Forum

Meldingen
Alles wissen

Het forum is gesloten.

Dibaq Sense

7 Berichten
4 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
4,963 Bekeken
(@rokusanu)
Berichten: 4
Lid
Topic starter
 

Hoi Meike,

Ik zag onlangs een merk van hondenbrokken passeren die me wel heel interessant uitzag, maar die me doet twijfelen door gepelde erwten (voor DCM, heb 2 goldens), en omdat er bij analytische bestanddelen niet veel info is. Als ik de koolhydraten uitreken kom ik rond de 40 a 41%, wat ik eigenlijk nog veel vind voor een holistische brok met zogenoemd hoog vlees en visaandeel. 

Is van YDOLO, een Spaans bedrijf, zou hypoallergeen en holistisch zijn hun hondenvoer. Ze hebben smaken zoals Kip & Eend, Zalm, Lam, en Kalkoen & Eend.

 

Zou dit goed zijn om aan mijn goldens te geven? 

 
Geplaatst : 13/10/2021 2:42 pm
(@voerwijzer-meike)
Berichten: 1394
Lid Admin
 

Ik zal de Dibaq Sense Kip en Eend eens goed bekijken.

Samenstelling Dibaq Sense Kip en Eend

20% vers kippenvlees, 20% vers eendenvlees, 20% gedroogd kippenvlees, erwten, aardappel, kippenolie, bietenpulp, gedehydrateerde kippenproteïnen, kippenleverhydrolysaat, 4% verse groenten en fruit (champignons, bosbessen, mango en appel), johannesbrood, zalmolie, mineralen, yucca, witlofwortel, gist, kruiden (rozemarijn, tijm en oregano), MSM

Toegevoegd per kg: Chondroïtinesulfaat 500 mg Glucosaminesulfaat 500 mg, ijzer 195 mg (als ferrocarbonaat), jodium 2,2 mg (als kaliumjodide), koper 13 mg (als kopersulfaatpentahydraat), mangaan 44,5 mg (als mangaanoxide), zink 185 mg (als oxide van zink), Selenium 0,33 mg (als natriumseleniet), conserveringsmiddelen (natuurlijke citrusextracten) en antioxidanten (natuurlijke tocoferolen)

Analyse:

Ruw eiwit 26%

Ruwe oliën en vetten 15%

Ruwe vezels 2,8%

Ruwe as 5,9%

Vitamine A 16000 IE

Vitamine D3 1550 IE

Vitamine E (α-tocoferol) 110 mg/kg

2.8% omega 6

0.7% omega 3

3665,5 kcal/kg

 

Mijn beoordeling

De samenstelling ziet er prima uit. De hoeveelheid koolhydraten is vrij normaal voor een brok (wat niet betekent dat het ideaal is voor alle honden). De kwaliteit van het eiwit lijkt goed (uit vlees, weinig bot). 

Het grootste nadeel vind ik de toegevoegde vitamines en mineralen, deze zijn in goedkope vorm toegevoegd en die zijn minder goed opneembaar. Zinkoxide is bijvoorbeeld een slecht opneembare vorm van zink, terwijl een zinktekort een realistisch probleem is. Er is extra veel toegevoegd om dat te compenseren waarschijnlijk, maar dat heeft weer negatieve effecten op de opname van andere mineralen. 

Er zit ook gehydroliseerde kippenlever in, wat sommige mensen liever vermijden doordat het vrije glutamaat bevat. Zie dit artikel: https://www.voerwijzer.com/smaakmakers-in-hondenbrokken-en-kattenbrokken/

Wat betreft de erwten en het risico op DCM: het is onduidelijk hoe groot gedeelte uit erwten bestaat, aangezien er ook aardappel in zit. Daarnaast is het onduidelijk hoe groot het probleem werkelijk is. Zie dit artikel: https://www.voerwijzer.com/waarom-je-niet-bang-hoeft-te-zijn-voor-graanvrije-brokken. Maar omdat in Amerika Golden Retrievers extra kwetsbaar lijken, ben ik ook voor de Europese Golden Retrievers extra voorzichtig. Ik zou het wel durven voeren, maar zou het afwisselen met ander voer. En bewust zijn van de symptomen kan ook geen kwaad, dan ben je er op tijd bij als er toch problemen ontstaan en zijn de klachten omkeerbaar.

 

 

 
Geplaatst : 14/10/2021 10:23 am
(@christine-proost)
Berichten: 2
Lid
 

Beste Mieke,

Nu schrik ik wel, want ik heb nog maar van gisteren voor mijn grote Deerhound pup de Dibaq brok voor pups geadviseerd gekregen (en gekocht) door een gediplomeerde voeding specialiste voor honden. Het zou een absoluut topvoeder zijn en ze zei er zelfs bij dat de mineralen van een zeer hoge en goed opneembare kwaliteit zijn. 

Omdat zijn stoelgang te zacht is en hij drinkt echt abnormaal veel zijn we al meer dan een maand aan het bekijken wat we hem best te eten geven, maar tot op vandaag nog niet voldoende resultaat. Omdat de fokker te veel extra's bij gaf (ik vond het zelf ook abnormaal) hebben we eerst dat rustig aan afgebouwd. Hij krijgt nog steeds Markus-Mühle Black Angus junior en dus vanaf gisteren 2 x/dag de Markus en 1 X de Dibaq. En op die laatste had ik na de info een goed gevoel en nu lees ik dit. Misschien ben ik te ongerust, maar hij is een erg grote Deerhound en dus kwetsbaar, denk ik dan.

 

 
Geplaatst : 26/10/2021 7:00 am
(@voerwijzer-meike)
Berichten: 1394
Lid Admin
 

Hoi Christine,

Het is geen slechte brok hoor, als je het vergelijkt met andere brokken. De meeste brokken bevatten smaakstoffen met vrije glutamaat en heel veel brokken bevatten erwten. 

Apart dat de voedingsspecialiste specifiek noemde dat er goed opneembare mineralen inzitten, want oxides zijn juist de slechtst opneembare vormen, vooral als het gaat om zink. Op de tweede plek staan sulfaten. En het best opneembaar zijn chelaten/proteinaten.

Zinkoxide vind ik dus wel een nadeel, maar je verkleint het risico op problemen makkelijk door af te wisselen met andere voeding.

 
Geplaatst : 26/10/2021 10:52 am
(@christine-proost)
Berichten: 2
Lid
 

Hoi Mieke,

Is het dan nuttig om een bepaald voedingssupplement toe te voegen ? Ik las ook al een paar keer dat u Farmina erg goed vindt ? Die indruk had ik toch. U heeft een lijst (ik vind hem niet meer terug) en daar stond hij bovenaan. Of geef ik gewoon elke keer een ander voeder ? Doe ik dat om de zak om elk half jaar, of... ? Dat lijkt me inderdaad een goede oplossing daar blijkbaar alles zijn voor en nadelen heeft. Kan ik hem 2 eieren per week extra geven om het zink te vangen ?

Heel veel dank ! 

U heeft een super nuttige en leuke site ! Het blijft (ook voor een deel door bezorgdheid) moeilijk om te kiezen, maar ik leer hier elke dag bij 🙂 Ik dacht dat het beste was om niet te veel van voeding te veranderen, maar blijkbaar dacht ik fout.

 
Geplaatst : 26/10/2021 3:24 pm
(@voerwijzer-meike)
Berichten: 1394
Lid Admin
 

De beste manier om extra zink te geven is het af en toe oesters geven, maar dit is niet de makkelijkste/goedkoopste manier. Je kunt prima elk half jaar van voer veranderen. Verandering is niet slecht. Sommige honden zijn er gevoelig voor, en dan is het belangrijk de overgang geleidelijk te doen. Of beter nog; ervoor zorgen dat de darmen er minder gevoelig voor worden.

Heb je ook rauwvoer al overwogen? Ik snap dat dat voor een Deerhound niet goedkoop is, maar het hoeft niet duurder te zijn dan brokken. Kijk bijvoorbeeld eens naar het merk Rodi. Dit is prima te combineren met brokken als je wilt. En als je rundvlees voert, zorg je ook voor wat extra zink. 

Twee eieren per week is ook een goede aanvulling, maar veel extra zink levert het niet.

 
Geplaatst : 27/10/2021 11:33 am
 Cas
(@cas)
Berichten: 1
Lid
 

@voerwijzer-meike Dag Meike, is het eventueel mogelijk om hier de info ivm DCM en erwten te updaten aangezien dit onderzoek is afgesloten en dit dus geen verband heeft met DCM. Nu komt het over alsof dit wel zo is en schrik je de mensen af. Daarnaast kiezen we inderdaad altijd voor anorganische mineralen zodat het lichaam zelf kan beslissen wat het opneemt en of het dit op dat moment nodig heeft. Chelaten zijn inderdaad beter opneembaar maar worden ook altijd opgenomen zelfs als het lichaam ze op dat moment niet nodig heeft. Daarom adviseren wij, en zijn we ook voorstander van chelaten, ... maar dan als suppletie niet als dagelijkse voeding. Zink wordt nog altijd voor meer dan 300 processen in het lichaam gebruikt en als je veel bloeduitslagen van honden ziet, dan zie je bij heel veel honden een tekort aan zink, dus onze dosering zit inderdaad hoger dan in heel veel andere merken omdat we vinden dat het daar geregeld veel te laag gedoseerd is. Aangezien onze andere vitaminen en mineralen ook hoog gedoseerd zijn,  zijn deze verhoudingen intact en wordt alles voldoende opgenomen. Belangrijk is ook wel vermelden dat we met spiervlees werken, wat een heel andere, veel betere biologische waarde heeft dan gewoon ... proteinen en dat de brokken maar op een temperatuur van 90°C tot 100°C bereid worden, dus op een lagere temperatuur. Ik hoop nog altijd dat je de tijd vindt om een volledige review te schrijven en blijf altijd ter beschikking voor al uw vragen.

Mvg

Cas

 
Geplaatst : 27/04/2023 10:36 am
Deel: