zelf kijken wat beter bevalt, het mengen of het in aparte maaltijden geven. Ik weet niet uit mijn hoofd wat Wolfs of Wilderness natvoer voor pups geschikt is, maar ik denk van wel, zeker als je het combineert met brokken die voor pups geschikt zijn. Je zou dat even op kunnen zoeken voor de zekerheid.

    Je kunt er nog groentes en af en toe vette vis aan toevoegen om het menu nog gezonder te maken.

 9. Nathalie

  Hallo Meike,

  Ik stel de vraag namens mijn ouders, zij hebben een Shih Tzu van 10 jaar en weegt ongeveer 10 kilo (wel redelijk stevig dus). Vroeger kreeg hij brokken van de Lidl maar ik had hen geadviseerd een brok te kiezen met een hoger vleespercentage en het liefst graanvrij, we zijn uitgekomen op Taste of the Wild.
  Zelf ben ik voorstander van KVV en geef mijn Shih Tzu’s carnibest (onlasting is daar ook veel minder van dan bij een brok). Mijn ouders willen graag brok blijven geven. Eens in de zoveel tijd wil ik dan weer eens vergelijken prijs/kwaliteit wat het beste is en of je geen andere samenstelling brok moet geven gezien de leeftijd.

  Zie uw reactie tegemoet.

  Gr. Nathalie

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Nathalie,

   Acana Wild Prairie is ook een brok die ze goed kunnen proberen. Ik vind hem qua samenstelling beter dan Taste of the Wild, maar dat betekent niet dat elke hond er beter op reageert. Qua leeftijd is belangrijk dat de hond genoeg eiwit binnenkrijgt, en met deze brok zit dat wel goed. Heel belangrijk voor het voorkomen of uitstellen van vele gezondheidsproblemen is een gezond gewicht, dus niet teveel voeren is ook heel belangrijk.

   Wat de leeftijd en overgewicht betreft zou natvoer een betere optie zijn, misschien zien ze dat wel zitten.

  1. Voerwijzer Meike

   Klopt, de verhouding is 1:5,2 en dit is iets hoger dan aanbevolen. Je kunt er voor kiezen om elke week wat vette vis bij de maaltijd te doen, zoals gemalen rauwe vis of sardine uit pot (niet in zonnebloemolie, wel in olijfolie of water). En visolie is inderdaad ook een optie. Kies dan wel voor goed gezuiverde visolie in capsules, waar ook vitamine E inzit. Metagenics en Minami vind ik zelf goede merken.

   1. Danique Van der lee

    In welke dosis en welke frequentie zouden deze capsules gegeven moeten worden? Betreft een whippet met ondergewicht waarvan streefgewicht 20, golden retriever pup van 9 maanden met overgewicht en streefgewicht van 20 kg en een kruising chihuahua dwergpinsher met een gewicht van 3,4 kg.

    Deze brok zojuist besteld en geadviseerd aan een familielid mede dankzij de onwijs fijne uitgebreide info op deze website.

    1. Voerwijzer Meike

     Aan je honden die rond de 20 kg zijn kun je bijvoorbeeld vier keer per week een capsule geven van Metagenics Eskimo extra of Minami MorDHa. Je kleintje een capsule per week. Doe dit niet permanent, maar bijvoorbeeld een maand wel en dan een maand niet.

 10. Irene

  Beste Meike, wij hebben een Fauve van 7 maanden. De fokker voerde Royal Canine en dat krijgt hij nog steeds. Hij eet het goed, zijn ontlasting is meestal goed. Ik vind het opvallend dat hij erg veel gras eet, met name vers gemaaid maar ook gemaaid gras dat al een paar dagen ligt. Ik vraag me af of hij iets te kort heeft in zijn voeding en ben me aan het oriënteren. Dit valt niet mee in het oerwoud van hondenvoeders. Van mede hondeneigenaars heb ik een aantal brokadviezen gekregen; Acana, Carnilove, Ooijen, Dog Lovers Gold en Hubertus Gold. Kan jij me verder helpen, waarvoor hartelijk dank.

  1. Voerwijzer Meike

   Het gras eten kan aan de voeding liggen inderdaad, maar vaak blijven ze het ook doen op betere voeding. Het kan natuurlijk geen kwaad om betere voeding te gaan geven. Acana vind ik een goed merk, en Acana Classics Prairie Poultry is opzich prima, maar kunt ook goed kiezen voor een Acana-variant met iets meer eiwit, omdat het om een pup gaat.

   1. Irene

    Dank voor je tip Meike. Zou je alsjeblieft een Acana-variant met iets meer eiwit willen noemen. Het lukt me n.l. niet om het contact telefoonnummer van Acana te bereiken. Ik krijg een voicemail, maar er wordt niet teruggebeld. Alvast dank!

    1. Voerwijzer Meike

     Hier een overzicht van de meeste Acana-brokken, waarbij je ook het eiwitgehalte kunt zien: https://www.voerwijzer.com/hondenbrokkenvergelijken/?_sf_s=Acana. (Als je het eiwitgehalte niet kan zien, moet je rechtsboven de tabel op het pijltje naar beneden klikken, en dan “analyse” aanklikken). Als je doorklikt op een brok, heb ik het er meestal bijgezet als ik het geschikt vind voor pups. Maar je zou sowieso Acana Puppy kunnen nemen, die is speciaal afgestemd op pups. (Die heb ik nog niet in het overzicht gezet)

  1. Voerwijzer Meike

   Ongeveer 350 gram, mits de pup wel genoeg beweegt. Overweeg ook eens om deels rauw vleesvoeding of goede natvoeding te geven. Daar zitten weinig koolhydraten in, en geven vaak beter resultaat bij het bereiken van een gezond gewicht.

 11. L. van Beek

  Hoi, onze Wetterhoun Sam krijgt Acana Prairie Poultry. Hij is nu bijna 8 maanden. Soms heb ik het idee dat hij het niet zo lekker meer vindt. Mag je de smaken van Acana afwisselen? Kan dat kwaad? En welke zal ik dan eens proberen?
  Graag jouw advies.

  Met vriendelijke groet
  Linda

 12. Hoi Meike,
  Zou dit voer geschikt zijn voor Dalmatiërs? Ik wil ze graag een brok gaan voeren met een niet te hoog purine gehalte. Er zit niet zoveel orgaanvlees in, maar het percentage peulvruchten kan ik nergens terugvinden. Ook niet op de site van Acana
  Vriendelijke groet
  Isabelle

 13. Marianne Busch

  Hallo Meike,
  Ik heb een golden retriever van 12 maanden die ik Ancana Classic Large breed geef met (een beetje) darf KVV.
  Iedere keer als ik met hem uit ga heeft hij eerst vaste ontlasting en daarna nog een paar keer dunne ontlasting.
  Wat kan ik hem het beste voeren?

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt kijken of het beter gaat op een brok met minder eiwit, of als je wat minder brokken en wat meer Darf geeft. Een goede test om te kijken waar het aan ligt is ook om eens een paar dagen alleen Darf te geven en geen brokken.

 14. Mieke

  Beste Meike, onze labrador (teefje, 1,5 jaar) heeft last van een korstenneus en een iets drogere huid. We hebben op advies van de fokker Biss (titanium) gevoerd. We willen echter overgaan op een meer graanvrije brok. De dierenkliniek van Universiteit Utrecht adviseerde ons om omega 3-vetolie extra te geven (vanwege het lage omega-3-vetgehalte van Biss). Kun je ons adviseren over een goede brok met minder/geen granen?

 15. Vanity baert

  Dag mieke,
  ik geef nu aan mijn hond orijen origineel maar maakt per dag 4x stoelgang is veel volgens mij ? Zou dit aan de eiwitten liggen ? Nu ik zou graag overschakelen naar acana heritage cobb chicken veel minder eiwitten. Wat denk jij ?
  Vanity

 16. Wineke

  ha Meike, ik wilde even melden dat mijn hond heel veel gaat drinken van deze brok, meer dan het dubbele dan dat hij normaal drinkt. Dit is alleen bij de Poultry, niet bij de andere brokken van Acana die hij heeft gehad zoals Wild Prairy en Senior. Verder ben ik erg blij met deze site, dankjewel voor al je informatie!

 17. Charm Snoek

  Hallo Meike!

  Help! Ik heb, mede dankzij jouw overzichtelijke site, al een voorselectie gemaakt van brokken die denk ik goed zouden zijn voor onze labrador pup (5 mnd) Ik twijfel tussen taste of the wild high prairie puppy, wolf of wilderness junior of Acana classic prairie poultry. De eerste twee heb ik reeds in huis en wil ik gewoon proberen.
  Wat vind jij ?

  1. Voerwijzer Meike

   Mijn voorkeur gaat uit naar Acana. Deze bevat diervriendelijker vlees, geen vrije glutamaat-bevattende smaakstoffen, geen bha of bht in de ingrediënten, een betere hoeveelheid omega 3 en de hoeveelheid calcium en fosfor is bekend. Je kunt prima de brok die je al in huis hebt voeren, tenzij de hoeveelheid calcium erg hoog is (staat dat op de zak?). Koop daarna eens een zak Acana. Kijk of je verschil merkt en maak dan je keuze.

 18. Chantal

  Onze Labrador doet het super op deze brok. Drinkt normaal en heeft 2 keer per dag ontlasting. Hij krijgt 2x 140 gr per dag. Krijgt hij zo genoeg aan voedingsstoffen binnen? Hij weegt 36 kilo en wil hem graag op dit gewicht houden. Met wandelen belonen we hem met kleine hondenkoekjes of runderlong.

  Gr Chantal

 19. Ma_n0n

  Hallo,

  Voor mijn labradorpup (nu 14 weken) wil ik graag overstappen van RC (vanuit de fokker) naar Acana voeder. Mij lijkt dat in het speciaal puppy large breed voer te veel calcium per kCal zit. In classic prairie poultry is dit minder zoals ik las uit een ander artikel van u, klopt dit? Is er ook ander acana voer met lager calcium dat ik aan mijn pup kan voeren (en met juiste verhouding fosfor, omega en glucosamine/chondroitine voor grote hond)? of is het bv beter om Orijen puppy large breed te nemen?
  Indien ik besluit Acana Classic te voeren, hoe moet ik de hoeveelheid dat ik moet voeren bepalen? Op de website staat alleen een voerschema voor de volwassen hond, maar niet voor opgroeiende pups.

  Groetjes,
  Manon

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Manon,

   Acana Classics Prairie Poultry vind ik goed geschikt voor pups. Mij valt het ook op dat Acana Puppy Large breed meer calcium bevat. Ik heb Acana ook gevraagd naar het maximum gehalte aan calcium, aangezien ze alleen het minimumgehalte aangeven, en die is hoger dan de fediaf adviseert als maximum hieveelheid. Ik ben dus voorzichtig daarmee en raad eerder deze Acana Classics Prairie Poultry aan.

   Hoeveel je moet voeren van deze brok? Je kan Acana zelf een bericht sturen met deze vraag, je kan de Fediaf-richtlijnen doornemen en zelf de aanbevolen hoeveelheid berekenen, maar je mag ook aan mij doorgeven hoe zwaar je pup is en wat zijn verwachte volwassen gewicht is. Dan beteken ik het voor je.

   1. Ma_n0n

    Bedankt voor het antwoord. Ik heb ook eens Orijen bestudeerd en zie tot mijn verbazing dat de canadese variant 1.5% Ca bevat en de VS variant maar 1 %! Nu worden natuurlijk andere ingrediënten gebruikt (en is de kwaliteit van de ingrediënten in canada veel beter gecontroleerd). Toch is het vreemd.

    Ik had ze al gemaild maar heb nog niets terug.
    Mijn pup weegt nu 10kg en heeft een streefgewicht van 25-30 kg als verwachtte gewicht. Ze is nu 14 weken.

    Is Acana herritage Cobb Chicken & Greens ook geschikt? Ik zie dat daar zowat alle analyses hetzelfde zijn, (Ca ook 1.3 en P 1), maar dat er iets meer calorien per kg zijn, dus dan zou je nog wat lager uitkomen in Ca gehalte. Alleen wordt hier 41% van energie uit vet gehaald, dus dat is weer wat meer.

    1. Leon

     Acana Puppy Large Breed kan echt geen kwaad hoor.
     Er zit echt niet teveel calcium in.

     “Because of concerns for excess calcium to produce detrimental effects in growing dogs of large and giant breeds,10-13 the 2007 CNES deemed that additional restriction to the maximum limit for calcium was warranted and lowered the maximum calcium concentration to 1.8% DM. The CNES
     did not believe it necessary to decrease the previous maximum calcium concentration of 2.5% for adult dogs or growing dogs of
     small or moderate size breeds. However, the AAFCO Pet Food Committee felt that only one maximum value should be established,
     especially to ensure all life stage
     products were properly form
     ulated. Thus, the AAFCO Pet Food Committee elected to
     set the maximum calcium for all dog foods formulated to meet the Dog Food Nutrient Profiles at 1.8% DM. The CNES retained the maximum phosphorus concentration of 1.6% DM for both profiles, as well as the minimum and maximum values of 1:1 and 2:1, respectively, for the calcium to phosphorus ratio.

     Ik zou eerder de Amerikanen (AAFCO = overheid)) vertrouwen dan de Europese, Fediaf (=hondenvoerindustrie)-richtlijnen.

     http://www.aafco.org/Portals/0/SiteContent/Regulatory/Committees/Pet-Food/Reports/Pet_Food_Report_2013_Midyear-Proposed_Revisions_to_AAFCO_Nutrient_Profiles.pdf

   2. Ma_n0n

    Bedankt voor het antwoord. Ik heb ook eens Orijen bestudeerd en zie tot mijn verbazing dat de canadese variant 1.5% Ca bevat en de VS variant maar 1 %! Nu worden natuurlijk andere ingrediënten gebruikt (en is de kwaliteit van de ingrediënten in canada veel beter gecontroleerd). Toch is het vreemd.

    Ik had ze al gemaild en kreeg terug dat het op de Canadese website onder feeding staat vermeld: onder de voedingstabel staat op de Canadese website dat je voor pup tot 12 weken 2 maal, tot 6mnd 1.5 maal en van 6 maand tot 11 maanden 1.25 maal de hoeveelheid moet nemen voor het gewicht.

    Is Acana herritage Cobb Chicken & Greens ook geschikt? Ik zie dat daar zowat alle analyses hetzelfde zijn, (Ca ook 1.3 en P 1), maar dat er iets meer calorien per kg zijn, dus dan zou je nog wat lager uitkomen in Ca gehalte. Alleen wordt hier 41% van energie uit vet gehaald, dus dat is weer wat meer.

 20. Leon

  @Myriam Deckers:

  “Ik ben zeer tevreden over Orijen puppy en ze hebben mi een betere Calcium-Fosfor verhouding dan Acana, zeker voor snelgroeiende puppen van grote rassen”

  Tenzij ik mij zwaar vergis zit er geen groot verschil tussen Orijen en Acana qua calcium-fosfor verhouding. Zou misschien ook vreemd zijn omdat ze van dezelfde fabrikant komen.

  @Ma_n0n

  Ik geef al lang Orijen en nog nooit bedorven voer gehad.
  Natuurlijk kan het wel voorkomen dat de winkel te lang zakken heeft liggen gehad. Altijd even de houdbaarheidsdatum controleren voordat je een zak voer open maakt.

 21. Geertje

  Ik ben ten einde raad. Onze Havanezer eet gewoon bijna niet. We hebben verschillende dingen geprobeerd. Vers vleest lust ze totaal niet, brok mengen met vlees ook nauwelijks, nu geven we Acana brok en ook dit eet ze maar mondjes maat… Het is ook niet dat we haar elke week wat anders voorschotelen, deze brok krijgt ze nu al een paar maanden, maar het verbeterd totaal niet. Voerballen, kongs, op de grond, in een bakje, maakt allemaal niks uit. Nieuw voer is 1 keer interessant, daarna weer hetzelfde liedje. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen en mijn budget is ook beperkt. Deze brok is voor mij echt de max qua prijs. Ze is al onderzocht door de dierenarts en hier is niets afwijkends uitgekomen. Ze is hartstikke mager en ik weet echt niet meer wat ik moet doen om haar aan het eten te krijgen, heb je nog tips om te helpen?

   1. Geertje

    Pens nog niet, het meeste voer eet ze de eerst keer normaal, of de helft, en dan is het ineens niet meer lekker en wil ze het met haar snoetje begraven. Blikvoer is ook mondjesmaat… Ik hoor juist vaak dat veel afwisselen juist slecht eten in de hand werkt, maar dat klopt dus niet helemaal?

   1. rj

    bij deze brok https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/acana-heritage-cobb-chicken-greens/

    zei je ( Ja Acana Heritage Cobb Chicken & greens is in principe geschikt voor een staffordshire bull terrier pup. Het eiwitgehalte is wat aan de lage kant, dus het is wel aan te raden om er een rauwe vleesvoeding bij te voeren bijvoorbeeld. Let er dan wel op dat het calcium-gehalte tussen de 0,5% en 0,7% zit. )

    maar bij deze brok is het eiwit gehalte het zelfde!?!?

