Natvoer

Datum: 6 januari, 2014
Laatst bijgewerkt: 3 augustus, 2022

Natvoer wordt niet alleen heel lekker gevonden door honden en katten, het is over het algemeen ook gezonder dan brokken. Hoe kan dat? Natvoer heeft

 • een natuurlijke hoeveelheid vocht
 • veel minder koolhydraten
 • geen bewaarstoffen
 • minder oxidatie (dus de voedingsstoffen blijven beter bewaard)
 • vlees dat minder bewerkt is
Wat is natvoer?natvoer voor de kat

Natvoer is gesteriliseerde voeding met 70%-80% vocht. Het voer wordt door middel van hete stoom gesteriliseerd, en het wordt daarom ook wel gestoomd voer genoemd. Door de sterilisatie en zuurstofvrije verpakking is het buiten de koeling houdbaar. Natvoer is verkrijgbaar in de volgende verpakkingen:

 • blik
 • worsten (met plastic)
 • zakjes (pouches)
 • bakjes (ook wel “gestoomd voer” genoemd)
 • kuipjes (aluminium)
 • glas

Goed natvoer bestaat uit voornamelijk vlees, maar goedkope merken bevatten soms voornamelijk goedkoop plantaardig materiaal dat op vlees lijkt. Je moet dus goed op de ingrediënten letten als je natvoer koopt, omdat het plantaardige materiaal (meestal soja) niet zo gezond is als vlees. Hoe je aan de ingredienten en analyse kunt aflezen of het goed voer is, lees je in Zo kies je goed natvoer voor hond en kat.

Gekookt voer

Gekookt voer is een aparte categorie, omdat het anders gemaakt wordt, maar technisch gezien is het ook een soort natvoer. Op dit moment is dit alleen voor honden verkrijgbaar, maar waarschijnlijk komt er ook een merk met kant en klaar gekookt kattenvoer. Gekookt voer heeft qua gezondheid voordelen boven gesteriliseerd voer, het is alleen wel duurder en het is niet buiten de koeling houdbaar. Lees meer over gekookt voer.

Ga door naar:

Aanbevolen merken voor de hond

Aanbevolen merken voor de kat

Eén reactie

 1. Voerwijzer Meike

  Hoi Bianca,

  Een oudere kat hoeft niet speciaal seniorenvoer. Het is belangrijk dat ze genoeg eiwitten eten van goede kwaliteit. Een natvoer van goede kwaliteit voldoet hieraan, daar is dus geen speciaal aangepast voer voor nodig. Als je kat verminderde nierfunctie heeft is het inderdaad goed om erop te letten dat er niet heel veel zout inzit.

  1. Biancie

   Dankjewel voor je reactie.
   Vergeten te vermelden dat momenteel onze kater “ziek” is.Om een lang verhaal kort te houden.Eerst werd gezegd dat het de schildklier is.Maar dat weten we nu nog niet zeker.Die DA die dat geroepen heeft daar ben ik nu bij weggegaan.Daar heb ik al meerdere keren wat meegemaakt dat ik dat zat was.Nu bij een andere DA,één die het dier iig érg belangrijk vind en niet de centen.Maar deze man voelt wel de schildklier maar alle bijverschijnselen wb die ziekte zijn nu weg.We wachten nog op een uitslag van een bloedonderzoek.Hij heeft geen last van de nieren maar eet al jaren Urinary.

   Wat zou jij adviseren?

 2. Biancie

  Hallo,
  Mijn kat van 12 jaar moet overstappen naar seniorenvoer.
  Hij eet al jaren wb natvoer Whiskas en Royal Canin Urinary.

  Nu heb ik Science Plan gekocht voor hem Mature Adult 7+
  De DA ging het voornamelijk om het hoge zoutgehalte en bepaalde eiwitten wat oudere katten zelf niet meer aanmaken.
  Benieuwd wat jullie ervaringen zijn.

 3. Inouska

  Bedankt voor de reactie. 
  Ben er reuze blij mee. 
  snacks om te knabbelen dat wil ze wel. 
  en dan wissel ik Renske af met de carnivoer. 

  Enorm bedank

 4. Voerwijzer Meike

  Ja Renske Vers zou helemaal compleet moeten zijn en prima als hoofdvoeding te geven. Afwisselen met rauwe vleesvoeding is wel aan te raden, en natuurlijk iets om aan te knabbelen zodat het gebit schoon blijft.

  1. Inouska

   Dus ik kan dat gewoon veilig als hoofdvoeding geven. Want brokken laat ze helemaal staan welk merk dan ook. Sinds 3 maanden. Maar mankeerd niks aan der bekkie. En vers vlees rund ook. Heb verschillende KVV geprobeerd en de enigste die ze wel eet is carnivoer lam. Maar moeilijker aan te komen. En Renske vers dat gaat er goed in. Heb ook eens nature Health gegeven maar de groente enz komt er heel weer uit niks verteerd. Gaat trouwens om een 3 kg chihuahua van bijna 5 jaar. 

 5. Inouska

  goedenavond,

  graag zou ik van jullie willen weten wat jullie van Renske gestoomde natvoer vinden. Op dit moment wil mijn hond alleen of van de carnivoer lam geen andere smaken of die Renske. 

  Graag jullie mening. 
  Groetjes Inouska 

   

 6. Voerwijzer Meike

  Wat me opvalt aan Petfit is dat het vooral uit organen bestaat. Opzich een goede samenstelling: geen zetmeel en geen onnodige plantaardige bijproducten. Maar weinig spiervlees. Nu vind ik het sowieso lastig te vergelijken met andere merken, want al zeggen ze dat er spiervlees inzit, dan nog is dr kwaliteit daarvan vaak niet duidelijk. Toch zou ik liever kiezen voor voedzamere vleesproducten.

  1. Msw

   Ik weet niet waar je die onzin vandaan haalt.
   Bij Petfit wordt alles eerlijk aangegeven en worden organen niet onder het kopje vlees weggemoffeld wat bij de meeste andere blikvoeding wel het geval is.
   Als je bijvoorbeeld op een blik zet 55% lam (vlees, long, hart) dan weet je nog niet hoeveel vlees er in zit. Bij Petfit wordt dat wel duidelijk aangegeven. Je kunt het met de meeste blikken dus niet eens vergelijken.