Veelgestelde vragen over brokken

Datum: 20 november, 2011
Laatst bijgewerkt: 12 februari, 2022

Ga direct naar het antwoord op:
Wat is het verschil tussen geperste en krokante (geëxtrudeerde) brokken?
Wat betekent het woordtje “ruw” in de analyse?
Wat is het verschil tussen dure en goedkope brokken?
Zijn dure brokken beter dan goedkope brokken?
Waarom is graan slecht?
Wat is beter, vers vlees of vleesmeel?
Waarop is de beoordeling van de brokken gebaseerd op Voerwijzer?

Wat is het verschil tussen geperste en krokante (geëxtrudeerde brokken?

Geperste brokken bestaan uit “melen” zoals vleesmeel en tarwemeel, die samengeperst worden tot brokjes. Bij dit persen zijn lagere temperaturen nodig dan bij het maken van krokante brokken, maar de verhitting is al vantevoren gebeurd (bij het maken van de melen). Geperste brokken hebben geen lekker vetlaagje om de buitenkant zoals krokante brokken, en vallen waarschijnlijk makkelijker uit elkaar in de maag. Meer voor- en nadelen van geperste brokken vind je in het artikel Geperste brokken

 

Wat betekent het woordje “ruw” in de analyse?

In de analyse staat vaak het woordje “ruw” voor eiwit, vet en as. En soms ook niet. Het woordje ruw geeft aan dat het om alleen die stof gaat. Ruw eiwit is dus alleen het eiwit in de voeding. Het woordje ruw zegt dus eigenlijk niet zoveel wordt daarom soms weggelaten.

 

Wat is het verschil tussen dure en goedkope brokken?

1. Grondstoffen (ingrediënten)

  • De eiwitbron. Goedkope eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld soja, karkassen en eiwit uit graan; dit blijft over bij het maken van producten voor mensen, en is daardoor goedkoop, een restproduct. Dure eiwitbronnen zijn vleesmeel zonder bot en vers vlees
  • De vetbron. Goedkope vetbronnen zijn bijvoorbeeld geraffineerde olie die chemisch geconserveerd wordt en dierlijke restvetten.  Dure vetbronnen zijn bijvoorbeeld koudgeperste olie en kwalitatieve visolie of krillolie.
  • Verhoudingen van ingredienten. Graan is goedkoper dan vlees, dus meer vlees leidt tot een duurdere brok
  • Herkomst van ingredienten. Biologische ingrediënten zijn duurder. Afvalproducten uit de humane voedingsindustrie zijn het goedkoopst.

2. Houdbaarheid van het product.
Brokken met een kortere houdbaarheid zijn duurder. Niet alleen doordat je meer speling hebt wat betreft verkoopsnelheid, maar ook doordat de natuurlijke conserveringsmiddelen die korter werken, duurder zijn.

3. Marketing
Marketing kost vaak veel geld. Denk aan een mooie website, folders,reclame op tv en in tijdschriften, online reclame, een mooie verpakking en vertegenwoordigers die langs winkels en/of dierenartsen gaan, mooie verpakking.

4. Testen van het voer
Wat een brok ook duurder maakt is het testen van het voer op honden. Grote fabrikanten hebben een kennel met honden waarop ze onderzoeken doen door voer met een bepaalde samenstelling te voeren, om te kijken wat voor gezondheidseffecten dit heeft. Sommige fabrikanten zeggen dat het niet nodig is voor hun brokken, omdat ze alleen hoogwaardige ingrediënten gebruiken.

 

Zijn dure brokken beter dan goedkope brokken?

Nee, dure brokken zijn niet beter, maar goede brokken zijn wel duurder. Je hebt dus brokken die duur zijn, maar niet echt goed. Zoals de brokken van grote commerciële concerns (zoals Royal Canin). Maar de betere brokken bevatten kwalitatievere ingrediënten en zijn daardoor wel duurder.

Waarom zijn supermarktbrokken minder goed?

  • Er zit minder vlees in, waardoor er of weinig eiwit in zit of de eiwitkwaliteit lager is. Vaak worden deels goedkope eiwitten uit granen (zoals maisgluten) en soja gebruikt. Goedkope brokken bevatten soms maar 4% vlees.
  • De vleesbewerking: vers vlees is duurder en van betere kwaliteit. In de goedkopere brokken zit meestal vleesmeel met bot. Vaak onder de benaming ‘vlees en dierlijke bijproducten’.
  • Percentage koolhydraten. Een hond is niet gemaakt om veel koolhydraten te verwerken. Een brok met veel koolhydraten kan op de lange termijn problemen opleveren zoals insuline-resistentie. Goedkope brokken bevatten vaak meer dan 45% koolhydraten
  • Supermarktbrokken bevatten vaak tarwe en/of maïs. Dit zijn de goedkoopste zetmeelbronnen, maar leveren ook vaker problemen op. Vaak staat er alleen “granen” en dan kun je er van uitgaan dat ze per keer de goedkoopste granen kiezen
  • Goedkope brokken bevatten goedkope mineraalverbindingen, zoals oxides en sulfaten. Gecheleerde mineralen worden beter door het lichaam opgenomen, maar zijn ook duurder
  • Er zal vooral afvalvet gebruikt zijn en er zal vaak geen kwalitatieve omega 3-bron inzitten.
  • Goedkope brokken zijn vaak geconserveerd met “chemische” conserveringsmiddelen (BHA, BHT), dit is goedkoper dan “natuurlijke” antioxidanten (gemengde tocopherolen). BHA en BHT houden de brokken langer goed, maar hebben mogelijk nadelige gezondheidseffecten op de lange termijn.

Wil je graag goedkope brokken voeren? In het artikel Goedkoop hondenvoer kun je lezen welke goedkope brokken ik het minst slecht vind.

 

Waarom is graan slecht?

De belangrijkste eigenschappen van graan waardoor het niet een geschikte voeding voor honden is.

  • een hond heeft meer aan eiwit dan aan koolhydraten en graan bestaat voor zo’n 90% uit koolhydraten
  • granen bevatten antinutrienten die de opname van bepaalde mineralen verstoort en de darmwand kan aantasten. Dit kan allergieën en andere problemen veroorzaken

Is een graanvrije brok beter? Niet per definitie. In een graanvrije brok zit vaak aardappel of peulvruchten en ook deze bevatten antinutrienten en veel koolhydraten. Beter kun je dus kijken maar hoeveel er van inzit, door het percentage koolhydraten te berekenen. Dit bereken je door: 100 – %eiwit – %vet – %vocht – %as = % koolhydraten. Het percentage vocht staat er vaak niet bij in de analyse, maar dit is meestal 8 of 10%. Zie ook het artikel Hoeveel suiker zit er in honden- en kattenbrokken?

 

Wat is beter, vers vlees of vleesmeel?

Als er vers vlees wordt gebruikt, blijft er in het eindproduct veel minder vlees over, doordat het vocht grotendeels verdwijnt. Een goed voorbeeld is het verschil tussen Platinum en Natural Health Carnivore. De eerste bevat 70% vers vlees, waar zo’n 18% dierlijke eiwitten van overblijven. De tweede bevat 50% gedroogd vlees (en organen en botten), en bevat zo’n 40% eiwitten uit vlees. Het voordeel van vers vlees is dat het minder bewerkt is en ik vermoed dat hier meer bioactieve (gezonde) stoffen in overblijven. Bovendien hoeft het niet geconserveerd te worden, en dus geen conserveringsmiddelen gebruikt te worden. Het voordeel van vleesmeel is dat veel honden het volgens onderzoek lekkerder zouden vinden en het iets beter verteerbaar is. Ik geef de voorkeur aan een combinatie tussen vers en gedroogd.

De term vers vlees kan op meerdere soorten “vers” duiden. Het kan kort na de slacht rauw en onverwerkt aangeleverd worden, maar het mag volgens een fabrikant ook vers heten na pasteurisatie en eventueel het onttrekken van vetten. Het heet dan vers omdat het niet gedroogd is, maar het is wel bewerkt.

 

Waarop is de beoordeling van de brokken gebaseerd op Voerwijzer?

Waar baseer ik deze sterren op? Op de volgende punten:

  • De hoeveelheid goede kwaliteit eiwit en de algehele eiwitkwaliteit
  • De vleesbewerking
  • De hoeveelheid koolhydraten en de koolhydraatbronnen
  • De mineraalverbindingen van de toegevoegde mineralen
  • Welke vetten er gebruikt zijn, hoe ze geconserveerd zijn en hoeveel vet er in zit 
  • Of het wel of niet bevat: gluten, vitamine K3, chemische antioxidanten, soja, kleur- en smaakstoffen of andere zaken die ik er niet in vind thuishoren
  • Of het wel of niet bevat: taurine, carnitine, glucosamine en andere stoffen die gezondheidsvoordelen hebben
  • De hoeveelheid vezels en of er prebiotische vezels inzitten
  • Of de voedingsstoffen in balans zijn en er in voldoende mate inzitten, voor zover bekend 
  • De bereidingswijze (temperaturen en tijdsduur van bereiden, helaas vaak niet bekend)