Brok vs Rauw

Datum: 2 augustus, 2011
Laatst bijgewerkt: 10 juli, 2022

Brok & Blik Rauw vlees
Darmflora Niet optimaal, doordat de voeding steriel is. Rauw vlees bevat de nodige bacteriën voor een gezonde darmflora.
Gebit Risico op tandsteen, doordat het zetmeel in de brok en slechte blikvoeding achterblijft op de tanden. Zeker bij blikvoer een groot risico op tandsteen. Wanneer er geen graan in de voeding zit is er minder kans op tandsteen, zeker wanneer hele vleesbotten worden gevoerd.
Anaalklieren Verhoogd risico op anaalklierproblemen, doordat vaak de ontlasting te slap is om de anaalklieren te legen. Weinig risico op anaalklier-problemen bij een goed menu. Doordat de ontlasting stevig is, worden de anaalklieren uitgedrukt.
Vieze geurtjes Risico op vieze geurtjes, doordat de bewerking en sommige ingrediënten van brokken zorgen voor afvalstoffen. Ontgifting via huid en andere organen zorgt voor bv stinkende vacht en winderigheid. Minder risico op vieze geurtjes, doordat er minder afvalstoffen zijn. Maar ook gezonde honden laten wel eens een windje.
Vacht Door de afvalstoffen die ontstaan bij het eten van blikvoer of brok, kan de vacht wat dof worden of overmatige rui ontstaan. Velen merken dat de vacht bij de overstap naar een compleet rauw menu mooier wordt.
Ontlasting Omdat er een groot gedeelte niet wordt verteerd en doordat het niet een natuurlijke samenstelling is, worden de drollen vaak groot en slap. Er is minder ontlasting, en deze is opraapbaar (bij een goed menu). Ook wordt er meestal minder vaak gepoept.
Pup en groeien Verhoogde kans op groeipijnen en botproblemen door te snel groeien en sommige puppybrokken bevatten teveel calcium. Minder risico op groeipijnen, maar ook hier moet er gelet worden op de hoeveelheid calcium
Moeite Weinig: brok/blik uitzoeken, kopen en elke dag twee keer voeren. Bij kvv weinig: elke dag vlees ontdooien en 1 of 2 keer per dag voeren.
Bij zelf samenstellen meer werk: inlezen, menu opstellen, leveranciers zoeken, portioneren en elke dag vlees ontdooien en voeren.
Kosten per dag ongeveer
(hond 10 kg)
Dure brok (Royal Canin): 90 ct
‘Goede’ brok (Orijen): 49 ct
Goedkope brok (Naturis): 25 ct
Goedkope kvv (Lotgering): 28ct
Biologische kvv (Darf): 69ct
Zelf samenstellen: ± 30 ct – 60 ct
Voedselallergie Voedselallergie is lastig op te lossen met brokvoeding. Vaak goed op te lossen met eliminatiedieet.
Organen Door de verhitting, de vele koolhydraten (brok) en de synthetische toevoegingen worden de organen meer belast. Organen worden minimaal belast. Het minst belastend voor de organen is een voeding, zonder synthetische toevoegingen en biologische ingrediënten.