    1. Voerwijzer Meike

     Klopt, ik vind 29% eiwit niet ideaal voor pups, en zie liever iets meer eiwit. Maar doordat er, zeker voor pups van (middel)grote rassen meer criteria belangrijk zijn en sommige belangrijker zijn dan het eiwitgehalte, vind ik deze brok toch één van de beste brokken voor pups van (middel)grote rassen. En vergeleken met veel puppybrokken van andere merken, zit er niet eens weinig eiwit in, en is de eiwitkwaliteit denk ik beter in Acana.

 22. Lin

  Ik wil deze brok gaan voeren aan mijn pup (8 weken) en senior (11 jaar), alletwee akita’s. Is dit voor beide geschikt?
  Ik zie havervlokken staan, is dat een ingrediënt wat vaak problemen geeft voor honden met huidproblemen of kan dat geen kwaad?
  De bedoeling is om 1 dag per week kvv te voeren en een dag vis. Ik las ergens op de site dat er in verhouding wat weinig omega 3 inzit, moet ik dat dan nog aanvullen?

 23. Evelien Peynshaert

  Beste Meike, na veel lezen heb ik besloten om deze brok aan mijn pup te geven. Kan jij adviseren hoeveel ze van deze brok zou mogen hebben? Het is een golden retriever teefje van 8 maand, weegt 25 kg momenteel, gesteriliseerd maar geen overgewicht, aan de slanke kant zelfs.
  Alvast bedankt! Super site heb je hier!

   1. Aurelie

    Bedankt! Er zou 3,7 gram calcium per 1000 kcal inzitten wat tussen de aangeraden hoeveelheid ligt voor pups van grote rassen (2.5-4.5 gr). Kan ik dan aannemen dat ik de voeding niet hoef te veranderen? Of kijk ik toch beter uit naar voeding rond +- 2.5 gram/1000kcal? Is acana prairie poultry ook geschikt voor grote rassen als volwassen hond of eerder enkel tijdens de puppyfase?

   1. S. Thoen

    Goedemiddag Meike, wij voeren onze Wetterhoun pup sinds gisteren Arcana Prairie Poultry. Mijn man en ik snappen alleen de voedingstabel niet. Onze pup is nu 9,5 week oud en weegt 6kg. Als volwassen hond weegt een reu van dit actieve ras tussen de 35 en 40 kg. Hoeveel gram mag hij dan nu per dag aan voer krijgen? We horen het graag, want nu het lijkt alsof we te schraal voeren, gezien zijn obsessie voor eten op dit moment. Bij voorbaat dank voor je reactie.

 24. jeroen

  Momenteel geven wij onze hond Farmfood HE classic glutenvrij. Onze dierenarts adviseerd echter om Hill Digestive I/D te geven. Ze is 2 keer ziek geweest waarbij de darmen stil lagen. Op de Hill’s is ze toen weer goed opgeknapt. Nu willen wij vanwege de ingredienten de Farmfood vaarwel zeggen. We twijfelen nu tussen Acana Classic Prairie Poultry en de Hills Digestive I/D.

  Rede om voor Acana te kiezen:
  – Goedkoper
  – Slachtdieren hebben een goed leven gehad en met de manier zoals in de bioindustrie met dieren wordt omgegaan vind ik dit van groot belang (bij Hills onbekend)

  Rede om voor Hill’s te kiezen:
  – Goede ervaring mee toen onze hond heel erg ziek was
  – Dierenarts raad dit aan

  We hebben ook nog gekeken naar Darf VOL maar deze heeft geen omega3&6 en bovendien vooral veel rund terwijl naar ons idee kip en kalkoen voor een hond veel natuurlijker zijn. Ik kan me niet voorstellen dat een hond in het wild een koe zou eten.

  Kun je ons helpen een keuze te maken?

  1. Voerwijzer Meike

   Darf bevat wel omega 3 en 6, het is alleen onbekend hoeveel. Als ik jou was zou ik je gevoel volgen, en als je het echt niet weet kun je beide brokken proberen en heel goed op de signalen letten om te kijken welke het beste bevalt. En om het risico op problemen echt te verkleinen kun je een consult afnemen bij een voedingsdeskundige voor honden of een dierenarts die zich gespecialiseerd heeft in voeding.

 25. Remo

  Beste Meike, onze Labrador is nu 16 weken, is deze brok geschikt voor onze pup of moet ik echt op de puppybrok overgaan, hij heeft vanuit de fokker RC Maxi pup gekregen ben nu overgegaan op Taste of the Wild pup maar las dat deze Canolaolie bevat en daarom wil ik nu overgaan op de Acana Poultry, is dit volgens u een juiste keus, bij voorbaat dank voor uw reactie, mvg Remo

 26. Remo

  Beste Meike, met welke brokken en van welk merk zou ik het best af kunnen wisselen? bevat de Acana teveel peulvruchten en aardappelen, ik dacht dat ik nu eindelijk de juiste brok had voor mijn Labrador, en de Acana wild prairy? dank voor uw reactie mvg Remo

  1. Voerwijzer Meike

   Onderzoeken wijzen uit dat brokken regelmatig teveel of te weinig van een voedingsstof bevatten. Het is dus altijd goed om af te wisselen. Nu met de nieuwe waarschuwingen is het een extra zetje om voorzichtig te zijn.

   Je kunt bijvoorbeeld een merk kiezen dat vier of vijf sterren heeft in de brokkenvergelijker.

 27. Ma_n0n

  Hallo

  Wij gaan als onze labrador 12 maanden is over op deze voeding.
  Echter we snappen niet goed hoeveel te voeren. Wanneer ga je over op de volwassen hoeveelheid voer zoals aangegeven in de tabel?
  Er staat puppies 8-11 and 1.25x de aanbevolen hoeveelheid voer voor het gewicht.
  Onze pup is bijna 12 maanden en weegt 23 kg. Ze is al 2 maanden niet meer in hoogte gegroeid. Tot wanneer heeft ze een grotere energiebehoefte?
  Dan neem ik wel aan dat we uit moeten gaan van de ” active” variant van het voedsingsschema.

  1. Voerwijzer Meike

   Een jonge labrador heeft nog steeds wat meer calorieen nodig dan een labrador die ouder is, omdat ze nog zeer actief en beweeglijk zijn. Houd goed de lichaamscompositie in de gaten, zorg dat de ribben nog voelbaar zijn als je over de ribben aait. En aan het gedrag en de hoeveelheid beweging die ze krijgt kun je ook inschatten of ze nog een hogere hoeveelheid nodig heeft of niet.

 28. Marein

  Goedemorgen, ik heb een vraag over deze brok. Heb deze gekocht voor mijn Border Collie pup van 4,5 maand en hij doet het er erg goed op. Wil nu graag een grote 17kg zak bestellen, en wil deze graag mengen met de Acana puppybrok. Hoe lang zijn de brokken te bewaren? Als ik beide brokken deels meng en in de voerton doe, en de rest steeds goed luchtdicht weg leg, kan dat dan? Ik geef zo’n 250 gram per dag.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou ze maximaal drie weken bewaren na openen. Langer kan, maar is echt niet optimaal qua oxidatie van de vetten, zeker als er kippenvet en/of visolie inzit. De brokken die je langer wilt bewaren kun je eventueel in een luchtdichte diepvrieszak in de vriezer bewaren, maar ook dat is waarschijnlijk niet optimaal.

 29. Marein

  Hi Meike, dankje voor je reactie. Zou het helpen als ik de grote zak direct na openen verdeel in kleine luchtdichte zakken? Dan maak ik steeds een klein zakje open als het weer op is. Zo worden de brokken na openen maar 1x aan zuurstof blootgesteld. Eventueel kan ik vacuümzakken hiervoor kopen. Heb naar een hele kleine vriezer dus dat gaat helaas niet…. neem aan dat de brokken als ze bij Acana verpakt worden ook niet vacuüm verpakt worden oid, dus ik vraag me af hoeveel schade 1x openen en overhevelen in kleinere zakken kan aanrichten.

 30. Damper

  Hoi Meike,

  is 1.3% Calcium niet teveel voor puppys van grote rassen ?
  Nu voer ik in de ochtenden brokken van Wolf of Wilderness puppy, ben er eigenlijk tevreden mee maar wil grotere brokken voeren omdat hij deze brokken zo doorslikt en er nauwelijks op kauwt. ( Rottweiler pup van 11.5 weken ).
  Overdag en savonds geef ik hem KVV.

  Ik ben dus op zoek naar een adult brok welk ook geschikt is voor grote ras puppys.
  Maar 1.3% is toch ietsjes te veel ?
  En wat betreft de taurine tekort me dit brok ? Maakt dat niet zoveel meer uit omdat ik naast brokken ook KVV geef of moet ik er alsnog rekening mee houden ?

  Graag hoor ik van je.

 31. Noavi Drieweg

  Hoi Meike.
  Mijn labrador pup van 18 weken krijgt op het moment carocroc. Sinds ik dit voer is ze echter iets aan de dunnere poep (geen diaree) maar wat me vooral stoort is dat ze de poep dus ook gelijk op eet.
  Nu kreeg ik ‘de tip’ dat als honden poep eten ze iets te kort zouden komen in de voeding??
  Het is een actief hondje dat voor haar leeftijd aan de schrale kant is. Ik wil graag over op Acana – heb je toevallig tips welke ik dan het beste kan pakken, ook tov het poep eten?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groet Noavi Drieweg.

 32. Marianne Locht

  Beste Meike,
  Hartelijk bedankt voor alle nuttige informatie op je overzichtelijke site! Ik heb er echt heel veel aan. Anders zie ik door de bomen het bos niet meer.
  Ik krijg morgen een riesenschnauzerpup (reu) van bijna 10 weken. Van de fokker kreeg hij de laatste tijd een brok van de boerenbond. Ik wil hem overzetten op Acana classic prairie poultry, in eerste instantie afgewisseld met Acana puppy large breed. Op de zak van de puppybrokken staat dat hij 300 g per dag zou moeten krijgen. Dat lijkt me best veel. Hij gaat ws rond de 40 kilo wegen. Vind je dit een goed advies?
  Hartelijk bedankt! Marianne Locht

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Marianne, je kunt twee dingen doen:
   1. Berekenen hoeveel calorieën je pup ongeveer nodig heeft en hier de hoeveelheid op aanpassen. Er zijn vast online calculators (in het Engels) hiervoor en anders kun je de Fediaf richtlijnen gebruiken.
   2. De aanbevolen hoeveelheid van Acana aannemen

   Houd in beide gevallen goed de lichaamscompositie in de gaten. Liever zichtbare ribben dan een vetlaagje.

 33. Irene Hogervorst

  Hoi Meike,

  Wij krijgen binnenkort een schotse herder langhaar. Nu hebben wij besloten om voor de classic prairie poultry brokken te gaan. Nu krijg ik niet gevonden of hij hiermee voldoende taurine mee binnenkrijgt. Ik wil het gaan combineren met kvv, maakt het dan uit welk merk vers vlees en krijgt hij dan wel voldoende taurine binnen?
  Ik hoor er nu zoveel over dus vandaar mijn vraag.

  M.v.g.
  Irene

 34. Jean-Michel

  Op het eerste gezicht lijkt het een brok met prima waardes en ingrediënten , ik heb alleen een beetje mijn twijfels over de haver waar de brok voor een groot deel uit bestaat. True, het is beter dan de granen waar de grote merken hun hondenvoer mee opvullen, maar het blijft toch voeding uit de schijf van 5 waar een hond weinig aan heeft. Toch? Dat de prijs voor dit voer aangenaam is zal hier hoogstwaarschijnlijk mee te maken hebben maar ik denk dat je je moet afvragen of dat de extra ontlasting waard is.

  1. Voerwijzer Meike

   In alle brokken zit een koolhydraatbron, en ik denk dat haver een prima koolhydraatbron is. Een graanvrije brok bevat weer peulvruchten of aardappel, en die zorgen mogelijk door het hogere vezelgehalte of meer resistent zetmeel, voor meer ontlasting.

 35. Elske

  Dankzij dit artikel zijn wij overgestapt op Acana Classic Prairie Poultry en onze hond doet het er heel goed op! Wij hebben een berner sennen van 11maanden die steeds last had van slechte ontlasting, maar sinds we deze brokken geven is zijn ontlasting weer helemaal in orde. Na 2 maanden kijkt hij nog steeds uit naar deze brokken. De overgangsfase ging wel gepaard met hevige diarree (+/- 2 weken), maar nu is alles helemaal in orde. Ook zijn vacht ziet er beter uit als op zijn vorige brokken.
  Bedankt voor het advies!

 36. Marein

  Hoi Meike, mag ik je wat vragen. Mijn 9 maanden oude border collie krijgt sinds 5 maanden Acana Poultry brok. Hij eet sinds een paar weken slecht, heeft vaak diarree en eet nu bijna niet meer. We zijn bij de DA geweest en het kon door de kippenvetten komen zei ze, ik moest eens ander voer testen. Bijv. Royal canin lam en rijst. Maar RC is geen goede brok lees ik overal en ik weet nu niet zo goed welke brok ik dan wél zou moeten proberen. Heb jij een idee voor een goed alternatief?

 37. Patricia

  Eerder heb ik een reactie geplaatst dat mijn pup het erg slecht deed op Farm Food en na maag/darmproblemen zonder aanwijsbare oorzaak ongeveer 2 maanden Royal Canin Gastro heeft gehad. Hier deed hij het goed op. Waarom ik over wilde stappen is dat ik het eenzijdig voer vind en dat hij het na opname in de kliniek niet meer wilde eten. Na vergelijken heb ik gekozen voor Acana Classics Prairie Poultry. Ik ben rustig overgegaan. Echter nu ik zo drie weken over ben, is mijn pup zijn ontlasting ’s ochtends nog redelijk, maar de rest van de dag heeft hij diarree. Hij poept inmiddels ook 2 a 3x zo vaak (bij 4 voedingen RC 4x ontlasten naar 3 voedingen Acana 7-9x ontlasten). Daarbij krabt hij nu 2 weken ook enorm. Er is geen verschil als ik tussendoortjes en botten weghaal. Hij is in de afgelopen weken ontwormt en pipet tegen vlooien en teken. Hiervoor ook geen aanwijzingen. Zijn er ingrediënten waarvoor een pup gevoelig kan zijn? Zou het helpen om een andere smaak te proberen, en welke is dan aan te raden voor een pup van bijna 5 maanden?

 38. Kyra

  Hallo Mieke,
  We hebben een entlebucher van ruim 1,5 jaar (20 kg). Ze kreeg biofood high energie, had goede ontlasting maar wel veel meer dan we gewend waren(3x per dag).
  Nu zijn we na uitgebreid struinen op jouw site uitgekomen op acana poultry.

  Je geeft daarbij als tip om 1x per week vette vis erbij te geven.
  Vraag: hoeveel gram kunnen we het beste geven als we bijv. Blik sardines of makreel bij de dagelijkse brokken willen geven?

  Alvast hartelijk dank.

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Kyra,

   Ja die automatische verbetering is niet altijd correct 🙂

   Ongeveer 150 gram vette vis per week is een mooie hoeveelheid voor jouw hond, ter aanvulling van Acana Classic Prairie Poultry. Dat mag je verdelen over een aantal dagen, mag ook gewoon eenmaal per week.

 39. Goedemiddag Meike,

  Wij hebben een mix tussen Australian shepperd en Fries stabij.
  Vanuit het nest kreeg hij Specific pup en daar deed hij het goed op (wisseldende ontlasting).
  Daarna werd er door de dierenwinkel Carnelove Zalm aangeraden, hij bleef alleen te mager. Toen werd er door de dierenarts Royal Canin aangeraden(redelijke ontlasting, begon wel te ruiken uit de oren).

  Alles at hij goed maar ik ben geen fan van Royal Canin vandaar dat ik hier ben gaan kijken.
  Ik kwam uit bij Acana Classic Prairie Poultry maar dit eet hij heel slecht terwijl hij hiervoor altijd alles op at(ontlasting ziet er wel goed uit).

  Wat raad jij aan, terug naar Royal Canin of?
  Lex is 2,5 jaar oud en redelijk actief met een goed karakter.
  Eet redelijk vaak gras, en takken, nu met Acana eet hij veel minder takken.

  Alvast bedankt!

 40. Bedankt voor de snelle reactie!

  Op advies van jou heb ik gekeken naar de volgende keuze:
  – Biofood High Energy
  – Darf Vol Bites Vlees
  – Naturea Adult chicken
  En de volgende omdat jij een goede beoordeling hiervoor hebt gegeven.
  (Wellicht omdat Lex nog een jong was dat hij niet genoeg aan kwam bij Carnelove Zalm?)
  – Carnilove Salmon and turkey

  Nogmaals bedankt 🙂

  1. Voerwijzer Meike

   Goed werk! Ik zou Carnilove niet als eerste kiezen, omdat de kans groot is dat dit niet bij Lex past. Je zou de andere drie varianten allemaal zes weken (of iets meer of minder) kunnen proberen en observeren welke het beste bevalt. Als meerdere goed bevallen kun je ook blijven afwisselen.

Geef een reactie