Acana Classic Prairie Poultry


Laatst bijgewerkt: 16 september, 2023

Ingredienten

Verse kip (21%), kippenmeel (20%), parelgort (gerst), hele erwten, havergrutten, kippenvet (8%), hele haver, kikkererwtenvezels, visolie (1%), kaliumchloride, gedroogde kelp, zout, gedroogde cichoreiwortel, verse hele pompoen, verse hele butternutpompoen, verse hele wortelen, verse hele appels, verse hele peren, verse hele courgettes, verse boerenkool, verse spinazie, verse raapstelen, verse bietstelen, hele veenbessen, hele bosbessen, hele saskatoenbessen, kurkuma, mariadistel, kliswortel, lavendel, marshmallowwortel, rozenbottels.

Toegevoegd: Cholinechloride (choline): 700 mg, Taurine: 400 mg, Zinkproteïnaat: 88 mg, Koperproteïnaat: 11 mg, Vitamine B1: 100 mg, Vitamine B2: 20 mg, Vitamine B3: 200 mg, Vitamine B5: 60 mg, Vitamine B6: 35 mg, Vitamine B9: 7 mg, Vitamine B12: 0,2 mg, Vitamine A: 6000 IE, Vitamine D3: 800 IE, Vitamine E: 330 IE, Vitamine C: 0,15 mg, 1×10^9 CFU Enterococcus faecium NCIMB10415 (probiotica)

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Dierlijk eiwit
27% 16% 32.5% 7.5% 5% 12% 1.1% 0.9% 3443 2.6% 0.5% 0.1% 0.1% 22%

Beoordeling:

Ik vind Acana Prairie Poultry een brok van goede kwaliteit. Het bevat een mooie balans van eiwitten en vet en deze zijn ook van goede kwaliteit. Bijzonder aan Acana is dat bijna alle voedingsstoffen uit de ingrediënten gehaald kunnen worden, er zijn maar enkele vitamines en mineralen toegevoegd, en wel in goed opneembare vorm.

Acana Prairie Poultry is een wat goedkopere brok dan de andere varianten, doordat er minder vlees in zit.  Wil je een vergelijkbare brok met meer vlees en zonder gluten? Dan is Acana Heritage Adult Dog een goede optie, en voor pups Acana Heritage Puppy en Junior.

Geschikt voor pups
Acana Prairie Poultry is geschikt voor pups van alle rassen. Voor heel actieve pups zou ik iets meer eiwit prefereren, wat je ook kunt toevoegen door af te wisselen met rauwe vleesvoeding. Voor de meeste pups bevat het genoeg eiwit, de hoeveelheid eiwit is boven het gestelde minimum voor pups. De hoeveelheid efficiënt omega 3 is wel wat laag voor pups, je kunt zelf goede omega 3 toevoegen.

Wil je weten hoeveel je moet voeren van deze brok aan je pup? Gebruik dan de puppybrokken-calculator.

Pro’s

 • Bevat genoeg eiwit van goede kwaliteit (vers en gedroogd vlees)
 • Meeste voedingsstoffen komen uit de ingrediënten, weinig toegevoegde voedingsstoffen nodig
 • De toegevoegde mineralen zijn in de best opneembare vorm toegevoegd
 • Bevat vlees van scharreldieren, die iets meer ruimte hebben dan dieren uit de intensieve veehouderij
 • Genoeg omega 3

Con’s

Vernieuwde samenstelling
De samenstelling van Acana Classic Prairie Poultry is in augustus 2023 vernieuwd. Het zijn kleine verschillen. De grootste veranderingen zijn:

 • Er zit nu meer minder eiwit in (29% versus 27%)
 • Er zit nu glutenhoudend graan in (parelgort is gerst)
 • Er staat geen glucosamine en chondroitine meer in de analyse

Wat vind ik van deze veranderingen? Het is jammer dat er wat minder eiwit in zit, maar de hoeveelheid is nog prima voor volwassen honden. Ook voor pups is de hoeveelheid eiwit geschikt, maar mijn voorkeur gaat uit naar iets meer eiwit. Het is jammer dat er nu gerst in zit, waardoor het niet meer geschikt is voor honden die (mogelijk) gevoelig zijn voor gluten. Het is fijn dat de hoeveelheid omega 3 niet is verlaagd, zoals dat bij Acana Classic Red Meat wel het geval is.

Verkoop informatie:

Acana Classic Prairie Poultry is verkrijgbaar in zakken van
2 kg voor €16,90 (€8,45/kg)
6 kg voor €36,90 (€6,15/kg)
9.7 kg voor €54,90 (€4,82/kg)
14.5 kg voor €79,90 (€5,51/kg)

Acana bestellen
Acana hondenbrokken kun je online bestellen bij Cool4pets. Verzendkosten in NL en BE slechts €3,- en bij een bestelwaarde vanaf €39 geen verzendkosten.

Acana hondenvoer Bestellen

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
krokant, adult, puppy, puppy groot ras, alle leeftijden-brok, 1 - 4 kg verpakking, 4 - 10 kg verpakking, > 10 kg verpakking gerst, haver, peulvruchten kip vrije uitloop probiotica, prebiotica, visolie, vers vlees, chelaten visolie www.acana.nl

236 Comments

 1. Raisha

  Hoihoi,
  Onze herder is nu 10 maanden oud en heeft last van groeipijn. Zodanig dat hij momenteel pijnstillers krijgt. Hij krijgt momenteel dog lovers gold originial, maar nu zie ik dat die vergrote kans op groeipijn heeft! Hiervoor kreeg hij dog lovers gold HE, maar zijn ontlasting gaat beter op de normale versie. Is acana een goed alternatief? Ik zocht in de brokken vergelijker naar een brok zonder rund, geschikt is voor pups van een groot ras en voor alle leeftijden (aangezien hij zijn grootste groeispurt al heeft gehad en over mag naar adult).

  1. Voerwijzer Meike

   Ja dat is zeker een idee om te proberen. Hopelijk gaat het gauw beter. Je kunt eventueel 10% van de brokken vervangen door vlees (zonder bot) of pens, zodat het totale calciumgehalte nog wat lager wordt. Hierbij mag je 2x zoveel vlees als brokken geven, dus als je 20 gram brokken weglaat per dag mag je daarvoor in de plaats 40 gram vlees geven.

 2. JCP

  Mijn kruising uit Spanje van 14 heeft sinds eind 21 artrose in schouders waar zij maandelijks injectie Librela voor krijgt. Zomer 22 heeft ze acute leverontsteking gehad. Ze valt de laatste maanden af. ik keek naar haar voeding (Farmfood brok zalmvariant) en schrok van de ingrediënten. Ik las je beoordeling en heb een nieuw aangekochte zak gelijk teruggebracht naar de winkel. Ik had nog geen alternatief en zag Acana (Red, Wild, Prairie Poultry) staan, heb de Prairie Poultry ‘maar’ meegenomen. De 3 brokkenmerken van jouw voorkeur hadden ze niet. Is Acana PP passend voor mijn hond?

  1. JCP

   Ze krijgt al 13 jaar Farmfood en verander nu dmv laatste restje Farmfood mixen met Acana Prairie Poultry totdat de Farmfood op is. Ook krijgt ze daar nu ‘s-avonds een half bakje Smuldier compleet bij. Dit alles gaat goed ook kwa ontlasting maar het voelt als een tijdelijke oplossing omdat ik niet weet of de verhoudingen wel kloppen, of ze goed blijft reageren op kvv en of Acana PP passend is. Liefst zou ik alleen brok voeren maar brok icm met kvv zou ik ook niet erg vinden mits ze goed op kvv blijft reageren. Wat raad je aan? Zowel alleen brok als eventueel combi brok/kvv.

  2. Voerwijzer Meike

   Dat kan ik zo niet zeggen, want dat hangt af van de specifieke voedingsbehoeftes van je hond. De voedingsbehoeftes komen o.a. voort uit de gezondheid van de lever en de verteringscapaciteit. Het beste kun je een consult aanvragen bij een orthomoleculair voedingsdeskundige voor honden.

 3. Suus

  Dag Meike,

  Zelf voer ik met grote tevredenheid Acana. Nu heb ik een vriendin met twee rottweilers ook de brok geadviseerd. Zij voert deze nu een aantal weken, maar merkt dat beide honden zand gaan eten. Daarnaast produceren ze veel meer ontlasting dan met de brok daarvoor (Kenner optimaal),
  Nu is dat laatste niet zo’n probleem, hooguit verrassend te noemen. Maar het zand eten is natuurlijk niet wenselijk. Is dit terug te herleiden op de Acana brok?

  Alvast bedankt, Suus

  1. Voerwijzer Meike

   Het is voor mij niet een bekend probleem bij Acana, maar het zou aan de voeding gerelateerd kunnen zijn. Als de ontlasting ook dunner is, zou het kunnen dat het gehalte aan verhitte eiwitten iets te hoog voor ze is, en dat de lichte verstoring van de darmflora voor beide veranderingen zorgt. Het kan ook zijn dat er een gevoeligheid voor een ingrediënt meespeelt, maar het is dan wel toevallig dat beide honden er hetzelfde op reageren. Andere voeding proberen kan uitsluiten/bevestigen of het aan de voeding ligt, en dan rond de 25 a 26% eiwit blijven. Een probiotica-kuur kan soms ook helpen.

   1. demi6

    Hoi Meike,

    Onze Engelse Stafford van 1.5 jaar krijgt nu driekwart jaar wild prairie van Acana. We merken dat hij de laatste tijd meer scheten laat en wat meer aan zijn pootjes likt. Verder heeft hij af en toe wat smeuïge ontlasting die niet altijd even eenvoudig op te rapen is. Nu kwam ik deze brok hier tegen. Ik las dat deze eventueel bij voedselallergie kan helpen. Zou deze brok mogelijk de klachten kunnen verminderen?

     1. demi6

      Hoi Meike,

      Top, gaan we de kip weglaten! Alleen lees ik dat de visbrok niet erg lang houdbaar is, Acana Classic red, zou dat ook een goede optie zijn? Las dat daar ook geen kip in zit en dat je die ook een goede beoordeling geeft.

      Bedankt!

 4. Lena_

  Hallo Meike,

  Ik heb een 3 maanden oude labradoodle in huis. Zij is een zeer kieskeurige eter. Zij kreeg royal Canin vanuit het nest, waar ze het goed op doet, maar ik wilde liever overstappen op het merk acana.
  Allereerst begonnen met puppy heritage. Hier kreeg zij dunne ontlasting van en vond zij ook niet erg lekker. Daarna overgestapt op de prairie poultry. Deze eet ze heel graag, zodra ik er wat meng met sardientjes. Nu vroeg ik mij alleen af hoeveel ik haar dan moet voeren aangezien ik er altijd vette vis bij voer. Zij is nu 3.5 kilo en voer haar 90 gram met 30 gram sardientjes.

  1. Voerwijzer Meike

   Je zou het kunnen berekenen op caloriebasis: de hoeveelheid calorieën die je extra voert aan sardientjes kun je minder voeren aan brokken. Maar als het met de huidige hoeveelheden goed gaat, dus niet te snelle groei en geen vetlaagje, kun je het zo laten. Je kunt ook de sardientjes eens (bv 2x per week) afwisselen met pens, dat wordt vaak ook heerlijk gevonden en is ook gezond.

   1. Lena_

    Bedankt voor de snelle reactie! Ik zal de pens zeker gaan afwisselen. Nu is dat wel vers en dat vindt ze heerlijk, alleen wilde ik dat eigenlijk niet geven met jonge kinderen in huis. Nu twijfel ik of ik dan toch niet alsnog over moet stappen. Lees goede dingen over energique hond vitaal. Wat zou jij aanraden?

    1. Voerwijzer Meike

     Er is ook blikvoer met veel pens, alleen mis je dan wel de gezonde bacteriën die er in zitten. De smaak blijft heerlijk voor honden (en de geur vies voor ons). Energique is een merk dat qua bacteriën relatief veilig is, dat zou je zeker kunnen proberen. Je kunt de voerbak na het eten meteen buiten bereik van kleine kinderen zetten (of meteen schoonmaken) zodat ze niet via de roerbak in contact met vleesbacterien kunnen komen. Hier mijn review over Energique: https://www.voerwijzer.com/kvv_merken/energique. Ze hebben ook bacterie-vrij rauwvoer: https://www.voerwijzer.com/kvv_merken/energique-raw-veterinary-diets.

 5. Ruthhje

  Hallo Meike,

  Allereerst dank voor alle info op de site, ik heb er veel aangehad al. Wij krijgen volgende week ee pup van 8 weken in huis, een boulab, mis labrador/berner sennen. Ze krijgt bij de fokker nu een huismerk brok, maar ik wil over naar acana. Vanaf 14 weken wil ik de puppy large breed gaan geven, kan ik dan in de tussen tijd de prairie poultry geven? Of is het niet handig om 2x over te gaan naar een andere soort brok? Ik ben van plan om 2x per week kvv te geven en wellicht nog 1x per week vis. Kan dit dan het beste 2 dagen achter elkaar aan of juist bijv op de woensdag en zaterdag? Of maakt dit niet uit?

  Ik hoor graag. Erg bedankt voor je reactie.

  1. Voerwijzer Meike

   Goed uitzoekwerk! Het beste voer je in ieder geval de eerste week of twee weken nog de brok die je meekrijgt van de fokker. Je kunt daarna over op Acana Prairie Poultry, maar je kunt eventueel ook de huismerk brok een paar weken combineren met Adana Puppy Large Breed. Het gemiddelde calcium- en fosforgehalte zal dan zeer waarschijnlijk goed zijn. Zeker als je ook tweemaal per week een geschikte kvv geeft. Het maakt niet uit welke dagen je kvv geeft, probeer eerst wat het meest praktisch voor je is. Als dat niet goed bevalt, bijvoorbeeld slappere ontlasting, kun je altijd nog een andere verdeling proberen. Voor de meeste honden maakt het niet uit.

   Succes!

   1. Ruthhje

    Hoi Meike, dank voor je reactie. In de huisbrok zit 1.4 calcium, dus dan wordt het alsnog een beetje veel als k combineer denk ik. Omdat het een grote hond word, wil ik het risico liever niet lopen. Ik krijg wat voer mee, dus ik was inderdaad van plan om dat de eerste week te geven en dan langzaam over te gaan. Dan doe ik toch eerst de prairie poultry. Vind jij het dan beter om wel over te gaan naar de puppy large breed of zal ik het gewoon bij de prairie poultry laten? Kvv heb ik ook al uitgezocht welke goed is voor pups en ook redelijk makkelijk verkrijgbaar. Dan eerst zorgen dat ze aan de nieuwe brok gewend is en dan de kvv toevoegen of kan dat meteen?

    Dank voor alle info, ik kan er weer mee verder. Erg fijn!

    Gr. Ruth

    1. Voerwijzer Meike

     Beide brokken zijn prima. Je zou heel goed beide brokken een paar weken kunnen geven en kijken welke het beste bevalt. Als ze beiden goed bevallen, kun je ze eventueel blijven afwisselen. Ik zou eerst de kvv introduceren en daarna de nieuwe brokken, omdat door de kvv de darmflora al beter wordt “ingesteld” op afwisseling.

 6. Ben1985

  Hoi Maaike,

  Middels jouw website ben ik mijn Amstaff pup acana classic prairie poultry gaan voeren.
  Vul dit aan met mosselpreparaat.
  Onze dame is bijna 6 maanden, sinds week groeipijn. Gaf haar volgens mij teveel voer.
  Weegt nu plusminus 23’25 kg.
  Wil haar 350 gram per dag gaan voeren, zat op 450(rekenfout).
  Wat zegt jouw tool?
  Kan ik deze brok blijven voeren? Of beter een andere?

  Hartelijk dank

 7. judith K

  hi Meike, dank je wel voor al je uitvoerige onderzoeken. Heel blij mee.

  Een vraagje. Onze hond is vanaf het nest op een natuurbrok (geperst). Ineens wil ze dit niet meer. Ze haalt haar neus er voor op. Andere brokken die wij van vrienden kregen doen het wel goed.
  Wij twijfelen nu om over te stappen.

  Ze is een actieve Border Collie van 8 mnd.

  Hoe sta jij tegenover kip in de brokken voor een pup/ jonge hond. Daar wordt toch van gezegd dat er teveel groeihormoon in kan zitten als de dieren te jong geslacht zijn?

  Ik twijfel over deze 3.

  Dog Lovers Gold Original Formula
  (maar eigenlijk te veel vet)

  Farmina N&D Prime – Kip & Granaatappel Puppy
  Goede combi maar wel aan de prijzige kant.

  Acana classics prairie poultry
  Moet dan nog wel eiwit toevoegen

  De avond geven we overigens Farmfood Fresh. Dit vindt zij heerlijk!.
  Mijn gevoel zegt nu Acana classics prairie poultry of de Red classic.

  Hoor het graag!

  1. Voerwijzer Meike

   Ik heb geen problemen gezien door het eten van kip, maar het kan nooit kwaad om diersoorten af te wisselen. Je zou alledrie de brokken kunnen proberen, en kijken welke het beste bevalt. En je kunt ze ook blijven afwisselen, dan compenseren ze elkaars nadelen. Succes met de keuzes!

 8. Sjoukje

  Hoi Meike,

  Mijn kruising Witte herder van 1 jaar en 4 maanden krijgt op dit moment Darf Vol Bites. Ik zou dat graag willen gaan combineren met deze brok, voor variatie. De darf is een geperste brok en dit een krokante. Moet ik deze twee soorten brokken apart voeren of kunnen ze ook gewoon gecombineerd worden?

 9. Petroesjka

  Hi Meike,

  Wat een fijne site is dit zeg! Complimenten!
  Na lekker pluizen op je site ben ik uitgekomen op Acana Classic Prairie Poultry voor mijn pup van 21 weken. Ze is een kruising Aussie x Stafford, nu 15 kg.
  Ik lees dat de Omega 3 wat aan de lage kant is voor pups. Hoe kan ik dit het beste bijvoeren?

  1. Voerwijzer Meike

   Dat kan op verschillende manieren. Mijn favoriete manier is om MSC-vis (of garnalen) aan het menu toe te voegen. Bijvoorbeeld viermaal per week 1/3 maaltijd vervangen door vette vis. In dierenspeciaalzaken kun je soms gemalen vis kopen voor honden, maar je kunt ook vis uit de supermarkt nemen. Een andere optie is om een supplement te gebruiken. Dat kan in de vorm van algenolie (meest duurzaam, minst vervuild), krillolie (best opneembare vorm) of visolie (vaakst vervuild en geoxideerd). Ik zal hier eens een artikel over schrijven.

 10. HappyHarley

  Hallo,

  Voor mijn twee labradors ben ik op zoek naar goede brokken. Deze site is heel fijn om te vergelijken! maar ik blijf toch twijfelen…. Happy is actief en 2 jaar oud, vaker wat dunne ontlasting. Harley is 8 jaar oud, wat rustiger maar zeker nog fit. Zou dit een passende brok zijn? Ook voor de oudere hond? Of is iets anders aan te raden?
  Bedankt voor de reactie!

  Groetjes Anne

 11. HerV

  Mijn hond (net een jaar, mix Toller Retriever/Boxador, 22 kg) krijgt deze brokken nu sinds een paar maanden. Opzich gaat het goed, maar het valt me op dat ze enorm veel ontlasting heeft bij deze brok. Ze is prachtig op gewicht volgens de dierenarts, niks te dik of te dun, dus echt teveel zal ze ook niet krijgen.
  Ik wissel het af met vers vlees en het verschil in de hoeveelheid ontlasting tussen die dagen en de dagen met brokken is ongekend groot.
  Ik wil wel graag blijven afwisselen, ook ivm gemak brokken. Waar kan die vele ontlasting aan liggen? Is er een andere brok die ik beter kan proberen?

  1. Voerwijzer Meike

   De grote hoeveelheid ontlasting, is dat vergeleken met rauwvoer, of vergeleken met andere brokken? Brokken zorgen altijd voor meer ontlasting dan rauwvoer. Als je de hoeveelheid ontlasting groot vindt ten opzichte van andere brokken, zou dat te maken kunnen hebben met de hogere hoeveelheid vezel, of een hogere hoeveelheid van iets wat je hond niet goed verteert. Wat dat is, is zo niet te zeggen, dat verschilt per hond.

 12. Ilja

  Wauw, wat een geweldige website, mijn complimenten! In voorbereiding op de komst van onze pup heb ik al heel wat uren hier gesnuffeld.
  Wij gaan onze labrador pup Acana Classic Prairie Poultry icm Lotgering voeren.
  Nu hebben we ook nog een cavalier king charles spaniel van bijna 11 jaar met artrose, gevoelige darmen en huid. Hij slaapt heel veel en wandelt alleen nog kleine stukjes. Na veel problemen eet hij de laatste jaren VanBenthem natuurlijk geperste brok. Zou Acana Classic Prairie Poultry voor hem ook geschikt zijn of raad je aan vooral niet meer te wisselen van voer op deze leeftijd?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik denk dat jullie dat het beste zelf kunnen inschatten. Je zou een paar brokjes Acana bij de VanBenthen-maaltijd kunnen doen om te kijken hoe dat gaat. Als dat goed gaat kun je dat vaker doen, en de hoeveelheid heel langzaam een beetje verhogen. Een beetje variatie in het menu is alleen maar goed, als er niets inzit waar je hondje slecht op reageert.

 13. Dave

  Hi Meike, Ik heb 2 honden. 1 Van 1jaar en maanden en een ander van 3 jaar. 42kilo en de ander 47 kilo. Ik geef nu sinds 3 maanden Biofood High Engergy voor ze alle twee en smuldier compleet voor het weekend. Ik merk dat ze van Biofood High Energy erg veel gaan ruien dus wilde ik overstappen op Acana Classic Prairie Poultry. Maar nu ik al die die berichten van DCM hoor zie ik de bomen door het bos niet meer. Is dit een goede brok om op over te stappen zonder dat ik ze in risco hiervoor breng? Zo niet wat raad je anders aan?

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Dave, op de Acana Classics zijn bij mij (en bij de AAFCO voor zover ik weet) geen DCM-gevallen bekend. In Acana Classics zit haver als koolhydraatbron en dus niet veel peulvruchten zoals in de graanvrije varianten. Ik zou me hier dus geen zorgen over maken. Heel goed om ook rauwvoer te blijven voeren, daarmee verklein je het risico op allerlei soorten gezondheidsklachten.

 14. Tamara

  Hallo Meike, ik heb een duitse herder pup van bijna 8 maanden en hij weegt ongeveer 30 kilo. Hij krijgt nu 3x per dag brokken, maar ik zou ‘s avonds Smuldier willen gaan geven. Hoe kan ik het dan het beste verdelen? ‘s Ochtends en ‘s middags brokken en ‘s avonds Smuldier? Of zou jij het anders doen? Kan ik van Smuldier alleen Smuldier compleet geven of moet ik dat ook afwisselen met Smuldier aanvullend? Hij krijgt nu 1x per week sardientjes uit blik, tussen de maaltijden door. Kan ik dat blijven geven of wordt het dan teveel voor hem.
  En dan mijn laatste vraag…hoeveel gram brokken (Acana classics prairie poultry) en hoeveel gram Smuldier moet ik geven per dag?

  1. Voerwijzer Meike

   Je verdeling lijkt me prima zo. Je zou eenmaal per week Smuldier Pens (enkelvoudig) kunnen geven ter afwisseling en verwennerij (Meestal een favoriete smaak), maar dat hoeft niet. Heel goed om de sardines te geven, zou ik blijven doen.

   Om te berekenen hoeveel, kun je deze calculator gebruiken: https://www.voerwijzer.com/hoeveel-moet-ik-mijn-pup-voeren. Neem dan 1/3 van de aanbevolen hoeveelheid brokken per maaltijd en 1/3 van de aanbevolen hoeveelheid Smuldier.

 15. Wij geven onze 9 maanden jonge hond sinds we haar hebben deze brokken. Wij kunnen haar alleen geen kauwmateriaal geven zoals een runderoor omdat ze dan diarree krijgt. Ook een kong met een beetje Rodiworst er in zorgt voor problemen. Hieruit maak ik op dat het door het kauwen en de speekselaanmaak komt. Nu vind ik dat erg jammer want ze vindt kauwen natuurlijk heerlijk en het houdt het gebit schoon. Is er iets wat ik hier aan kan doen? Ik dacht misschien is er een soort voer dat wat meer stopt oid. Een ander hondje dat ik ken heeft mooie kleine vaste ontlasting op dit voer en de mijne dus niet (als ik een dag alleen de brokken voer zonder snacks/rodi burger ook niet. Wel vast maar niet supervast/hard zeg maar).

  Zou het een combi zijn van slecht reageren op voer en kauwen? Ik dacht er aan om een ander type van Arcana te proberen waar honden misschien wat vastere ontlasting van krijgen. Bestaat dat?

  1. Voerwijzer Meike

   Meestal komt slappe ontlasting door meer bewerkte eiwitten oer maaltijd dan de hond/pup kan verteren. Het onverteerde eiwit is voer voor de verkeerde bacteriën en dat zorgt voor slechtere ontlasting. Acana Classic bevatten het minste eiwit van alle Acana-brokken, dus als het eiwit het probleem is, zijn er geen Acana-brokken die beter geschikt zijn. Het zou ook een slechte reactie kunnen zijn op kip, maar dat lijkt me minder waarachijnlijk. Wat je kunt doen is deels rauwvoer voeren, verteringsenzymen toevoegen of een brok met minder eiwit proberen (bijvoorbeeld 26% a 27%).

   1. Ik heb haar nu een dag op alleen de brokken staan en de ontlasting is vandaag helemaal vast.. Dus denk dat het dan toch niet door de brokken komt? Het gebeurd alleen als ik een runderoor of runderhuid bot geef (zonder chemicaliën).

    Ik heb haar alleen deze brokken gegeven en als snoepjes Arcana Wild Coast.

     1. Sorry voor alle losse berichten. Maar ik zal even vermelden wat ik haar normaal gaf;

      In de ochtend: festivalbeker (iets meer dan de helft) Arcana Classic Poultry. Hoeveelheid is soms wat afhankelijk van de hoeveelheid beweging.
      Middag: klein handje sprotjes
      Namiddag: paar plakjes Rodi kipworst
      Avondeten: weer festivalbeker met dezelfde inhoud Arcana
      Tussendoor; gedroogde kippenpoot
      Avond voor het slapen; 1 rodi burger kip of pens/hart.

      Tussendoor over de dag verspreid als beloning: mini zalm hartjes van Renske (heel weinig per dag). En brokjes van Arcana wild coast. Als ik dit geef dan is haar ontlasting id ochtend prima, dan komt er later een iets slappere en als laatste een nog wat slappere. Dus niet echt water maar ook zeker niet vast.

      Als ik naast dit dieet nog een runderhuid bot geef of een runderoor dan is het dus wel echt waterdun dus dat geef ik niet meer..

      Nu staat ze alleen op de brokken en dat gaat goed.

     2. Voerwijzer Meike

      Fijn dat je hebt gevonden wat de problemen veroorzaakt. Mocht de diarree toch weer terugkomen, zonder dat je snacks hebt gegeven, laat dan eens testen op Giardia. Giardia veroorzaakt met tussenpozen diarree.

     3. Bedankt, ik ga dan sowieso maar even bellen met de dierenarts en de stichting voor extra tips want ze komt uit Roemenië. Ze heeft haar gezondheidschecks en entingen wel gehad en ik heb voor 2 maanden een meegekregen ontwormingsmiddel dat zou moeten werken hiertegen.

 16. Ollie

  Wij zijn gestart met deze brokken na de Acana small breed puppy brokken. Hij leek ze lekker te vinden maar toen ik een 16 kilo zal het besteld weigerde hij ze nog te eten. Zo erg dat het ter dagen heeft gespuugd omdat zijn maag zo leeg was. Ik had ook getest en in beloningssoepjes had hij veel trek. Bij de dierenarts een injectie tegen het spugen gekregen en een klein zakje licht verteerbaar van Royal Canin. Hij vindt ze zo lekker dat hij er de hele dag om vraagt, maar ik wil geen royal Canin voeren. Welk klein smakelijk brokje kan ik proberen voor onze 9 maanden oude puber.Nu namelijk 16 kilo voor niets in huis. De puppy Acana at bij ook niet meer met smaak trouwens.

 17. Ineke B

  Ik ben veel wijzer geworden hier, maar ben nog lang niet uitgeleerd.
  Ik heb een vraag waarvan ik het antwoord nog niet ben tegen gekomen.
  Ik wil Acana Classic Prairie Poultry gaan geven aan mijn pup van 9 mnd (podenco mix, 55 cm, 16,8 kg) en mijn senior jack russell van ruim 16,5 jaar.
  Volgens mij is dit daar een geschikte brok voor (?)
  Ik kan nergens vinden wat de houdbaarheid is van de gesloten verpakking en wat de houdbaarheid is na opening.
  Ik zou ca. 9 weken met een zak van 17 kg gaan doen, afhankelijk van hoeveel ze hiervan eten uiteraard.
  Is daar een richting van te geven?

 18. Jorna

  Beste Meike,

  Ik ben me al langere tijd aan het inlezen over goede voeding voor mijn Oud Duitse herder pup van nu ruim 8 weken oud. Acana Classics Prairie Poultry lijkt me een goede brok. Wat is het verschil met deze brok en de puppybrokken van Acana? De classic heeft minder calcium wat ik erg fijn vind voor dit ras en de prijs is ook mooi meegenomen. Goedkoper is altijd fijner, maar die brokken hebben een lagere beoordeling.
  Is een puppybrok niet beter of voldoet de Acana Classics Prairie Poultry ook aan alle eisen voor een puppybrok?
  Ik lees verschillende verhalen over of puppybrok nou wel of niet goed is. Ik wil zeker groeipijn vermijden om hd te voorkomen.

  1. Voerwijzer Meike

   Acana Classics Prairie Poultry voldoet inderdaad aan alle eisen voor een puppybrok. Even uit mijn hoofd, de grootste verschillen zijn denk ik:
   – het calciumgehalte
   – de puppybrok bevat meer vlees en daarmee meer kwalitatief eiwit
   – de puppybrok bevat meer peulvruchten

   1. Jorna

    Dankjewel!
    Zou ik 1x of 2x in de week ook kvv kunnen voeren en de rest van de week de brokken van acana? Bijvoorbeeld smuldier wat makkelijk te verkrijgen is en hier wat minder calcium in zit, zodat ze in totaal ook wat minder calcium binnen krijgt.

 19. sarah buyens

  Hallo Meike,
  Na grondig lezen op je website over de brokken hadden we eigenlijk besloten om deze hondenbrokken te geven aan ons toekomstig hondje.
  Maar nu kwam ik reclame tegen voor Just Russel, hondenvoeding op maat.
  Die leek mij op het eerste zicht ook best goed van samenstelling (ruwe versie omdat we ons hondje nog niet in het echt gezien hebben en dus ook het niet helemaal juist kunnen invullen) maar ik weet niet of jij daar al goede/slechte reacties over gehoord hebt of zelf al eens bekeken hebt?
  Bedankt alvast voor je reactie. Groetjes, Sarah

  1. Voerwijzer Meike

   Bij mensen leidt teveel omega 3 en/of 6 tot meer oxidatie van vetzuren in het lichaam en dat is ongezond. Het lijkt er op dat honden hier beter tegen bestand zijn, maar hier is nog weinig onderzoek naar gedaan. Als zowel de Rodi als de brokken genoeg omega 3 en 6 bevatten, is het niet nodig om het nog aan te vullen. Zorg er wel voor dat je niet te lang uit de zak voert na openen, maximaal 4 weken bijvoorbeeld. Want na openen gaan de vetzuren wat sneller oxideren. Sluit de zak dus ook goed af.

 20. Wij gaan binnenkort een jonge hond van 8 maanden adopteren uit Roemenië. Zij is gevonden op straat en heeft vanaf 4,5 maanden in het asiel gezeten. Waarschijnlijk niet met de allerbeste voeding.

  Ze gaat een middenslag hondje worden van ongeveer 45 cm hoog.

  Ik dacht er aan om dit merk brokken te gaan voeren en daarnaast Rodi burgers met pens/hart en kip vrije uitloop. Is het verstandig om hiernaast nog gelatinaat voor puppys te geven? En voor hoe lang zal ik deze brokken en het supplement blijven geven?

  Ik las ergens dat als je te veel voedingsstoffen geeft ze te snel kunnen groeien wat ook weer niet goed is. Is er een kans dat zoiets kan gebeuren met het dieet wat ik wil geven?

  Alvast vriendelijk bedankt!

   1. Voerwijzer Meike

    Dag Marloes,

    Dat klinkt als een prima menu. In kip vrije uitloop en Acana zit bot en kraakbeen, wat dezelfde voedingsstoffen levert als gelatinaat. Alleen het is waarschijnlijk beter opneembaar in de gelatinaat-vorm. Als er geen gewrichtsproblemen zijn lijkt het me niet nodig, of alleen op de dagen dat je Rodi Pens/Hart voert.

    Te snel groeien kan ontstaan door teveel calorieen en door teveel calcium. Er zit niet teveel calcium in het menu, en het voorkomen van teveel calorieën voeren zul je zelf moeten doen door ervoor te zorgen dat je niet teveel voert.

    Omega 3 nog toevoegen lijkt me niet nodig, tenzij dit niet aan Rodi is toegevoegd. Dat weet ik niet uit mijn hoofd, daarvoor moet je even de ingrediënten bekijken.

    Succes met puzzelen en veel plezier met de pup!

     1. Voerwijzer Meike

      Gelatinaat lijkt me dan niet nodig inderdaad. Als er geen omega 3 in Rodi zit zou ook je heel goed 1x per week wat vette vis kunnen geven, zoals wat zalm uit blik of rauwe zalmfilet.

 21. griet04

  Hoe kan ik best overschakelen van Edgard en Cooper puppyvoer naar acana classic prairie poultry? Krokante brok tegenover geperste. Mijn Portugese Waterhond is nu 8 maanden en heeft regelmatig last van dunnere stoelgang. Daarom wil ik iets anders proberen.

 22. Eva6691

  Hallo! Onze Shiba inu is nu 1,5 jaar en redelijk kieskeurig qua eten. Als puppy probeerden we verschillende brokken (Edgard&Cooper, Hill’s science, Royal canin, …), maar was dat na enkele dagen beu. Mengen met vers vlees hielp ook niet. Door deze website overgestapt op KVV van Raw4dogs en daar is hij zot van. We overwegen nu puur omdat het praktischer en wat goedkoper is, om in de week brokken te geven en in het weekend vers eten (zoals vlees, wortels, rijst). Zou Acana een goed idee zijn als hij eigenlijk KVV gewend is? Als we geen brok vinden die hij lust, blijven we sowieso bij KVV. Alvast bedankt!

 23. natasha

  Hoi..wij hebben een Bearded Collie pup vam 20 weken..hij eet nu Brit Fresh puppy met deze samenstelling:

  Samenstelling: verse kip (40%), gedroogde kip (25%), aardappelen (8%), kippenvet (geconserveerd met tocoferolen), haver, boekweit (3%), appels, hele suikerbiet, zalmolie, bakkersgist, lijnzaad, kippenlever, collageen, algen, zwarte bes (0,2%), peterselie (0,055%), rozemarijn, tijm, goudsbloem, paardenbloem, probiotica (Enterococcus faecium 1×109 kve), glucosamine 1700 mg/kg, chondroïtinesulfaat 1300 mg/kg, fructo-oligosachariden 220 mg/kg, bèta-glucanen 200 mg/kg, mannan-oligosachariden 180 mg/kg, yucca 150 mg/kg, groenlipmossel 100 mg/kg.

  Analytische bestanddelen: ruw eiwit 31,0%, vetgehalte 21,0%, ruwe celstof 2,0%, ruwe as 7,8%, vochtgehalte 10,0%, omega-3-vetzuur 0,95%, omega-6-vetzuur 2,2%, EPA (20:5 n3) 0,5%, DHA (22:6 n3) 0,35%, calcium 1,5%, fosfor 1,1%.

  Ik vind dat hij vaak poept…zeker 4 x per dag en het is vaak wat aan de zachte kant. Ongeveer 1 tot 2 keer per week is het zo zacht dat het in zn vacht blijft hangen en dat is veel werk om uit die lange haren te halen. Ik heb alleen geen idee…ligt het aan de aardappel of teveel eiwit? Zou deze acana brok iets zijn? Ik zou graag willen dat hij wat stevigere poep krijgt.

  1. Voerwijzer Meike

   De oorzaak kan inderdaad een ingrediënt zijn, maar ook de hoeveelheid vet of de hoeveelheid verhit eiwit (al is die niet heel hoog). Probeer eens of het beter gaat als je wat minder per maaltijd voert (en eventueel een maaltijd meer om dezelfde hoeveelheid brokken per dag te geven). Je kunt heel goed een ander merk proberen. Acana lijkt me een goede om te proberen. Overweeg ook eens rauwvoer, daarbij is de kans op goede ontlasting het grootst. Alleen dan heb je weer de uitdaging de haren rond de bek schoon te houden, ik weet dat er bearded collie-eigenaren zijn die een soort haarband omdoen voor het eten.

 24. graafie

  Hoi Meike, ik wil mijn bouvier van inmiddels 1 jaar en 40kg Acana Classic Prairie Poultry brokken geven. Hoeveel geef ik hem nou per dag. Moet ik kijken naar zijn gewicht als hij volwassen is (ongeveer 50kg) of hoe zwaar hij nu is, dus 40kg? groetjes, Folly

   1. Voerwijzer Meike

    Een hond tussen 1 en 2 jaar zou volgens de Fediaf ongeveer 130x kg BW^0.75 kcal nodig hebben. Voor je bouvier van 40 kg kom ik dan op 2070 kcal per dag en dat is 590 gram Acana Classic Prairie Poultry. Je zou deze hoeveelheid kunnen aanhouden en goed in de gaten houden of hij te dik of te mager wordt (ribben voelen).

 25. Peter Müller

  Meike heb een tijdje geleden een vraag gesteld over mijn americanse akita over zijn voeding. Ben toe overstapt op acana poultry classic. Hij ad er goed van maar nu niet meer en zijn ontlasting is ook prima 3 maal op een dag.Nu wel geen vaste ontlasting. Heb keer de oceaan gegeven en hij is daar helmaal razend op Mijn vraag is kan ik hem die vis brok blijven geven hij is nu 10 maanden .

 26. Margot

  Hallo Meike, na heel wat uurtjes op jouw site te hebben doorgebracht, geven we sinds een week Acana Prairie Poultry aan onze labradoodle van 5 maanden(14 kg). De eerste dagen waren de brokken erg gewild, maar sinds een dag of twee lijkt het alsof hij er geen raad meer mee weet: neemt ze in zijn mond, draait zijn tong er wat omheen en laat de brok weer op de grond vallen. Verder laat hij ook meer winden dan voorheen. Ontlasting 2x per dag en iets minder vast dan voorheen. Hij heeft wel enorme last van zijn doorkomende kiezen. Als alternatief gaf ik hem de kleinere brokjes Acana puppy large breed en die gingen er wel vlot in. Maar ik weet niet precies of onze labradoodle met een geschat volwassen gewicht van 25 kg een risico heeft op het ontstaan van groeipijn, daarom was de large breed ivm het hoge calciumgehalte niet onze eerste keus. Al met al heb ik drie vragen: 1. zou ik de brokken Prairie Poultry evt kunnen voorweken als het inderdaad aan ongemak van doorkomende kiezen is? 2. Is puppy large breed een goed alternatief ondanks het hogere calciumgehalte (of valt onze labradoodle niet in de large breed categorie?) en 3.Of zie jij in mijn verhaal andere aanknopingspunten?

  1. graafie

   Hoi Margot, ik ben ook maar een leek hoor maar denk even met je mee…..je kunt de brokjes eventueel voorweken. Ik denk dat je als alternatief beter voor de Acana Heritage Puppy & Junior kunt gaan. Ik weet niet hoe groot en zwaar je labradoodle gaat worden als hij volwassen is maar de Large breed is denk ik voor de grotere (volwassen) honden. Maar ik zou het eerst proberen om de prairie poultry iets voor te weken.

  2. Voerwijzer Meike

   Je kunt prima Acana Puppy Large Breed geven, deze voldoet aan de richtlijnen voor pups van grote rassen (ouder dan 14 weken). Alleen voor hele grote rassen of pups die al groeipijn hebben, zou ik het niet aanbevelen. Je kunt sowieso de brokken voorweken, geen probleem.

 27. nibachuu

  Beste Meike,

  Wat een fijne website, dankjewel!

  We hebben een lieve asielhond, waarschijnlijk een herdermix, van 6.5 maand, 23 kilo. We willen later graag helemaal overstappen op kvv, maar op dit moment willen we nog brokken geven (lang verhaal kort: ze moet uit de Kong eten om een beetje actief te zijn met haar hersenen omdat ze nog niet echt naar buiten kan). Ik denk dat de keuze is gevallen op deze brokken (bedankt voor alle info!)

  Ik zie dat je aanraadt om 20% van het menu vers eten te geven. Bedoel je hiermee dat ze ongeveer 3 maaltijden per week kvv eten zou moeten eten? We zijn vorige week al begonnen met wat maaltijden Smuldier, en dit vindt ze heerlijk. We merken wel dat ze nu steeds minder en minder snel haar brokken eet. Heb je hier misschien tips voor?

  1. Voerwijzer Meike

   Ja 3 rauwvoer-maaltijden per week is een goede manier om op de 20% rauwvoer te komen. Fijn dat Smuldier zo goed bevalt 🙂 Maar lastig dat de brokken nu minder graag gegeten worden. Je zou kunnen uitproberen of er andere brokken zijn die ze beter eet. En anders eventueel toch helemaal over naar rauwvoer en de kong vullen met gedroogde stukjes vlees (bijvoorbeeld pensstaafjes in stukjes knippen).

 28. Caro77

  Voor onze 12 weken oude Jack Russel mix pup van 3 kilo heb ik deze brokken gekocht maar ik vind ze wel heel groot. Hij krijgt ze weg maar het lijkt me beter om toch voor een kleinere puppybrok te gaan. Welke is dan het meest geschikt. Acana? Orijen ? Of maakt het niet zoveel uit?

  1. Voerwijzer Meike

   Dat hangt van je hondje af, beiden zijn prima, alleen niet elke hond kan het hoge eiwitgehalte van Orijen goed verteren. Beide merken hebben een Small Breed variant, die van Orijen is voor alle leeftijden en Acana heeft specifiek Acana Puppy Small breed. Je kunt ze beide proberen en kijken welke het beste bevalt.

   1. Caro77

    Bedankt voor je reactie Meike, ik heb een proefpak gehaald van acana puppy small breed. Ze smult hiervan en begint eindelijk goed te eten. Ik meng het met het voer van de fokker en ze eet alles op. Nu maar afwachten hoe ze hierop reageert, maar ik verwacht geen problemen.

 29. Peter Müller

  Hoi meike ik heb een pup van 7 maanden een Amerikaanse akita van de fokker kreeg ik eukanuba mee voor grote pups.Nu hij bijna op was ben ik naar vol bites van darf gegaan biologische puppy brok.Maar de ontlasting was niet goed en veel ben ik naar de lam brok van darf gegaan voor volwassenen hond zit niet zo veel verschil in de samenstelling dus hij zit hier al een week of 2 op maar zie nog weinig verschil in zijn ontlasting. Ik hoor en zie zo veel over acana brok is dat een optie voor de darf brok of kan hij niet tegen die biologische brokken. Hoor het nog.

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Peter, het lijkt er op dat de brokken van Darf niet goed passen bij je hond. Het kan zijn dat de oorzaak hiervan is dat je hond geperste brokken niet goed kan verteren, dat komt vaker voor. Acana zou je zeker kunnen proberen.

 30. graafie

  Lieve Verhulst, ik zou hem in elk geval 2x per dag geven. Als ik (maar wie ben ik) zie dat hij nu met 6 maand 17 kg weegt dan denk ik dat je uit kan gaan van zo’n 30 kg als hij volwassen is? Als je dan naar de link http://www.voerwijzer.com/hoeveel-moet-ik-mijn-pup-voeren/ gaat kun je het precies uitrekenen. Hij zou dan 403 gram per dag moeten hebben, dus 2 x 202 gram per keer. En dan in de gaten houden of hij niet óf te mager óf te dik wordt. Maar zoals gezegd ‘wie ben ik’.

 31. Lieve Verhulst

  Als ik dit voer aan onze pup van 6 maanden zou willen geven ( weegt nu 17kg, maar hebben geen idee hoe groot/zwaar hij zal worden vermits het een Roemeense straathond is), hoeveel geven we hem dan per dag? En best 2x per dag of 3x?
  ( We schatten zelf dat hij iets van de hoogte van een herder zal worden)
  Dank voor de reactie!

 32. Bex

  Hoi Meike,

  Ik krijg binnenkort een puppy welke nu royal canin krijgt. Nu wil ik overstappen op acana prairie poultry en daarbij 1 of 2 keer in de week KVV. Ik wil eerst overstappen op acana brokken en dan KVV toevoegen. Kan ik dit het best doen door KVV eerst 1 keer per dag te geven bijv? Kan dit eventueel samen met de brokken? Of gelijk een hele dag? Wat is wijsheid?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou eerst een maaltijd kvv geven en de volgende dag de ontlasting in de gaten houden. Als deze goed is, kun je gewoon je schema in werking stellen. Als deze zacht is, dan moet je pup wennen, dat is niet erg. Maar als de ontlasting erg zacht is, introduceer het dan langzamer door de volgende keer een beetje kvv bij de brokken te doen en dit langzaam op te bouwen.

 33. maartjeth

  Hoi Meike,
  We hebben nu een aantal maanden onze pup in huis en nu vindt ze de brokken niet lekker (acana prairie poultry.) Tenminste ik denk dat het dat is want ze eet er niet graag van terwijl ze wel honger heeft naar mijn gevoel (ze wordt helemaal gek als wij aan het koken zijn of aan het eten zijn). Ze eet echt heel weinig, tenzij ik er zalmolie overheen doe, dan eet ze in ieder geval iets, maar ook niet haar bak leeg. Wat is nu het beste om te doen? Volhouden met het idee van, als ze honger heeft gaat ze vanzelf eten? Of een andere brok kiezen? Ik vind deze brok qua prijs eigenlijk wel het maximum. Is er een goed alternatief?

 34. lauragoedes

  Hoi Meike,

  Dit forum is alweer enkele jaren oud, maar pups blijven geboren worden, dus de vragen blijven gesteld worden 😉

  Ik heb een kruising bordeaudog/rottweiler/canecorso/Amerikaanse bulldog pup van 29 april, nu 17 weken. Ze is nu ongeveer 23 kilo.

  Hoeveel Acana prairie poultry mag zij hebben? Hoe wordt de berekening gemaakt, aangezien dit geen volwassen hond is maar een pup? Houd ik hetzelfde aan als wat op het etiket staat, of moet ik iets meer voeren omdat het een large breed is? Heb haar expres van Acana large breed afgehaald door de calcium, wil haar ook beetje vers vlees voeren maar niet elke dag. Hoeveel brokken mag ze hebben?

  Dank alvast!!

 35. snoepjestester

  Ik denk erover om Acana te gaan voeren. Ik heb een staal Grasslands gevoerd en dit viel duidelijk erg in de smaak. Nadien ben ik dan op de artikels rond DMC gestuit en vraag ik me af of dit dan wel veilig is om te voeren. Ik lees overal dat het graanloze brokken zijn die voornamelijk de boosdoener lijken te zijn om DMC te ontwikkelen. De naam Acana valt veel in het onderzoek maar ik vroeg me af hoe het zat bij Acana brokken waar haver in zit zoals de classic lijn. Is er daar ook een verhoogd risico op DMC of enkel bij de brokken zonder graan?

 36. maartjeth

  Beste Meike,
  Onze Friese stabij pup is nu 8 weken. We stappen over van Cavom (van de fokker) naar acana prairie poultry. Ook willen we graag vers vlees geven, 2x in de week.
  Geven we dat dan het best i.p.v. 1x brokken dus bv de avondmaaltijd vlees of moeten daar dan nog wel wat brokken bij? Ik hoorde iets over geperste brokken die in de maag uitzetten, als daar dan nog vlees bij wordt gegeten dan wordt t teveel?
  En groenten/ei/vis wat we over hebben van onze eigen maaltijd gewoon bij de brokken als aanvulling?
  Dank je wel. Fijne site met veel informatie, ben wel wat avonden zoet geweest 😉

 37. Voerwijzer Meike

  Hoi Folly, de berekening voor een pup van 9 weken is als volgt: aantal kg lichaamsgewicht tot de macht 0,75 en de uitkomst hiervan maal 210. Dan heb je het aantal kilocalorieën die je pup dagelijks ongeveer nodig heeft. Als je even geduld hebt, maken we een calculator, deze zal uiterlijk eind van de week online staan.

 38. Voerwijzer Meike

  Meestal is het geen probleem om in één keer over te stappen, maar je weet zeker dat het goed gaat als je een week de tijd neemt om rustig over te stappen.

  Voor het berekenen van de aanbevolen hoeveelheid brokken kun je de volgende formules gebruiken.

  Voor het berekenen van de hoeveelheid aanbevolen calorieën:
  Doe het gewicht van de hond tot de macht 0,75. De uitkomst hiervan vermenigvuldig je met het volgende getal.

  Pup Tot 50% van volwassen gewicht 210
  Pup 50-80% van volwassen gewicht 175
  Pup 80% -100% van volwassen gewicht 140

  Als jullie pup op meer dan 80% van het verwachte lichaamsgewicht zit:

  (45^0,75) x 140 = 2432

  De aanbevolen hoeveelheid kcal per dag is dus 2432. Voor zo’n grote pup is het belangrijk dat je niet teveel voert, want overgewicht is schadelijker dan mager zijn.

  Je kunt beide (voor rauw plus voor brok) dagelijkse aanbevolen hoeveelheden door de helft doen als je 50% brok en 50% rauw wilt voeren.

 39. Dawn Groenendijk

  Hallo Meike,

  Wat een mooie site heb je!

  Wij krijgen over 2 á 3 weken onze Duitse Herder puppy en zijn nu op zoek naar goede voeding voor haar. Bij de fokker krijgt ze Fokker Opti Grow L en rauw vlees uit blik. Ik wil overgaan naar Acana en 1 x per week smuldier of vis, maar hoe kunnen we die overgang het beste aanpakken?

  1. Voerwijzer Meike

   Je zou eerst kunnen overstappen op alleen Smuldier door langzaam steeds iets meer Smuldier en iets minder brokken en blikvoer te voeren per maaltijd. Neem hier ongeveer een week voor. Als je over bent op Smuldier kun je dan rustig de Acana-brokken introduceren.

 40. Voerwijzer Meike

  Dag Annelieke, er zijn meer honden die een vieze lichaamsgeur krijgen op voeding die niet goed bij ze past. Ik denk niet dat er een relatie met zalm is, maar misschien met de hogere hoeveelheid zware metalen in veel vis. Er zijn ook andere stoffen die belastend zijn voor het lichaam, en daarmee bijdragen aan een minder gezonde geur. Je kunt zeker Acana proberen!

 41. Voerwijzer Meike

  Dag Valeria, goed werk! Kvv afwisselen kan van de ene op de andere dag.Hier vind je de richtlijnen voor de hoeveelheid kvv: https://www.voerwijzer.com/hoeveel-kvv-of-barf-moet-ik-mijn-hond-voeren/. Met een sheltiepup verwacht ik dat je iets meer kunt voeren dan de gemiddelde hoeveelheden, omdat het een actief en klein ras is. Je zou twee keer per week een halve maaltijd vette vis (in de vorm van kvv, of hele vis, of filet, of uit pot) kunnen geven, dan voer je genoeg vis. Succes en veel plezier met je pup!

 42. Anja Termont

  Ik ben na een heel lange zoektocht voor mijn 3 jarige border collie bij Acana Classics Prairie Poultry gekomen. Het is een hondje dat vrij actief is en Flyball doet ook en wens in die richting te zorgen dat ze voldoende heeft met haar voeding.

  Is dit een goede keuze van voeding? of zoek ik toch beter verder naar betere dingen nog?

  Ik wil vooral ook opletten dat ze niet te veel gaat verdikken want daar heeft ze ook de nieging toe.

  Help….. wat geef ik mijn hondje het best

 43. essiedewy

  M’n franse bulldog van 1 jaar oud heeft met deze brok toch nog net een ietwat slappe ontlasting. Hij heeft ook snel last van z’n anaalklieren en wat jeuk klachtjes (af en aan) Ik zou graag willen weten op welke ingrediënten ik dan moet letten?

 44. denhasseleer@telenet.be

  Wij hebben een Franse Buldog van 2 Jaar. Sinds we hem hebben is zijn ontlasting nooit echt hard geweest terwijl dit bij onze 2 andere honden (chihuahua en lhasa aphso) wel het geval is. We probeerden reeds verschillende soorten brokken maar waren nooit echt tevreden. Via voedingswijzer kwam ik op dit eten van Acana uit en voor het eerst was zijn stoelgang veel beter. Maar sinds we dit geven is hij enorm beginnen likken aan zijn pootjes. Echt niet normaal. Zou dit aan de kip kunnen liggen? Raad je ons een ander type brok aan van Acana, of zelfs een ander merk?

 45. Voerwijzer Meike

  Ja je zou zeker Acana kunnen proberen. Ik kan in je verhaal geen clues vinden over wat de haaruitval zou kunnen veroorzaken, dus ik denk dat je in dit stadium gewoon verschillende goede merken moet gaan proberen tot je eentje vindt die geen problemen geeft. Je kunt de maaltijden aanvullen met groentes en natvoer of rauwe vleesvoeding (bij de laatste twee wel minder brokken geven om het aantal extra calorieën te compenseren).

  Succes, laat je weten hoe het gaat?

 46. AmberDollyFenno

  Hoi Meike, wat een topsite!
  Na veel lezen op de site geef ik onze pup (Canecorso kruising) Acana puppy brokken. (1x per week vlees van carnibest, maar dit volledig voeren wordt erg prijzig)
  Nu zijn dit erg kleine brokjes die zonder echt te kauwen naar binnen gaan dus vraag ik me af of het beter is over te gaan op de classic prairie poultry, deze brokken zullen wat groter zijn?
  Als we deze brok gaan geven, kan ik dan het voedingsschema van de zak aanhouden? Gezien het om een puppy gaat en hier op de verpakking geen rekening mee wordt gehouden.
  Ik hoor graag van je!
  Groetjes, Amber

  1. Voerwijzer Meike

   Voerde je Acana Puppy Large Breed? Dan zit er in Acana Classic Prairie Poultry 118 kcal meer en je zou er daarom iets minder van moeten voeren dan je gewend bent. Bijvoorbeeld als je normaal 500 gram voerde, geeft 480 gram van Acana Classic Prairie Poultry dezelfde hoeveelheid calorieën. Ik weet niet of het overeenkomt met de richtlijnen op de verpakking.

   Ik weet niet of deze brokken groter zijn, dat zou je Acana moeten vragen.

   Je zou wat kwalitatief natvoer en/of rauw voer en/of ei kunnen toevoegen aan het menu voor wat extra eiwit, omdat Acana Classic Prairie Poultry minder eiwit bevat.

   1. AmberR

    Bedankt voor je reactie!
    Ik heb het voer binnen en er staat dus ook een richtlijn op voor puppies! De brokken zijn ook wat groter.
    Hoe vaak raad je dan aan een ei te geven?
    1 dag per week krijgt hij sowieso Carnibest, is het een idee dit twee keer per week te geven of is er een betere manier om het af te wisselen? Elke dag 1x vlees bijvoorbeeld, niet tegelijk met brokken?

    1. Voerwijzer Meike

     Ah Carnibest is nog beter dan een ei 🙂 Ja je kunt prima vaker dan eenmaal per week Carnibest geven. Een maaltijd Carnibest per dag is een goed idee, ik denk dat je pup het daar ook wel mee eens is. Je mag eventueel één of twee keer per week een eitje door een maaltijd mengen.

 47. Lydia

  Mijn schipperke vind de brokjes van deze brok vrij groot,eet ze wel maar heeft er toch moeite mee. Nu geef ik Hills kleine miniatuur hondjes. Dat gaat er goed in. Daar zit dan weer maïs, tarwe, en nog van al in,dat niet zo goed is voor hondjes.Wat moet ik ermee? Hoe zijn de brokjes voor kl. rassen bij acana

  1. Voerwijzer Meike

   Ik heb zelf eens Acana Puppy & Junior gekocht voor mijn (volwassen) kleintje van 4,5 kg en dit waren mooi kleine brokjes (zie afbeelding). Ik weet niet hoe klein de andere brokjes van Acana zijn, maar ik denk dat de small breed brokjes net zo klein zullen zijn.

   Acana Puppy & Junior brokjes

 48. Hallo Meike,
  Een dilemma…..we hebben een ruwharige Kaninchen teckel van bijna vijf jaar die we denken de beste brokken te geven van Acana lam, rachland en kip. Bevalt goed.
  Nu hebben we sinds kort een pup een ruwharige dwergteckel van 9 weken. We zijn bij de dierenbarts en vertelde dat we hem oom Acana puppy voer gaan geven. Dit werd ons ernstg afgeraden de arts liet mij de Amerikaanse websites zien. De onderzoeken wijzen uit dat Acana vervuild voeder is en de samenstelling met toevoeging van allerlei erwten, linzen etc. Niet de juiste balans hebben.Niet bewezen is dat granen slecht is voor de hond.
  De dierenarts beveelde Farm food aan, met granen.!?
  We waren compleet overdonderd, wat moet je nog wel geloven als je het beste voor je honden wilt. HELP ! Wat is wel goed, Celtic, Smolke, farm food ???
  Hierbij de links naar de artikelen,
  https://www.fda.gov/animal-veterinary/science-research/vet-lirn-update-investigation-dilated-cardiomyopathy
  En
  https://www.wmcactionnews5.com/2019/06/28/dog-food-brands-linked-heart-failure-canines/

  1. Voerwijzer Meike

   Lastig he! Ik ben bekend met de informatie, mijn visie en aanbevelingen vind je in deze artikelen

   https://www.voerwijzer.com/bevatten-orijen-en-acana-teveel-gifstoffen/

   https://www.voerwijzer.com/welke-graanvrije-brok-is-veilig-om-te-voeren/

   https://www.voerwijzer.com/waarom-je-niet-bang-hoeft-te-zijn-voor-graanvrije-brokken/

   Aan elke koolhydraatbron zitten nadelen, en ik denk dat je het beste per hond kunt bekijken wat het beste is om te voeren. Maar er zijn natuurlijk meer criteria belangrijk dan alleen de koolhydraatbron. Ik vind zelf bijvoorbeeld dat Farmfood te weinig eiwit bevat voor een pup, zeker voor een dwergteckel-pup.

   Mijn aanbevelingen voor het vinden van goede puppybrokken vind je hier: https://www.voerwijzer.com/zo-kies-je-goede-puppybrokken/. Ik ga nog een goede top 10 puppybrokken maken.

   1. Hes

    Hoi Meike

    Allereerst; wauw wat een info op deze site!!! Dank je wel. Ik geef mijn 12 weken witte herder op dit moment Naturis pup brok (geperst) maar hij groeit er amper op. Ook niet als ik meer geef 🤷🏼‍♀️ Dus ik wil nu overstappen op Acana classic poultry een poosje, maar zeker als hij gaat groeien en meer gaat eten vind ik dit echt wel een dure brok. Ik lees me een ongeluk overal maar zie door de bomen het bos soms niet meer. Ik ga tot 1 jaar Acana geven (als hij het hier wel goed op doet). Heb je tips voor daarna?

    En nog een vraag; de dierenarts raadt royal canin aan. Maar jij reviewed deze niet eens. Waarom wordt deze aangeraden?

    1. Voerwijzer Meike

     Dag Hes, Royal Canin vind ik over het algemeen niet zo’n goed merk. Ze gebruiken vaak deels plantaardige eiwitten, die minderwaardig zijn (maar goedkoper voor de fabrikant) aan goede dierlijke eiwitten.

     Ik zou nu nog niet gaan uitzoeken welke brok je wilt voeren wanneer je hond 1 jaar is, dat is nog ver weg. Je kunt je keuze dan maken maken op basis van ervaringen. Misschien wil je niet eens een andere brok gaan voeren, of heb je ontdekt dat hij niet of juist wel goed reageert op bepaalde ingrediënten of hoeveelheden eiwit of vet. Het is nu dus te vroeg om een brok aan te wijzen voor later.

 49. Voerwijzer Meike

  Goed werk! Ik zou Carnilove niet als eerste kiezen, omdat de kans groot is dat dit niet bij Lex past. Je zou de andere drie varianten allemaal zes weken (of iets meer of minder) kunnen proberen en observeren welke het beste bevalt. Als meerdere goed bevallen kun je ook blijven afwisselen.

 50. Kyra

  Hallo Mieke,
  We hebben een entlebucher van ruim 1,5 jaar (20 kg). Ze kreeg biofood high energie, had goede ontlasting maar wel veel meer dan we gewend waren(3x per dag).
  Nu zijn we na uitgebreid struinen op jouw site uitgekomen op acana poultry.

  Je geeft daarbij als tip om 1x per week vette vis erbij te geven.
  Vraag: hoeveel gram kunnen we het beste geven als we bijv. Blik sardines of makreel bij de dagelijkse brokken willen geven?

  Alvast hartelijk dank.

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Kyra,

   Ja die automatische verbetering is niet altijd correct 🙂

   Ongeveer 150 gram vette vis per week is een mooie hoeveelheid voor jouw hond, ter aanvulling van Acana Classic Prairie Poultry. Dat mag je verdelen over een aantal dagen, mag ook gewoon eenmaal per week.

 51. Elske

  Dankzij dit artikel zijn wij overgestapt op Acana Classic Prairie Poultry en onze hond doet het er heel goed op! Wij hebben een berner sennen van 11maanden die steeds last had van slechte ontlasting, maar sinds we deze brokken geven is zijn ontlasting weer helemaal in orde. Na 2 maanden kijkt hij nog steeds uit naar deze brokken. De overgangsfase ging wel gepaard met hevige diarree (+/- 2 weken), maar nu is alles helemaal in orde. Ook zijn vacht ziet er beter uit als op zijn vorige brokken.
  Bedankt voor het advies!

 52. Jean-Michel

  Op het eerste gezicht lijkt het een brok met prima waardes en ingrediënten , ik heb alleen een beetje mijn twijfels over de haver waar de brok voor een groot deel uit bestaat. True, het is beter dan de granen waar de grote merken hun hondenvoer mee opvullen, maar het blijft toch voeding uit de schijf van 5 waar een hond weinig aan heeft. Toch? Dat de prijs voor dit voer aangenaam is zal hier hoogstwaarschijnlijk mee te maken hebben maar ik denk dat je je moet afvragen of dat de extra ontlasting waard is.

  1. Voerwijzer Meike

   In alle brokken zit een koolhydraatbron, en ik denk dat haver een prima koolhydraatbron is. Een graanvrije brok bevat weer peulvruchten of aardappel, en die zorgen mogelijk door het hogere vezelgehalte of meer resistent zetmeel, voor meer ontlasting.

 53. marc

  Lees ik het nu goed, brokken mengen met smuldier wat de kans op maagtorsie verkleint!

  Hoop dat je dit kunt toelichten, want hier ben ik ( en andere mensen denk ik ook ) het meest bang voor.
  Hebben we het dan altijd over persbrok die je kunt mengen met kvv, en moet het kvv dan eerst worden verhit?

  1. Voerwijzer Meike

   Er is geen indicatie dat een geperste brok de kans op een maagtorsie verkleint, ook niet bij het mengen met vlees.

   Het aanvullen van brokken met dingen als ei, tafelresten en natvoer lijkt het risico te verkleinen volgens het volgende onderzoek:

   Glickman, Larry T., et al. “Multiple risk factors for the gastric dilatation-volvulus syndrome in dogs: a practitioner/owner case-control study.” Journal of the American Animal Hospital Association 33.3 (1996): 197-204.

   Ik zal binnenkort een artikel over alle onderzoeken rondom risicofactoren voor een maagtorsie publiceren.

 54. Damper

  Hoi Meike,

  is 1.3% Calcium niet teveel voor puppys van grote rassen ?
  Nu voer ik in de ochtenden brokken van Wolf of Wilderness puppy, ben er eigenlijk tevreden mee maar wil grotere brokken voeren omdat hij deze brokken zo doorslikt en er nauwelijks op kauwt. ( Rottweiler pup van 11.5 weken ).
  Overdag en savonds geef ik hem KVV.

  Ik ben dus op zoek naar een adult brok welk ook geschikt is voor grote ras puppys.
  Maar 1.3% is toch ietsjes te veel ?
  En wat betreft de taurine tekort me dit brok ? Maakt dat niet zoveel meer uit omdat ik naast brokken ook KVV geef of moet ik er alsnog rekening mee houden ?

  Graag hoor ik van je.

 55. Marein

  Hi Meike, dankje voor je reactie. Zou het helpen als ik de grote zak direct na openen verdeel in kleine luchtdichte zakken? Dan maak ik steeds een klein zakje open als het weer op is. Zo worden de brokken na openen maar 1x aan zuurstof blootgesteld. Eventueel kan ik vacuümzakken hiervoor kopen. Heb naar een hele kleine vriezer dus dat gaat helaas niet…. neem aan dat de brokken als ze bij Acana verpakt worden ook niet vacuüm verpakt worden oid, dus ik vraag me af hoeveel schade 1x openen en overhevelen in kleinere zakken kan aanrichten.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik weet niet of dat beter is dan het in de zak in een luchtdichte ton doen. Want bij het ompakken komt er bij zowat elke brok lucht en licht. Als het goed is worden de brokken wel luchtdicht verpakt en de zakken goed geseald, bij de fabriek.

 56. Marein

  Goedemorgen, ik heb een vraag over deze brok. Heb deze gekocht voor mijn Border Collie pup van 4,5 maand en hij doet het er erg goed op. Wil nu graag een grote 17kg zak bestellen, en wil deze graag mengen met de Acana puppybrok. Hoe lang zijn de brokken te bewaren? Als ik beide brokken deels meng en in de voerton doe, en de rest steeds goed luchtdicht weg leg, kan dat dan? Ik geef zo’n 250 gram per dag.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou ze maximaal drie weken bewaren na openen. Langer kan, maar is echt niet optimaal qua oxidatie van de vetten, zeker als er kippenvet en/of visolie inzit. De brokken die je langer wilt bewaren kun je eventueel in een luchtdichte diepvrieszak in de vriezer bewaren, maar ook dat is waarschijnlijk niet optimaal.

 57. Voerwijzer Meike

  Een jonge labrador heeft nog steeds wat meer calorieen nodig dan een labrador die ouder is, omdat ze nog zeer actief en beweeglijk zijn. Houd goed de lichaamscompositie in de gaten, zorg dat de ribben nog voelbaar zijn als je over de ribben aait. En aan het gedrag en de hoeveelheid beweging die ze krijgt kun je ook inschatten of ze nog een hogere hoeveelheid nodig heeft of niet.

 58. Remo

  Beste Meike, met welke brokken en van welk merk zou ik het best af kunnen wisselen? bevat de Acana teveel peulvruchten en aardappelen, ik dacht dat ik nu eindelijk de juiste brok had voor mijn Labrador, en de Acana wild prairy? dank voor uw reactie mvg Remo

  1. Voerwijzer Meike

   Onderzoeken wijzen uit dat brokken regelmatig teveel of te weinig van een voedingsstof bevatten. Het is dus altijd goed om af te wisselen. Nu met de nieuwe waarschuwingen is het een extra zetje om voorzichtig te zijn.

   Je kunt bijvoorbeeld een merk kiezen dat vier of vijf sterren heeft in de brokkenvergelijker.

  1. Voerwijzer Meike

   Sommige honden zijn gevoeliger voor groeipijn dan anderen. In principe is deze brok wel geschikt voor grote rassen, waarbij het wel belangrijk is dat je niet teveel voert. Maar heel gevoelige honden kunnen ook op deze voeding groeipijn krijgen, voor hen is een echt laag calciumgehalte nodig.

   1. Aurelie

    Bedankt! Er zou 3,7 gram calcium per 1000 kcal inzitten wat tussen de aangeraden hoeveelheid ligt voor pups van grote rassen (2.5-4.5 gr). Kan ik dan aannemen dat ik de voeding niet hoef te veranderen? Of kijk ik toch beter uit naar voeding rond +- 2.5 gram/1000kcal? Is acana prairie poultry ook geschikt voor grote rassen als volwassen hond of eerder enkel tijdens de puppyfase?

    1. Voerwijzer Meike

     Acana Prairie Poultry is geschikt voor zowel pups als volwassen honden van grote rassen. Maar als je pup groeipijn heeft, is het beter om een voeding te kiezen met een lagere hoeveelheid calcium. Inderdaad bijvoorbeeld rond de 2,5 gram per 1000 kcal.

 59. Lin

  Ik wil deze brok gaan voeren aan mijn pup (8 weken) en senior (11 jaar), alletwee akita’s. Is dit voor beide geschikt?
  Ik zie havervlokken staan, is dat een ingrediënt wat vaak problemen geeft voor honden met huidproblemen of kan dat geen kwaad?
  De bedoeling is om 1 dag per week kvv te voeren en een dag vis. Ik las ergens op de site dat er in verhouding wat weinig omega 3 inzit, moet ik dat dan nog aanvullen?

   1. rj

    bij deze brok https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/acana-heritage-cobb-chicken-greens/

    zei je ( Ja Acana Heritage Cobb Chicken & greens is in principe geschikt voor een staffordshire bull terrier pup. Het eiwitgehalte is wat aan de lage kant, dus het is wel aan te raden om er een rauwe vleesvoeding bij te voeren bijvoorbeeld. Let er dan wel op dat het calcium-gehalte tussen de 0,5% en 0,7% zit. )

    maar bij deze brok is het eiwit gehalte het zelfde!?!?

    1. Voerwijzer Meike

     Klopt, ik vind 29% eiwit niet ideaal voor pups, en zie liever iets meer eiwit. Maar doordat er, zeker voor pups van (middel)grote rassen meer criteria belangrijk zijn en sommige belangrijker zijn dan het eiwitgehalte, vind ik deze brok toch één van de beste brokken voor pups van (middel)grote rassen. En vergeleken met veel puppybrokken van andere merken, zit er niet eens weinig eiwit in, en is de eiwitkwaliteit denk ik beter in Acana.

 60. Geertje

  Pens nog niet, het meeste voer eet ze de eerst keer normaal, of de helft, en dan is het ineens niet meer lekker en wil ze het met haar snoetje begraven. Blikvoer is ook mondjesmaat… Ik hoor juist vaak dat veel afwisselen juist slecht eten in de hand werkt, maar dat klopt dus niet helemaal?

 61. Voerwijzer Meike

  Hoi Manon,

  Acana Classics Prairie Poultry vind ik goed geschikt voor pups. Mij valt het ook op dat Acana Puppy Large breed meer calcium bevat. Ik heb Acana ook gevraagd naar het maximum gehalte aan calcium, aangezien ze alleen het minimumgehalte aangeven, en die is hoger dan de fediaf adviseert als maximum hieveelheid. Ik ben dus voorzichtig daarmee en raad eerder deze Acana Classics Prairie Poultry aan.

  Hoeveel je moet voeren van deze brok? Je kan Acana zelf een bericht sturen met deze vraag, je kan de Fediaf-richtlijnen doornemen en zelf de aanbevolen hoeveelheid berekenen, maar je mag ook aan mij doorgeven hoe zwaar je pup is en wat zijn verwachte volwassen gewicht is. Dan beteken ik het voor je.

  1. Ma_n0n

   Bedankt voor het antwoord. Ik heb ook eens Orijen bestudeerd en zie tot mijn verbazing dat de canadese variant 1.5% Ca bevat en de VS variant maar 1 %! Nu worden natuurlijk andere ingrediënten gebruikt (en is de kwaliteit van de ingrediënten in canada veel beter gecontroleerd). Toch is het vreemd.

   Ik had ze al gemaild maar heb nog niets terug.
   Mijn pup weegt nu 10kg en heeft een streefgewicht van 25-30 kg als verwachtte gewicht. Ze is nu 14 weken.

   Is Acana herritage Cobb Chicken & Greens ook geschikt? Ik zie dat daar zowat alle analyses hetzelfde zijn, (Ca ook 1.3 en P 1), maar dat er iets meer calorien per kg zijn, dus dan zou je nog wat lager uitkomen in Ca gehalte. Alleen wordt hier 41% van energie uit vet gehaald, dus dat is weer wat meer.

   1. Leon

    Acana Puppy Large Breed kan echt geen kwaad hoor.
    Er zit echt niet teveel calcium in.

    “Because of concerns for excess calcium to produce detrimental effects in growing dogs of large and giant breeds,10-13 the 2007 CNES deemed that additional restriction to the maximum limit for calcium was warranted and lowered the maximum calcium concentration to 1.8% DM. The CNES
    did not believe it necessary to decrease the previous maximum calcium concentration of 2.5% for adult dogs or growing dogs of
    small or moderate size breeds. However, the AAFCO Pet Food Committee felt that only one maximum value should be established,
    especially to ensure all life stage
    products were properly form
    ulated. Thus, the AAFCO Pet Food Committee elected to
    set the maximum calcium for all dog foods formulated to meet the Dog Food Nutrient Profiles at 1.8% DM. The CNES retained the maximum phosphorus concentration of 1.6% DM for both profiles, as well as the minimum and maximum values of 1:1 and 2:1, respectively, for the calcium to phosphorus ratio.

    Ik zou eerder de Amerikanen (AAFCO = overheid)) vertrouwen dan de Europese, Fediaf (=hondenvoerindustrie)-richtlijnen.

    http://www.aafco.org/Portals/0/SiteContent/Regulatory/Committees/Pet-Food/Reports/Pet_Food_Report_2013_Midyear-Proposed_Revisions_to_AAFCO_Nutrient_Profiles.pdf

  2. Ma_n0n

   Bedankt voor het antwoord. Ik heb ook eens Orijen bestudeerd en zie tot mijn verbazing dat de canadese variant 1.5% Ca bevat en de VS variant maar 1 %! Nu worden natuurlijk andere ingrediënten gebruikt (en is de kwaliteit van de ingrediënten in canada veel beter gecontroleerd). Toch is het vreemd.

   Ik had ze al gemaild en kreeg terug dat het op de Canadese website onder feeding staat vermeld: onder de voedingstabel staat op de Canadese website dat je voor pup tot 12 weken 2 maal, tot 6mnd 1.5 maal en van 6 maand tot 11 maanden 1.25 maal de hoeveelheid moet nemen voor het gewicht.

   Is Acana herritage Cobb Chicken & Greens ook geschikt? Ik zie dat daar zowat alle analyses hetzelfde zijn, (Ca ook 1.3 en P 1), maar dat er iets meer calorien per kg zijn, dus dan zou je nog wat lager uitkomen in Ca gehalte. Alleen wordt hier 41% van energie uit vet gehaald, dus dat is weer wat meer.

 62. Leon

  @Myriam Deckers:

  “Ik ben zeer tevreden over Orijen puppy en ze hebben mi een betere Calcium-Fosfor verhouding dan Acana, zeker voor snelgroeiende puppen van grote rassen”

  Tenzij ik mij zwaar vergis zit er geen groot verschil tussen Orijen en Acana qua calcium-fosfor verhouding. Zou misschien ook vreemd zijn omdat ze van dezelfde fabrikant komen.

  @Ma_n0n

  Ik geef al lang Orijen en nog nooit bedorven voer gehad.
  Natuurlijk kan het wel voorkomen dat de winkel te lang zakken heeft liggen gehad. Altijd even de houdbaarheidsdatum controleren voordat je een zak voer open maakt.

 63. Charm Snoek

  Hallo Meike!

  Help! Ik heb, mede dankzij jouw overzichtelijke site, al een voorselectie gemaakt van brokken die denk ik goed zouden zijn voor onze labrador pup (5 mnd) Ik twijfel tussen taste of the wild high prairie puppy, wolf of wilderness junior of Acana classic prairie poultry. De eerste twee heb ik reeds in huis en wil ik gewoon proberen.
  Wat vind jij ?

  1. Voerwijzer Meike

   Mijn voorkeur gaat uit naar Acana. Deze bevat diervriendelijker vlees, geen vrije glutamaat-bevattende smaakstoffen, geen bha of bht in de ingrediënten, een betere hoeveelheid omega 3 en de hoeveelheid calcium en fosfor is bekend. Je kunt prima de brok die je al in huis hebt voeren, tenzij de hoeveelheid calcium erg hoog is (staat dat op de zak?). Koop daarna eens een zak Acana. Kijk of je verschil merkt en maak dan je keuze.

 64. Wineke

  ha Meike, ik wilde even melden dat mijn hond heel veel gaat drinken van deze brok, meer dan het dubbele dan dat hij normaal drinkt. Dit is alleen bij de Poultry, niet bij de andere brokken van Acana die hij heeft gehad zoals Wild Prairy en Senior. Verder ben ik erg blij met deze site, dankjewel voor al je informatie!

 65. Vanity baert

  Dag mieke,
  ik geef nu aan mijn hond orijen origineel maar maakt per dag 4x stoelgang is veel volgens mij ? Zou dit aan de eiwitten liggen ? Nu ik zou graag overschakelen naar acana heritage cobb chicken veel minder eiwitten. Wat denk jij ?
  Vanity

 66. L. van Beek

  Hoi, onze Wetterhoun Sam krijgt Acana Prairie Poultry. Hij is nu bijna 8 maanden. Soms heb ik het idee dat hij het niet zo lekker meer vindt. Mag je de smaken van Acana afwisselen? Kan dat kwaad? En welke zal ik dan eens proberen?
  Graag jouw advies.

  Met vriendelijke groet
  Linda

 67. Voerwijzer Meike

  Hier een overzicht van de meeste Acana-brokken, waarbij je ook het eiwitgehalte kunt zien: https://www.voerwijzer.com/hondenbrokkenvergelijken/?_sf_s=Acana. (Als je het eiwitgehalte niet kan zien, moet je rechtsboven de tabel op het pijltje naar beneden klikken, en dan “analyse” aanklikken). Als je doorklikt op een brok, heb ik het er meestal bijgezet als ik het geschikt vind voor pups. Maar je zou sowieso Acana Puppy kunnen nemen, die is speciaal afgestemd op pups. (Die heb ik nog niet in het overzicht gezet)

 68. Voerwijzer Meike

  Je kunt zelf kijken wat beter bevalt, het mengen of het in aparte maaltijden geven. Ik weet niet uit mijn hoofd wat Wolfs of Wilderness natvoer voor pups geschikt is, maar ik denk van wel, zeker als je het combineert met brokken die voor pups geschikt zijn. Je zou dat even op kunnen zoeken voor de zekerheid.

  Je kunt er nog groentes en af en toe vette vis aan toevoegen om het menu nog gezonder te maken.

  1. Voerwijzer Meike

   Klopt, de verhouding is 1:5,2 en dit is iets hoger dan aanbevolen. Je kunt er voor kiezen om elke week wat vette vis bij de maaltijd te doen, zoals gemalen rauwe vis of sardine uit pot (niet in zonnebloemolie, wel in olijfolie of water). En visolie is inderdaad ook een optie. Kies dan wel voor goed gezuiverde visolie in capsules, waar ook vitamine E inzit. Metagenics en Minami vind ik zelf goede merken.

   1. Voerwijzer Meike

    Aan je honden die rond de 20 kg zijn kun je bijvoorbeeld vier keer per week een capsule geven van Metagenics Eskimo extra of Minami MorDHa. Je kleintje een capsule per week. Doe dit niet permanent, maar bijvoorbeeld een maand wel en dan een maand niet.

 69. Saskia Fransen

  Vitamine A (10 KIE/kg) is dat daadwerkelijk 10.000 IU vitamine A of is dat 1 a 2 nullen meer?
  Ik kan die aanduiding nergens terug vinden en mijn vermoeden is dan ook dat er veel te veel vitamine A in zit asl conserveermiddel.
  Zou u mij verder kunnen helpen?

  1. Voerwijzer Meike

   10 KIE/kg is inderdaad 10.000 IE vitamine A per kg. Dit is niet extreem veel. Als je het vergelijkt met andere merken, bedenk dan dat dit ide hoeveelheid vitamine A is die in de voeding gemeten is, terwijl de meeste merken alleen de hoeveelheid toegevoegde vitamine A noemen. Vitamine A wordt niet gebruikt ter conservering, dat is vitamine E. En dat is geen probleem.

 70. Robert

  Hej Meike,

  Voor ons buitenlands hondje zijn we opzoek naar een goede brok.
  Nu heb ik al vele merken met elkaar vergeleken middels deze website.
  Denk dat we voor bovenstaande Acana Prairie Poultry gaan.
  Wel heeft ons hondje huid en vacht problemen ( demodex) belangrijk is dat hij een gezonde en goede weerstand krijgt en goede voeding is van belang.

  Blijf je ons dan alsnog Acana aanbevelen of moeten we kijken naar merken speciaal voor huidproblemen?

  1. Voerwijzer Meike

   Qua brokken zou ik geen ander merk aanbevelen. Speciale brokken voor huidproblemen zijn niet nodig/nuttig. Wel zou ik kijken of je eventueel ook ander soort voeding wilt geven en/of suppletie, die de weerstand ondersteunen. Brokken blijven toch belastender dan verse voeding.

  1. Birgit

   DAnk je wel. Nog even een korte vraag. Zou je de Acana Poultry brok ook gebruiken bij een pup. Ik wilde eerst de Puppy large Bread van Acana gebruiken en dan ook overstappen op de Poultry maar lees hier regelmatig dat honden diaree krijgen van de puppybrok va Acana. Denk je dat een puppy gewoon de “volwassen”brok kan hebben of moet het echt een Puppybrok zijn?

 71. Veerle

  Beste Meike,
  Mijn honden krijgen al een hele tijd Acana Regionals Wild Prairie Dog, en ze doen het er uitstekend op. Spijtig genoeg is deze brok plots sterk gestegen in prijs. Deze brok (Acana Classic Prairie Poultry), is iets goedkoper, maar bevat wel minder vers toegevoegd vlees. Zou dit een evenwaardig alternatief kunnen zijn?

  Mvg,
  Veerle

   1. Jesper

    Wij zijn van plan om onze Old English Bulldog pup Acana Classic Prairie Poultry te geven ipv de puppy brokken van Acana, oa vanwege het lage calciumgehalte. Is dit een goede keus ? Lees ook veel goede dingen over Dog Lovers Gold maar onze voorkeur ligt toch bij Acana.

    Mvg, Jesper

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter