Hoeveel suiker zit er in hondenbrokken en kattenbrokken?

Datum: 20 maart, 2018
Laatst bijgewerkt: 1 augustus, 2023

Suiker in hondenbrokken

In de Dog Cancer Series van Rodney Habib en dr Karen Becker werd uitgelegd dat suiker in de voeding een relatie heeft met aandoeningen zoals kanker, diabetes en gistovergroei. In dit artikel leg ik uit hoe dit zit.

Zit er echt suiker in brokken?
Er zit geen witte suiker in brokken, maar met suiker bedoelen ze in dit geval koolhydraten. Ik vind het gebruik van het woord suiker niet echt handig, omdat het verwarrend is. Laten we het woord suiker  alleen gebruiken voor suiker zoals rietsuiker, lactose en druivensuiker (dus mono- en disaccharides). Voor de suikers in graan gebruik ik liever het woord koolhydraten.

In veel brokken zitten hoge hoeveelheden koolhydraten in de vorm van zetmeel.  Zetmeel zit in graan (zoals rijst, haver, tarwe, mais, gerst), maar ook in aardappelen, zoete aardappelen, tapioca en peulvruchten. Een graanvrije brok bevat dus ook gewoon koolhydraten, omdat het graan is vervangen door een ander zetmeelrijk ingredient. Sommige graanvrije brokken bevatten zelfs heel erg veel koolhydraten. Graanvrij is wat dat betreft niet altijd beter.

Het koolhydraatgehalte berekenen
Hoe weet je nu hoeveel koolhydraten er in een hondenbrok of kattenbrok zitten? Hiervoor moet je de analyse van de brok erbij pakken, en maak je de volgende berekening:

100 – % ruw eiwit – % ruw vet – % ruwe celstof – % ruwe as – % vocht = % koolhydraten

Zijn er ook brokken zonder koolhydraten?
Ik ben nog geen hondenbrokken zonder koolhydraten tegengekomen, maar er zijn wel kattenbrokken met bijna geen koolhydraten. In het overzicht van kattenbrokken en het overzicht van hondenbrokken kun je goed zien hoeveel koolhydraten er in de brokken zitten.

Het droogvoer met de minste koolhydraten is gevriesdroogde voeding en luchtgedroogde voeding, hier zitten meestal helemaal geen koolhydraten in.

Wil je koolhydraatvrij voeren?
Dan kun je het beste kiezen voor natvoeding zonder graan of andere zetmeelrijke ingrediënten (zoals aardappel of peulvruchten) of voor rauwe vleesvoeding. Een klein beetje koolhydraten is trouwens helemaal niet erg, zolang ze uit groenten komen. Groenten bevatten een klein beetje koolhydraten en zijn een gezonde aanvulling voor honden en een klein beetje groenten voor katten kan ook geen kwaad.

14 Comments

 1. Nikki

  Beste Meike,
  Vanaf hoeveel procent wordt een voeding laag aan koolhydraten beschouwd? En hoeveel % maximum mag een voeding koolhydraten bevatten om toch als gezond beschouwd te worden?
  Één van mijn katten eet heeeel graag brokken en daarom geef ik haar om de ene dag max 30g. Maar ik wil graag die koolhydraten in haar voeding het minimum houden.

 2. Voerwijzer Meike

  Er zijn vele meningen over het onderwerp koolhydraten voor honden en katten, en van elke mening kun je wel een bevestiging vinden op internet. Vergeet niet dat het kunnen verteren van iets, niet betekent dat het gezond is om er heel veel van binnen te krijgen. Wij kunnen ook alcohol verteren bijvoorbeeld.

 3. De vraag moet ook zijn wat doen koolhydraten? Waar zijn ze goed voor? Het koolhydraten verhaal (GI index) wordt ook vaak gebruikt in de marketing bij merken die (te) veel vlees in hun voer doen. Vaak met afbeeldingen van wolven e.d.. Alsof een hond en wolf is? Tijdens de domesticatie heeft het verteringssysteem van de voorouders van de hond zich aangepast aan de vertering van zetmeel (o.a. aardappel, zoete aardappel, granen, erwten en zaden). Honden kunnen dus wel zetmeel verteren en wolven niet. En hoeveel vlees heeft een hond nodig? Koolhydraten worden voor een groot gedeelte direct benut voor de winning van energie t.b.v. de handhaving van de lichaamstemperatuur en het uitvoeren van spieractiviteit. Daarvoor worden de koolhydraten intern ‘verbrand’. Daarnaast zijn koolhydraten noodzakelijk voor een optimale werking van de hersenen en put ook het hart het liefst zijn energie uit koolhydraten. Tenslotte kunnen de koolhydraten gedeeltelijk worden afgebroken en worden omgebouwd tot lichaamsvet (te veel is dus niet goed, maar dat geld voor vele dingen). Zelfs kunnen gedeeltelijk afgebroken koolhydraten dienen als basis voor de vorming van aminozuren, de bouwstenen van de eiwitten. Er bestaat niet zoiets als een ‘ideaal’ percentage koolhydraten in een hondenvoeding. Het hangt helemaal af van de hond. Sommige honden presteren goed op minder koolhydraten en anderen doen dat minder of slecht . Het hangt af van de individuele hond. Uiteindelijk gaat het om uw hond – en uw observatievaardigheden – om te bepalen wat ‘te veel’ en ‘te weinig’ koolhydraten in zijn dieet vormt. Verschillende honden verteren granen en vezels op verschillende manieren. Sommige honden hebben een uitstekende ontlastingskwaliteit wanneer er (voldoende) granen en/of vezels in het dieet (voeding) aanwezig zijn, en anderen hebben dat weer minder of niet. Kortom, er bestaat geen voeding die geschikt is voor iedere hond.

  “Wereldwijd neemt de concurrentie tussen mens en haar huisdier om dierlijke eiwitten toe door de toename van het aantal huisdieren. Gevolg: in toenemende mate worden er dieren speciaal voor huisdieren geslacht (WUR, 2009). De trend voor meer vlees in het hondenvoer versterkt dit. Bovendien worden hondenbaasjes steeds vaker verleid om hun hond kipfilet of ander spiervlees te geven, in plaats van hen de ‘restproducten’ te geven die mensen zelf niet (willen) eten. Hiervoor moeten er dus extra dieren naar de slacht. En in de regel gaat niet om biologisch gehouden dieren, maar om plofkippen en kooikonijnen. Een dubbele toename in dierenleed dus.
  Onnodig en mogelijk zelfs ongezond, zeggen experts
  En dat terwijl meer vlees niet persé gezonder is voor honden. Honden zijn geen wolven: ze kunnen bijvoorbeeld wel zetmeel verteren, wat een wolf niet kan. Bovendien hebben ze een volledig ander leven. ” Bron wakkerdier.nl

  1. Voerwijzer Meike

   Carnivoren zoals honden en katten hebben geen koolhydraten nodig. Ze kunnen prima hun energie halen uit eiwitten, die kunnen worden omgezet naar glucose als het lichaam dat nodig heeft. En honden kunnen ook hun energie uit vet halen als er weinig eiwit en koolhydraten in de voeding zitten. Of koolhydraten wel of niet gezond zijn en bij welk gehalte het problematisch wordt, daar zou je een enorm artikel over kunnen schrijven en daar heb ik nu niet de tijd voor genomen, want dat behelst nogal wat. Bovendien, ben ik het helemaal met je eens, er bestaat geen voeding die geschikt is voor iedere hond en dat geldt ook voor koolhydraten, er is geen bepaald percentage dat het beste is voor iedere hond.

   De voordelen van koolhydaten als energiebron zijn inderdaad dat het diervriendelijker is en duurzamer voor onze planeet, en dat het goedkoper is. Maar voor de gemiddelde hond of kat zie ik geen voordelen.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter