Gekookt hondenvoer

Datum: 4 december, 2021
Laatst bijgewerkt: 29 januari, 2022

Gekookt hondenvoer is voor veel mensen een onbekende optie, terwijl het heel gezond kan zijn. De kwaliteit is afhankelijk van de ingrediënten en bereidingswijze, maar bij een goede samenstelling is een gekookt menu heel gezond. Het is ook veilig voor honden die rauwvoer niet verdragen. Als je zelf kookt kun je zelf bepalen wat er precies in het menu zit, maar je kunt jezelf ook werk besparen en kant en klare gekookte voedingen kopen.

Waarom is gekookt hondenvoer gezond?

Gekookt voer is het minst bewerkte voer na rauwvoer. De voordelen van gekookt voer, vergeleken met brokken en natvoer (blikvoer of gestoomd voer):

 • het bevat minder schadelijke stoffen die door verhitting ontstaan
 • natuurlijke voedingsstoffen blijven beter behouden (als correct bereid)
 • het is beter verteerbaar

Door deze voordelen is het vaak een goede oplossing voor honden met gezondheidsklachten, zoals darmproblemen of immuunproblemen.

De nadelen van gekookt voer

Net zoals bij elk ander soort voer, zijn er ook nadelen aan gekookt voer.

Qua voedingswaardes en gezondheid:

 • Er zit geen bot in, terwijl bot een goede bron is van bepaalde voedingsstoffen.
 • Het bevat geen bacteriën die kunnen bijdragen aan een goede gezondheid (maar ook geen bacteriën die een risico vormen voor de gezondheid)

Je kunt zelf probiotica aan de gekookte maaltijden toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van een supplement of gefermenteerde voeding.

Praktische nadelen:

 • Het zelf koken van voer is meer werk dan kant en klaar voer geven
 • De kant en klare gekookte voedingen zijn duurder dan brokken of rauwvoer
 • gekookt voer moet in de vriezer worden bewaard, waardoor je vriesruimte nodig hebt en de maaltijd moet laten ontdooien.

Kant en klare gekookte maaltijden

Er zijn op dit moment drie merken met complete gekookte maaltijden voor de hond in Nederland en België:

Ze worden zo gemaakt:

 1. De ingrediënten worden gemalen en gemengd, en daarna verpakt in worsten.
 2. Deze worsten worden in hun verpakking verhit op 90 °C.
 3. Na de verhitting wordt het meteen ingevroren.

Ter vergelijking: houdbaar natvoer wordt bereid op ongeveer 125 °C.

Zelf koken voor je hond

Wil je liever zelf maaltijden koken? Dit heeft als voordelen dat je het menu kunt aanpassen op de voedingsbehoeftes van je hond(en), en het is goedkoper dan kant en klaar gekookt voer. Zorg er wel voor dat het menu compleet is. Er staan veel recepten online, maar deze blijken over het algemeen niet compleet. Je kunt een applicatie kopen voor het samenstellen van hondenmenu’s, deze heet Petdietdesigner en kost ongeveer €20. Zelf gebruik ik Cronometer om een menu te maken of te controleren op compleetheid, dit is gratis, maar deze moet je zelf instellen op de behoeftes van je hond.

Je kunt op de website Dogocook.com of Mypetnutritionist.com een simpel menu samenstellen. Om het compleet te maken moet je wel hun aanbevolen multivitamine toevoegen. Het is heel lastig of onmogelijk om een compleet menu op te stellen zonder supplementen.

Je kunt ook advies vragen aan een voedingsdeskundige voor honden die geschoold is in het opstellen van gekookte menu’s. Er kan dan rekening gehouden worden met specifieke voedingsbehoeftes van je hond en bijvoorbeeld de kosten of de verkrijgbaarheid van bepaalde ingrediënten.

 

Geef een antwoord