BPA in blikvoer verstoort darmflora

Datum: 21 februari, 2017
Laatst bijgewerkt: 26 oktober, 2018

Na twee weken blikvoer eten, werd een behoorlijke stijging van BPA in het bloed gezien bij honden en dit had ook effect op de darmflora, blijkt uit onderzoek.

Waarom is BPA slecht?
Het is een stof die de hormoonhuishouding verstoort, en het staat er om bekend bij te dragen aan onder andere overgewicht, diabetes type 2, insuline-resistentie, verminderde vruchtbaarheid, schildklierproblemen, abnormale leverfunctie en hartaandoeningen.

Het onderzoek
De effecten van twee blikvoedingen werd getest op 14 honden. Het ene blikvoer zou BPA-vrij zijn en het ander niet. De honden kregen twee weken lang één van de twee soorten blikvoer, en hun bloed en ontlasting werd ervoor en erna geanalyseerd.

De resultaten

 • Na twee weken was er een significante verhoging van de hoeveelheid BPA in het bloed van de honden: van gemiddeld 0,7 ng/mL serum naar 2,2 ng/mL.
 • Het BPA-vrije blikvoer bleek toch BPA te bevatten
 • Hoe meer BPA in het bloed werd gevonden, hoe meer bicarbonaat in het bloed werd gevonden en hoe sterker de darmflora was veranderd.

In 2002 werd onderzocht hoeveel BPA er in verschillende blikvoedingen zat. Daaruit bleek dat er in blikvoer voor de kat 13 tot 136 ng/gram BPA zat en ik blikvoer voor de hond 11 tot 206 ng/gram. Er zit dus grote variatie in.

Is blikvoer dus slecht?
Is het nou slecht om blikvoer te geven? Kun je beter gestoomd voer uit bakjes of vleesworsten geven? Of brokken? Of rauwe vleesvoeding?

Aan bijna elke manier van verpakken zitten nadelen voor de gezondheid. Ook plastic bevat BPA en nog veel andere stofjes die de hormoonhuishouding in de war kunnen schoppen (stoffen met Estrogenic Activity) en daarmee nadelige gevolgen hebben voor het lichaam. En als je dan maar brokken gaat voeren, die hebben minder contact met de verpakking, heb je weer ongezonde stoffen die ontstaan door de verhitting en het contact met zuurstof tijdens het bewaren.

En rauwe vleesvoeding dan? Dat zit ook in plastic verpakt, maar het maakt een groot verschil dat het niet verhit is. BPA blijkt vooral uit de verpakking te lekken bij hogere temperaturen. Er zal in rauwe vleesvoeding dus minder BPA zitten denk ik, dan in voeding die in de verpakking verhit is.

Bronnen

Koestel, Zoe L., et al. “Bisphenol A (BPA) in the serum of pet dogs following short-term consumption of canned dog food and potential health consequences of exposure to BPA.” Science of The Total Environment (2016).

Kang, Jeong-Hun, and Fusao Kondo. “Determination of bisphenol A in canned pet foods.” Research in veterinary science 73.2 (2002): 177-182.

10 Comments

 1. Carel

  Het vrijkomen van weekmakers heeft helemaal niets met verhitting te maken. BPA komt ook vrij in infuusslangen, plastic limonadeflessen, plastic hondenspeeltjes etc.

  In Nederland is geen enkele KVV leverancier die zich met deze materie bezighoudt. Enkel het assortiment van Buddy’s Bite (gespecialiseerd in chemievrije vleesvoeding voor huisdieren) is geheel BPA-vrij.

 2. Jan de boer

  “En rauwe vleesvoeding dan? Dat zit ook in plastic verpakt, maar het maakt een groot verschil dat het niet verhit is. BPA blijkt vooral uit de verpakking te lekken bij hogere temperaturen. Er zal in rauwe vleesvoeding dus minder BPA zitten denk ik, dan in voeding die in de verpakking verhit is.”

  Blikvoeding wordt met hoge temperaturen verhit in de verpakking?

  1. Voerwijzer Meike

   Ja dat klopt. De ingrediënten worden in het blik gedaan, dan wordt het blik goed dichtgemaakt en vervolgens wordt het onder hoge druk gestoomd. De temperaturen zullen verschillen. De website madehow.com schrijft dit:
   “Cans of pet food are sterilized by passing them through a retort, or heating chamber. The retort may be either a batch or continuous hydrostatic type. The cans are heated to about 250°F (121°C) for 80 minutes, though the cooking temperatures and times depend on the contents, steam pressure, and can size.”
   Bron: http://www.madehow.com/Volume-2/Pet-Food.html#ixzz4ZzSzLE00

   In een onderzoeksrapportage staat:
   “Processed commercial canned pet foods undergo treatment with pressurized
   steam or water at temperatures between 116°C and 129°C and are maintained at these temperatures long enough (60–90 mins) to kill pathogenic bacteria.”
   Bron: Hamper, B. A., Kirk, C. A., & Bartges, J. W. (2015). Apparent nutrient digestibility of two raw diets in domestic kittens. Journal of Feline Medicine and Surgery, 1098612X15605535.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter