Mini-reviews hondenbrokken

Datum: 20 augustus, 2021
Laatst bijgewerkt: 28 maart, 2024

In dit artikel vind je korte reviews van hondenbrokken. Mijn reviews zijn in basis gebaseerd op deze criteria. Ik heb voor de meeste mini-reviews over brokken hieronder geen extra vragen gesteld aan de fabrikant, en beoordeel alleen de informatie die op de website staat. Voor de uitgebreidere reviews, waarnaar soms een link staat, stel ik wel altijd vragen aan de fabrikant.

De samenstellingen kunnen veranderd zijn nadat ik ze heb bekeken.

Merk Korte beoordeling Verder lezen op Voerwijzer 
Acana
*****
De samenstellingen zien er goed uit, maar helaas krijg ik na de overname veel slechte ervaringen te horen. Reviews Acana hondenbrokken
Amanova
*****
De samenstellingen zien er goed uit. Bevat geen vleesmeel, alleen vers toegevoegd vlees met aanvulling van plantaardig eiwit. De mineralen zijn in de best opneembare vorm toegevoegd. Ook interessante brokken voor allergische honden, met konijn of wild zwijn. Ook prima light brokken en puppybrokken. De smaken met vis ben ik het minst enthousiast over (minder dierlijk eiwit, minder groente en fruit).
Animals Choice
** en ***
Animals Choice bevat bevat weinig vlees en veel koolhydraten en vind ik daarmee geen aanrader. Animals Choice Basic en Premium zijn niet glutenvrij. De tekst “antioxidanten en conserveermiddelen” doet vermoeden dat er synthetische middelen zijn gebruikt. Vitamine E is in minst bruikbare vorm toegevoegd en de hoeveelheid toegevoegd zink is laag. Het is onduidelijk of er genoeg omega 3 in zit. High Energy Pressed en Special Fresh Fish lijken het meeste vlees en het minste koolhydraten te bevatten. Animals Choice Premium Puppy & Junior op forum
Antelope Fresh
****
Prima graanvrije brokken. Er zit niet heel veel vers vlees in (20%). De eiwitkwaliteit lijkt door het hoge botgehalte iets lager dan gemiddeld. Door de hoge hoeveelheid calcium vind ik de puppybrok niet ideaal voor pups.
Anubis
***
Geperste brok met veel varianten, waarvan veel tarwe en suiker bevatten (nadeel). De Active en High Energy hebben een hoog vleesgehalte voor geperste brokken (26% en 30% eiwit, voordeel). Anubis heeft een graanvrije (vis)brok met redelijke samenstelling, maar erg veel koolhydraten. Anubis High Energy
Australian Cobberdogs Premium Natuurvoeding
***
Geperste brok met weinig eiwit, zeker voor actieve, jonge en oude honden adviseer ik een hoger eiwitgehalte. Geschikt voor honden met kip-allergie, let op dat er waarschijnlijk wel rund in zit (pens).
Applaws
****
De goedkoopste brokken met een hoog vleesgehalte. De eiwitkwaliteit zal iets lager zijn dan de duurdere merken (meer bot, dat bevat minder kwalitatief eiwit). Voor veel honden zit er teveel eiwit in, wat je kunt merken aan zachte ontlasting. Reviews Applaws hondenbrokken
Arden Grange
****
Prima hondenbrokken met genoeg kwalitatief eiwit en goed opneembare mineralen. De Lam & rijst brok vind ik iets minder goed, door het hoge calciumgehalte. De Senior/Light brok raad ik ook niet aan, door het lage eiwitgehalte (is niet ideaal voor oudere en te dikke honden). Arden Grange Puppy/Junior
Barca
***
Goedkope geperste brok.
Voor de prijs goede kwaliteit, en bevat geen tarwe. Het eiwitgehalte is prima, maar kwaliteit van eiwit is onbekend. Jammer dat de samenstelling
vaag is.
Barca op het forum
Barfmenu
***
Geperste brok met veel koolhydraten. De Deluxe Premium bevat een prima hoeveelheid eiwit, de Natuurlijk-variant bevat vrij weinig vlees. Reviews Barfmenu hondenbrokken
Bazoef
***
Prima samenstelling, zeker voor een insectenbrok. Er zit genoeg eiwit in. Het is geschikt voor honden met voedselovergevoeligheid. Er zit geen goede omega 3 bron in. De toegevoegde mineralen zijn deels toegevoegd als chelaten, de best opneembare vorm.
Belcando
***
****
Gemiddelde brokken, die niet zoveel vlees bevatten (16% dierlijk eiwit) en wel veel koolhydraten. De eiwitkwaliteit lijkt prima De beste keus voor een gezonde hond vind ik Adult Power (25% dierlijk eiwit). De senior-brok en lightbrokken vind ik ongeschikt, deze bevatten weinig eiwit en veel graan. De lijn Belcando Mastercraft ziet er goed uit. Review Belcando mastercraft
Benji & Cookie graanvrij superfood 65
*** en ****
Brokken met een hoog vleesgehalte. Sommige brokken bevatten weinig toegevoegd zink, sommigen erg veel calcium, erg veel eiwit, erg veel collageen of erg veel omega 6. De brokken die het meest in balans zijn: Small Breed Schotse Zalm, Puppy Schotse zalm en Small Breed Vrije uitloop kalkoen. Ik raad niet aan om langdurig alleen vis als eiwitbron te voeren. Wagging Excellente Vrije Uitloop Kip (zelfde als Benji&Cookie)
Berntsen Diervoeding
***
Goedkope hondenbrokken met een paar varianten die ik voor de prijs prima vind: Turbo en H.E. Deze bevatten wat meer eiwit, meer prebiotica en meer efficiënte omega 3 dan de meeste andere smaken. Nadelen: alle Berntsen-brokken bevatten sojaolie, tarwe en de minst goed opneembare vorm van mineralen en vitaminen E. De puppybrok bevat te weinig calcium en fosfor. De sportbrok is niet goed afgestemd op de voedingsbehoeftes van actieve honden. Berntsen Light bevat erg weinig eiwit. De graanvrije brok is niet graanvrij.
Best Life
****
Dit is de brok van de Dierenbescherming, met gedeeltelijk 3sterren-kippenmeel. Het bevat ook  gedeeltelijk kippenmeel zonder sterren (meestal bio-industrie). De samenstelling ziet er goed uit. Helaas is het onbekend hoeveel Omega 6 erin zit. De senior-brokken vind ik minder geschikt voor de meeste senior-honden, door het verlaagde eiwit.
Biofood
*** tot *****
Prima hondenbrokken. Goede hoeveelheid en prima kwaliteit eiwit in de meeste varianten. Bevat goed opneembare mineralen. Sommige varianten bevatten vrij veel koolhydraten, wat voor de meeste honden niet ideaal is. Speciale lijn met extra kleine brokken. Reviews Biofood hondenbrokken
Bozita Naturals
***
Ik vind dit geen goede brokken. Bozita Naturals Grainfree is nog best prima, maar de andere brokken bevatten weinig vlees, veel koolhydraten (vaak tarwe), weinig vet, en te weinig Omega 6.
De puppybrokken vind ik niet ideaal voor pups.
Bozita Light hond ik ongeschikt, zeer weinig eiwit.
Bozita Naturals op het forum
Bravoer
***
****
Prima hondenbrokken, wel verschil in kwaliteit. Sommige brokken bevatten weinig eiwit of onduidelijke ingrediënten. Mijn favoriete smaken zijn Goddelijk goede Eend (geperst), Legendarisch lekkere lam (krokant) en Super Sensitieve Kalkoen en Eend (krokant). Voor allergische honden Goddelijk goede Eend. Voor pups vind ik Bliksems Ondeugende Kip Voor Puppy’s goed geschikt en beter dan de geperste puppybrok. Review Kivo Verse Eend (zelfde als Bravoer Goddelijk goede Eend)
Briantos
** en ***
Briantos bevat mogelijk synthetische antioxidanten en waarschijnlijk weinig efficiënte omega 3. De krokante brokken bevatten weinig kwalitatieve eiwitten en veel koolhydraten (zo’n 50%). Briantos Graanvrij Soft hebben een betere samenstelling dan de krokante brokken. Het meeste vlees zit in de junior-brokken, deze is ook geschikt voor volwassen honden. Briantos Soft brokken bevatten wel monocalciumfosfaat (een anorganische vorm van fosfor en dat is gelinkt aan gezondheidsrisico’s)
Britt Care
****
Prima brokken. Eén van de weinige merken die geen natriumseleniet gebruikt maar een natuurlijke seleniumbron. Puppy All breed en Junior Large breed bevatten teveel calcium voor pups van grote rassen. Britt Care Sensitive Hert
Britt Care Junior Large breed Lamb & Rice op forum
Britt Care Activity All breed
Brok
****
Prima brokken. Heeft meerdere varianten voor allergische honden. De lam-variant vind ik de minst goede samenstelling hebben.
Brouwers Quality Petfood
***
De meeste smaken bevatten weinig vlees en veel graan, zou ik niet aanbevelen. De smaken “met rijst” bevatten vooral mais en soms ook tarwe. Onbekend welke antioxidanten en conserveermiddelen gebruikt zijn. De smaken met kip vind ik er beter uitzien dan de andere smaken. Beste smaak voor pups: Superieur (Premium) Puppy Kip & Aardappel. Beste smaak voor adults: Graanvrij – Superieur (PREMIUM) Kip en Aardappel (32% eiwit).
Broxx4dogs
****
Samenstellingen zien er prima uit. Het koolhydraatgehalte is wel hoog, dat vind ik op de lange termijn een nadeel voor de meeste honden. Varianten zonder visolie zelf aanvullen met goede omega 3.
Buddy Bites
****
De samenstellingen die ik heb gezien, zijn goed. Omdat de recepten niet openbaar zijn, weet ik niet of dat voor alle geldt, maar ik vermoed van wel. Er zit waarschijnlijk weinig efficiente omega 3 in, dit kun je zelf aanvullen met een goed supplement.
Calibra Dog Verve
****
Alle varianten hebben een goede samenstelling, met goed opneembare mineralen en een goede hoeveelheid kwalitatief eiwit. Het omega 3-gehalte is wel laag, dat kun je zelf aanvullen.
Calibra
****
Goede hondenbrokken met een goede hoeveelheid kwalitatief eiwit en de best opneembare vorm van mineralen toegevoegd. De seniorbrokken en light-brokken vind ik veel koolhydraten en/of weinig eiwit bevatten, de En City vind ik beter voor de gemiddelde hond met een verlaagde vetbehoefte. Calibra Dog Life Starter & Puppy
Carnilicious
*** en ****
Van de krokante brokken vind ik de smaak Kalkoen een prima samenstelling hebben. De smaken Hert/Zalm en Lam iets minder. De geperste brokken bevatten wat weinig eiwit, maar de puppybrok vind ik prima voor volwassen honden.
Carnilove
*****
Prima hondenbrokken, alhoewel voor sommige honden teveel eiwit door het hoge vleesgehalte. Te zachte ontlasting kan duiden op een te hoog eiwitgehalte voor je hond. Carnilove bevat goed opneembare mineralen. Er zijn varianten voor honden met voedselallergie en voor pups. Reviews Carnilove hondenbrokken
Carnis
***
Voor de prijs een prima geperste brok, maar bevat vrij veel koolhydraten.
Voor honden met allergie is er een brok met alleen konijn. Carnis Lam bevat  erg weinig eiwit en veel graan. Ik raad het niet aan voor pups en seniors (weinig eiwit).
Carnis Konijn
Casa Fera
**
Geen aanrader. Weinig vlees, veel koolhydraten. De puppybrok bevat weinig kwalitatief eiwit en weinig calcium en fosfor.
Cavom

**

Een goedkope geperste brok met prima kwaliteit voor de prijs.
Verder geen hele goede brok, omdat er vrij weinig vlees en ook plantaardig eiwit in zit. Daarnaast veel graan, waaronder tarwe.
De senior-brok vind ik zeer ongeschikt.
Review Cavom
Celtic Connection
*****
Aanbevolen merk. Goede hoeveelheid en prima kwaliteit eiwit, bevat goed opneembare mineralen. Varianten voor honden met voedselallergie. Review Celtic Connection
Clydach
*** en ****
De samenstelling ziet er prima uit, alleen vind ik de hoeveelheid kwalitatief eiwit laag. Er zit 24% eiwit in, waarvan een gedeelte geisoleerd erwten-eiwit. Eiwit uit vlees is kwalitatiever. Verder is het onduidelijk welke omega 3 en 6-vetzuren zijn toegevoegd. Van alle smaken vind ik de puppybrok de beste, ook voor volwassen honden.
Chomi
*****
De samenstellingen zien er goed uit. De mineralen zijn deels in de best opneembare vorm toegevoegd. De brokken voor volwassen honden bevatten een licht verlaagd vetgehalte.
CPRO food
****
Prima brok. Het is wel
onbekend in welke vorm vlees is toegevoegd.
CPRO food adult op forum

CPRO puppy zalm en rijst op forum

Champ
**
Geen aanrader, tenzij je hele goedkope brokken zoekt. Het bevat weinig vlees en veel graan, en de samenstellingen zijn te onduidelijk om het verder dan dat goed te beoordelen. De beste varianten vind ik Champ Premium Performance en Champ premium regular. Champ super premium op het forum
Charlie’s Choice
***
De samenstelling ziet er ok uit, alle essentiële voedingsstoffen zitten er in. Het is onduidelijk of er genoeg omega 3 in zit, welk dierlijk vet er is gebruikt en welke antioxidanten. het bevat monocalciumfosfaat, dat is een anorganische vorm van fosfor, en anorganisch fosfor is gelinkt aan risico voor nier-, hart- en botgezondheid.
Darf Vol Bites
****
Prima geperste hondenbrokken, met een goed vleesgehalte. Vergeleken met andere geperste brokken bevat het veel vlees. De puppybrokken durf ik niet aan te raden, door de incorrecte calcium/fosfor-balans. Reviews Darf Vol Bites hondenbrokken
Defu Bio
***
Defu heeft voor biologische brokken een prima samenstelling, maar ik vind de hoeveelheid vlees wat laag en de hoeveelheid graan hoog (44% koolhydraten). De brokken bevatten geen prebiotica en te weinig omega 3. De seniorbrok bevat erg weinig eiwit voor oudere honden.
Delcon
****
Prima hondenbrokken. Genoeg kwalitatief eiwit, prima balans in voedingsstoffen. Puppybrokken en senior-brokken zien er ook goed uit.
Dibaq Sense
****
Prima hondenbrokken. Genoeg kwalitatief eiwit, prima balans in voedingsstoffen. Seniorbrok bevat weinig eiwit voor senior-honden. Puppybrokken zijn prima Dibaq sense Kip en Eend (forum)
Dinapet Koudgeperst
***
Vrij standaard geperste brok. Sommige varianten bevatten erg weinig eiwit. De konijn-variant bevat het meeste vlees en goede koolhydraatbron. Dinapet Koudgeperst op forum
Djairo’s Delight
****
Prima graanvrije brokken. Sommige smaken bevatten veel calcium, wat duidt op iets mindere eiwitkwaliteit. En sommige smaken bevatten geisoleerd plantaardig eiwit. De puppy brokken zijn goed.
Dognutrition
***
“Standaard” brok voor een lage prijs. Prijs/kwaliteit van Adult is goed. De light- en senior-variant bevatten erg weinig eiwit en veel koolhydraten, en zou ik niet aanbevelen.
Dogs Perfect
***
Geperste brokken met veel koolhydraten. De puppybrok ziet er prima uit. Voor volwassen honden zou ik als eerste de puppybrok aanbevelen. De smaken kip en rund zijn ook ok. De Lightbrok vind ik ongeschikt, zeker voor honden met overgewicht, door het enorm late eiwitgehalte.
Dog Taste
****
***
Prima hondenbrokken. De smaken met de beste samenstelling: Favoriete smaken: Regular Glutenvrij en Verse Eend Graanvrij. De andere smaken bevatten iets minder kwalitatief eiwit, maar zijn ook prima. Review Kivo Verse Eend (zelfde als Dog taste Verse Eend graanvrij)
Dommelsche Watermolen
***
Door onduidelijke samenstelling zijn de brokken niet goed te beoordelen. Voor de prijs (laag) is het waarschijnlijk een prima brok. Van dit merk zou ik de gemiddelde gezonde volwassen hond als eerste de varianten Krokant, of High Energy aanbevelen. De varianten Senior en Lam/Rijst Premium vind ik het minst geschikt.
Doodle
****
Prima brokken. Heeft meerdere varianten voor allergische honden. De lam-variant vind ik de minst goede samenstelling hebben.
Dyvers
**** en *****
Brokken variërend in samenstelling. Sommigen bevatten weinig vlees en veel koolhydraten, weinig efficiënte omega 3 (DHA, EPA) en/of niet zo goed opneembare mineralen. Favoriete smaken zijn: Eend en konijn, Kalkoen en eend, kip graanvrij en Lam graanvrij. Ze zijn echter niet los te bestellen.
Easypets
****
Prima hondenbrokken voor volwassen honden. Waarschijnlijk een goede hoeveelheid vlees, dat is aangevuld met erwteneiwit voor een wat hoger eiwitgehalte. Niet ideaal bij allergie door gevogeltevet en eipoeder, en Tasty Lamb Graanvrij is niet graanvrij. Tasty chicken bevat geen prebiotica, de andere smaken wel. Puppybrok bevat teveel calcium voor pups (ratio ca/fo 1:1.7).
Eden Dogfood
**** en *****
Prima brokken met hoog vleesgehalte. Review Eden Dogfood
Edgar en Cooper
***
Een redelijke brok, maar bevat weinig eiwit, veel koolhydraten en geïsoleerde plantaardige eiwitten (minderwaardig eiwit). Heeft ook biologische brokkenlijn en vegetarische lijn (relatief goed) Review Edgard & Cooper
Eminent
*** en ****
De “gewone” lijn is vrij standaard qua samenstelling. Eminent Gold en Eminent Grainfree ziet er prima uit, alhoewel veel info mist en een goede beoordeling daardoor lastig is.
Enova
****
Enova Simple en Enova Lifetime hebben een goede samenstelling, ook voor pups. De Enova Mono vind ik iets minder goed qua samenstelling (weinig eiwit, slecht opneembare vorm van zink), maar kunnen een oplossing zijn voor allergische honden.
Essential Foods
***** en ***
Goede brokken met goed vleesgehalte en goede mineralen. De goedkopere lijn Truth vind ik niet zo goed. De vegetarische brokken vind voor een vegetarische brok een goede samenstelling hebben. Review Essential Foods
Eukanuba
*** En ****
Eukanuba heeft prima hondenbrokken, vooral de brokken voor middelgrote en kleine rassen. Ook de seniorbrok en brok voor actieve honden vind ik prima. Nadelen: slechtst opneembare vorm van zink (zinkoxide) en vrij veel vitamine A. De brokken bevatten natriumhexametafosfaat, een chemisch stofje tegen tandsteen. De brokken voor grote rassen en de Daily Care-lijn bevatten naar mijn mening weinig eiwit en veel koolhydraten. Eukanuba vind ik beter dan Hills en Royal Canin. (De veterinary-brokken zijn buiten beschouwing gelaten) Eukanuba Puppy Sensitive Digestion
Euro premium
****
De hondenbrokken voor volwassen honden zien er qua samenstelling prima uit. De brokken bevatten weinig omega 3, en de toegevoegde mineralen zijn onbekend. De brokken voor grote rassen bevatten vrij weinig vet. De calcium/fosfor-verhouding is voor pups aan de hoge kant, en in Puppy Sensational Small zelfs hoger dan het aanbevolen maximum.
Farm food
*** en ****
Een geperste brok met prima eiwitkwaliteit. Nadelen: bevat menadion, niet zoveel eiwit, veel koolhydraten, en de meeste varianten bevatten tarwe(gluten). Farmfood HE glutenvrij vind ik de beste variant. Deze is glutenvrij en bevat zalmolie. Review Farmfood HE classic
Farmina
*****
Goede hondenbrokken met goede hoeveelheid en kwaliteit eiwit. Ook goede puppybrokken en brokken voor allergische honden Review Farmina
Fitmin
*** en ****
De meeste brokken van Fitmin zien er prima uit qua samenstelling. Het grootste minpunt vind ik dat de toevoegingen niet bekend zijn (vitamines, mineralen, antioxidanten). Dog For Life-lijn is een goedkopere lijn en ziet er prima uit voor de prijs. Het bevat in tegenstelling tot de andere brokken wel tarwe(gluten) en minder vers vlees. Light&Senior bevat ook erg weinig eiwit.
Freedog
***
Een standaard brok. De Basic-variant is erg karig, de Adult is beter. Het is wel glutenvrij. Freedog op forum
Go Native
****
Graanvrije brokken met prima vleesgehalte, prima koolhydraatbronnen en gezonde toevoegingen zoals broccoli, kurkuma en gember. Ze gebruiken scharrelkip en -eend. Bevat menadion Review Go Native
Goood
***
Goood bevat alleen vlees van dieren met vrije uitloop, maar de samenstelling vind ik verder niet heel goed. Er zit vrij weinig vlees in, veel koolhydraten (43%-50%), geen goede omega 3-bron, vrij veel omega 6, de meeste varianten bevatten tarwegluten, zink is in de slechtst opneembare vorm toegevoegd (zinkoxide). De junior-varianten bevatten vrij veel rijsteiwit (>9%) wat de eiwitkwaliteit verlaagt. De senior-varianten bevatten erg weinig eiwit voor oudere honden.
Good Health Petfood
***
De samenstelling is vrij basaal; veel koolhydraten (granen), ik mis een goede prebiotica, en het is onduidellijk welke supplementen ze hebben toegevoegd. De brok voor pups ziet er wat beter uit, die is ook voor volwassen honden geschikt.
Gowill persbrok
*** en ****
Geperste brokken met prima samenstellingen. De smaak Eend vind ik het meest optimaal. Andere smaken bevatten minder eiwit en/of plantaardig eiwit, veel koolhydraten (mais) of weinig groenten. Ik mis info over toegevoegde vitamines en mineralen.
Grandorf
***
De brokken hebben een prima vleesgehalte, prima koolhydraatbronnen en goede toevoegingen zoals cichorei voor een goede darmflora en krill als omega 3-bron. Grandorf Merkreview
Grau Excellence
***
Een standaardbrok, niet zoveel vlees, wel veel (glutenvrij) graan en goedkope mineralen. Puppybrok is wel ok. Grau Excellente Puppy op forum
Greenheart
*** en ****
De meeste varianten bevatten veel koolhydraten en vrij weinig eiwit. De Sportline-brokken bevatten erg veel vet (>30%) en calcium in verhouding met de hoeveelheid eiwit. Alle brokken bevatten vitamine K3. De beste varianten voor de gemiddelde gezonde volwassen hond vind ik Small Breeds Active en Large Breed Summerstyle.
Gutsy
****
Prima hondenbrokken, met kip en insecten als eiwitbron. De hoeveelheid toegevoegd zink is weinig, maar Gutsy liet weten dat de totale hoeveelheid 150 mg/kg is, en dat is prima.
Happy Dog
***
Er zijn veel verschillende varianten, de meesten bevatten weinig kwalitatief eiwit en veel koolhydraten. De brokken bevatten weinig efficiente omega 3. De puppy-brokken bevatten vrij veel calcium en relatief weinig fosfor, wat het risico op te snelle groei (groeipijn) vergroot.
Harper & Bones
*****
Goede samenstellingen, met goed opneembare toegevoegde mineralen. Opvallend is de wat hoge hoeveelheid gehydrolyseerde lever (zie artikel smaakstoffen in brokken). Mijn favoriete smaak qua samenstelling is Wild Mountain. In de de smaken zonder vis zit weinig visolie en zou ik zelf aanvullen met goede omega 3-supplement. De puppybrok raad ik niet aan aan (middel)grote rassen door het wat hoge calciumgehalte.
Hayes Brothers
***
De brokken bevatten veel koolhydraten, dat vind ik niet ideaal. De brokken met een normale hoeveelheid vlees bevat vrij veel calcium, wat kan duiden op wat slechtere kwaliteit eiwit. Maïs als hoofdingrediënt is nadelig qua risico op mycotoxines. De Large Breed vind ik minst aantrekkelijk. Voor een gezonde (volwassen) hond zou ik als eerste de puppybrok aanraden.
Healthy Dog
***
Standaard samenstelling. De brokken bevatten niet zoveel vlees en erg veel maïs (bijna 50%), met als nadeel het risico op te hoge hoeveelheden schimmel-gifstoffen (mycotoxinen). De puppybrokken zijn ongeschikt, als de gegevens op de website van Healthy Dog kloppen, er zit namelijk te weinig fosfor in. (Calcium:fosfor-ratio is 2,08:1).
Herbafix
***
Prima geperste hondenbrokken, maar bevat wel vrij hoog koolhydraatgehalte. De brokken met lam vind ik voor de meeste honden (ook voor honden met overgewicht) te weinig eiwit bevatten. Voor de meeste honden raad ik als eerst “Goed begonnen” aan (ook voor volwassen honden).
Hobby First Canex
*** of ****
De adult-brokken hebben een vrij gemiddelde samenstellingen. Er lijkt genoeg kwalitatief eiwit in te zitten. De ingrediënten die ik minder ideaal vind voor honden zijn: maisgluten, tarwe, tarwegries. Er zit een goede omega 3-bron in (krill), maar het is onduidelijk hoeveel omega 3 er in zit. De senior-brokken zou ik niet aanbevelen aan gezonde honden. De gewone puppybrokken ook niet, omdat er vrij weinig dierlijk eiwit inzit. De maxi-puppybrokken zien er wel prima uit, maar zijn qua calciumgehalte pas geschikt voor pups vanaf 6 maanden volgens de Fediaf-richtlijnen. Voor pups met groeipijn zou ik de brok eerder durven aanraden.
Hondenbrokken.nl
****
Prima hondenbrokken, vooral brokken met verse kip of verse eend. Deze bevatten een goed vleesgehalte en goed opneembare mineralen. De senior- en puppybrokken zijn ook prima, alhoewel de puppybrokken een vrij hoge fosfor/calcium-ratio hebben voor grote rassen. Lam&rijst bevat erg weinig eiwit en vet.
Honderd
***
De samenstelling is vrij goedkoop, maar het kan slechter. De brokken bestaan voor meer dan de helft uit graan en de mineralen zijn in goedkope (en daarmee niet goed opneembare vorm) toegevoegd. De “graanvrije” brok bevat graan wel graan en is dus niet geschikt voor honden met een graan-allergie. De senior- en light-brokken vind ik het minst goed, deze bevatten naast erg veel koolhydraten, ook weinig eiwit.
Hubertus Gold
****
Prima hondenbrokken. Hubertus Gold Jacht Performance is een goede brok voor actieve honden.
Husse
*** en ****
De smaken met Farm en/of Opus in de naam hebben een hoog vleesgehalte en een prima samenstelling. De Optimal-lijn vind ik niet optimaal, maar de smaken Optimal Sensitive en Optimal Mini zien er wel prima uit. De smaken met lam of zalm bevatten wat minder vlees en meestal ook tarwe. Bij overgewicht vind ik de smaak Sterilised het beste.
Icepaw Aztec
***l
Icepaw Aztec heeft hele verschillende smaken. Icepaw united pure vind ik de beste samenstelling hebben. Veel smaken bevatten wat weinig dierlijk eiwit (pure with salmon, lamb&rice, reset pure, senior light, polar deer).  Monocalciumfosfaat is anorganisch fosfor wat gelinkt is aan nierverslechtering. Alleen de smaken met haring, zalm, eend of hert lijken een goede omega 3-bron te bevatten. De senior-brok vind ik veel te weinig eiwit bevatten voor seniorhonden.
Imby Petfood
***
Voor een insectenbrok heeft het een prima samenstelling, maar het bevat minder eiwit uit insecten en meer geïsoleerde plantaardige eiwitten dan andere insectenbrokken. Dat vind ik een nadeel. Het voordeel van Imby boven andere insectenbrokken os dat ze deels gecheleerde mineralen gebruiken (beter opbeembaar), maar het is onduidelijk hoeveel. De seniorbrokken, de puppybrokken en de plantaardige brokken raad ik niet aan, ze bevatten te weinig kwalitatief eiwit.
Impress your dog
***
Prima geperste brok voor de prijs, alleen de meeste varianten bevatten erg weinig vet, erg veel koolhydraten, weinig prebiotica en geen groenten. Beste varianten vind ik Active (genoeg vet) en Grainfree. Sensitive bevat deels maisgluten als eiwitbron (minderwaardig eiwit) en geen prebiotica. Senior-variant vind ik ongeschikt.
Imperial Dogfoods
***
Voor sporthonden goede balans qua vet en eiwit, de kwaliteit is niet ideaal doordat het mais-eiwit, soja-olie en vitamine K3 bevat.
In Balance
***
Gemiddeld merk. Op de site staat 65% vlees, maar de analyse laat zien dat er in het eindproduct veel minder dan 65% vlees zit. Misschien bedoelen ze dat 65% van het eiwit uit vlees komt, en dat is weinig. Het lijkt dezelfde voeding als Wooof, en daar hoor ik veel slechte ervaringen over. Beoordeling Inbalance op forum
Isegrim
****
Prima samenstelling. . Er zit genoeg kwalitatief eiwit in en waarschijnlijk genoeg efficiënte omega 3 (bij correct bewaren). Ook de puppybrok is prima, al vind ik een visbrok niet ideaal om langdurig te geven. Het meeste vlees zit in Isegrim Wild Hills, dit is een brok met eend als enige dierlijke eiwitbron.
Jarco
***
De meeste brokken bevatten erg veel koolhydraten en wat weinig. De hoeveelheid efficiënte omega 3 is laag. In de geperste brokken ik de toegevoegde hoeveelheid zink laag. Welke smaak vind ik het beste? Voor een gezonde hond: Jarco Geperst Kip of High Energy (krokant). Voor een puppy: krokante puppybrok mini of medium. Voor senioren: de mini- of giant senior-brok. Bij voedingsallergie: de insecten-brok. De light-brokken vind ik ongeschikt door het hele lage eiwit-gehalte.
Just Russel
****
Prima hondenbrokken, er zit alleen wat minder vlees en minder omega 3 in dan ik ideaal vind. Het eiwitgehalte is wat omhoog gehaald door geisoleerd aardappeleiwit toe te voegen, en dit mist voedingsstoffen die wel in vlees zitten. De omega 3 lijkt vooral uit lijnzaad te komen, waardoor er wat weinig EPA en DHA in zit. Verder is de brok goed in balans en de eiwitkwaliteit lijkt me prima. Doordat er geen samenstellingen op de website staat, weet ik niet of dit voor alle brokken geldt
Keetjes
**** en ***
Voor gezonde volwassen honden vind ik de samenstellingen van Keetjes Pure Duck het beste. De andere brokken bevatten minder vlees en meer koolhydraten. De puppybrok ziet er ook prima uit, ook voor volwassen honden. Voor pups met een groot risico op groeipijn is de verhouding tussen calcium en fofsor aan de hoge kant.
Kennels Favourite
***
De basis is prima, maar de brokken bevatten vrij veel koolhydraten en weinig vet. De toegevoegde vitamine E en mineralen zijn in de minst opneembare vorm, en er is vitamine K3 aan toegevoegd. Kennels Favourite M5 op forum
Kenner
**
Een standaard brok. Geen aanrader.
Kera
****
Waarschijnlijke prima hondenbrokken, zowel de geperste als de krokante brokken. De samenstellingen van de brokken met kip vind ik het beste.
Kivo
*** en ****
Kivo heeft veel varianten, met uiteenlopende samenstellingen. Aaanbevolen voor de gemiddelde gezonde volwassen hond vind ik Kivo Verse Eend. Sommige brokken bevatten plantaardige olie, plantaardige bijproducten en/of dextrose, dat vind ik geen goede of te vage ingrediënten. Review Kivo graanvrij Eend
Kivo Junior geperst op het forum
Kjens
**
Geperste brok met erg weinig vlees graan, onbekende hoeveelheden mineralen/vitamines en onduidelijk of er genoeg omega 3 en 6 in zit. Om die reden geen aanrader. Ook de puppybrok is erg arm aan vlees/eiwit. De brok met kalkoen ziet er het beste uit qua samenstelling, maar ook deze heeft een vrij laag eiwitgehalte.
Lavor
***
De meeste brokken van dit merk zou ik niet aanraden, omdat er weinig vlees en veel graan in zit. Door de vage ingrediënten-opgave weet je ook niet goed wat je voert.
Kronch
***
Niet zo hypoallergeen als ze zeggen, door: gerst (gluten), maïs, varkensvet en varkensbloedmeel.
Basic vind ik erg basic. Optimal (26% eiwit, 17% vet) en Granenvrij (30%/15%) zijn prima.
Lobo
***
Een standaard brok, lijkt geen tarwe te bevatten. Helaas is het onduidelijk wat de ingrediënten precies zijn en is het dus moeilijk deze brok te beoordelen. De senior-brok vind ik ongeschikt. De geperste brok en Lobo Prestige lijken de beste keuzes. Lobo Puppy Complete op forum
Lukullus
***
Lukullus is een prima merk, met genoeg eiwit van goede kwaliteit. Het bevat vrij veel koolhydraten en wat weinig vet. Het vet is uit plantaardige oliën en visolie, wat vrij snel oxideert: niet te lang bewaren na openen dus. De toegevoegde zink en koper en vitamine E zijn in een niet zo goed bruikbare vorm toegevoegd. De juniorbrok is prima maar niet top, de seniorbrok bevat erg weinig eiwit. De krokante brokken ‘Lukullus A Casa’ bevatten wat minder vlees (deels aardappeleiwit), maar wel beter opneembare mineraalverbindingen.
.
Lukullus Single Meat Malse Eend
Mac’s Monoprotein
****
De samenstellingen zien er goed uit, alleen de smaak Paard bevat vrij weinig eiwit. De smaken Eend, Konijn en Paard zijn geschikt voor allergische honden. Er zit weinig efficiënte omega 3 in, dit kun je zelf aanvullen. Macs Monoprotein Konijn
Markus Muhle
*** en ****
Prima brokken voor de prijs. Goede hoeveelheid en prima kwaliteit eiwit. Ook budget-puppybrokken die voldoen aan de richtlijnen voor puppybrokken. Reviews Markus Muhle hondenbrokken
Meadowfield
**
Omdat er geen samenstwllingen en analyses te vinden zijn, kan ik deze brokken niet beoordelen. Ik vind alleen de samenstelling van Special Quality Topfit, en die ziet er niet goed uit; de hoofdingredienten zijn knollen en wortels en melk is de voornaamste eiwitleverancier.
Meradog
***
De puppybrokken zien er prima uit qua samenstellig, alleen de Junior 2 bevat weinig eiwit voor pups. De adultbrokken bevatten weinig dierlijk eiwit (deels maisgluten) en vrij veel koolhydraten. Er zit geen of weinig efficiente omega 3 in. Voor volwassen honden zou ik eerder de puppybrokken dan de adultbrokken aanraden. Voor honden met voedselovergevoeligheid vind ik binnen Meradog pure sensitive fresh meat kalkoen & aardappel de beste samenstelling hebben. Meradog heeft ook een insectenbrok.
Natural Greatness
***
De puppybrokken zien er prima uit, voor kleine pups en volwassen honden. (Voor grote pups bevat het veel calcium). De adult en “all ages” brokken vind ik minder goed van samenstelling. Er zit (soms veel) geïsoleerd plantaardig eiwit in, wat minderwaardig eiwit is. De hoeveeheid efficiënte omega 3 is aan de lage kant. Het is onbekend welke vitamines en mineralen toegevoegd zijn en in welke hoeveelheden.
Natural Health
***
De meeste varianten bevatten veel graan. Natural Health Carnivore bevat veel vlees, sommige kunnen het vele bewerkte eiwit niet goed verteren (slechte ontlasting). Natural Health Carnivore

Natural Health Chicken&Rice

Natural Holtman

****

Prima brokken. Heeft meerdere varianten voor allergische honden. De lam-variant vind ik de minst goede samenstelling hebben.
Naturavetal
***
Bevat veel koolhydraten en weinig eiwit. Hierdoor niet aanbevolen voor de meeste honden. Geldt ook voor de puppybrok. Verder zien de samenstellingen er prima uit. Natvoer vind ik er wel goed uitzien
Natura Wild
****
Prima graanvrije brokken. De brokken bevatten zo’n 40% vers vlees en een goed eiwitgehalte. Door de wat hogere hoeveelheid calcium in de puppybrok, vind ik deze niet ideaal voor pups van grote rassen. Het is onduidelijk welke antioxidanten de brok bevat
Naturea
****
Prima hondenbrokken. Goede balans tussen eiwit, vet en koolhydraten en de eiwitkwaliteit is waarschijnlijk goed. Naturea Grainfree bevat meer vlees dan Naturea Naturals, en bevat ook beter opneemnare mineralen. Naturea merkreview
Nature Dogfood

*****

Goede hondenbrokken.  Heeft meerdere varianten voor allergische honden. Nature Dogfood review
Natures Variety

****

Prima brokken. Bevat genoeg kwalitatief eiwit. Het gehalte aan omega 3-vetzuren is aan de lage kant, dit kun je compenseren door zelf vette vis of een goed supplement toe te voegen
Nekmar
****
Alle brokken van Nekmar zien er goed uit qua samenstelling, ook de puppybrokken. Ik mis alleen een goede omega 3 bron, je zou zelf omega 3 kunnen toevoegen. Er zijn smaken voor honden met allergie (verse eend, verse lam). Nekmar Baby op het forum
Nero Gold
***
Vrij basale hondenbrokken, waarvan de varianten Adult, Puppy en Actief er prima uitzien. De andere smaken bevatten wat weinig eiwit. Ik mis wel een goede omega 3-bron.
Nero Pure
****
De samenstellingen van de hondenbrokken van Nero Pure zien er goed uit. Alle smaken vind ik prima, ook de puppybrokken. Ze zijn vollediger dan Nero Gold.
Nutra Gold
***
Een prima brok met niet zo heel veel vlees, maar geen verstopte plantaardige eiwitten. Bevat teveel Omega 6, supplementatie van vis of visolie is aanbevolen. Zou voor alle leeftijden geschikt zijn maar ik beveel deze niet aan voor pups en seniorhonden. Nutra Gold op forum
Nutrivet
****
Prima hondenbrokken voor honden die zoveel eiwit goed kunnen verteren. Voor de meeste honden zal het eiwitgehalte te hoog zijn. Jammer dat er naast vlees ook nog apart erwteneiwit aan toegevoegd is.
O’Canis
****
Prima hondenbrokken met genoeg kwalitatief eiwit. Ook brokken voor honden met allergie. Review O’Canis hondenbrokken
Opti Life
****
Prima hondenbrokken, goede balans tussen voedingsstoffen, ook in de puppybrokken. Goede hoeveelheid en prima kwaliteit eiwit. Vis-variant voor honden met voedselallergie en voor pups.

De lijn Opti Life Prime bevat veel vlees.

Reviews Opti Life hondenbrokken

Reviews Opti Life Prime

Organimal
*** en ****
De smaken met kip of eend vind ik een prima samenstelling hebben. Sommige brokken bevatten geen goede omega 3-bron, deze kun je zelf aanvullen. De smaken met lam bevatten wat minder vlees. De puppybrokken zien er ook prima uit.
Orijen
*****
Goed merk. Bevat veel vlees. Bijna alle voedingsstoffen worden uit voedingsmiddelen gehaald, en niet uit synthetische supplementen die in bijna alle brokken zitten. Voor sommige honden bevat het teveel verhit eiwit, wat zich dan uit in zachtere ontlasting en/of vieze winden. De eiwitkwaliteit van Orijen Regional Red lijkt iets lager, deze raad ik alleen aan als de andere smaken door allergie niet geschikt zijn. Reviews Orijen hondenbrokken
Oven baked tradition
*** en ****
De “gewone brokken” voor volwassen honden bevatten wat weinig vlees, weinig efficiënte omega 3 en vrij veel graan (o.a. glutenhoudend). Senior/weight management bevat erg weinig eiwit en raad ik niet aan. De brokken bevatten volgens mijn informatie weinig toegevoegd vitamine A en D, of dit genoeg is hangt af van de totale hoeveelheid. De samenstellingen van de graanvrije brokken zien er goed uit, ook voor pups.
Ownat Prime
****
Graanvrije hondenbrokken met een hoog vleesgehalte. De samenstellingen ziet er goed uit. Het grootste nadeel: zink isvoornamelijk als oxide toegevoegd, de slechtst opneembare vorm. Favoriete smaken: vis en kip afwisselen. De puppybrok bevat veel calcium voor grote rassen. De seniorbrok bevat veel fosfor voor senioren, maar raad ik wel aan voor volwassen honden met neiging tot overgewicht.
Pawz a Whyle
****
Prima samenstellingen. De kwaliteit is vergelijkbaar met Nature Dog Food, maar Pawz a Whyle heeft meer varianten. De brokken van Pawz a Whyle bevatten vaak weinig vet, wat handig kan zihn voor honden die daar baat bij hebben. Voor gezonde honden adviseer ik niet een verlaagd vetgehalte. Pawz a Whyle op het forum
Perfect solution
**
Onbekende samenstelling. Sommige (alle?) No Grain-varianten bevatten rijst, dus wel graan. Wekt geen vertrouwen.
Petfood.nl
***
De meeste smaken bevatten weinig vlees en veel graan, zou ik niet aanbevelen. De smaken “met rijst” bevatten vooral mais en soms ook tarwe. Onbekend welke antioxidanten en conserveermiddelen gebruikt zijn. De smaken met kip vind ik er beter uitzien dan de andere smaken. Beste smaak voor pups: Superieur (Premium) Puppy Kip & Aardappel. Beste smaak voor adults: Graanvrij – Superieur (PREMIUM) Kip en Aardappel (32% eiwit).
Power of Nature
**** en *****
Heeft goede hondenbrokken. De samenstelling verschilt erg per varianr. Goede hoeveelheid en prima kwaliteit eiwit in Country Duck en Country Chicken. Meadowland bevat teveel vlees voor bijna alle honden denk ik, zo’n grote hoeveelheid verhit/bewerkt eiwit is moeilijk te verteren. Alle smaken bevatten goed opneembare mineralen. Reviews Power of Nature hondenbrokken
Premium Care
****
Prima hondenbrokken, goede balans tussen voedingsstoffen, ook in de puppybrokken. Goede hoeveelheid en prima kwaliteit eiwit. Helaas wat weinig omega 3 in alle brokken. Prima vis-variant voor honden met voedselallergie. Senior-variant bevat erg weinig eiwit voor senior-honden. Bevat EU toegestane antioxidanten en conserveermiddelen, dit kunnen synthetische middelen zijn (BHA, BHT).
Prima dogfood
***
Prima samenstellingen. Er zit wat meer bot in dan gemiddeld, wat de eiwitkwaliteit iets verlaagd. Maar er zit waarschijnlijk genoeg kwalitatief eiwit in. Ik vermoed dat de hoeveelheid efficiënte omega 3 aan de lage kant is ze gebruiken de minst goed opneembare vorm van zink (zinkoxide).
Primordial
*****
Prima graanvrije brokken, ook voor pups (de puppybrok). Ik mis wel een goede omega 3-bron, dit kun je zelf toevoegen. Houd er voor allergische honden rekening mee dat in alle smaken kippenvet zit.
Prins Procare
***
Geperste brok met onduidelijke ingrediëntenlijst.
Standaard fit en Super Active vind ik de beste varianten. Ook voor honden die niet heel actief zijn. Er zit er erg weinig vlees en veel graan in de meeste varianten.
Prins Procare Lam en rijst op forum
Review Prins ProCare Herring & Rice Hypoallergenic
Prins Procare Grainfree
***
Een graanvrije geperste brok met aardappel. Prins ProCare Grainfree Adult Pro Energy vind ik de beste variant, ook voor niet actieve honden. Deze bevat een normale hoeveelheid vlees en graan. Senior-variant vind ik niet geschikt. De brokken bevatten maltodextrine. Prins Graanvrij nieuwsbericht
Profine
****
Prima hondenbrokken. Goede hoeveelheid en prima kwaliteit eiwit, bevat goed opneembare mineralen. Reviews Profine hondenbrokken
Pro Go Petfood
***
De brokken bevatten weinig vlees en veel graan. Hierdoor bevatten ze niet zoveel kwalitatief eiwit en veel koolhydraten en dat vind ik voor de meeste honden niet ideaal. Ze bevatten geen gezonde antioxidanten uit groenten of fruit. De Senior-brok vind ik het minst geschikt, en de samenstellingen van van energy-varianten zien er iets beter uit.
Promise
****
In basis prima hondenvoer, alleen is er wat weinig vitamine E en zink toegevoegd. De smaak Lam bevat erg veel calcium en de smaak Kip erg veel omega 6. De smaak Angus Beef is goed in balans voor honden die verhit eiwit goed verteren, tenminste als de 14% collageen een foutje op de site is. Wagging Excellente Vrije Uitloop Kip (zelfde als Promise)
Purizon
*****
Hondenbrokken met veel vlees, prima samenstellingen. Voor sommige honden zit er teveel (verhit/bewerkt) vlees in, dat kun je merken aan zachtere ontlasting. Geschikte varianten voor honden met allergie, bijvoorbeeld met alleen paardenvlees. Reviews Purizon hondenbrokken
Puro
***
Puro heeft de lijnen Select, Croc, Premium en Sensitive. Alle brokken lijken vitamine K3 en weinig efficiënte omega 3 te bevatten. De kwaliteit van de lijnen Select en Croc vind ik vaag en schat ik laag. Van de Premium-lijn vind ik alleen de puppybrokken geschikt, met een prima prijs/kwaliteit-verhouding.  De Sensitive-lijn heeft een paar brokken met een goede samenstelling: Eend Graanvrij Krokant, Konijn Graanvrij Krokant. De andere Premium- en Sensitive brokken bevatten o.a. te weinig eiwit voor de doelgroep.
Puur Fit
** en ?
Omdat van de meeste brokken geen ingrediënten bekend zijn, alleen een analyse, is het lastig te beoordelen. Op basis van de analyses kan ik zeggen dat de basic lijn inderdaad heel basic is, van één brok vond ik een samenstelling en die mist prebiotica en omega 3.
Puppy kip Middel en Grote Rassen bevat veel te weinig eiwit (23%). De andere puppybrokken zouden prima kunnen zijn. Premium Senior & Light raad ik niet aan (erg weinig eiwit en erg veel calcium). De Top Quality-lijn zijn waarschijnlijk prima brokken. Van één brok is de samenstelling bekend en dat ziet er prima uit
Q-food
***
De samenstelling is vrij standaard. Er zijn veel varianten, zowel krokant als geperst. De rasspecifieke varianten hebben maar mijn idee geen meerwaarde. De beste variant vind ik Q-press salmon&potatoes. De brokken bevatten genoeg eiwit van prima kwaliteit, maar ook tarwe en glucose (niet ideaal)
Qizen
***
Geschikt voor allergische honden, bevat insecten als eiwitbron. Bevat vrij weinig dierlijk eiwit en veel koolhydraten. Bevat veel aardappel, wat zorgt voor  relatief grote suikerspiegelschommeling, (niet ideaal). Positief vind ik dat er goed opneembare mineralen worden gebruikt, en dat er gezonde groenten, fruit en kruiden inzitten. Afwisselen is aanbevolen ivm de kruiden.
Real Nature Wilderness
*****
Goede brokken met prima kwaliteit en hoeveelheid eiwit. Bevat deels goed opneembare mineralen en geen natriumseleniet. De beste variant vind ik Pure Country en bij kipallergie Wild Valley. Puppybrok is goed, ook voor pups van grote rassen. Real Nature Wilderness op forum
Reico
***
Onduidelijke samenstellingen, ook na navraag bij het merk. Als ik puur naar de samenstellingen kijk, ben ik niet onder de indruk. Ze geven aan dat er geen mineralen en vitamines aan toegevoegd zijn, maar kunnen niet aantonen dat alle nodige voedingsstoffen er in voldoende hoeveelheden inzitten. Wel goede ervaringen.
Renske super premium
****
Prima hondenbrokken met genoeg kwalitatief eiwit. Ook brokken voor honden met allergie. Review Renske Super Premium
Rinti
**
Wat als eerste opvalt is het lage eiwitgehalte, in combinatie met geisoleerd eiwit uit aardappel. Er zit dus vrij weinig kwalitatief eiwit in. En een hoog gehalte aan koolhydraten. Het is onbekend of de brok synthetische antioxidanten bevat (wordt gelinkt aan kanker). Ik vind het geen aanrader.
Riverwood
*****
Prima hondenbrokken, alhoewel voor sommige honden een te hoog eiwitgehalte, door de grote hoeveelheid vlees. Bevat goed opneembare mineralen. Varianten voor honden met voedselallergie en voor pups. Reviews Riverwood hondenbrokken
Rosie’s Farm
***
De hondenbrokken van Rosie’s farm hebben een prima samenstelling, alleen bevat het veel koolhydraten en vrij weinig vlees. De hoeveelheid efficiënte omega 3 is laag, behalve in de visbrok.
Royal Canin
***
De meeste varianten van Royal Canin vind ik niet kwalitatief. Het eiwit is minder kwalitatief, doordat er meestal deels maisgluten en/of tarwegluten worden gebruikt. De ingrediënten sojaolie, dierlijke vetten (niet gespecificeerd) en synthetische antioxidanten vermijd ik liever. Mais of tarwe als hoofdbestanddeel vind ik niet ideaal. Er zit wel genoeg omega 3 in.
Sam’s Field
****
Prima brok. Mooie balans tussen eiwit (26%), vet (15%) en koolhydraten (40%). Niet heel veel vlees, maar genoeg voor de meeste honden. Bevat goed opneembare mineralen. De puppybrok durf ik niet aan te raden, omdat er mogelijk teveel vitamine A (in relatie tot vitamine D) inzit door de kippenlever. Sam’s Field Salmon&potato op forum

Sams Field Adult Medium

Sams Field High Meat & Grain Free Hert

Sanimed
**
Bevat erg weinig eiwit en veel graan. Ook voor pups erg weinig eiwit. Goedkope mineralen. Geen aanrader. Sanimed Adult
Schecker
***
De hondenbrokken van Schecker bevatten veel omega 6 en waarschijnlijk weinig efficiënte omega 3 (EPA en DHA). Sommige brokken bevatten teveel calcium in verhouding met fosfor, wat vooral voor pups problemen kan geven (verhouding in pupbrok is 1:1,8). Veel brokken bevatten kruiden die ik niet langdurig zou geven (smeerwortel en vingerhoedskruid). De senior- en light brokken bevatten weinig eiwit voor deze doelgroep. Schecker biedt hypoallergene brokken, zoals Struisvogel of Insect. Deze bevatten wat weinig dierlijk eiwit, maar zijn verder best ok.
Seberus
****
Prima geperste hondenbrokken voor de prijs. Seberus Lam & Aardappel vind ik een minder goede samenstelling hebben, deze bevat weinig vlees en veel erwten.
Select Gold
** tot ****
Select Gold heeft prima voedingen voor honden van alle groottes, in de smaken rund en kip. De Sensitive en Senior-voedingen raad ik niet aan. De beste Sensitive-smaak vind ik Extra Sensitive Insecten, deze heeft als enige goed opneembaar zink (heel belangrijk bij huid- en darmklachten). De juniorbrokken vind ik niet heel goed: erg veel omega 6, gehalte dierlijk eiwit aan de lage kant, wat weinig DHA en sommige bevatten slecht opneembaar zink.
Simpsons
*** en ****
Prima brokken, maar sommige smaken hebben wat uitschieters qua omega 6 of calcium wat niet ideaal is. De puppybrok bevat geen goede calcium/fosfor-balans (namelijk 1:1.6), waardoor ik deze niet aanraad voor jonge pups van grote rassen. Aanbevolen smaak voor gezonde honden: Simpsons Premium Sensitive Kip & aardappel. Smaak met meeste vlees en minste koolhydraten: Simpsons 80/20. Review Simpsons 80/20
Review Simpsons Sensitive Duck & potato
Sjefs Cuisine
***
Vrij standaard hondenbrokken. Er is aan alle brokken weinig zink en slecht opneembare vitamine E toegevoegd. De puppybrokken bevatten weinig vet en eiwit. De adultbrokken zijn redelijk, maar bevatten veel koolhydraten. De seniorbrokken bevatten wat weinig kwalitatief eiwit.
Smølke
*** en ****
De “gewone” varianten zijn prima voor de prijs, maar bevatten minder vlees en daardoor minder eiwit en meer koolhydraten dan ik voor de meeste honden ideaal vind. De graanvrije brokken vind ik een betere samenstelling hebben. De Light brokken raad ik niet als eerste aan voor honden met overgewicht, door het wat lage eiwitgehalte. Review Smølke Graanvrij
Specific (voor gezonde honden)
***
Specific bevat weinig kwalitatief eiwit, wat te zien is aan het lage eiwitgehalte in combinatie met vooral geïsoleerd plantaardig eiwit (in plaats van vlees). Om deze reden reden vind ik Specific voor de meeste honden geen aanrader. De biologische brok bevat naast weinig eiwit ook geen prebiotica, en is hiermee niet een van de betere biologische brokken
Symply
***
De hoeveelheid vlees vind ik aan de lage kant (23% eiwit) en de hoeveelheid koolhydraten hoog (zo’n 47%). De balans tussen calcium en fosfor is erg hoog (2x). De puppybrok bevat teveel calcium. De Lam-variant bevat erg weinig vlees en erg veel calcium.
Tails.com
*** of ****
Dit merk is lastig te beoordelen, omdat ze geen samenstellingen online hebben staan. Je krijgt een samenstelling te zien na invullen van gegeven. Ik heb drie voorbeelden gezien, en op basis daarvan vind ik de brokken iets minder kwaliatief eiwit en efficiente omega 3 bevatten dan ik ideaal vind. Verder ziet het er prima uit.
Taste of the wild
***
Ik ben niet zo heel enthousiast over dit merk. Sommige varianten bevatten weinig dierlijk eiwit, en de varianten met meer dierlijk eiwit bevatten vrij veel calcium. Het merk geeft aan geschikt te zijn voor alle leeftijden, maar de brokken voldoen niet allemaal aan de richtlijnen voor puppybrokken. Dit merk kwam naar voren als risico-merk voor voedingsgerelateerde DCM. Het risico is niet groot, maar het is goed om rekening mee te houden als je dit voert. Reviews Taste of the Wild hondenbrokken
Timberwolf Legends
****
Een goede brok. Bevat eiwit en vet van goede kwaliteit, en voedingsstoffen in goede verhoudingen en in optimale vorm. Bevat ook probiotica.
Topstar
** of ***
Door de vage samenstellingen niet goed te beoordelen. Geen hoge kwaliteit-brok, maar waarschijnlijk voor de prijscategorie een prima brok. Waarschijnlijk vergelijkbaar met Cavom.
Toby
***
Vrij weinig vlees en veel koolhydraten. Hiermee niet aanbevolen voor de meeste honden. Samenstelling ziet er verder prima uit. Hoe de puppybrokken zijn samengesteld weet ik niet en kan ik dus niet beoordelen.
Tribal
** En ***
De hondenbrokken van Tribal bevatten erg veel koolhydraten (zo’n 46% in adult), vrij weinig eiwit en weinig efficiënte omega 3. De speciale brokken (kleine rassen, puppy, senior, light) vind ik niet geschikt voor de doelgroep. De puppy- en seniorbrokken bevatten te weinig eiwit, erg weinig omega 3, en voor pups onjuiste calcium- en fosforgehaltes. Puppy Kalkoen kan voor pups vanaf 6 maanden, maar vind ik nog steeds niet ideaal. De “speciale” bereidingswijze maakt het niet goed dat de samenstelling wat minder ideaal is.
Vetality
***
De brokken voor gezonde honden zijn ok, vrij standaard met als extra voordeel dat de mineralen deels in de best opneembare vorm zijn toegevoegd en als nadeel dat er deels plantaardig eiwit is gebruikt. De brokken voor honden met aandoeningen zijn vergelijkbaar met die van de grote bekende merken. Vetality Gastrointestinal ziet er prima uit, met genoeg eiwit en genoeg omega 3. De andere brokken bevatten vaak veel koolhydraten (wat soms gewenst kan zijn) en deels plantaardig eiwit.
Vet Concept
***
De meeste varianten vind ik weinig eiwit bevatten. Er zijn geschikte varianten voor allergische honden (paard, insecten). Voor de gemiddelde gezonde hond is Energy Pack een prima brok, als je zelf omega 3 toevoegt.
Vigor & Sage
****
Prima brok met genoeg kwalitatief eiwit. De puppyvariant is prima, ook om mee af te wisselen voor volwassen honden.
Vitalin
*** En ****
De meeste brokken bevatten wat weinig eiwit en vrij veel koolhydraten. Er mist een goede omega 3-bron. De brok met de beste samenstelling vind ik Fresh Chicken, deze is goed in balans. De puppybrok zou prima kunnen zijn, maar ik mis info over de hoeveelheden calcium en fosfor. De lite-senior brok raad ik niet aan door het erg lage eiwit- en erg hoge koolhydraatgehalte.
Wagging
****
Prima samenstellingen. Ook geschikte brokken voor pups en honden met allergie.
Welby

****

Prima brokken. Heeft meerdere varianten voor allergische honden. De lam-variant vind ik de minst goede samenstelling hebben. Welby review
Wellness Core
****
De samenstellingen zien er prima uit. Genoeg eiwit, maar dat is deels geisoleerd plantaardig eiwit. Er zit met 5% een wat hogere hoeveelheid smaakstof in dan gemiddeld. Mijn favoriete smaken: Kalkoen met Kip, Puppy Large Breed. De smaak Lam bevat waarschijnlijk wat minder kwalitatief eiwit, de smaak Ocean bevat erg veel vis (zie Is een visbrok gezond) en Puppy bevat teveel calcium. De overige smaken zijn prima. Wellness Core Puppy Large breed (forum)
Wildborn

***

De meeste varianten bevatten vrij weinig vlees en veel koolhydraten, maar de Active variant ziet er goed uit. Heeft meerdere varianten voor allergische honden. Wildborn Active Highland op forum
Wolf of Wilderness
****
Prima brok, met veel vlees vers. Er zit minder vlees in dan de marketingtekst doet denken. Wolf of Wilderness Greenfields met lam
Wolfsblut
** tot ****
Veel varianten, met hele verschillende samenstellingen. Sommige smaken bevatten veel vlees, anderen heel weinig (let op het eiwitgehalte). Sommige varianten bevatten een heel hoog calcium en/of fosforgehalte, wat niet aanbevolen is. Voor honden met allergie zijn er meerdere geschikte smaken. Reviews Wolfsblut hondenbrokken
Wooof
***
Samenstelling ziet er ok uit, helaas veel slechte ervaringen.
Wow
***
De samenstellingen zien er prima uit, ook die van de puppybrokken. De eiwitkwaliteit schat ik wat lager dan gemiddeld in doordat maar 64% van het eiwit dierlijk is. De toegevoegde mineralen zijn in niet optimaal opneembare vorm toegevoegd, zoals zinkoxide. Ik vermoed dat er niet zoveel efficiënte omega 3 inzit, doordat er meer lijnzaad dan zalmolie in zit. De seniorbrok raad ik af door het erg lage eiwitgehalte en meer dan 50% koolhydraten.
Yarrah
***
Biologische hondenbrokken. Vrij simpele samenstelling, weinig/geen prebiotica en te weinig omega 3-vetzuren. De beste variant vind ik Yarrah Graanvrij. Review Yarrah Graanvrij
Yoggies
***
Prima samenstelling, met als grootste nadeel dat het veel onverzadigde vetzuren bevat, die snel oxideren en daarmee ongezonder worden. Ook bevat het vrij veel koolhydraten en weinig vet, wat ik niet ideaal vind voor de meeste honden.
Yora
***
Yora heeft voor een insectenbrok een prima samenstelling. Het is de insectenbrok met het hoogste gehalte insecten-eiwit, maar het totale eiwitgehalte is wat laag. Er zit erg veel omega 6 in. Ik raad als eerste de puppy-variant aan, ook voor volwassen honden, omdat die meer eiwit en een goede omega 3-bron bevat. Geschikt voor allergische honden, insect is de enige dierlijke eiwit- en vetbron. Niet geschikt bij intolerantie/allergie voor maïs of aardappel.
Yourdog
***
Een vrij basale samenstelling, die voor elke brok hetzelfde is. Alleen de kruidenmix is anders per ras. Het bevat veel koolhydraten, weinig omega 3 en geen prebiotoca (vezels voor goede darmflora). Voor gevoelige honden is het niet handig dat er rund, mais en gerst (gluten) in zit. De zink is in de slechtst opneembare vorm toegevoegd (zinkoxide). Yourdog