Gekookt hondenvoer

Datum: 4 december, 2021
Laatst bijgewerkt: 5 september, 2022

Gekookt hondenvoer is voor veel mensen een onbekende optie, terwijl het heel gezond kan zijn. De kwaliteit is afhankelijk van de ingrediënten en bereidingswijze, maar bij een goede samenstelling is een gekookt menu heel gezond. Het is ook veilig voor honden die rauwvoer niet verdragen. Als je zelf kookt kun je zelf bepalen wat er precies in het menu zit, maar je kunt jezelf ook werk besparen en kant en klare gekookte voedingen kopen.

Waarom is gekookt hondenvoer gezond?

Gekookt voer is het minst bewerkte voer na rauwvoer. De voordelen van gekookt voer, vergeleken met brokken en natvoer (blikvoer of gestoomd voer):

 • het bevat minder schadelijke stoffen die door verhitting ontstaan
 • natuurlijke voedingsstoffen blijven beter behouden (als correct bereid)
 • het is beter verteerbaar

Door deze voordelen is het vaak een goede oplossing voor honden met gezondheidsklachten, zoals darmproblemen of immuunproblemen.

De nadelen van gekookt voer

Net zoals bij elk ander soort voer, zijn er ook nadelen aan gekookt voer.

Qua voedingswaardes en gezondheid:

 • Er zit geen bot in, terwijl bot een goede bron is van bepaalde voedingsstoffen.
 • Het bevat geen bacteriën die kunnen bijdragen aan een goede gezondheid (maar ook geen bacteriën die een risico vormen voor de gezondheid)

Je kunt zelf probiotica aan de gekookte maaltijden toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van een supplement of gefermenteerde voeding.

Praktische nadelen:

 • Het zelf koken van voer is meer werk dan kant en klaar voer geven
 • De kant en klare gekookte voedingen zijn duurder dan brokken of rauwvoer
 • gekookt voer moet in de vriezer worden bewaard, waardoor je vriesruimte nodig hebt en de maaltijd moet laten ontdooien.

Kant en klare gekookte maaltijden

Er zijn op dit moment drie merken met complete gekookte maaltijden voor de hond in Nederland en België:

Ze worden zo gemaakt:

 1. De ingrediënten worden gemalen en gemengd, en daarna verpakt in worsten.
 2. Deze worsten worden in hun verpakking verhit op 90 °C.
 3. Na de verhitting wordt het meteen ingevroren.

Ter vergelijking: houdbaar natvoer wordt bereid op ongeveer 125 °C.

Zelf koken voor je hond

Wil je liever zelf maaltijden koken? Dit heeft als voordelen dat je het menu kunt aanpassen op de voedingsbehoeftes van je hond(en), en het is goedkoper dan kant en klaar gekookt voer. Zorg er wel voor dat het menu compleet is. Er staan veel recepten online, maar deze blijken over het algemeen niet compleet. Je kunt een applicatie kopen voor het samenstellen van hondenmenu’s, deze heet Petdietdesigner en kost ongeveer €20. Zelf gebruik ik Cronometer om een menu te maken of te controleren op compleetheid, dit is gratis, maar deze moet je zelf instellen op de behoeftes van je hond.

Je kunt op de website Dogocook.com of Mypetnutritionist.com een simpel menu samenstellen. Om het compleet te maken moet je wel hun aanbevolen multivitamine* toevoegen. Het is heel lastig of onmogelijk om een compleet menu op te stellen zonder supplementen.

Je kunt ook advies vragen aan een voedingsdeskundige voor honden die geschoold is in het opstellen van gekookte menu’s. Er kan dan rekening gehouden worden met specifieke voedingsbehoeftes van je hond en bijvoorbeeld de kosten of de verkrijgbaarheid van bepaalde ingrediënten.

*met de kortingscode WUU5830 krijg je 30% korting op je eerste bestelling bij Dogocook

15 Comments

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Susanne,

   1. Download de ‘nutritional guidelines’ van de Fediaf, dat kan hier: https://europeanpetfood.org/self-regulation/nutritional-guidelines/
   2. Ga naar pagina 58, hier staan de ‘Recommended nutrient levels for complete food for dogs and cats’. Op pagina 55 vind je de berekening voor de hoeveelheid benodigde calorieen, maar daarvoor kun je ook de calculator op Voerwijzer gebruiken (https://www.voerwijzer.com/hoeveel-voer-mag-mijn-hond-bereken-met-voercalculator/)
   3. Doe het lichaamsgewicht van je hond tot de macht 0,75. Dit is het getal dat je gebruikt om de aanbevolen hoeveelheden te berekenen.
   4. Bereken van elke vitamine en mineraal hoeveel de Fediaf aanbeveelt
   5. Ga in Cronometer (na inloggen) naar ‘settings’ en dan ‘profile+targets’.
   6. Scroll naar beneden, en onder het kopje ‘nutrient targets’ kun je het aantal benodigde kcal invullen door op het al ingevulde getal te klikken. Water kun je uitvinken. Je kunt op de tabbladen ‘vitamins’ klikken om die in te vullen. Hetzelfde geldt voor ‘minerals’ en eventueel ‘protein’ en ‘lipids’. Zet alle voedingsstoffen die je invult op ‘visible’. Je kun ervoor kiezen om de hoeveelheden bijvoorbeeld x7 te doen als je voor een hele week kookt.
   7. Ga nu naar ‘diary’ en vul het menu in dat je wilt gaan voeren, door op ‘add food’ te klikken en alle ingredienten en hoeveelheden in te vullen. Je kunt supplementen zelf invoeren bij ‘foods’ –> ‘custom foods’.
   8. Je zie nu onderaan de pagina welke tekorten er eventueel zijn volgens de richtlijnen van de Fediaf.
   9. Deze tekorten kun je aanvullen door voedingsmiddelen rijk aan deze voedingsstof of met supplementen.

   Het is makkelijker om de kant en klare menu’s + supplementen van Dogocook te gebruiken, maar met de Cronometer-manier heb je meer inzicht in de voedingsstoffen en heb je meer keus qua welke supplementen je gebruikt (bijvoorbeeld als je gist wilt vermijden).

 1. Hallo Meike of hondeneigenaren die zelf gekookte maaltijden voeren. Sinds kort kook ik zelf voor mijn twee honden, maar ik vind het bepalen van de juiste hoeveelheden van ingredienten erg verwarrend. Ik gebruik Dogocook, maar vind de voorgestelde hoeveelheden enorm vergeleken met wat ik eerst voerde aan gestoomd vlees. Het komt neer op veel meer vlees en groenten, lijkt mij echt te veel. Ik rekende altijd zo’n 20 a 25g voer (gestoomd vlees) per kilo gewicht van mijn hond per dag (200 g voor mijn hond van 10kg en 240 g voor hond van 12 kg), maar volgens dogocook zou het meer als het dubbel zijn. Kan iemand mij de ideale hoeveelheden en verhoudingen (eiwitten/ koolhydraten, groenten) geven en concrete voorbeelden om dit uit te rekenen? Alvast heel vriendelijk bedankt.

  1. Voerwijzer Meike

   De hoeveelheid die Dogocook aangeeft is hoger, omdat daar zoveel groente bij zit. Je kunt dezelfde hoeveelheid grammen aan vlees geven die je gewend bent en daar de groentes nog aan toevoegen. Als je ook graan of aardappel geeft, kun je bijvoorbeeld 15 gram vlees weglaten per 10 gram graan/aardappel.

 2. Eva

  Hallo Meike,
  Ik heb de Dog chef voer geprobeerd en mijn hond vindt het erg lekker. Helaas is mij het te duur, alleen Dog chef voeren zou me iets van €350 per maand kosten.
  Ik heb eerder rauw gevoerd, dat eet hij erg slecht. Nu overweeg ik zelf te gaan koken maar vraag me af hoe veel % orgaan gegeven wordt in gekookt voer.
  Groetjes Eva

  1. Voerwijzer Meike

   Dat hangt van je menu af. Net als met een zelf samengesteld rauwvoer-menu kun je zelf beslissen welke ingrediënten en percentages je gebruikt. Als je Dogocook gebruikt om een menu op te stellen, wordt er geen gebruik gemaakt van organen. De mineralen worden dan geleverd via de multivitamine die je erbij koopt.

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt een andere muklivitamine gebruiken, maar die moet wel afgestemd zijn op het menu. Als je hun eigen supplement koopt, weet je zeker dat je goed zit. Er zit ook prebiotica en probiotica in, wat in andere mulitivitamine-supplementen niet zit, en ze gebruiken alleen de best opneembare vormen van de mineralen. De multi van Puur sluit niet goed aan op een gekookt menu, het mist bijvoorbeeld calcium.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter