Arden Grange Puppy/Junior

Ingredienten

Kip, (verse kip 18%, kippenvleesmeel 18%), rijst, maïs, geraffineerde kipolie, gedroogd ei, bietenpulp, vismeel, gehydroliseerd kippeneiwit, lijnzaad, krill (2%), gist, mineralen, FOS (prebiotica), MOS (prebiotica), yucca-extract, glucosamine, MSM, chondroïtine, veenbessen, nucleotiden.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
29% 18% 34% 7% 2.5% % 1.5% 1% 4000 3.55% 0.78% 0.16% 185mg/kg 130mg/kg 24%

Beoordeling:

Ik vind de puppybrokken van Arden Grange een goede samenstelling hebben, en voor de kwaliteit heeft de brok ook een hele mooie prijs. De eiwitkwaliteit -en hoeveelheid is prima, genoeg kwalitatief eiwit voor een gezonde groei. Er zitten veel voedzame ingrediënten in, mineralen om de gewrichten te ondersteunen, vezels voor een gezonde darmflora (prebiotica) en mineralen in goed opneembare vorm (chelaten).

Nucleotiden?
In de puppybrokken van Arden Grange zit het ingrediënt nucleotiden. Nucleotiden zijn stofjes die het immuunsysteem en de darmgezondheid ondersteunen. Ze zijn essentieel voor bijna alle biologische processen in het lichaam. Het lichaam kan ze zelf aanmaken en hergebruiken. Als het lichaam extra nucleotiden nodig heeft, kan het zijn dat er niet genoeg aangemaakt wordt. Dit geldt bijvoorbeeld voor pups. Nucleotiden worden door sommigen dan ook als conditioneel essentieel gezien. Een beetje extra nucleotiden in het dieet kan dan ook voordelen bieden voor systemen zoals de darmen en het immuunsysteem.

Geschikt voor alle pups?
In principe is deze brok geschikt voor alle pups, alleen voor pups
met een extra groot risico op groeipijn, zoals hele grote rassen), zou ik liever een brok kiezen met wat minder calcium en iets meer fosfor in verhouding met calcium. Hoe dit zit, lees je in het artikel calcium in puppybrokken voor (middel)grote rassen. Helaas is dit niet beter in de Arden Grange puppybrokken voor grote rassen.

Nadelen
De nadelen van deze puppybrokken vind ik dat er gehydroliseerd kippeneiwit in zit, en dat de hoeveelheid DHA aan de lage kant is. Gehydroliseerd kippeneiwit wordt gebruikt als smaakmaker, en bevat dezelfde smaakstof als in MSG. Dit heeft mogelijk ongewenste effecten voor honden die hier gevoelig voor zijn. Lees hier meer over in het artikel MSG in brokken.

DHA is onder andere belangrijk voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel. Onderzoeken op pups tonen aan hoe belangrijk dit omega 3-vetzuur is. Er is geen aanbevolen minimumhoeheelheid vastgesteld, maar ik vind 0,16% vind ik niet erg hoog. Je kunt voor de zekerheid zelf een- of tweemaal per week wat vette vis of visolie aan het menu toevoegen.

Verkoop informatie:

De puppybrokken van Arden Grange zijn verkrijgbaar in zakken van
2 kg voor €13,50
6 kg voor €33,50 (€5,58/kg)
12 kg voor €48,95 (€4,07/kg)

Goedkoper? Dat kan. Je kunt bij de Engelse Zooplus een zak van 12 kg kopen voor £30,99, dat is ongeveer €35,-. De verzendkosten zijn £8 (ong €9,-), en gratis als je voor meer dan £99 bestelt. Het kost dan €3,67/kg inclusief verzendkosten.

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
mais, rijst kip, vis vee-industrie prebiotica, chondroitine, vers vlees, chelaten gist, bietenpulp, vrije glutamaat, lijnzaad www.ardengrange.com

4 Comments

  1. lotte

    Hoi, voor mijn golden retriever reu pup van 17 weken zoek ik nieuwe brok, zou dit geschikt kunnen zijn? Ivm een eerdere giardia besmetting klonken deze brokken fijn met de ondersteuning voor de darmen en het immuunsysteem, maar het wordt wel een grote hond. Wat zou je adviseren? Alvast bedankt!

Geef een reactie