Goedkope rauwvoer-merken (kvv)

Datum: 17 mei, 2020
Laatst bijgewerkt: 16 juli, 2022

Je wilt graag rauw voeren aan je hond, maar je budget is niet zo hoog dat je de beste of duurste merken kunt betalen? Een goed menu hoeft niet duur te zijn, maar het is wel lastiger om een goedkoop menu te voeren dat compleet is. In dit artikel geef ik alle belangrijke informatie die je nodig hebt om een relatief goedkoop rauw menu samen te stellen.

Goedkope kvv-merken zoeken
Als je in het rauwvoer-overzicht kijkt, en sorteert op minimale prijs per kg door op de kolomtitel “MIN. €/KG” te klikken, zie je de rauwvoer-merken op volgorde van goedkoop naar duur. Voedingen onder de €3,50 per kilo vind ik goedkoop en alles onder de €3,- per kilo vind ik heel goedkoop.

Je kunt nu zelf bepalen of je merken met of zonder toegevoegde vitamines (premix) wilt geven, of een combinatie van beide (artikel: is een premix goed of slecht). Ik raad aan om meerdere merken te voeren. Als je voor een goedkoop merk kiest als hoofdvoeding, kan het geen kwaad om dat af te wisselen met een merk waarvan de kwaliteit betrouwbaar is.

De goedkoopste merken met premix
De merken Smuldier en Rodi compleet zijn de goedkoopste merken met toegevoegde vitamines en mineralen. Deze merken zijn verkrijgbaar in veel supermarkten. Dat is ook één van de redenen dat deze merken goedkoop zijn, de supermarkt maakt er weinig winst op. Als je budget minimaal is, prefereer ik deze voeding boven brokken. Wel raad ik aan om goedkope voeding af te wisselen met een beter merk, of met bijvoorbeeld twee keer per week een maaltijd vlees of vis dat in de aanbieding is.

De goedkoopste merken zonder toevoegingen
De merken Best4dogs, Dogmeat en Lotgering zijn de goedkoopste merken die alleen vleesproducten gebruiken en geen vitamines of plantaardige ingrediënten toevoegen. Je kunt met deze merken een afwisselend menu samenstellen vanaf ongeveer €3,50 per kilo en als je groot kunt inkopen vanaf €3 per kilo. Best4dogs is dezelfde voeding als Dogmeat, maar wordt alleen verkocht per 18 rollen van een kilo, en is daardoor goedkoper. Lotgering is goedkoper als je het bij de fabrikant inkoopt per doos (17 kg) dan bij de verkooppunten.

De samenstellingen van deze voedingen zijn niet helemaal duidelijk, terwijl het belangrijk is om te weten welke ingrediënten er precies in zitten en in welke hoeveelheden om te beoordelen hoe compleet de voeding is. Alleen informatie over welke diersoorten er in zitten en hoeveel procent organen, is te weinig. Het risico is dat je niet compleet voert, is hierdoor groter. Dat is niet erg als je het tijdelijk voert aan een volwassen hond, bijvoorbeeld als eliminatiedieet.

Waardoor is het zo goedkoop?
De voeding kan goedkoop worden aangeboden door bijvoorbeeld

 • Goedkope ingrediënten te gebruiken
 • Geen voedingsdeskundige in te huren
 • Geen cursussen te volgen
 • Niet laten testen op pathogene bacteriën
 • Geen analyses te laten maken (zoals op eiwit, vet, calcium, fosfor)
 • Geen geld uit te geven aan een keurmerk of GMP-certificering
 • Direct in te kopen bij het slachthuis en directe verkoop aan klanten zonder tussenhandel
 • Te zorgen voor lage marges bij de verkooppunten (of supermarkt)

Dit rijtje laat ook zien wat de risico’s zijn. Een belangrijke dieper op in te gaan, vind ik het gebruik van goedkope ingrediënten. Voor de hond is het niet nodig om de duurste ingrediënten te gebruiken, maar het goedkoopste vlees kan niet van de beste kwaliteit zijn. De kwaliteit van de ingrediënten kun je vaak niet zien aan de samenstelling, analyse of het gemalen vlees zelf. Goedkope merken bevatten vaak goedkopere vleesproducten, zoals

 • vlees dat van botten is afgespoten (ook wel MDM genoemd)
 • vlees met veel pezen of andere slecht verteerbare delen
 • strotten
 • vleesproducten waar veel vet in of aan zit
 • veel orgaanvlees
 • steekvlees

Risico op tekorten verkleinen
Voor voedingen zonder toegevoegde vitamines en mineralen zijn de volgende punten belangrijk:

 • Voer niet te vet, het gemiddelde vetgehalte van de analyses op de verpakkingen mag niet hoger zijn dan het eiwitgehalte (tenzij je bewust heel vet wilt voeren).
 • Zorg er voor dat alle essentiële organen er in zitten: lever, hart en pens.
 • Zorg er voor dat er ook 5% a 7% vette vis in het menu zit, of zorg op een andere manier voor extra omega 3 en vitamine D.
 • Vul de voeding aan met een groentenmix en eieren

Je kunt er ook voor kiezen om een multivitamine toe te voegen die speciaal is samengesteld als aanvulling op rauwe vleesvoeding.

Observeer
Dit geldt bij alle voeding, maar extra bij goedkope merken: observeer. Kijk goed naar hond, verandert er iets nadat je deze voeding bent gaan voeren? Vaak duurt het een paar maanden voor problemen zich laten zien, maar soms is het al snel duidelijk dat je beter een andere voeding kunt kiezen.

De volgende dingen kunnen een teken zijn van te lage kwaliteit voor je hond

 • Doffere vacht
 • Schilferige huid
 • Slechte ontlasting
 • Sneller overgewicht
 • Niet op gewicht blijven
 • Sneller vermoeid
 • Onrustiger gedrag

Maar ook bij andere ongewenste veranderingen, kun je je afvragen of het met de voeding te maken kan hebben.

Hoe voer je zo verantwoord mogelijk goedkoop rauwvoer?
Je kunt kiezen voor goedkope merken, maar wees je bewust van de risico’s. Zorg er in ieder geval voor dat

 • Het menu compleet is
 • De voeding vers is (kijk, ruik)
 • Je let op tekenen die aangeven dat de voeding niet ideaal is voor je hond

Verder kun je

 • Het menu aanvullen met goedkope maar kwalitatieve vleesproducten, bijvoorbeeld bij aanbiedingen in de supermarkt
 • Merken afwisselen, het liefst met een betrouwbaar merk

14 Comments

 1. Marjolijn123

  Hallo Meike,
  Ik heb een 7 maanden oude Mastiff hij zit nu op brokken van Wagging. Nu wil ik graag (gedeeltelijk) naar gezondere voeding, maar wel lettend op de kosten. Mijn pup weegt inmiddels zo’n 40 kilo, dan wordt volledig overstappen op rauw vlees al snel een behoorlijk kostenplaatje. Toch wil ik wel doen wat haalbaar is. Vandaar mijn vraag welke (combinatie) manier van voeren en specifiek welke merken goed zijn voor een pup van een zeer groot ras en welke ook nog enigszins betaalbaar zijn? Hopelijk kun je mij hierin enigszins de goede weg op sturen?

 2. sabine

  Beste maaike , ik heb al zo vaak vragen aan je gesteld over goede brok voor mijn 7 maanden oude ridgeback pup. Ze heeft veel dunne ontlasting gehad waardoor ik steeds wisselde van brok . Ni bleek ze giardia te hebben . Uiteindelijk op celtic connection zalm uitgekomen. Visbrok omdat we dachten dat ze allergie had. Blijkt nu denk ik gewoon giardia problemen geweest te zijn en geen allergie. Ze gaat wel krabben van granen etc. Dus nu de glutenvrije brok voor haar. Wil binnenkort overstappen van de zalm brok naar andere smaak. Maar hier zit veel calcium in zag ik en dat is niet goed op heb ik op jouw site gelezen. Nu dus op aanraden besloten om deels brok en deels kvv te gaan voeren. Gisteren rodi gegeven , omdat de brok te laat geleverd werd door post nl. Nou ik merkte vanmorgen gelijk betere ontlasting. Kan je celtic connection in de ochtend en tussen de middag geven en dan in de avond kvv? Moet me wel verdiepen in een merk kvv, maar ruimte vriezer is een probleem. Heb je tips? Of is rodi prima, omdat ik ook al goede brokken wil blijven voeren? Kan op deze manier ook gelijk testen of ze allergisch is voor ander soort vlees denk ik. Alvast bedankt

  1. Voerwijzer Meike

   Rodi is al een hele verbetering tegenover brokken, en je kunt prima Rodi blijven geven. De darmen kunnen veel beter herstellen op natuurlijke voeding, omdat er in brokken veel meer belastende stoffen zitten voor zowel de darmen als voor het immuunsysteem (die actief is bij allergie). Fijn dat je de oorzaak hebt gevonden in ieder geval.

 3. cheke123

  hallo Meike.. mijn keuze in kvv ligt op afwisselend Dogmeat en Lotgering bij wie ik ook iedere bestelling wat afwissel in variatie. De variaties in dieren zijn rund lam zalm kalkoen paard eend konijn geit kip parelhoen haring hert ree gans fazant haas patrijs Mijn keuze is meestal een mix rol van 2-6 diersoorten. Bij het kvv gaf ik zelf altijd groente mengeling bv van soepgroente en wat we zelf eten.. ik kook een pannetje en geef daarvan alle dagen een hoeveelheid groenten erbij + regelmatig een ei zonder schaal… kokosolie ook af en toe erbij.. Nu wil ik door verlies van vriesruimte en energiebesparing onze kosten drukken! Een combinatie gaan doen met een goedkopere brok.. bv een van de Lidl de Multi croque brokjes.. of ga ik beter naar een Happy-life brok van Versele?? Die is wat duurder, maar is die ook veel beter? Heb je een idee welke keuze van brok als aanvulling goed is en betaalbaar is en hier kan? Ik wil op 500 gram kvv als basis per dag de brokken aan gaan vullen. Mijn hond is 25 kg en begin 2022 word ze 2 jr dankjewel

 4. Voerwijzer Meike

  Ik denk dat je het beste Smuldier kunt halen bij de supermarkt. Tenminste als rundvlees geen probleem is qua allergie. Smuldier is een goedkoop merk, en doordat het makkelijk verkrijgbaar is, hoef je niet veel te bewaren in de vriezer. Afhankelijk van de grootte en activiteit van je hond, zal ze ongeveer drie dagen doen met een bakje van 400 gram. De samenstelling van Smuldier Vlees Kompleet vind ik beter dan die van Smuldier Pens/Vlees Kompleet, maar die laatste kun je prima af en toe voeren ter afwisseling. De smaak pens wordt vaak erg gewaardeerd.

  1. magsterious

   Bedankt voor de reactie! Hoewel ik niet zeker weet of ze allergisch is voor rund, probeer ik rund, varken en kip wel zo veel mogelijk te vermijden aangezien veel honden daar allergisch voor zijn.

   Maar jij vindt Smuldier dus een betere optie dan brokken of natvoer?

   1. Voerwijzer Meike

    Klopt, voor de meeste honden wel.. Daarom schrijf ik in het artikel ook: “Als je budget minimaal is, prefereer ik deze voeding boven brokken.” Dat geld ook als je niet kunt afwisselen met een beter merk. Als je ook rund wil vermijden kom je wat duurder uit, dus ik hoop dat rund wel goed gaat!

 5. magsterious

  Beste Meike,

  De hoeveelheid uren die ik op u website spendeer grenst volgens mijn man aan een obsessie. Het probleem is dat ik er gewoon niet uitkom.

  Ik begrijp dat u van mening bent dat voor de gezondheid van een hond, kvv het beste is. Mijn probleem is echter dat wij geen tot weinig vriezer ruimte hebben en een beperkt budget (in verhouding tot de vrij dure prijzen van goede kwaliteit hondenvoer). Wat is uw advies voor mensen die geen of weinig vriezerruimte hebben? Dan maar brokken? Of natvoer? En zitten bij dat laatste niet ook veel nadelen?

  Met vriendelijke groet.

  Achtergrondinformatie: Wij hebben een hondje van 3 jaar oud, een Tibetaanse Spaniel, die erg veel last heeft van jeuk (vooral in het gezicht en bij de oren) en het bijten op haar pootjes. Bij een eliminatiedieet met vers vlees (verschillende soorten), kwam niet echt duidelijk een voedselallergie naar voren (behalve waarschijnlijk voor kalkoen). Na veel zoeken concludeert de dierenarts dat ze waarschijnlijk meerdere atopische allergieen heeft. We geven haar nu Darf Vol Bites, die ze erg lekker vindt. Ik zou alleen graag zien dat de jeuk en het bijten nog minder wordt. Dit probeer ik via “alternatieve” wijze, aangezien een traject van immuuntherapie onzeker en bizar duur is.
  Ik wil het beste voor haar en haar een goed leven geven, maar het is allemaal verschrikkelijk ingewikkeld. Vooral met een beperkt budget.

 6. Sophia

  Goedemiddag
  Mijn tweekatten krijgen al een jaartje kvv ,Darf ,alroda bandit wild.Omdat het best duur is dacht ik er goed aan te doen, hert en fazant van florisvlees van hun eigenlijn te geven. Een kat begon er nieteens aan en de andere ging na het een keer gegeten te hebben heftig aan de dunne diaree. Het was herten vlees,wat de fazant doet weet ik nog niet.Het wild van Bandit gaat er altijd goed in. Vriendelijke groeten Sophia

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter